• xxl nutrition korting

Gezonde Airfryer maaltijden

Laatste update op 5 oktober 2020

airfryer kopenGezonde voeding is erg belangrijk voor een goede gezondheid, je lichaam heeft namelijk allerlei voedingsstoffen nodig om goed te kunnen blijven functioneren. Je lichaam heeft niet alleen verschillende voedingsstoffen, zoals eiwitten, koolhydraten, vetten en vitaminen en mineralen nodig, maar ook de verhouding daarin is erg belangrijk.

Vroeger hadden we een frituurpan thuis, waarin we één keer per week of twee weken patat en snacks bakten. Erg lekker, maar dat frituurvet is natuurlijk niet erg goed voor je. Wil je toch graag lekker knapperige frietjes zonder de nadelen van verhard frituurvet? Dan kun je een Airfryer gebruiken. In dit artikel op Voeding-en-fitness.nl lees je meer over de voordelen van een Airfryer en delen we enkele gezonde Airfryer maaltijden!

Het belang van gezonde vetten

Gezonde vetten zijn bijvoorbeeld erg belangrijk voor de opname van vitamines, reserve voorraad, maar ook voor de opbouw van cellen en je hormoonhuishouding zijn voldoende vetten essentieel om binnen te krijgen. Toch speelt de verhouding van de verschillende vetten daarin een erg belangrijke rol. Wanneer je te veel van de omega-3, omega-9 of omega-6 vetten binnen krijgt ten opzichte van de andere vetten, is dit namelijk op de lange termijn niet zo gezond.

Een voorbeeld hiervan is gefrituurd voedsel. Wanneer je voedingsmiddelen frituurt, krijg je meteen een heel hoop omega-6 vetten binnen. Voor ons lichaam is het het beste om omega 3- en omega 6-vetzuren in een verhouding van 1:1 binnen te krijgen. Echter is het in onze westerse samenleving vaak 1:10 of zelfs 1:30 (omega 3:omega 6).

Dit betekent dat omega 6-vetzuren voldoende in onze voeding voorkomen in tegenstelling tot omega 3-vetzuren. Belangrijk voor een goede gezondheid is het dus om meer omega-3 vetten binnen te krijgen en minder omega-6 vetten. Dit kun je doen door gezonde Airfryer maaltijden te bereiden in plaats van te frituren.

Vervang je frituurpan voor een Airfryer

Wanneer je wilt letten op je inname van vetten, kan je je oude vertrouwde frituurpan vervangen door een Airfryer. Een Airfryer is een apparaat dat hete lucht gebruikt in plaats van olie om te verhitten. Je behaalt dezelfde resultaten als met een frietpan, maar dan met een stuk minder vetten. Je gebruikt namelijk maximaal één eetlepel olie op de hele maaltijd, terwijl je met een frietpan natuurlijk heel wat meer olie verbruikt en dus ook binnenkrijgt.

Olie uit een frituurpan is min of meer puur vet, 100 ml olie uit de frietpan, levert al snel 900 calorieën, wat natuurlijk erg veel is, zeker als je op je gezondheid wilt letten. Even ter vergelijking; wanneer je een portie friet frituurt, levert dit al snel meer dan 450 calorieën. Wanneer je een portie friet uit een Airfryer eet levert dit minder dan 200 calorieën, dat is natuurlijk een groot verschil! Wanneer je een maaltijd bereidt in de Airfryer, scheelt dit dus een hoop in calorieën en hoeveelheid vet dat je binnenkrijgt. Een Airfyer is dus een gezondere keuze in vergelijking met een frietpan.

Ook als oven te gebruiken

Een ander voordeel van een Airfryer, is dat het niet alleen je frituurpan vervangt, maar je kunt het ook als oven gebruiken. Je kunt dus dus makkelijk broodjes afbakken of andere maaltijden die je normaal in de oven bereidt. Een Airfryer is meestal kleiner dan een reguliere oven, hierdoor duurt het minder lang om te verwarmen en gebruik je waarschijnlijk ook minder energie, die je oven nodig heeft om voor te verwarmen.

Een Airfryer hoeft namelijk niet te worden voor verwarmd, je kunt alles er koud in leggen. Nadeel is wel dat er daarom vaak ook wat minder in past dan in een grote heteluchtoven. Ook is een Airfryer in vergelijking met een frietpan zeer eenvoudig en snel schoon te maken, ook dat is een groot voordeel van de Airfryer ten opzichte van de frietpan!

Gezonde Airfryer maaltijden & ideeën

Hieronder vind je een aantal makkelijke en gezonde Airfryer maaltijden die je eenvoudig en snel kunt bereiden in een Airfryer. Wil je meer Airfryer recepten bekijken? Neem dan een kijkje bij de AH Airfryer recepten!

  • Frietjes van zoete aardappel, wortel of knolselderij
  • Ei met spinazie, tomaat en spekblokjes
  • Een hartige quiche
  • Gevulde kipfilet met kaas en spinazie
  • Zalm met sojasaus en sesamzaad
  • Aardappeltjes met tijm, rozemarijn en knoflook
  • Krokante kipstukjes met panko paneermeel en kruiden

gezonde airfryer maaltijden

Volg Marvin
Latest posts by Marvin Grouw (see all)
Meer handige fitness tips
Wat is een sapkuur en kun je er mee afvallen?
wat is een sapkuur

Sapdiëten zijn steeds populairder geworden als zogenaamde 'quick fix'-routines, die een groot gewichtsverlies in een relatief korte tijd beloven. En soms ook andere gezondheidsvoordelen claimen, Lees blog

De Pindakaaswinkel review & ervaringen
review pindakaaswinkel

Ben jij ook zo gek op pindakaas als ik? Dan heb je vast wel eens van De Pindakaaswinkel gehoord. Bij De Pindakaaswinkel kun je verschillende Lees blog

Is Brinta of havermout gezonder?
brinta of havermout gezonder

Havermout of Brinta als ontbijt? Dit is een vraag die mij regelmatig gesteld wordt door sporters. Want is Brinta nu hetzelfde als havermout of zijn Lees blog

REVIEW: SLANKER – FIT.nl afslank boek
slanker afslankboek

Gezond afvallen is in theorie niet heel moeilijk, door een calorietekort te creëren zal je vet gaan verliezen. In de praktijk blijkt echter dan veel Lees blog

Marvin Grouw

Marvin werkt sinds 2014 als Voedingsadviseur en is de oprichter van Voeding-en-fitness.nl. Naast krachttraining en (lekker) eten houdt hij zich graag bezig met het schrijven over voeding, fitness en supplementen om jullie te informeren. Bovendien helpt hij velen op weg naar hun doelen via Online Personal Training. Lees hier meer over Marvin!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

dertien − acht =