• xxl nutrition banner

Frozen Shoulder klachten en behandeling

Bijgewerkt op 25 juni 2024 door Marvin

Veel mensen hebben tegenwoordig last van stress, met name door hun werk of studie. Dit kan allerlei gevolgen hebben, bijvoorbeeld voor de spieren. Schouderklachten komen steeds vaker voor. Als je last hebt van schouderpijn en stijfheid, je je arm minder goed kunt bewegen, en je schouder soms onverwacht pijn doet, dan kan je last hebben van een Frozen Shoulder.

frozen shoulder behandeling

Deze blessures zie je de afgelopen jaren steeds vaker en kunnen lang aanhouden als je er niets aan doet. Maar wat is een Frozen Shoulder precies? En nog belangrijker, wat kun je hier precies tegen doen? In deze blog op Voeding-en-fitness.nl vertel ik je meer over stijve schouders, welke klachten je kunt ervaren en welke behandeling mogelijk is!

Inhoud Frozen Shoulder blog

  1. Wat is een Frozen Shoulder?
  2. Oorzaak
  3. 3 verschillende fases
  4. Behandeling en herstel
  5. Oefeningen
  6. Echobehandeling

Wat is een Frozen Shoulder precies?

Wanneer het schoudergewricht stijfheid vertoond en de arm niet meer of nauwelijks bewogen kan worden spreekt men van een Frozen Shoulder. Het bewegen gaat dan gepaard met hevige pijn. Een blessure waar niemand dus lang mee wil rond lopen. Een Frozen Shoulder, ook wel bekend als adhesieve capsulitis, ontstaat door een ontsteking van het gewrichtskapsel van de schouder.

Door deze ontsteking kan een verdikking en verkleving van het gewrichtskapsel optreden. Dit kan leiden tot hevige en langdurige pijnklachten. Vooral mensen tussen de 40 en 60 jaar blijken getroffen te worden door een Frozen Shoulder. Ook mensen die aan diabetes lijden zijn gevoeliger voor deze schouderaandoening.

Oorzaak (stijve) frozen schouders

De ontsteking in het schoudergewricht die Frozen Shoulders veroorzaakt kan spontaan ontstaan of door een trauma, zoals een ongeluk. Is de ontsteking zonder duidelijke reden ontstaan dan noemen we dit een primaire frozen shoulder. Is een ongeluk of harde val de reden van de klachten, dan noemen we het een secundaire frozen shoulder.

De pijn die je ervaart kan van de buitenkant van de schouders uitstralen naar de bovenarm en soms zelf voelbaar zijn in de handen. Een ander symptoom van Frozen Shoulder is de bewegingsbeperking. Het naar buiten draaien en heffen van de arm is zeer pijnlijk en vaak niet goed meer mogelijk.

frozen shoulder

Drie fases Frozen Shoulders

De schouderklachten veroorzaakt door een Frozen Shoulder bestaan uit drie verschillende fases. Namelijk een bevriezende fase, bevroren fase en ontdooiende fase. In het Engels ook wel freezing, frozen en thawing fases genoemd.

  • Freezing fase: het begin van de schouderproblemen. Duurt meestal tussen 2 en 9 maanden, waarbij sprake is van pijn en toenemende schouder stijfheid. Vooral in de nacht is de pijn het hevigst.
  • Frozen fase: deze fase duurt zo’n 4 tot 12 maanden en kenmerkt zich door aanhoudende stijfheid. De pijn neemt geleidelijk af en is enkel nog waarneembaar bij te veel en te grote bewegingen van de arm.
  • Thawing fase: dit is de langste fase van het herstel en duurt enkele maanden tot mogelijk zelfs jaren. De bewegingsvrijheid van de armen en schouders neemt weer toe en de klachten nemen langzaam af.

Frozen Shoulder behandeling en herstel

Hoewel een Frozen Shoulder geen dreigende aandoening is voor de algehele gezondheid, is het natuurlijk wel vervelend wanneer je langdurig met pijnklachten en stijve schouders rondloopt. Na verloop van tijd zal de schouder uit zichzelf herstellen en zal de stijfheid verminderen. Om het herstel te bespoedigen is behandeling van een fysiotherapeut mogelijk.

Hierbij is de behandeling vooral gericht op het bestrijden van de pijnklachten en het actief mobiliseren van het schoudergewricht. Wanneer de pijn zeer hevig is kan worden gekozen voor een corticosteroïden injectie. Ook een tijdelijke zenuwblokkade kan een oplossing zijn tegen heftige pijnen.

Fitness oefeningen Frozen Shoulder

Zware fitness oefeningen zijn niet aan te raden wanneer je kampt met een Frozen Shoulder. Wanneer de ontsteking actief is kan dit de klachten alleen maar verergeren. Daarnaast is het vaak niet mogelijk om binnen de pijngrens te trainen. Wel kan het baat hebben om diverse rek- en bewegingsoefeningen te doen om de schouderstijfheid te verminderen. In het filmpje hieronder zie je enkele nuttige oefeningen.

Echo behandeling Frozen Shoulder

Gelukkig is er een simpele manier om sneller van een frozen shoulder af te komen. Door middel van een echogeleide cortisone-injectie, een behandeling met hydrodilatatie of met hyaluronzuur. Corticosteroïden hebben een sterke ontstekingsremmende werking, waardoor de frozen shoulder behandeling sneller aanslaat.

Bij hydrodilatatie wordt er extra vloeistof aan de injectie toegevoegd, hierdoor komt er meer druk op het gewricht te staan. Het ontstoken kapsel wordt daardoor opgerekt en de verklevingen met de gewrichtsbanden doorbroken.

In de meeste gevallen is een frozen shoulder op een geschikte wijze behandelbaar met een echogeleide injectie. Na zo’n injectie zal je schouderpijn al snel afnemen.

Volg Marvin

Meer handige fitness tips
Blessures voorkomen met deze tips
blessures voorkomen

Hardlopen, zwemmen, voetballen of lekker fitnessen. Niks is fijner dan lekker sporten en daarbij je Lees blog

Enkelblessures voorkomen (stabiliteit verbeteren)
enkelblessures voorkomen

Heb jij zwakke enkels en verzwik je deze regelmatig? Dit is natuurlijk erg vervelend, zeker Lees blog

Schouderblessures voorkomen? 5 tips!
schouderblessures voorkomen

Voor een sporter is er niks vervelender dan een blessure die training en vooruitgang belemmert. Lees blog

Sportblessures in Nederland
sportblessure

Steeds meer mensen gaan sporten, want meer lichamelijke beweging heeft veel voordelen voor de lichamelijke Lees blog

Marvin Grouw

In 2014 ben ik afgestudeerd als Sportmanager aan Hogeschool Windesheim Zwolle. Daarna heb ik mij verder gespecialiseerd tot Voedingsadviseur en Personal Trainer. Sindsdien ben ik werkzaam voor diverse sportscholen in Harderwijk en schrijf ik content voor platformen als XXL Nutrition en Fit Meals. Ik heb Voeding-en-fitness.nl opgericht om mijn waardevolle kennis en ervaringen te delen over krachttraining, voeding en supplementen. Zo help ik jou graag bij het bereiken van je (sportieve) doelen. Ik help al ruim 10 jaar sporters met online personal training en voedingsadvies op maat. Lees hier meer over Marvin!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *