• xxl nutrition banner

Challenge: 90 dagen zonder alcohol

Bijgewerkt op 24 juni 2024 door Marvin

90 dagen zonder alcoholBijna iedereen drinkt wel eens een biertje, mixje of een glaasje wijn. Alcohol wordt vrijuit gebruikt door mensen van alle leeftijden. Bij een gezellig diner ‘hoort’ een drankje. Maar een overmatig gebruik van alcoholische dranken is niet erg gunstig voor de gezondheid. Wat doet het laten staan van alcohol met ons lichaam?

Wij, Marvin en Lennard, van Voeding-en-fitness.nl gaan vanaf 2 januari voor 90 dagen stoppen met alcohol drinken. Marvin drinkt eigenlijk al zo goed als geen alcohol. Lennard houdt er nog wel eens van om in de weekenden alcohol (voornamelijk bier) te drinken. Gaan jullie de uitdaging samen met ons aan? Doe mee met de 90 dagen zonder alcohol challenge!

Is alcohol slecht voor je?

Eigenlijk weet iedereen wel dat een overdaad aan alcohol slecht voor je is. Maar goed, over het algemeen is alles waar je teveel van neemt slecht voor je. Wat zijn nu de negatieve gevolgen van een overmatig drank gebruik op ons lichaam?

Effect op hersenen

Op de langere termijn kan teveel alcohol leiden tot hersenbeschadiging. Zo kun je last krijgen van geheugenverlies, concentratie problemen, vermoeidheid en verwardheid. Een bekend fenomeen is het Korsakov Syndroom.

Effect op lever

Ook voor je lever is een overdaad aan alcoholische versnaperingen niet gunstig. Het kan zelfs zo erg zijn dat je lever stopt met werken en je een transplantatie nodig hebt. Ook leververvetting en levercirrose behoren tot de mogelijke gevolgen.

Effect op hart- en bloedvaten

Overmatig alcohol drinken heeft een negatief effect op je hart- en bloedvaten. Wanneer je voor een langere periode teveel drank nuttigt heb je kans op een verhoogde bloeddruk en hartritmestoornissen. Echter, 1 glas (rode) wijn per dag zou juist weer een positief effect kunnen hebben op je hart- en vaatstelsel.

Effect op de maag

Na een avondje teveel gedronken te hebben is je maag overstuur en bestaat de kans dat je al overgevend boven het toilet hangt. Voor een keer is dat natuurlijk niet heel schadelijk, maar wanneer dit vaker voorkomt kan het leiden tot een maagzweer.

Hierboven hebben we in het kort een aantal negatieve effecten van (teveel) alcohol op ons lichaam benoemd. In een volgend artikel zullen we dieper ingaan op alle effecten, zowel negatief als positief. Maar duidelijk mag zijn dat 90 dagen zonder alcohol zeker géén kwaad kan!

90 dagen zonder alcohol challenge

geen alcohol drinkenVaak hoor je mensen zeggen: ‘drink gezellig een biertje mee’ of ‘als je niet drinkt ben je een watje’. Maar wij zijn van mening dat alcohol niet nodig is om gezellig te zijn. Op zich moet één biertje of glaasje wijn wel kunnen, maar vaak blijf het hier niet bij. Een avondje stappen zorgt er al snel voor dat je aantal biertjes drinkt, met vaak als gevolg een bezoekje aan de lokale dönerzaak.
Daarnaast zorgt een avondje bier drinken in het weekend voor het binnen krijgen van een grote hoeveelheid calorieën die je de rest van de week zo hard probeert te vermijden (alcohol bevat 7 calorieën per gram).

Wij willen daarom kijken wat het effect is van geen alcohol drinken (met daarbij een uitgemeten voedings- en trainingsschema). Wij zullen hier korte blogs van bijhouden en jullie meenemen in onze ervaring. Hoe is het bijvoorbeeld om nuchter te zijn op een feestje waarbij je vrienden aangeschoten of dronken zijn? Is het nou echt zo ongezellig om een glaasje fris of water te drinken in plaats van een glas wijn tijdens een etentje?

Wij zullen vanaf 2 januari géén alcohol meer drinken, voor (tenminste) 90 dagen. 

Persoonlijk update na 2 weken

Lennard

“De eerste 2 weken zonder alcohol zitten er al weer op. Het is mij erg meegevallen om de verleiding van alcohol te weerstaan. Eigenlijk dronk ik nooit echt veel alcohol, behalve in de weekenden een paar biertjes. De decembermaand was voor mij wel echt een uitschieter. Sinterklaas, de kerstdagen en Oud & Nieuw zijn niet voorbij gegaan zonder alcohol. 90 dagen geen alcohol na zo’n decembermaand zijn dan ook wel een beetje nodig in mijn ogen.

Toen ik af en toe in het weekend nog wel eens wat biertjes dronk, had ik de dag erna nooit zin om vroeg op te staan om te gaan sporten (mijn sportschool is in het weekend alleen ’s ochtends open). Nu ik geen alcohol drink heb ik daar ’s ochtends geen last van en kan ik in het weekend lekker vroeg sporten. Weer een extra dagje sport dus! Ook merk ik dat de decemberkilo’s weer beginnen te verdwijnen. De combinatie van geen alcohol drinken, veel sporten en goed eten pakt goed uit.

Ik kijk positief naar de komende 2,5e maand zonder alcohol, ik weet dat ik het kan. De enige momenten waar ik wel tegenop kijk, zijn de verjaardagen en feestjes. Als mijn vrienden allemaal lekker aan het drinken zijn en aangeschoten beginnen te raken, zit ik aan het water of frisdrank. Het grote voordeel is dan wel dat ik de volgende ochtend fit op zal staan en de rest zijn kater uit zal slapen!”

Marvin

“Van te voren wist ik wel dat deze uitdaging voor mij goed te doen zou zijn. Normaal gesproken drink ik zelden alcohol. Bier of wijn vind ik niet lekker en ik vermaak me prima tijdens een etentje of het stappen met een flesje water. Toch vind ik een mixje zo af en toe wel lekker en Radler gaat er ook best in. Wanneer ik uiteten ga vind ik zo’n verfrissende Radler wel erg lekker. 

Tot nu toe ben ik nog niet in de problemen gekomen. Zeker de eerste week was erg makkelijk, aangezien ik daar gewoon geen uitjes of etentjes had. Hierdoor was de verleiding niet zo groot en heb ik dan geen alcohol gedronken. De tweede week begon wat lastiger met een darttoernooi bij de voetbalclub, een feestje en een gezellig etentje bij een sushi restaurant.

Ditmaal waren de verleidingen dus meer aanwezig, maar eigenlijk heb ik deze zonder al te veel moeite kunnen weerstaan. Tijdens het darten enkel water gedronken, want wil natuurlijk wel goed blijven gooien! Tijdens het feestje en het sushi eten ook enkel water en een Ice Tea Green genomen. Alhoewel ik toch ook best wel zin had in een Radler tijdens het eten. 

Al met al de eerste twee weken redelijk makkelijk door gekomen. Geen alcohol drinken heeft voor mij als voordeel dat ik me ’s ochtends gewoon fit voel. Dat vind ik wel fijn, want door mijn drukke bestaan vol sporten en werken ben ik de laatste tijd nogal vermoeid. Niet drinken maakt het makkelijker om ’s ochtends te sporten, zodat ik de rest van de dag tijd heb om artikelen te schrijven en andere werkzaamheden te volbrengen. Op naar de nog te komen 75 dagen”

alcoholische dranken

Persoonlijke update na 4 weken

Lennard

“De afgelopen 2 weken was de verleiding om alcohol te drinken groter dan in de 2 weken daarvoor. Als Ajax fan ga ik nog wel eens naar een wedstrijd van Ajax, zo ben ik afgelopen dinsdag weer eens naar een wedstrijd geweest. Vaak ga ik dan samen met een aantal vrienden en drinken we een aantal biertjes. De jongens waarmee ik naar Amsterdam ging dronken ook deze keer weer bier, maar ik niet, ik zat braaf aan de ice tea green. Ik kreeg toch wel zin om ook een biertje te drinken maar ik kon mij goed inhouden.

Ik merk dat het op zulke momenten lastig is om me aan de challenge te houden. Ondanks dat ik het soms lastig vind ga ik het toch 90 dagen volhouden! We hebben al 1/3e van de challenge gehaald. De nog komende 2/3e zal dus ook zeker lukken.”

Marvin

“De eerste twee weken verliepen voor mij eigenlijk erg makkelijk. Alleen tijdens een etentje had ik wel zin in een Radler, maar voor de rest ben ik weinig in de verleiding gekomen om alcohol te drinken. Dit geldt eigenlijk ook voor de afgelopen periode. Ik ben vooral druk geweest met werken, mijn trainingen en het samenstellen van voeding- en trainingsschema’s voor de Online Personal Training van Voeding-en-fitness.nl. 

Het enige moment waarop ik enigszins in de verleiding kwam en me echt moest inhouden was afgelopen weekend. Vrijdagavond had ik een afscheidsfeestje van een vriend die 6 maanden naar Rusland gaat voor zijn stage en zaterdag had ik een verjaardag in Houten. Tijdens dit soort gelegenheden is de drang om een alcoholische versnapering te nemen groter, maar gelukkig vermaak ik me ook prima zonder alcohol. Een watertje smaakt mij dan net zo goed. 

De eerste maand is voor mij snel voorbij gegaan en is dus zonder problemen verlopen. De komende twee maanden zullen me ook wel gaan lukken. Althans, daar reken ik wel op!”

Personal update na 60 dagen

Lennard

“Het feit dat ik geen alcohol drink begint steeds meer een gewenning te worden. Mensen vragen steeds minder waarom ik geen alcohol drink en ze bieden ook geen alcohol meer aan omdat ik toch nee zeg. Ondanks dat ik er gewend aan begin te raken, heb ik af en toe nog steeds zin een biertje (of meer). Toch zit er voor mij behoorlijk wat voordelen aan het niet drinken van alcohol.

Zo ben ik in het weekend fitter en dus gemotiveerder om te sporten, bespaart het mij vaak geld en heb ik niet het idee dat ik voor niets sport. Uiteraard verschilt de hoeveelheid alcohol per persoon, bij mij blijft het vaak niet bij maar 1 biertje..

Nog 1 maandje en dan “mogen” we weer alcohol drinken. Ik heb voor mezelf bepaald dat ik het alcohol vrije leven niet ga doorzetten na de 90 dagen, wel ben ik van plan om minder te drinken dan voorheen. Dit heeft te maken met de voordelen die ik nu ervaar van het niet alcohol drinken. Ook ben ik er van overtuigd dat (overmatig) alcohol nooit goed kan zijn voor het lichaam en de gezondheid.”

90 dagen geen alcohol

Marvin

“Mijn ervaring met de 90 dagen zonder alcohol uitdaging verloopt eigenlijk heel gemakkelijk. Zoals Lennard al zegt is het een kwestie van gewenning. Ik drink niet, dus heb ook helemaal niet de neiging om wel wat een biertje of mixje te nemen. De laatste weken gingen heel snel voorbij omdat ik een een flow zat van werk – voetbal – krachttraining – sociale contacten. Ik voelde me over het algemeen erg fit en scherp.

De enige lastigere momenten vonden afgelopen week plaats. Donderdagavond deed ik samen met een paar vrienden mee aan een Pubquiz in Harderwijk. Dit is een soort quiz met verschillende vragenrondes omtrent bepaalde thema’s. Denk dus bijvoorbeeld aan het thema Actualiteiten, Muziek, Film en Historische Momenten. Heel gezellig, maar er wordt ook (een hoop) alcohol bij gedronken. Hoewel ik geen alcohol nodig heb om me te vermaken vind ik een Radler best lekker op z’n tijd.

Echter, toen ik binnenkwam werd er al gelijk een Spa Blauw voor me op tafel gezet. Leuk om te zien dat iedereen er al van uit gaat dat ik geen drank hoef, dat maakt het natuurlijk makkelijker om dit vol te houden. 

Gisteravond had ik een verjaardag van een teamgenoot. Tijdens zo’n verjaardag gaat er natuurlijk ook de nodige hoeveelheid aan bier doorheen. Zelf heb ik de hele avond thee (ja serieus) en water gedronken. Toch vermaak ik me prima. Wel merk je wanneer het later wordt dat het niveau van de gesprekken daalt, maar ach… daar kan ik mee leven!

Hoewel het erg laat werd (of vroeg, het is maar hoe je het bekijkt) werd ik vanochtend fit wakker en ben ik naar de sportschool geweest. Ik weet zeker dat als ik gedronken zou hebben, ik niet zo snel mijn bed uit was gekomen om naar Basic-Fit te gaan. 

Al met al gaat het prima en is het zeer goed vol te houden. Natuurlijk zijn er momenten waarop je best zin hebt in een drankje, maar het weerstaan van die zin / drang gaat me erg goed af. Hopelijk lukt het bij jullie ook zo goed!”

Doe jij mee?

Wij gaan ons er aan wagen; de 90 dagen zonder alcohol challenge. Doe jij met ons mee? Het hoeft niet, maar is natuurlijk wel erg goed en leuk voor jezelf. Doe jij mee met deze 90 dagen geen alcohol drinken? Het kan een vorm van bewustwording zijn: alcohol is niet nodig om gezellig te zijn. Daarnaast kan het laten staan van bier, wijn of mixjes nét dat stapje zijn dat er voor zorgt dat je wel dat lichaam bereikt waar je zo hard voor werkt!

Je volgt onze ervaringen natuurlijk via de Voeding & Fitness Facebookpagina en het Facebook Evenement. Je kunt je ook inschrijven voor onze nieuwsbrief, zodat wij je op de hoogte kunnen houden!

Volg Lennard
Latest posts by Lennard Voogd (see all)
Meer handige fitness tips
Alcohol en onze gezondheid
alcohol gezondheid

Het is bijna weekend, je hebt een belangrijk tentamen gehaald of je hond is jarig. Er zijn talloze redenen te verzinnen om een glaasje alcohol Lees blog

Word je dik van alcohol?
word je dik van alcohol

De eerste week van de 90 dagen zonder alcohol challenge is voorbij. Hoe gaat het bij jullie? Nog vol te houden, of toch stiekem de Lees blog

Testosteron tekort: oorzaken & symptomen
testosteron tekort symptomen

Testosteron is een belangrijk hormoon en speelt een grote rol bij onze gezondheid en fysieke prestaties. Toch ervaren veel mannen in Nederland een tekort aan Lees blog

Wanneer wordt eten en drinken een verslaving?
verslaving eten drinken

Koffie, suiker, alcohol: allemaal worden we dagelijks blootgesteld aan de verleiding van dit soort stoffen. We zien ook allemaal mensen in onze omgeving die er Lees blog

Lennard Voogd

Lennard schrijft reviews en artikelen over voeding, fitness oefeningen, supplementen en gezondheid voor Voeding-en-fitness.nl. Zelf is Lennard werkzaam als Personal Trainer bij Fitention in Harderwijk. Hier begeleid hij sporters bij hun trainingen en zorgt hij ervoor dat zij hun sportdoelen behalen. Door te schrijven hoopt Lennard verworven kennis, ervaring en informatie te kunnen delen met een ieder die daar behoefte aan heeft. Lees hier meer over Lennard!

4 reacties:

 1. Wat een goeie challenge! Ik drink zelf heel weinig alcohol omdat ik het niet nodig vind om het gezellig te hebben, het gewoon niet zo gezond is en ik geen zin heb in katers want je sport prestaties worden er ook niet beter op! Leuk om deze afspraak met jezelf te maken. Succes!

  • Dankje Jessica! Zelf drink ik ook weinig tot geen alcohol. Vermaak me ook prima zonder namelijk :)
   Lennard drinkt vaker / meer, dus ben vooral voor hem benieuwd hoe deze challenge gaat uitpakken.

 2. Heyla! Ik drink graag alcohol en het is bijna mijn standard voor mij om biertjes te drinken op het voetbal en op de terrasjes bij het mooie weer. Maar ik wil hier ook een verrandering in maken daarom ben ik ook begonnen met de 90 dagen geen alchol, ik ben nu ondertussen 10 dagjes ver en heb de eerste dagen het wel lastig gehad maar achteraf ben je eigenlijk wel blij voorral als je kijkt naar de rekening na avondje uitgaan 😄

  • Hi Koos! Super leuk dat je ook bent begonnen met de 90 dagen zonder alcohol challenge. Logisch dat het in het begin lastig is, maar hopelijk gaat het je nu steeds makkelijker af. En het scheelt inderdaad flink op je rekening haha ;)

   Succes en houd ons op de hoogte!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *