• xxl nutrition banner

Gezond besparen op zorg en voeding in 2024

Bijgewerkt op 30 december 2023 door Marvin

besparen op voedingWe hebben allemaal het nieuws van de laatste Prinsjesdag wel gehoord; in 2024 gaan de vaste lasten een stuk omhoog. Voor een gezin zo’n €500 (een alleenstaande gemiddeld €260). Dit heeft te maken met de toenemende belasting op energie en natuurlijk de stijgende kosten van de Ziektekostenverzekering. In deze blog geven we jou een aantal tips hoe je gezond het nieuwe jaar ingaat, en tegelijkertijd kunt besparen op jouw uitgaven.

Bij Voeding-en-fitness.nl vinden we het namelijk erg belangrijk dat jij gezond kunt leven en optimaal kunt sporten, zonder hier teveel voor te moeten betalen. Check onze tips voor gezond besparen op zorg, voeding, en sporten in 2023!

Starten met gezond besparen, de basis

Veel mensen hebben moeite met besparen. Dat komt omdat het van nature niet in ons zit om veel tijd te besteden aan het inzichtelijk maken van onze financiën. Toch is dit belangrijk. Weet jij wat er maandelijks binnenkomt en uitgaat? Door je uitgaven bij te houden in een kasboek of “huishoud App” creëer je orde in de chaos en kan het besparen beginnen.

Zeg onnodige verzekering op, beëindig abonnementen die je niet meer gebruikt en stap eens over van energie- of internetaanbieder. Dit kan je al tientallen euro’s per maand opleveren. Kortom: een goede check op je huidige financiële situatie kan in kaart brengen waar je precies op kunt besparen. Daarnaast kun je de gezond besparen tips in deze blog gebruiken om de kosten nog verder terug te brengen.

Zorgverzekering 2024 vergelijken

Elk jaar kun je als Nederlander overstappen van zorgverzekering. Dit is interessant omdat de premies jaarlijks erg kunnen verschillen. Het ene jaar ben je bij FBTO of Achmea goedkoper uit dan bij Univé of VGZ. Op www.zorgverzekeringcentrum.nl kun je via een gemakkelijke vergelijker snel en eenvoudig bekijken welke zorgverzekering voor jou het voordeligste is.

Je kunt bekijken wat een tandartsverzekering of meer fysiotherapie behandelingen met je maandpremie doen en kijken bij welke verzekeraar jij goedkoop uit bent. Eventueel kun je via zorgverzekeringcentrum.nl ook direct een zorgpolis afsluiten. Binnen enkele minuten is dit geregeld. Zorg wel dat je dat voor 1 januari regelt in verband met de overstapperiode. Wist je dat sommige verzekeraars via een speciale collectiviteitsverzekering korting bieden op de sportschool?

Verzekeraars vergelijken

Hieronder kun je alle zorgaanbieders en zorgverzekeringen voor 2024 vergelijken. Kies je aanvullende modules, je eigen risico en zie direct welk maandbedrag jouw verzekering gaat kosten.

Tips om te besparen op (sport)voeding

Om jou alvast op weg te helpen om in 2024 wat extra geld te besparen op zorg en voeding hebben we hieronder een lijst geplaatst met een aantal populaire tips om te besparen. Niet alleen op de vaste lasten maar ook op je eenmalige aankopen. Heb jij zelf nog gezond besparen tips? Deel deze dan met ons en andere lezers door onder dit bericht te reageren:

