• xxl nutrition banner

Donkey Kick uitvoering & uitleg

Bijgewerkt op 13 april 2024 door Marvin

donkey kick uitvoeringVaak wordt gedacht dat je zwaar moet Squatten of Deadliften om mooie ronde billen te krijgen. Maar wist je dat de beste manier om je billen te trainen is om oefeningen vanuit de heupen te doen? Zo activeer je de gluteus maximus namelijk het best. Denk dus aan oefeningen als de Hip Thrust en Glute Bridge. Een andere bil-oefening die je makkelijk thuis kunt doen is de Donkey Kick.

Om Donkey Kicks te doen heb je helemaal geen materiaal nodig. Ideaal wanneer je bij het buiten of thuis sporten toch nog even je bilspieren wilt aanpakken. Oké, wil je toch wat extra comfort? Dan kun je een fitnessmatje bestellen! In deze blog op Voeding-en-fitness.nl leg ik je de Donkey Kick uitvoering uit en geef ik je een aantal uitdagende variaties!

Billen trainen van uit je heupen?

Om je billen optimaal te trainen, moet er veel spierspanning zijn in de billen. Wanneer je je gluteus maximus zou samentrekken, dan zou je been ten opzicht van de heup naar achter bewegen (retroflexie), dit gebeurt in samenwerking met je hamstrings. Om die ultieme spierspanning in de bilspieren te krijgen moet er dus retroflexie ontstaan in de heupen.

Hoewel de Squat een geweldige oefening is, die ik iedereen aanraad, ontstaat hier niet veel retroflexie in de heupen. De beweging bij het doen van Squats verloopt voornamelijk over de knieën. Daarom ligt de focus bij deze oefening op de bovenbeenspieren. Omdat het een zware compound oefening is train je natuurlijk wel de hamstrings, billen en romp-spieren mee. Effectievere oefeningen voor het billen trainen zijn, naast de Donkey Kick, onder andere;

Donkey Kick uitvoering

Benieuwd naar de juiste Donkey Kick uitvoering? Volg deze instructies om de techniek van de Donkey Kicks perfect aan te leren.

  1. Ga als eerst op je handen en knieën zitten en verdeel hierbij je gewicht evenredig.
  2. Zorg ervoor dat je je handen op schouderbreedte plaatst en je knieën op heupbreedte. Houd je hoofd en rug in een neutrale positie.
  3. Til je rechterbeen omhoog tot je dij horizontaal is aan de vloer. Breng je onderbeen in een hoek van 90 graden ten opzichte van je bovenbeen.
  4. Knijp je bil samen bij het omhoog brengen van je been. Ga niet verder dan horizontaal om overmatige spanning op je onderrug te voorkomen.
  5. Houd je buikspieren aangespannen tijdens de beweging.
  6. Adem in bij de opwaartse fase (concentrische fase) en blaas uit bij het naar beneden laten zakken van je been tot de beginpositie (excentrische fase).
  7. Herhaal deze beweging voor het gewenste aantal reps en wissel vervolgens van been.

Video uitleg Donkey Kicks

In deze video zie je de correcte uitvoering van de Donkey Kick voor je billen.

Donkey Kick variaties

Heb jij de basis Donkey Kick uitvoering onder de knie en wil je jezelf graag wat meer uitdagen? Probeer dan eens deze variaties.

Straight-Leg Donkey Kick met halve cirkel = voer de Donkey Kicks uit met je been gestrekt en breng je been vanaf het hoogste punt met een cirkelbeweging, naar buiten, naar beneden toe.

donkey kick variaties

Resistance Band Donkey Kick = met een weerstandsband kun je de Donkey Kicks zwaarder maken. Plaats de weerstandsband onder je zool en onder je handen om hem op de juiste positie te houden.

resistance band donkey kicks

Smith Machine Donkey Kick = heb je thuis een Smith Machine of ben je in de sportschool aan het trainen? Dan kun je jouw Donkey Kicks ook uitvoeren in de Smith Machine. Je kunt dan de stang omhoog duwen met je voet, om deze oefening zwaarder te maken.

smith machine donkey kick

Meer oefeningen leren? Op Voeding-en-fitness.nl geef ik graag de uitleg van fitness oefeningen. Heb jij vragen over een specifieke fitnessoefening? Laat je vraag achter in een reactie!

Persoonlijk Fitnessschema op Maat
Weinig resultaat in de gym? Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het samenstellen van een fitnessschema? Laat mij je helpen! Op basis van jouw wensen, doelen en fysieke mogelijkheden maak ik een trainingsprogramma op maat. Zelfs thuis trainen is mogelijk. Zo bereik jij de beste shape ooit!

Volg Marvin

Bron afbeeldingen: Unsplash & Healthline.com

Meer handige fitness tips
De Squat uitvoering en techniek tips
squat uitvoering leren

De Squat, ook wel bekend als kniebuiging is één van de belangrijkste fitness oefeningen. Het is namelijk de meest effectieve oefening voor zowel kracht- als Lees blog

Hip Thrust uitvoering & techniek tips
hip thrust uitvoering

De Hip Thrust is één van de beste oefeningen voor het trainen van je billen. Waar meisjes en vrouwen zich eerder vooral lieten zien bij Lees blog

Beste oefeningen voor ronde billen
beste oefeningen billen

Elke vrouw wil ze en elke man wil een vrouw die ze heeft, mooie ronde billen. Vaak is het dan ook een doel voor vrouwen Lees blog

Donkey Calf Raise uitvoering voor sterke kuiten
donkey calf raises techniek

Veel mensen trainen hun benen niet consequent genoeg. Kuiten trainen 'vergeten' ze nog vaker. Dat is jammer, want sterke kuiten zorgen er voor dat je Lees blog

Marvin Grouw

In 2014 ben ik afgestudeerd als Sportmanager aan Hogeschool Windesheim Zwolle. Daarna heb ik mij verder gespecialiseerd tot Voedingsadviseur en Personal Trainer. Sindsdien ben ik werkzaam voor diverse sportscholen in Harderwijk en schrijf ik content voor platformen als XXL Nutrition en Fit Meals. Ik heb Voeding-en-fitness.nl opgericht om mijn waardevolle kennis en ervaringen te delen over krachttraining, voeding en supplementen. Zo help ik jou graag bij het bereiken van je (sportieve) doelen. Ik help al ruim 10 jaar sporters met online personal training en voedingsadvies op maat. Lees hier meer over Marvin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *