• XXL Nutrition Pre Shot

Frozen Shoulder klachten en behandeling

frozen shoulder behandelingVeel mensen hebben tegenwoordig last van stress, met name door hun werk of studie. Dit kan allerlei gevolgen hebben, bijvoorbeeld voor de spieren. Schouderklachten komen steeds vaker voor. Als je last hebt van schouderpijn en stijfheid, je je arm minder goed kunt bewegen, en je schouder soms onverwacht pijn doet, dan kan je last hebben van een Frozen Shoulder. Deze blessures zie je de afgelopen jaren steeds vaker en kunnen lang aanhouden als je er niets aan doet. Maar wat is een Frozen Shoulder precies? En nog belangrijker, wat kun je hier precies tegen doen? In dit artikel op Voeding-en-fitness.nl vertel ik je meer over stijve schouders, welke klachten je kunt ervaren en welke behandeling mogelijk is!

Wat is een Frozen Shoulder precies?

Wanneer het schoudergewricht stijfheid vertoond en de arm niet meer of nauwelijks bewogen kan worden spreekt men van een Frozen Shoulder. Het bewegen gaat dan gepaard met hevige pijn. Een blessure waar niemand dus lang mee wil rond lopen. Een Frozen Shoulder, ook wel bekend als adhesieve capsulitis, ontstaat door een ontsteking van het gewrichtskapsel van de schouder. Door deze ontsteking kan een verdikking en verkleving van het gewrichtskapsel optreden. Dit kan leiden tot hevige en langdurige pijnklachten. Vooral mensen tussen de 40 en 60 jaar blijken getroffen te worden door een Frozen Shoulder. Ook mensen die aan diabetes lijden zijn gevoeliger voor deze schouderaandoening.

Oorzaak stijve schouders

De ontsteking in het schoudergewricht die Frozen Shoulders veroorzaakt kan spontaan ontstaan of door een trauma, zoals een ongeluk. Is de ontsteking zonder duidelijke reden ontstaan dan noemen we dit een primaire frozen shoulder. Is een ongeluk of harde val de reden van de klachten, dan noemen we het een secundaire frozen shoulder. De pijn die je ervaart kan van de buitenkant van de schouders uitstralen naar de bovenarm en soms zelf voelbaar zijn in de handen. Een ander symptoom van Frozen Shoulder is de bewegingsbeperking. Het naar buiten draaien en heffen van de arm is zeer pijnlijk en vaak niet goed meer mogelijk.

frozen shoulder

Drie fases Frozen Shoulders

De schouderklachten veroorzaakt door een Frozen Shoulder bestaan uit drie verschillende fases. Namelijk een bevriezende fase, bevroren fase en ontdooiende fase. In het Engels ook wel freezing, frozen en thawing fases genoemd.

  • Freezing fase: het begin van de schouderproblemen. Duurt meestal tussen 2 en 9 maanden, waarbij sprake is van pijn en toenemende schouder stijfheid. Vooral in de nacht is de pijn het hevigst.
  • Frozen fase: deze fase duurt zo’n 4 tot 12 maanden en kenmerkt zich door aanhoudende stijfheid. De pijn neemt geleidelijk af en is enkel nog waarneembaar bij te veel en te grote bewegingen van de arm.
  • Thawing fase: dit is de langste fase van het herstel en duurt enkele maanden tot mogelijk zelfs jaren. De bewegingsvrijheid van de armen en schouders neemt weer toe en de klachten nemen langzaam af.

Frozen Shoulder behandeling en herstel

Hoewel een Frozen Shoulder geen dreigende aandoening is voor de algehele gezondheid, is het natuurlijk wel vervelend wanneer je langdurig met pijnklachten en stijve schouders rondloopt. Na verloop van tijd zal de schouder uit zichzelf herstellen en zal de stijfheid verminderen. Om het herstel te bespoedigen is behandeling van een fysiotherapeut mogelijk. Hierbij is de behandeling vooral gericht op het bestrijden van de pijnklachten en het actief mobiliseren van het schoudergewricht. Wanneer de pijn zeer hevig is kan worden gekozen voor een corticosteroïden injectie. Ook een tijdelijke zenuwblokkade kan een oplossing zijn tegen heftige pijnen.

Fitness oefeningen?

Zware fitness oefeningen zijn niet aan te raden wanneer je kampt met een Frozen Shoulder. Wanneer de ontsteking actief is kan dit de klachten alleen maar verergeren. Daarnaast is het vaak niet mogelijk om binnen de pijngrens te trainen. Wel kan het baat hebben om diverse rek- en bewegingsoefeningen te doen om de schouderstijfheid te verminderen. In het filmpje hieronder zie je enkele nuttige oefeningen.

Echo behandeling

Gelukkig is er een simpele manier om sneller van een frozen shoulder af te komen. De One-Week-Echo-Formule van Echozorg zorgt ervoor dat je schouderpijn al binnen een week kan worden geïdentificeerd. Wanneer je daadwerkelijk last hiervan hebt, dan kun je direct een effectieve frozen shoulder behandeling starten. Zo ben je sneller van je klachten af. Echozorg vindt het belangrijk dat haar consumenten zo efficiënt mogelijk geholpen worden. Daarom kun je er vanuit gaan dat Echozorg zorgt voor een eerlijke diagnose en een goede behandeling. Van tevoren wordt er precies verteld wat je kunt verwachten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Echozorg heeft al meer dan tien jaar ervaring met de behandeling van schouderklachten. Als je benieuwd bent naar de mogelijkheden, dan kun je een afspraak maken op echozorg.nl. Omdat veel schouderklachten op elkaar lijken, is het belangrijk dat je je langdurige klachten laat onderzoeken. Je weet immers nooit wat er precies aan de hand is. In de meeste gevallen is een frozen shoulder op een geschikte wijze behandelbaar met een echogeleide injectie. Na zo’n injectie zal je schouderpijn al snel afnemen.

Volg Marvin

Marvin

Voedingsadviseur at Voeding-en-fitness.nl
Marvin werkt sinds 2014 als Voedingsadviseur en is de oprichter van Voeding-en-fitness.nl. Naast krachttraining en (lekker) eten houdt hij zich graag bezig met het schrijven over voeding, fitness en supplementen om jullie te informeren. Bovendien helpt hij velen op weg naar hun doelen via Online Personal Training. Lees hier meer over Marvin!
Volg Marvin

Latest posts by Marvin (see all)

Marvin

Marvin werkt sinds 2014 als Voedingsadviseur en is de oprichter van Voeding-en-fitness.nl. Naast krachttraining en (lekker) eten houdt hij zich graag bezig met het schrijven over voeding, fitness en supplementen om jullie te informeren. Bovendien helpt hij velen op weg naar hun doelen via Online Personal Training. Lees hier meer over Marvin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  • website van het jaar