  1. Koop groot in: een voordeelverpakking met supplementen of sportvoeding is vaak veel voordeliger dan de kleinere potjes. Vaak geldt ook dat als je meer tegelijk besteld, de prijs per product omlaag gaat. Wanneer je dus in bulk inkoopt met vrienden kunnen jullie de winst delen en flink geld overhouden.
  2. Fitnessabonnementen zijn vaak in januari extra voordelig af te sluiten. Soms wel 3 maanden gratis sporten bijvoorbeeld. Dit doen de sportscholen om extra leden te trekken en de goede voornemens voor 2024 te gebruiken als lokkertje. Je kunt je huidige abonnement opzeggen en een nieuw contract afsluiten om hiervan te profiteren.
  3. Ga thuis sporten in plaats van in de gym. Tegenwoordig kun je goedkoop online apparatuur en fitness toebehoren kopen. Met een fitessmatje, springtouw, dumbbells, een elastiek of TRX kan je al ontzettend veel. Bovendien biedt thuis fitnessen nog meer voordelen. Zo hoef je nooit te wachten op een drukke avond in de sportschool én kun je lekker je eigen muziek keihard aanzetten.
  4. Dure sportschool met instructeur? Helemaal niet nodig! Ben jij een ervaren (kracht)sporter? Dan kun je prima trainen zonder begeleiding. Sportscholen met instructeurs vragen vaak hogere abonnementskosten dan bijvoorbeeld een Basic-Fit of andere laagdrempelige gym. Bovendien kun je op internet veel uitleg van fitness oefeningen vinden. Begin je net met sporten? Dan is het wel aan te raden om eerst een paar maanden te gaan trainen met hulp van een instructeur (wanneer nodig). Zo voorkom je dat je een verkeerde techniek aanleert en blessures oploopt.
  5. Gezond eten? Bekijk aanbiedingen van de supermarkt, en pas je gezonde recepten aan op de aanbiedingen. De ene week eet je kipfilet met broccoli en de andere week een lekkere vegetarische pasta met extra eiwitten. Check ook welke supermarkt jouw producten goedkoper in de schappen heeft liggen. Het kan behoorlijk lonen om de ene week naar de Jumbo te gaan, terwijl je de andere week boodschappen haalt bij de AH.
  6. Online aankopen doen met een kortingscode: wanneer jij voedingssupplementen besteld, of je normale boodschappen, zoek dan altijd naar een actiecode. Je ontvangt dan een korting op je bestelling of juist gratis bezorging. Er zijn veel websites die kortingscodes aanbieden, waardoor je behoorlijk kunt besparen op allerlei gezonde producten. Kijk bijvoorbeeld eens bij Supplementaanbiedingen.nl voor kortingscodes van o.a. Body & Fitshop, Myprotein en Bodylab.

gezond besparen op sporten

Goedkoper voedingsadvies en fysiotherapie?

In een aantal eerdere blogs heb ik je al tips gegeven over het besparen op voedingsbegeleiding en fysiotherapie. Dit doe je door goed te kijken naar de modules van je zorgverzekering voor 2024. Ook dit is onderdeel van gezond besparen! De aanvullende verzekeringen verschillen per zorgverzekeraar.

Ben jij van plan gebruik te maken van voedingsadvies? Bekijk dan wat er precies vergoed wordt uit de basisverzekering en door middel van extra modules. Ga jij regelmatig naar een fysiotherapeut? Bekijk dan ook hoeveel sessies komend jaar worden vergoed. Wil je mijn complete advies lezen op Voeding-en-fitness.nl? Check hier de vergoedingen voor voedingsbegeleiding en de vergoedingen voor fysiotherapie.

fitchef weekmenu ervaringen

Met onze gezonde weekschema’s krijg jij elke week toegang tot een nieuw menu, compleet afgestemd op jouw lichaam, doelen en wensen. Ontvang simpele en gezonde recepten, handige boodschappenlijstjes, wekelijkse check-ups en een persoonlijke voedingsadviseur voor al jouw vragen!

Volg Marvin
Latest posts by Marvin Grouw (see all)
Meer handige fitness tips
Wordt de diëtist vergoed door je zorgverzekering?
diëtist vergoeding

Overgewicht is een groot probleem in Nederland. Zo blijkt uit cijfers van het CBS dat 48,7% van de volwassenen (18 jaar en ouder) in Nederland Lees blog

FODMAP en het Prikkelbare Darm Syndroom
wat is fodmap

Heb jij regelmatig last van maag- en darmklachten? Het ene moment heb je nergens last van, maar na het eten heb je ineens een opgeblazen Lees blog

Een gezonde leefstijl? Volg een leefstijlprogramma
gezonde leefstijlprogramma's

Wil je het roer omgooien, omdat je niet helemaal lekker in je vel zit? Kun je wel wat kilo’s kwijt, maar weet je niet hoe Lees blog

Maagverkleining: wat vergoedt de zorgverzekering in 2024?
droog trainen fatburner

Overgewicht is wereldwijd gezien een groot gezondheidsprobleem. Ook in Nederland hebben veel volwassenen en kinderen last van overgewicht en zelfs van morbide obesitas. Zo blijkt Lees blog

Marvin Grouw

In 2014 ben ik afgestudeerd als Sportmanager aan Hogeschool Windesheim Zwolle. Daarna heb ik mij verder gespecialiseerd tot Voedingsadviseur en Personal Trainer. Sindsdien ben ik werkzaam voor diverse sportscholen in Harderwijk en schrijf ik content voor platformen als XXL Nutrition en Fit Meals. Ik heb Voeding-en-fitness.nl opgericht om mijn waardevolle kennis en ervaringen te delen over krachttraining, voeding en supplementen. Zo help ik jou graag bij het bereiken van je (sportieve) doelen. Ik help al ruim 10 jaar sporters met online personal training en voedingsadvies op maat. Lees hier meer over Marvin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *