• vegan protein body & fit

Dumbbell Front Raise uitvoering en techniek tips

Laatste update op 3 april 2021

dumbbell front raise uitvoeringDe schouder is een complex gewricht waar verschillende spieren er voor zorgen dat je alle mogelijke bewegingen kunt maken. De schouderspieren (deltoideus) bestaan uit verschillende koppen, die je door te variëren in de oefeningen die je doet kunt benadrukken. Zo kennen we de Dumbbell Shoulder Press en Arnold Press als oefeningen voor de gehele schouder, maar bijvoorbeeld de Dumbbell Side Raises om de focus te leggen op de zijkant van je schouderspier.

Een goede fitness oefening voor de voorkant van je schouderspieren is de Dumbbell Front Raise. Qua techniek ongeveer vergelijkbaar met de Side Raise. Wil jij deze schouderoefening tot in perfectie leren? Op Voeding-en-fitness.nl leg ik je de Dumbbell Front Raise uitvoering uit en geef ik je een aantal techniek tips!

De schouderspieren (deltoideus)

De schouderspieren bestaan uit drie delen, namelijk een voorste, middelste en achterste deel. Door de complexiteit van het schoudergewricht, met aanhechtingen van verschillende spieren en botten, heeft ieder deel zijn eigen functie(s). We onderscheiden de Deltoideus Anterior, Deltoideus Lateralis en de Deltoideus Medialis.

 • Deltoideus Anterior – voorste gedeelte van de schouderspieren. Heeft als functies het voorwaarts kantelen van de arm (Anteversie), het naar binnen draaien van de schouder (Endorotatie) en het van je lichaam af bewegen van de arm (Adductie).
 • Deltoideus Lateralis – middelste gedeelte van de schouderspieren (zijkant schouders). Heeft als functie het naar de zijkant van het lichaam af bewegen van de arm (Abductie).
 • Deltoideus Medialis – achterste deel van de schouderspieren. Heeft als functies het achterwaarts kantelen van de arm (Retroversie), het naar buiten draaien van de schouder (Exorotatie) en het van het lichaam af bewegen van de arm (Adductie).

xxl nutrition advies

Dumbbell Front Raise uitvoering

Om de juiste Dumbbell Front Raise uitvoering te leren kun je de onderstaande stappen volgen.

 1. Neem in iedere hand een dumbbell
 2. Plaats je voeten op schouderbreedte en houd een lichte buiging in je knieën
 3. Houd de dumbbells ter hoogte van je boven en laat ze met gestrekte armen hangen
 4. Vanuit deze startpositie breng je de gewichten recht voor je uit omhoog, ongeveer tot de hoogte van je ogen
 5. Bij het omhoog brengen van de dumbbells houd je een lichte buiging in je ellebogen
 6. Vervolgens breng je de dumbbells langzaam en gecontroleerd weer naar beneden
 7. Herhaal deze beweging voor het aantal herhalingen dat je wilt maken

dumbbell front raise techniek

Techniek tips voor Dumbbell Front Raises

Hierboven heb je de Dumbbell Front Raise uitvoering kunnen lezen, maar om de techniek van deze fitness oefening echt tot in de puntjes te perfectioneren heb je misschien wat aan de onderstaande tips!

 • Zet je ego eerst aan de kant en neem vooral geen te zware gewichten. Kies een gewicht waarmee je zo’n 8 tot 12 perfecte herhalingen kunt maken. Uiteraard volgens de hierboven beschreven techniek. Zo voorkom je vervelende blessures. Trainen met zware gewichten lijkt stoer, maar het is veel stoerder om een oefening correct uit te voeren.
 • Houd je bovenlichaam recht en zorg voor aangespannen buikspieren. Hierdoor blijf je stabiel en in balans, waardoor je makkelijker kunt focussen op de beweging van de armen tijdens de Dumbbell Front Raise.
 • Het heeft weinig meerwaarde om de dumbbells verder dan ooghoogte omhoog te brengen. Wanneer je ze verder optilt neemt de Trapezius de beweging over en train je de voorkant van je schouders dus niet meer. Bovendien kan het explosief omhoog brengen van de gewichten op deze manier teveel ‘stress’ op je schoudergewricht veroorzaken.
 • In plaats van de armen af te wisselen kun je ook beide armen tegelijk omhoog brengen. Ook kun je een barbell gebruiken in plaats van dumbbells tijdens het uitvoeren van Front Raises.

Shoulder Front Raises video

Onderstaand filmpje toont de correcte Dumbbell Front Raise uitvoering.

Schouderoefeningen

Wil jij nieuwe oefeningen leren voor je schouders? De onderstaande fitness oefeningen kun je verwerken in jouw trainingsschema.

Online voedingsbegeleiding
Met onze gezonde weekschema’s krijg jij elke week toegang tot een nieuw menu, compleet afgestemd op jouw lichaam, doelen en wensen. Ontvang simpele en gezonde recepten, handige boodschappenlijstjes, wekelijkse check-ups en een persoonlijke voedingsadviseur voor al jouw vragen!
Volg Marvin

Afbeeldingen: bodybuilding-wizard.com & bodybuilding.com

Meer handige fitness tips
Oblique Crunch uitvoering & techniek tips
oblique crunch

Vergeet jij niet je schuine buikspieren te trainen tijdens het fitnessen? Alleen Crunches of Hanging Leg Raises zijn niet voldoende om je buikspieren goed aan Lees blog

Military Press uitvoering en techniek tips
military press schouders

De Military Press (ook wel Overhead Press genoemd) is één van de basis fitness oefeningen voor je schouders. In bijna ieder fitnessschema kom je de Lees blog

Push Ups uitvoering & techniek tips
opdrukken uitvoering

Een klassieke oefening voor het trainen van je borstspieren is de Push Up, misschien beter bekend als opdrukken. Waarschijnlijk is iedereen begonnen met het doen Lees blog

Seated Tricep Extension uitvoering & techniek
seated tricep extension uitvoering

Goed getrainde triceps zorgen ervoor dat je bovenarmen voller en krachtiger zijn. Dit ziet er niet alleen mooi uit, het zorgt er ook voor dat Lees blog

Marvin Grouw

Marvin werkt sinds 2014 als Voedingsadviseur en is de oprichter van Voeding-en-fitness.nl. Naast krachttraining en (lekker) eten houdt hij zich graag bezig met het schrijven over voeding, fitness en supplementen om jullie te informeren. Bovendien helpt hij velen op weg naar hun doelen via Online Personal Training. Lees hier meer over Marvin!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

5 × drie =