• xxl nutrition banner

Wordt de diëtist vergoed door je zorgverzekering?

Bijgewerkt op 24 januari 2024 door Marvin

diëtist vergoedingOvergewicht is een groot probleem in Nederland. Zo blijkt uit cijfers van het CBS dat 48,7% van de volwassenen (18 jaar en ouder) in Nederland overgewicht heeft. 12,6% lijdt aan morbide obesitas, met extreem hoge risico’s voor de gezondheid. Helaas lukt het veel mensen niet om zelf af te vallen door gezonder te eten en meer te bewegen. Een diëtist kan helpen bij het afvallen, door een voedingsadvies te geven dat precies is afgestemd op jouw situatie en behoeften.

In 2023 rekent een diëtiste een gemiddeld uurtarief van €70,-. Wanneer je een langdurig traject ingaat kunnen de kosten dus behoorlijk oplopen. Daarom is het slim om te kijken naar de diëtist vergoedingen per zorgverzekering. In dit artikel op Voeding-en-fitness.nl ga ik je meer vertellen over dieetadvies en zorgverzekeraars.

Zorgverzekering 2024 vergelijken

Hieronder kun je alle zorgaanbieders en zorgverzekeringen voor 2024 vergelijken. Kies je aanvullende modules, je eigen risico en zie direct welk maandbedrag jouw verzekering gaat kosten.

Dieetadvies alleen voor afvallen?

Gezonde voeding speelt een belangrijke rol bij je gezondheid en kwaliteit van leven. Niet alleen bij overgewicht kan het advies van een diëtist nodig zijn. Zo kan een goede voedingsadviseur mensen adviseren over de juiste voeding bij ondergewicht (eetstoornissen), bepaalde voedingsallergieën, tijdens de zwangerschap, bij maag- en darmklachten of bij ziekten zoals kanker.

Door het analyseren van jouw voedingspatroon en bewegingsgewoonten wordt gericht advies gegeven. Hierbij wordt gekeken naar diverse factoren, waaronder huidig gewicht, vetpercentage, leeftijd, voedingsvoorkeur en leefomstandigheden. Diëtisten kunnen op deze manier mensen begeleiden naar een gezonder leven, beter welzijn en een hogere eigenwaarde.Vergoeding diëtist basisverzekering

Denk jij er over na om de hulp van een diëtist in te schakelen? En vraag jij je af wat de zorgverzekering vergoedt voor dieetadvies? In 2024 worden de kosten voor een diëtiste gedeeltelijk gedekt door de basisverzekering. Dit is voor alle zorgverzekeraars hetzelfde. De eerste drie behandeluren per jaar worden vergoed door de zorgverzekering.

Wanneer het dieetadvies onder de ketenzorg valt hoef je geen eigen risico te betalen. Ketenzorg staat voor de samenwerking tussen huisartsen en diëtisten. Je kunt door de huisarts worden doorverwezen naar de diëtist, bijvoorbeeld wanneer de diagnose COPD, CVRM of diabetes wordt gesteld. Kinderen tot 18 jaar oud hoeven sowieso geen eigen risico te betalen wanneer zij voor voedingsadvies naar een diëtistenpraktijk gaan.

Aanvullende verzekering voor diëtisten

Is de vergoeding uit de basisverzekering voor de diëtist niet genoeg? In veel gevallen zal je langer onder begeleiding staan van een voedingsadviseur dan enkel de hierboven genoemde 3 uur. Daarom kun je zorgverzekeringen vergelijken en hierbij te kijken naar hun aanvullende pakketten. De aanvullende verzekering zal meer consulten dekken bij de diëtist, voedingsadviseur of gewichtsconsulent.

Hierbij kunnen wel voorwaarden van toepassing zijn, zo zal de gewichtsconsulent aangesloten moeten zijn bij een erkende beroepsvereniging. Zo bieden onderstaande zorgverzekeringen aanvullende polissen voor dieetadvies in 2024.

Aanvullende verzekering voedingsadvies

 • A.S.R. = Aanvulling Uitgebreid (2 uur aanvullend)
 • Aevitae = 3 uur aanvulling bij Laef! 3 en Laef! 4
 • Anderzorg = Extra (2 uur aanvulling)
 • CZ = €120,- vergoeding voor voedingsadvies in alle aanvullende verzekeringen
 • De christelijke zorgverzekeraar = 2 uur aanvulling bij Extra Largepolis
 • De Friesland Zorgverzekering = AV Optimaal (€120,- voor voedingsadvies)
 • DSW = Geen aanvullende vergoeding voor dieetadvies
 • FBTO = Geen aanvullende vergoeding voor dieetadvies
 • HEMA = Aanvullend 3 (4 uur aanvulling tot 18 jaar)
 • Interpolis = Geen aanvullende vergoeding voor dieetadvies
 • inTwente = Geen aanvullende vergoeding voor dieetadvies
 • IZA = Extra Zorg 1 (2 uur aanvullend), Extra Zorg 2 (4 uur aanvullend), Extra Zorg 3 (4 uur aanvullend) & Classic Comfort (2 uur aanvullend)
 • IZZ = 1 uur aanvullend in alle modules
 • Just = Geen aanvullende verzekering voor diëtist
 • Menzis = Extra Verzorgd 2 (2 uur aanvullend) & Extra Verzorgd 3 (4 uur aanvullend)
 • Nationale Nederlanden = Extra (€100,-) en Compleet (€150,-)
 • OHRA = Extra Aanvullend (€100,- dieetadvies) en Uitgebreid (€150,- dieetadvies)
 • ONVZ = BenFit (€120,-), OptiFit (€200,-) & TopFit (volledig vergoed)
 • Salland = Geen aanvullende vergoeding voor voedingsadvies
 • Stad Holland = Geen aanvullende vergoeding voor voedingsadvies
 • UMC = 4 uur bij alle Extra Zorg aanvullende verzekeringen
 • United Consumers = ZorgZeker 3 (2 uur)
 • Univé = Aanvullend Beter (2 uur) en Aanvullend Best (4 uur)
 • VGZ = Aanvullend Beter (2 uur) en Aanvullend Best (4 uur)
 • VinkVink = geen aanvullende vergoeding
 • VvAA = Student (1 uur aanvullend), Plus (€120,-), Optimaal (€200,-), Top (volledige vergoeding) & Excellent (volledig vergoed)
 • ZEKUR = Extra Zekur (2 uur + 50 euro gewichtsconsulent)
 • ZieZo = Geen aanvullende vergoeding voor dieetadvies
 • Zilveren Kruis = Aanvullend 4 sterren (2 uur aanvullend)
 • Zorg & Zekerheid = Top (8 kwartier aanvulling), GeZZin (7 kwartier aanvulling) allemaal tot 18 jaar

dietist zorgverzekering

Geen aanvullende verzekering voor diëtist?

Niet alle zorgverzekeraars hebben extra aanvullende verzekeringen voor voedingsadvies, diëtisten of gewichtsconsulenten. Anderzorg, Bewuzt, Ditzo, DSW, FBTO, Interpolis, InTwente, Jaah, Just, Salland, Stad Holland, VinkVink, ZieZo en ZorgDirect hebben hier geen aanvullende verzekering voor. Ben jij dus van plan om een begeleidingstraject bij een diëtist te gaan volgen? Dan is het, qua vergoeding, slim om te kiezen voor een andere maatschappij.

Wil je meer weten over bepaalde vergoedingen door de zorgverzekering? In eerdere blogs op Voeding-en-fitness.nl schreef ik al over de vergoeding bij een maagverkleining en de vergoedingen voor fysiotherapie.

Persoonlijk voedingsschema op maat
Hulp nodig bij afvallen of spiermassa opbouwen? De door mij op maat gemaakte voedingsschema's helpen jou bij het bereiken van jouw doelen. Bulken of cutten? Een eetplan op maat van Voeding-en-fitness.nl zorgt ervoor dat jij resultaat boekt!
Volg Marvin
Latest posts by Marvin Grouw (see all)
Meer handige fitness tips
Hoe kies je de beste zorgverzekering voor jouw gezondheid?
beste zorgverzekering kiezen

Het kiezen van een zorgverzekering is een belangrijke keuze. Het gaat namelijk niet alleen om de financiële gevolgen, maar ook om je toegang tot zorg. Lees blog

Gezond besparen op zorg en voeding in 2024
besparen op voeding

We hebben allemaal het nieuws van de laatste Prinsjesdag wel gehoord; in 2024 gaan de vaste lasten een stuk omhoog. Voor een gezin zo’n €500 Lees blog

Vergoeding fysiotherapie zorgverzekering 2024
vergoeding fysiotherapie 2019

Miljoenen mensen zijn in Nederland actief in de sport. Het gros van de sporters zijn er ogenschijnlijk niet helemaal van doordrongen dat sporten een risico Lees blog

Maagverkleining: wat vergoedt de zorgverzekering in 2024?
droog trainen fatburner

Overgewicht is wereldwijd gezien een groot gezondheidsprobleem. Ook in Nederland hebben veel volwassenen en kinderen last van overgewicht en zelfs van morbide obesitas. Zo blijkt Lees blog

Marvin Grouw

In 2014 ben ik afgestudeerd als Sportmanager aan Hogeschool Windesheim Zwolle. Daarna heb ik mij verder gespecialiseerd tot Voedingsadviseur en Personal Trainer. Sindsdien ben ik werkzaam voor diverse sportscholen in Harderwijk en schrijf ik content voor platformen als XXL Nutrition en Fit Meals. Ik heb Voeding-en-fitness.nl opgericht om mijn waardevolle kennis en ervaringen te delen over krachttraining, voeding en supplementen. Zo help ik jou graag bij het bereiken van je (sportieve) doelen. Ik help al ruim 10 jaar sporters met online personal training en voedingsadvies op maat. Lees hier meer over Marvin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *