• xxl nutrition banner

Fitness in hotel steeds belangrijker (+ infographic)

fitness in hotelDe laatste jaren zijn mensen steeds meer gaan sporten. Het behouden van een gezonde levensstijl wordt belangrijker gevonden. Maar hoe zit dit wanneer we op vakantie gaan? De één vindt het misschien fijn om even helemaal tot rust te komen. De ander wil liever door blijven trainen, zelfs wanneer ze op reis zijn. Hoe is dit voor jou? Uit recent onderzoek van AccorHotels en DAN DNA is gebleken dat veel mensen graag de mogelijkheid hebben om te trainen in hotels. Fitness in hotel wordt een behoefte voor zowel de zakelijke reiziger als de vrijetijdsreiziger. In dit artikel op Voeding-en-fitness.nl wil ik dieper in gaan op deze ontwikkeling. En bespreek ik of het wel zo dringend nodig is om te sporten als je op vakantie bent!

1 op 3 wil sporten op reis

In dit onderzoek is gekeken naar wat mensen belangrijk vinden bij het boeken van een bepaald hotel. De focus hierbij lag bij het belang van fitnessmogelijkheden in de accommodatie. In totaal hebben 2572 mensen meegewerkt aan dit onderzoek.

Van alle respondenten is onderscheid gemaakt tussen zakelijke reizigers en, om het even zo te noemen, ‘vakantiegangers’. Vooral de eerste groep vindt de mogelijkheid tot fitness in hotel belangrijk. 1 op de 3 geeft namelijk aan zijn of haar keuze voor een hotel af te laten hangen van de sportmogelijkheden. Voor de vrijetijdsreiziger ligt dit percentage beduidend lager. Hiervan geeft namelijk 18% aan het belangrijk te vinden om te kunnen fitnessen in hun hotel. Is dit opmerkelijk? Persoonlijk denk ik van niet. De zakelijke reiziger zal zijn normale ritme vast willen houden en reist waarschijnlijk vaker. Dan is het belangrijker om te kunnen blijven trainen. Ga je echt op vakantie? Dan wil je misschien even helemaal tot rust komen en pak je het sporten na je reis weer op. Een aantal andere cijfers die uit dit onderzoek naar voren zijn gekomen:

  • 1 op de 3 zakelijke reizigers wil sporten in hotel
  • 18% van de vakantiegangers baseert keuze op fitnessruimte
  • 72% van de zakelijke reizigers beoefent 1 of meer sporten
  • 63% van de vrijetijdsreizigers beoefent 1 of meer sporten

Trainen in fitnessruimte of op hotelkamer?

Fitness in hotel wordt dus steeds belangrijker gevonden. Maar welke apparaten worden dan het meest gebruikt? En willen hotelgasten een complete gym, of trainen ze op hun eigen kamer? Zowel de zakelijke hotelgast als de vrijetijdsgasten gebruiken de loopband het meest (respectievelijk 60% en 59%). Daarna geven beide groepen reizigers aan de crosstrainer en losse gewichten belangrijk te vinden. Toch blijkt dat niet iedereen een fitnessruimte in het hotel nodig heeft. Relatief veel reizigers blijken hun oefeningen op de hotelkamer te doen. Zo doet 18% Crunches, 20% doet elke ochtend Push-Ups en 21% vindt het fijn om rek- en strekoefeningen te doen naast het bed.

Maar zouden deze percentages afnemen wanneer ieder hotel een uitgebreide fitnessruimte heeft? Ik denk van wel. Vaak zie je namelijk dat een sportzaal in een hotel behoorlijk summier is opgezet. Er staat een loopband, fiets en er liggen misschien een paar dumbbells. Omdat zo’n ruimte niet heel veel mogelijkheden biedt is de kans groot dat gasten er voor kiezen om gewoon lekker oefeningen op hun kamer te doen. Met een ruimer opgezette fitnesszaal kiezen er wellicht meer mensen voor om hier gebruik van te maken.

Sporten of rust op vakantie?

Het blijkt dus voor veel mensen een belangrijk punt; de mogelijkheid tot fitness in hotel of resort. Maar is het nodig om te trainen of kun je beter genieten van je rust? Vroeger stelde ik mezelf ook steeds deze vraag. Ga ik wel of niet sporten tijdens de vakantie? Vroeger ging ik voor het ontbijt hardlopen of dook ik nog even de fitnessruimte in bij het hotel. Ik was namelijk bang dat ik mijn spieren en conditie kwijt zou raken door die week vakantie. Tegenwoordig weet ik wel beter! Het is juist goed om je lichaam die welverdiende rust te geven. Zeker wanneer je gewoon goed op je eten let kan het geen kwaad om even complete rust te nemen! Wanneer je het hele jaar door sport en weinig rust neemt kan je op den duur overtraind raken. Je prestaties gaan niet meer vooruit, eerder achteruit. En dat is natuurlijk zonde! Ga je een weekje op vakantie? Dan raad ik aan om lekker te genieten en te onthouden dat rust zorgt voor herstel. Reis je vaker en heb je een goede balans tussen sport en herstelmomenten? Dan kun je natuurlijk lekker blijven trainen in je hotel, mits je daar zin in hebt!

Fitness in hotel infographic

fitness hotel infographic

Volg Marvin
Meer handige fitness tips
Superfoods zijn een trend, maar wat doen ze nu precies?
Rauwe chocolade

Tegenwoordig stappen steeds meer mensen over op het consumeren van zogenaamde superfoods. Deze gezonde voedingswaren, zoals Gojibessen, Tarwegras en Chiazaad, worden ook wel powerfoods genoemd. Lees blog

Krachtige borstspieren? Push-ups bouwen net zoveel kracht op als bankdrukken
Push-ups met elastiek

De borstspieren, één van de meest populaire spiergroepen onder de vele krachtsporters die Nederland rijk is. Monday chestday is een algemeen bekend begrip in de Lees blog

Combineer eiwit en creatine voor een maximale toename van vetvrije massa
eiwitshake met water of melk nemen?

Ben jij druk met fitness en trainen en houd jij je goed aan je voedingsschema, maar wil het maar niet vlotten met het aankomen van Lees blog

Creatine feiten en fabels
beste creatine

Fitnessers en krachtsporters zijn over het algemeen bekend met creatine. Een grote groep sporters heeft het al één of meerdere keren gebruikt en zo niet, Lees blog

Marvin Grouw

Marvin werkt sinds 2014 als Voedingsadviseur en is de oprichter van Voeding-en-fitness.nl. Naast krachttraining en (lekker) eten houdt hij zich graag bezig met het schrijven over voeding, fitness en supplementen om jullie te informeren. Bovendien helpt hij velen op weg naar hun doelen via Online Personal Training. Lees hier meer over Marvin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

negen − 6 =