Bijgewerkt op 2 augustus 2024 door Marvin
Tegenwoordig proberen steeds meer mensen het eten van brood te vermijden. Brood schijnt namelijk ongezond te zijn. Dit heeft een aantal redenen, welke niet allemaal gegrond zijn, maar de belangrijkste is dat de tarwe van tegenwoordig van bedroevende kwaliteit is. De goede voedingsstoffen zitten in de kiem en zemelen, maar juist deze worden er tegenwoordig uitgemalen. Wat overblijft is een lage voedingswaarde met voornamelijk gluten. Lees hier meer over of brood gezond is.
Gluten zorgen voor allergische reacties en intolerantie bij veel mensen, vaak zonder dat zij het zelf door hebben. Een gezonde vervanger van brood is bananenbrood. Op Voeding-en-fitness.nl krijg je deze week een recept voor gezond bananenbrood, zonder toegevoegde suikers en geheel glutenvrij. Bovendien is het nog erg lekker ook! Wil jij ook een gezonde en lekkere broodvervanger? Probeer dan het volgende recept.
Ingrediënten gezond bananenbrood
- 3 rijpe bananen
- 60 gram ontpitte dadels
- 3 eieren
- 50 gram quinoameel
- 100 gram amandelmeel
- 25 gram (handje) ongebrande hazelnoten
- 1.5 theelepel bakpoeder
- Een klein beetje zout
Als beleg kun je eventueel wat notenpasta gebruiken. Dit gaat erg goed samen met het bananenbrood, bovendien bestaan er tegenwoordig behoorlijk wat gezonde varianten om je brood mee te smeren!
Bereidingswijze gezond bananenbrood recept
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Met behulp van een mixer meng je de 3 bananen met de 60 gram ontpitte dadels.
- Vervolgens klop je, in een andere kom, de eieren op tot een luchtig geheel. Voeg hier een snufje zout aan toe.
- Meng de opgeklopte eieren met het beslag van de bananen en dadels.
- Voeg het amandelmeel en de quinoa-meel toe aan het geheel en roer dit vervolgens goed door elkaar.
- Hierna voeg je het bakpoeder toe en meng je dit stevig door elkaar heen.
- Tot slot voeg je de 25 gram ongebrande hazelnoten toe aan het beslag en roer je deze erdoorheen.
- Pak een rechthoekig bakblik en giet het beslag erin, verdeel het evenredig.
- Bak dit gezonde bananenbrood in 45 minuten in de oven.
- Als je merkt dat de bovenkant van het bananenbrood te donker wordt dek je dit af met bakpapier.
- Check of je broodvervanger klaar is door er met een satéprikker in te prikken. Is deze schoon en droog als je hem eruit haalt, dan weet je dat het bananenbrood gaar is.
- Laat het bananenbrood afkoelen.
- Snijd in plakken en genieten maar!
In ongeveer een uurtje tijd heb jij een gezond bananenbrood gemaakt waar je de hele week van kunt genieten. Deze broodvervanger kun je eten als ontbijt of lunch, maar natuurlijk ook als tussendoortje. De noten bevatten gezonde onverzadigde vetten en de dadels zorgen voor de lekkere zoete smaak.
We kunnen met recht spreken van een gezond bananenbrood, want dit broodje bevat geen toegevoegde suikers, geen lactose en al helemaal geen gluten. Ideaal voor mensen met een gluten- en/of lactose-intolerantie!
Meer gezonde recepten?
Wil jij meer inspiratie opdoen voor gezonde, makkelijke en lekkere recepten? Houd dan de rubriek Recept van de Week in de gaten op deze site. Elke week vind je hier namelijk een gezonde maaltijd of verantwoorde snack, net zoals dit gezond bananenbrood!
- Leefstijlcoach vergoeding in zorgverzekering - 21 november 2024
- High Cable Bicep Curl uitvoering & uitleg - 13 november 2024
- Rood Licht Therapie: wat doet het voor je gezondheid? - 9 november 2024