• xxl nutrition banner

De ongezonde levensstijl van jongeren in Nederland onderzocht

Bijgewerkt op 4 november 2021 door Marvin

ongezonde levensstijl van jongerenGezondheid en gezond leven is een hot item tegenwoordig. Toch blijkt uit een onderzoek van de Nationale DenkTank dat Nederlandse jongeren er een erg ongezonde levensstijl op na houden. Helaas is een groot deel hiervan er van overtuigd dat zij gezond leven. Geschat wordt dat de maatschappelijke kosten als gevolg van de ongezonde levensstijl van jongeren (roken, drinken en ernstig overgewicht) dit jaar zo’n 7,8 miljard euro bedraagt. In deze blog op Voeding-en-fitness.nl vertel ik je meer over de ongezonde levensstijl van jongeren in Nederland.

Ongezonde levensstijl van jongeren

Dit onderzoek is gebaseerd op 200 gesprekken met jongeren en een online enquête waaraan ruim 5000 jongeren deelnamen. Maar liefst 83% van de jongeren vindt dat hij of zij gezond leeft, maar toch blijkt dat 47% van de jongeren er juist een ongezonde levensstijl op na houdt. De meest ongezonde groep schijnt totaal niet in te zien wat ze zichzelf aan doen, 62% heeft namelijk het idee gezond te leven. De deelnemers vinden drugsgebruik en roken de grootste gevaren voor hun gezondheid, alcohol wordt niet gezien als een bedreiging. Zij onderschatten de negatieve effecten van alcohol op de gezondheid!

Dit wordt bevestigd door de uitkomst dat 33,1% van de jongeren ouder dan 16 jaar regelmatig aan binge-drinken doet. Dit houdt in dat zij in korte tijd veel alcohol achter elkaar drinken.

Kenmerken ongezonde levensstijl jongeren

  • Overmatig drankgebruik
  • Te weinig beweging
  • Experimenteren met drugs
  • Roken
  • Onveilige seks
  • Overmatig en ongezond eten
  • Onregelmatig slaappatroon

Deze ongezonde gedragingen ten spijt, de jongeren schijnen er totaal niet mee te zitten. 20% vindt namelijk dat je bij 12 glazen alcohol nog niet te veel hebt gedronken. Opvallend is te zien dat de jongeren aangeven dat hun ouders kunnen helpen bij de verbetering van hun leefstijl. Uit het onderzoek blijkt tevens dat ruim een derde van de ouders geen regels hanteert omtrent het alcoholgebruik.

ongezonde jongeren

Overgewicht kinderen en jongeren

1 op de 10 jongeren lijdt aan overgewicht, en toch vindt 63% van deze te zware jongeren dat hij gezond leeft. Vaak blijkt dat wanneer jongeren op jonge leeftijd aan overgewicht lijden, dit naarmate zij ouder worden toeneemt en gevaarlijke vormen aan kan nemen, waaronder morbide obesitas.

Wil jij weten of je een gezond gewicht hebt? Gebruik hier onze BMI calculator!

Dit onderzoek richtte zich op de ongezonde levensstijl van jongeren. Hoewel de overheid veel aandacht besteedt aan de thema’s stoppen met roken en matigen van alcoholgebruik, blijkt dit weinig effect te hebben. Kennelijk is er meer voor nodig om jongeren bewust te maken van de gevolgen van hun eigen gedrag.

 Wat vinden jullie van de ongezonde levensstijl van jongeren?


Volg Marvin

Meer handige fitness tips
Superfoods zijn een trend, maar wat doen ze nu precies?
Rauwe chocolade

Tegenwoordig stappen steeds meer mensen over op het consumeren van zogenaamde superfoods. Deze gezonde voedingswaren, zoals Gojibessen, Tarwegras en Chiazaad, worden ook wel powerfoods genoemd. Lees blog

Combineer eiwit en creatine voor een maximale toename van vetvrije massa
eiwitshake met water of melk nemen?

Ben jij druk met fitness en trainen en houd jij je goed aan je voedingsschema, maar wil het maar niet vlotten met het aankomen van Lees blog

Bruin worden: 11 tips om rekening mee te houden
11 tips over veilig zonnen

Teveel zonlicht kan schadelijk zijn voor je huid. Naast het bekende verbranden ligt er een groter gevaar op de loer,namelijk huidkanker. Uiteraard krijg je niet Lees blog

Stress maakt dikker?
Stress op voeding-en-fitness.nl

Stress, wie kent het niet? Iedereen ervaart wel eens een stressvolle periode in zijn of haar leven. Dit kan allerlei verschillende oorzaken hebben, een zeik-grage Lees blog

Marvin Grouw

In 2014 ben ik afgestudeerd als Sportmanager aan Hogeschool Windesheim Zwolle. Daarna heb ik mij verder gespecialiseerd tot Voedingsadviseur en Personal Trainer. Sindsdien ben ik werkzaam voor diverse sportscholen in Harderwijk en schrijf ik content voor platformen als XXL Nutrition en Fit Meals. Ik heb Voeding-en-fitness.nl opgericht om mijn waardevolle kennis en ervaringen te delen over krachttraining, voeding en supplementen. Zo help ik jou graag bij het bereiken van je (sportieve) doelen. Ik help al ruim 10 jaar sporters met online personal training en voedingsadvies op maat. Lees hier meer over Marvin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *