Bijgewerkt op 14 december 2022 door Marvin
Wil je het roer omgooien, omdat je niet helemaal lekker in je vel zit? Kun je wel wat kilo’s kwijt, maar weet je niet hoe je dit aan moet pakken? Daar kan een leefstijlprogramma jou bij helpen. Hoe precies? Dat vertellen we in dit artikel op Voeding-en-fitness.nl. Hierin lees je meer over gezonde leefstijlprogramma’s, hoe ze jou kunnen helpen en wat de zorgverzekeraar vergoedt!
Hieronder lees je meer over wat een leefstijl programma precies is en ga ik dieper in op een aantal erkende gezonde leefstijlprogramma’s.
Wat is een leefstijlprogramma?
Een leefstijlprogramma – ook wel leefstijltraining of leefstijlinterventie genoemd – is een programma dat je kunt volgen om af te vallen en je leefstijl te veranderen. Daarbij gaat zo’n programma dus verder dan alleen een dieet, wat tijdelijk is. Beweging maakt ook een belangrijk onderdeel uit van een leefstijlprogramma. Ook mindset is hierbij een onderdeel, omdat het veranderen van je mindset essentieel is om gezonder te gaan leven (en dit op de lange termijn vol te houden).
Als je een leefstijlprogramma gaat volgen krijg je verschillende specialisten toegewezen. Meestal gaat het om een leefstijlcoach, diëtist, fysiotherapeut en oefentherapeut die je zullen begeleiden. Zij leren je om gezond te eten en om bewegen een vast onderdeel van je dagelijkse leven te maken. Een leefstijlprogramma duurt meestal twee jaar.
Gezonde leefstijlprogramma’s in Nederland
In Nederland werken we met zogeheten gecombineerde leefstijlinterventies. Zo’n leefstijlinterventie is erop gericht om jou te begeleiding bij het aanpassen van je leefpatroon. Zorgverzekeraars vergoede deze programma’s vanuit de basisverzekering. Hieronder vertellen we je meer over de GLI.
Gecombineerde leefstijlinterventie
In sommige gevallen krijg je deelname aan een leefstijlprogramma vergoed vanuit je basisverzekering. Je moet dan wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Het programma dat je volgt moet een erkend programma ‘gecombineerde leefstijlinterventie’ (GLI) zijn. Zo’n programma ziet er als volgt uit:
- Begeleiding bij minder en gezonder eten;
- Begeleiding om meer te bewegen;
- Psychologische ondersteuning om gedragsverandering te stimuleren.
Je komt niet altijd in aanmerking voor een vergoeding als je alleen overgewicht hebt. Er moet namelijk ook sprake zijn van een matig Gewicht-gerelateerd Gezondheidsrisico (GGR). Wil jij weten of je in aanmerking komt voor een vergoeding? Raadpleeg dan je huisarts om de mogelijkheden te bespreken.
Check ook bij je zorgverzekeraar of je een vergoeding kunt krijgen. Wil je graag een leefstijlprogramma volgen maar kom je niet in aanmerking voor een vergoeding vanuit de basisverzekering? Er zijn verzekeraars die het vergoeden vanuit de aanvullende verzekering. Het is daarom verstandig om rekening mee te houden tijdens het vergelijken van zorgverzekeraars. Zo vind je er wellicht een die bij jouw specifieke wensen en behoeften past.
Wie mag een leefstijlprogramma volgen?
De GLI programma’s zijn bedoeld voor mensen met:
- Een BMI van 30 of hoger
- Een BMI van 25 of hoger in combinatie met slaapapneu, artrose óf in combinatie met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten of diabetes.
Heb jij een doorverwijzing van de huisarts? Dan wordt je deelname vergoed door de zorgverzekeraar. Wil je meedoen zonder doorverwijzing? Dit is uiteraard mogelijk, maar dan worden de kosten helaas niet vergoed.
Welke programma’s kan je volgen?
Op dit moment zijn er 4 gecombineerde leefstijlinterventie programma’s die erkend zijn en dus worden vergoed.
- De BeweegKuur
- SLIMMER
- Cool
- Samen Sportief in Beweging
“De BeweegKuur is een erkende multidisciplnaire Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI). Het doel van de BeweegKuur GLI is het realiseren van gezondheidswinst bij mensen met overgewicht of obesitas. Door de combinatie van ondersteuning bij bewegen, gezonde voeding en gedragsverandering wordt dit gerealiseerd. De BeweegKuur GLI is bedoeld voor mensen met overgewicht of obesitas. Het gaat om mensen met een inactieve leefstijl, die gemotiveerd zijn om hun gedrag te veranderen.”
“SLIMMER is een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) voor volwassenen met overgewicht en een verhoogd gezondheidsrisico. Deelnemers worden begeleid in het verbeteren van hun leefstijl. SLIMMER helpt om je gezonder en fitter te voelen! SLIMMER is een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Deelname aan SLIMMER kan daarom volledig vergoed worden door de zorgverzekeraar. De meeste zorgverzekeraars vergoeden de kosten voor het programma, maar er zijn enkele uitzonderingen.”
“Het CooL-programma is een GLI. CooL staat voor Coaching op Leefstijl. Het CooL-programma wordt uitgevoerd door één en dezelfde persoon, namelijk de leefstijlcoach. Het CooL-programma kijkt niet alleen naar voeding en beweging, maar ook naar slaap, stress, ontspanning en positieve gezondheid. De CooL-coach steunt de deelnemer in het halen van persoonlijke doelen. Tijdens het traject ligt de regie bij de deelnemer zelf en heeft de leefstijlcoach een ondersteunende rol.”
“Samen Sportief in Beweging is een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) voor volwassenen met overgewicht en een verhoogd gezondheidsrisico. Ze begeleiden deelnemers naar een gezonde leefstijl. Na deelname aan het programma bewegen deelnemers meer, eten gezonder en voelen zich sterker en gezonder!”
Gezondheidapps
Er zijn ook zorgverzekeraars die gezondheidsapps aanbieden om je te helpen met een gezonde leefstijl. Met zo’n app kun je bijvoorbeeld bijhouden hoeveel stappen je hebt gezet en of je daarmee genoeg beweegt. Je kunt ook zelf gezondheidsdoelen stellen. Behaal jij je gezondheidsdoelen?
Dan krijg je meestal punten waarmee je korting krijgt op producten uit de webshop van de verzekeraar of korting op je aanvullende verzekering. Zo’n app kan een handige stimulans zijn bij het afvallen en het verkrijgen van een gezonde leefstijl. Veel succes!
- High Cable Bicep Curl uitvoering & uitleg - 13 november 2024
- Rood Licht Therapie: wat doet het voor je gezondheid? - 9 november 2024
- Crazy Nutrition Mass Gainer review & ervaring 2024 - 29 oktober 2024