• vegan protein body & fit

De ongezonde levensstijl van jongeren in Nederland onderzocht

Laatste update op 4 november 2021

ongezonde levensstijl van jongerenGezondheid en gezond leven is een hot item tegenwoordig. Toch blijkt uit een onderzoek van de Nationale DenkTank dat Nederlandse jongeren er een erg ongezonde levensstijl op na houden. Helaas is een groot deel hiervan er van overtuigd dat zij gezond leven. Geschat wordt dat de maatschappelijke kosten als gevolg van de ongezonde levensstijl van jongeren (roken, drinken en ernstig overgewicht) dit jaar zo’n 7,8 miljard euro bedraagt. In deze blog op Voeding-en-fitness.nl vertel ik je meer over de ongezonde levensstijl van jongeren in Nederland.

Ongezonde levensstijl van jongeren

Dit onderzoek is gebaseerd op 200 gesprekken met jongeren en een online enquête waaraan ruim 5000 jongeren deelnamen. Maar liefst 83% van de jongeren vindt dat hij of zij gezond leeft, maar toch blijkt dat 47% van de jongeren er juist een ongezonde levensstijl op na houdt. De meest ongezonde groep schijnt totaal niet in te zien wat ze zichzelf aan doen, 62% heeft namelijk het idee gezond te leven. De deelnemers vinden drugsgebruik en roken de grootste gevaren voor hun gezondheid, alcohol wordt niet gezien als een bedreiging. Zij onderschatten de negatieve effecten van alcohol op de gezondheid!

Dit wordt bevestigd door de uitkomst dat 33,1% van de jongeren ouder dan 16 jaar regelmatig aan binge-drinken doet. Dit houdt in dat zij in korte tijd veel alcohol achter elkaar drinken.

Kenmerken ongezonde levensstijl jongeren

  • Overmatig drankgebruik
  • Te weinig beweging
  • Experimenteren met drugs
  • Roken
  • Onveilige seks
  • Overmatig en ongezond eten
  • Onregelmatig slaappatroon

Deze ongezonde gedragingen ten spijt, de jongeren schijnen er totaal niet mee te zitten. 20% vindt namelijk dat je bij 12 glazen alcohol nog niet te veel hebt gedronken. Opvallend is te zien dat de jongeren aangeven dat hun ouders kunnen helpen bij de verbetering van hun leefstijl. Uit het onderzoek blijkt tevens dat ruim een derde van de ouders geen regels hanteert omtrent het alcoholgebruik.

ongezonde jongeren

Overgewicht kinderen en jongeren

1 op de 10 jongeren lijdt aan overgewicht, en toch vindt 63% van deze te zware jongeren dat hij gezond leeft. Vaak blijkt dat wanneer jongeren op jonge leeftijd aan overgewicht lijden, dit naarmate zij ouder worden toeneemt en gevaarlijke vormen aan kan nemen, waaronder morbide obesitas.

Wil jij weten of je een gezond gewicht hebt? Gebruik hier onze BMI calculator!

Dit onderzoek richtte zich op de ongezonde levensstijl van jongeren. Hoewel de overheid veel aandacht besteedt aan de thema’s stoppen met roken en matigen van alcoholgebruik, blijkt dit weinig effect te hebben. Kennelijk is er meer voor nodig om jongeren bewust te maken van de gevolgen van hun eigen gedrag.

 Wat vinden jullie van de ongezonde levensstijl van jongeren?


Volg Marvin
Meer handige fitness tips
BMI berekenen (Body Mass Index)
bmi berekenen

De Body Mass Index (BMI) is een methode die wereldwijd gebruikt wordt om te bepalen of je een gezond gewicht hebt. De BMI formule kijkt Lees blog

Ziekenhuisdieet een verstandige manier van afvallen?
ziekenhuisdieet afvallen

Ben je te zwaar en wil je snel afvallen? Dan ga je op zoek naar een dieet dat je op de snelst mogelijke manier vet Lees blog

Overgewicht berekenen: de 4 meest gebruikte methoden
overgewicht nederland

Overgewicht komt helaas veelvuldig voor in Nederland, bijna 50% van de Nederlanders heeft te kampen met overgewicht. Overgewicht, ook wel obesitas genaamd, kan gevaarlijk zijn en Lees blog

De relatie tussen overgewicht en kanker
overgewicht en kanker

Het is algemeen bekend dat overgewicht allerlei gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Toch heeft een groot deel van de wereldbevolking te kampen met overgewicht. Nu blijkt Lees blog

Marvin Grouw

Marvin werkt sinds 2014 als Voedingsadviseur en is de oprichter van Voeding-en-fitness.nl. Naast krachttraining en (lekker) eten houdt hij zich graag bezig met het schrijven over voeding, fitness en supplementen om jullie te informeren. Bovendien helpt hij velen op weg naar hun doelen via Online Personal Training. Lees hier meer over Marvin!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

zeven + een =