• xxl nutrition banner

Eten voor sporters: Hollandse pot?

Bijgewerkt op 18 mei 2024 door Marvin

De winter komt er weer aan en dat betekent dat de Hollandse pot weer op de eettafel verschijnt. De Hollandse pot is een verzamelnaam voor een aantal voor ons bekende gerechten zoals: boerenkool, zuurkool, hutspot, andijviestamppot en nog veel meer. Het zijn veelal gerechten die bestaan uit aardappelen, verschillende groenten en vlees. Dat klinkt als behoorlijk gezond eten voor sporters, toch? Laten we toch maar eens kijken welke gerechten het beste passen in het voedingsschema van de sporter. We geven een top 5 van onmisbare Hollandse gerechten voor de sporter in deze winter!

Is de Hollandse pot geschikt eten voor sporters?

In dit artikel op Voeding-en-fitness.nl zullen we 5 klassiek Nederlandse gerechten bespreken en kijken of dit geschikt eten voor sporters is. Is stamppot, hutspot of zuurkool goed voedsel ter ondersteuning van fitness en krachttraining?

Gerecht 1: Boerenkoolstamppot met rookworst

boerenkool eten voor sportersDe bekende boerenkoolstamppot. Iedereen kent het gerecht wel. Het bestaat uit boerenkool, aardappelen, rookworst en eventueel spekjes. Het gerecht is vrij eenvoudig te bereiden: je kookt de aardappelen en boerenkool tot deze gaar zijn, stampt vervolgens alles in één mengsel en voegt de rookworst toe. Het is uiteraard naar eigen zin op smaak te brengen met zout en jus. Pas wel op met de jus, dit bevat behoorlijk wat vet.

Laten we eens kijken naar de voedingswaarde (per 100 gram) van het gerecht:

 • energie: 155 kcal
 • eiwit: 5.3 gram
 • koolhydraten: 11,6 gram
 • vet: 9.8 gram

Zoals je ziet bevat het gerecht behoorlijk wat vet dat afkomstig is van de jus, rookworst en boter die wordt gebruikt bij dit gerecht. De koolhydraten worden voornamelijk verkregen vanuit de aardappelen en zijn dus meervoudig. De vitaminen en mineralen worden niet exact genoemd, maar boerenkool is mega gezond.

Bij een portie van 250 gram bevat het meer vitamine C dan een sinaasappel en het voorziet het lichaam van 26 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine K(1). Daarnaast bevat het meer vitamines en mineralen die er voor zorgen dat de boerenkool een bron is van gezondheid. Dat kan iedereen, dus ook de sporters onder ons, wel gebruiken in de winter!

Gerecht 2: Hutspot met rookworst

Hutspot gezonde voeding voor fitnessHutspot wordt ook wel wortelstamppot genoemd. Het heeft de karakteristieke oranje kleur en is net als de boerenkool een oer-Hollands recept. De wortelen worden gemengd met aardappelen en uien om een stevige stamppot te creëren, die bijzonder smaakvol is. Het is dan ook niet voor niets één van de favoriete Nederlandse gerechten.

Je kunt er zelf voor kiezen om een rookworst of spek(mag ook beide natuurlijk) toe te voegen. Hierdoor kan je zelf spelen met het aantal eiwitten en vet dat het gerecht bevat. Maar is hutspot ook gezond eten voor sporters?

Laten we eens kijken naar de voedingswaarde (per 100 gram) van het gerecht:

 • energie: 122.94 kcal
 • eiwit: 6.17 gram
 • koolhydraten: 5.8 gram
 • vet: 8.24 gram

Dit gerecht bevat in vergelijking met de boerenkool aanzienlijk minder calorieën. Dit maakt het gerecht geschikt voor sporters die niet aan het bulken zijn. Al hangt het er wel vanaf hoeveel jij ervan eet uiteraard. Wortels bevatten een grote hoeveelheid vitamine A. Deze vitamine zorgt er onder andere voor dat je kunt zien in de schemering en in het donker. Vandaar de uitdrukking ‘Wortels zijn goed voor je ogen'(2).

Gerecht 3: Zuurkoolstamppot

Zuurkool gezond voor sportersZuurkool is sinds kort één van de nieuwe ‘superfoods‘. De reden waarom zuurkool is toegelaten tot de exclusieve ‘superfood club’, is omdat het zou bijdragen aan vetverlies en extreem veel vitaminen zou bevatten. Zuurkool bevat van zichzelf ‘goede’ bacteriën die zorgen voor een goede darmwerking en dit zou bijdragen aan vetverlies(3).

Voldoende wetenschappelijk bewijs is er nog niet, maar het feit blijft dat zuurkool ongelofelijk veel vitamine C bevat. Een portie van 200 gram rauwe zuurkool bevat 70% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C(4). Daarnaast bevat het slechts 17 calorieën per 100 gram, dus het is zeker een aanrader voor de sporter die wil afvallen.

Zuurkoolstamppot is een mengsel van zuurkool en aardappelen. Het wordt vaak geserveerd met een rookworst en spekjes en dit draagt weer mooi bij aan het eiwitgehalte. Kies een magere rookworst, wanneer je de kcal laag wil houden. Zuurkoolstamppot wordt niet door iedereen als lekker ervaren. Dit heeft natuurlijk te maken met de zure smaak. Hopelijk zal het vaker gegeten worden wanneer jullie dit artikel gelezen hebben en zien dat stamppot zuurkool prima geschikt eten voor sporters is!

Laten we eens kijken naar de voedingswaarde (per 100 gram) van het gerecht:

 • energie: 141 kcal
 • eiwit: 4.2 gram
 • koolhydraten: 11.8 gram
 • vet: 5.7 gram

Gerecht 4: Witlofschotel met ham en kaas

Witlof schotel krachttrainingLaten we ook maar één Hollands gerecht kiezen die het water uit onze mond doet lopen. Het is het gerecht met de meeste eiwitten tot nu toe en het wordt als zeer smaakvol ervaren. Net als zuurkool bevat rauwe witlof zeer weinig calorieën (19 kcal) per 100 gram. Dit maakt het geschikt voor de sporter die op de calorieën wil letten.

Kies in dat geval overigens niet voor deze versie met ham en kaas, want die laten het gerecht aanzienlijk stijgen in calorieën. Voor de meeste sporters die bulken in de winter, biedt dit gerecht alles wat je nodig hebt: voldoende eiwitten, koolhydraten en vetten.

Om dit gerecht te bereiden moet je eerst de witlof koken tot het bijna gaar is. Wikkel daarna de ham om de witlof heen en doe dit vervolgens ook met de kaas. Warm ondertussen de oven voor, want anders moet je nog langer wachten en daar heeft niemand zin in. Vet een ovenschaal in met wat boter en leg de witlof-ham-kaas rollen naast elkaar in de schaal. Haal de schotel weer uit de oven wanneer de kaas goudbruin is.

De voedingswaarden per 100 gram zijn als volgt:

 • energie: 103.82 kcal
 • eiwit: 9.81 gram
 • koolhydraten: 5.12 gram
 • vet: 4.45 gram

Zoals je ziet valt het qua calorieën nog wel mee. Kies voor een magere kaas- en ham variant, wanneer je nog lager in calorieën wil uitkomen. In vergelijking met de vorige gerechten valt het percentage vet ook nog mee, maar dit komt voornamelijk door het ontbreken van een vette rookworst of spek. Wanneer je meer calorieën wil creëren, kan je er nog voor kiezen om aardappelen toe te voegen. Al met al is deze witlofschotel zeker gezond eten voor sporters!

Gerecht 5: Snert / Erwtensoep

erwtensoep / snert goed fitness etenNatuurlijk mag deze topper niet ontbreken. Dit gerecht kan je als avondeten nemen maar ook als tussendoortje. Doordat het grotendeels vloeibaar is, kan je lekker makkelijk wegkrijgen. Om het aantal eiwitten te verhogen kan je er zelf meer vlees in doen, voor meer koolhydraten kan je er brood bij nemen. Genoeg mogelijkheden dus om met de voedingswaarden te spelen.

Snert is een soep dat bestaat uit: spliterwten, uien, wortel, aardappel, prei en uiteraard water. Als vlees wordt vaak gekozen voor rookworst, karbonade en spek. Er wordt doorgaans ook nog brood bij gegeten.

De voedingswaarde per 100 gram zijn als volgt:

 • energie: 58 kcal
 • eiwit: 2.8 gram
 • koolhydraten: 6.8 gram
 • vet: 2.2 gram

De soep is van zichzelf niet erg calorierijk, dus het is zeer geschikt voor de sporter die op de calorieën let om af te vallen. Zoals gezegd kan je behoorlijk spelen met de calorieën en voedingsstoffen door brood of extra vlees toe te voegen. Dus ook wanneer je een hogere caloriebehoefte hebt kun je prima erwtensoep eten en zelf kiezen voor het toevoegen van meer vlees en het eten van brood.

Hollands eten gezond voor sporters?

We kunnen concluderen dat het antwoord op de vraag ”De Hollandse pot: waardevol voor sporter?” een ja is. Er zijn vijf gerechten uitgelicht in dit artikel, maar veel Hollandse gerechten zijn behoorlijk voedingsrijk voor de sporter. Je kunt wel een gerichte keuze maken in je gerechten aan de hand van jouw doelstellingen. Er zijn namelijk gerechten die meer geschikt zijn voor een cut en gerechten die meer geschikt zijn voor de bulk.

Tip: lees hier of bruine bonen of kapucijners gezonder zijn.

Check voor jezelf even de voedingswaarden om de goede keuze te maken. Er moet wel worden vermeld dat de voedingswaarden die hier in dit artikel zijn beschreven niet gelden voor jouw zelfgemaakte gerecht. Het is slechts een indicatie op basis van een bepaalde hoeveelheid ingrediënten. Wanneer je het zeker wil weten wat de voedingswaarden zijn, moet je dat toch echt even zelf uitrekenen op basis van jouw gekozen hoeveelheid ingrediënten en recepten.

Zoek jij gezond eten voor sporters? Dan hoef je helemaal geen exotische gerechten klaar te maken, de Hollandse keuken is namelijk uitstekend geschikt!

Persoonlijk voedingsschema op maat
Hulp nodig bij afvallen of spiermassa opbouwen? De door mij op maat gemaakte voedingsschema's helpen jou bij het bereiken van jouw doelen. Bulken of cutten? Een eetplan op maat van Voeding-en-fitness.nl zorgt ervoor dat jij resultaat boekt!
Volg Marvin

Bronnen

 1. (2012, augustus 8).De geneeskracht van boerenkool. Opgeroepen op november 10, 2015, van http://mens-en-gezondheid.infonu.nl: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/101204-de-geneeskracht-van-boerenkool.html
 2. Vitamine-infobureau. (sd).Bèta-caroteen. Opgeroepen op november 10, 2015, van http://www.vitamine-info.nl/: http://www.vitamine-info.nl/alle-vitamines-en-mineralen-op-een-rij/beta-caroteen/
 3. Hoogland, A. (2013, december 30).7 keer ‘natuurlijke’ probiotica. Opgeroepen op november 10, 2015, van http://www.gezondheidsnet.nl/: http://www.gezondheidsnet.nl/stoelgang-en-spijsvertering/7-keer-natuurlijke-probiotica
 4. Thorsten Meininger. (2013, december 10).Zuurkool, medicinale groente en heerlijke winterkost.
Meer handige fitness tips
Superfoods zijn een trend, maar wat doen ze nu precies?
Rauwe chocolade

Tegenwoordig stappen steeds meer mensen over op het consumeren van zogenaamde superfoods. Deze gezonde voedingswaren, zoals Gojibessen, Tarwegras en Chiazaad, worden ook wel powerfoods genoemd. Lees blog

Kipsensatie recept
Kipsensatie, het eerste recept van de week is een uitermate gezonde maaltijd!

Inspiratie nodig voor een gezonde maaltijd? Op Voeding-en-fitness.nl vind je elke week een nieuw lekker en gezond recept. Het eerste Recept van de Week is Lees blog

Gezonde maaltijd met zalm recept
Gezonde maaltijd zalm met kappertjes in cava!

Vis is goed voor je! Vis bevat namelijk gezonde vetten en de broodnodige eiwitten. Bovendien is een goed bereid stukje vis erg lekker! Ben jij Lees blog

Gezonde aardbeiensmoothie
Gezonde aardbeiensmoothie recept op voeding-en-fitness.nl!

Zin in een lekker tussendoortje, maar geen idee wat je nu weer moet eten? Probeer eens deze gezonde aardbeiensmoothie met magere melk en magere yoghurt. Lees blog

Marvin Grouw

In 2014 ben ik afgestudeerd als Sportmanager aan Hogeschool Windesheim Zwolle. Daarna heb ik mij verder gespecialiseerd tot Voedingsadviseur en Personal Trainer. Sindsdien ben ik werkzaam voor diverse sportscholen in Harderwijk en schrijf ik content voor platformen als XXL Nutrition en Fit Meals. Ik heb Voeding-en-fitness.nl opgericht om mijn waardevolle kennis en ervaringen te delen over krachttraining, voeding en supplementen. Zo help ik jou graag bij het bereiken van je (sportieve) doelen. Ik help al ruim 10 jaar sporters met online personal training en voedingsadvies op maat. Lees hier meer over Marvin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *