• xxl nutrition korting

Challenge: 90 dagen zonder alcohol

Laatste update op 10 december 2019

90 dagen zonder alcoholBijna iedereen drinkt wel eens een biertje, mixje of een glaasje wijn. Alcohol wordt vrijuit gebruikt door mensen van alle leeftijden. Bij een gezellig diner ‘hoort’ een drankje. Maar een overmatig gebruik van alcoholische dranken is niet erg gunstig voor de gezondheid. Wat doet het laten staan van alcohol met ons lichaam? Wij, Marvin en Lennard, van Voeding-en-fitness.nl gaan vanaf 2 januari voor 90 dagen stoppen met alcohol drinken. Marvin drinkt eigenlijk al zo goed als geen alcohol. Lennard houdt er nog wel eens van om in de weekenden alcohol (voornamelijk bier) te drinken. Gaan jullie de uitdaging samen met ons aan? Doe mee met de 90 dagen zonder alcohol challenge!

Is alcohol slecht voor je?

Eigenlijk weet iedereen wel dat een overdaad aan alcohol slecht voor je is. Maar goed, over het algemeen is alles waar je teveel van neemt slecht voor je. Wat zijn nu de negatieve gevolgen van een overmatig drank gebruik op ons lichaam?

Effect op hersenen

Op de langere termijn kan teveel alcohol leiden tot hersenbeschadiging. Zo kun je last krijgen van geheugenverlies, concentratie problemen, vermoeidheid en verwardheid. Een bekend fenomeen is het Korsakov Syndroom.

Effect op lever

Ook voor je lever is een overdaad aan alcoholische versnaperingen niet gunstig. Het kan zelfs zo erg zijn dat je lever stopt met werken en je een transplantatie nodig hebt. Ook leververvetting en levercirrose behoren tot de mogelijke gevolgen.

Effect op hart- en bloedvaten

Overmatig alcohol drinken heeft een negatief effect op je hart- en bloedvaten. Wanneer je voor een langere periode teveel drank nuttigt heb je kans op een verhoogde bloeddruk en hartritmestoornissen. Echter, 1 glas (rode) wijn per dag zou juist weer een positief effect kunnen hebben op je hart- en vaatstelsel.

Effect op de maag

Na een avondje teveel gedronken te hebben is je maag overstuur en bestaat de kans dat je al overgevend boven het toilet hangt. Voor een keer is dat natuurlijk niet heel schadelijk, maar wanneer dit vaker voorkomt kan het leiden tot een maagzweer.

Hierboven hebben we in het kort een aantal negatieve effecten van (teveel) alcohol op ons lichaam benoemd. In een volgend artikel zullen we dieper ingaan op alle effecten, zowel negatief als positief. Maar duidelijk mag zijn dat 90 dagen zonder alcohol zeker géén kwaad kan!

90 dagen zonder alcohol challenge

geen alcohol drinkenVaak hoor je mensen zeggen: ‘drink gezellig een biertje mee’ of ‘als je niet drinkt ben je een watje’. Maar wij zijn van mening dat alcohol niet nodig is om gezellig te zijn. Op zich moet één biertje of glaasje wijn wel kunnen, maar vaak blijf het hier niet bij. Een avondje stappen zorgt er al snel voor dat je aantal biertjes drinkt, met vaak als gevolg een bezoekje aan de lokale dönerzaak.
Daarnaast zorgt een avondje bier drinken in het weekend voor het binnen krijgen van een grote hoeveelheid calorieën die je de rest van de week zo hard probeert te vermijden (alcohol bevat 7 calorieën per gram). Wij willen daarom kijken wat het effect is van geen alcohol drinken (met daarbij een uitgemeten voedings- en trainingsschema). Wij zullen hier korte blogs van bijhouden en jullie meenemen in onze ervaring. Hoe is het bijvoorbeeld om nuchter te zijn op een feestje waarbij je vrienden aangeschoten of dronken zijn? Is het nou echt zo ongezellig om een glaasje fris of water te drinken in plaats van een glas wijn tijdens een etentje?

Wij zullen vanaf 2 januari géén alcohol meer drinken, voor (tenminste) 90 dagen. 

Doe jij mee?

Wij gaan ons er aan wagen; de 90 dagen zonder alcohol challenge. Doe jij met ons mee? Het hoeft niet, maar is natuurlijk wel erg goed en leuk voor jezelf. Doe jij mee met deze 90 dagen geen alcohol drinken? Het kan een vorm van bewustwording zijn: alcohol is niet nodig om gezellig te zijn. Daarnaast kan het laten staan van bier, wijn of mixjes nét dat stapje zijn dat er voor zorgt dat je wel dat lichaam bereikt waar je zo hard voor werkt!

Je volgt onze ervaringen natuurlijk via de Voeding & Fitness Facebookpagina en het Facebook Evenement. Je kunt je ook inschrijven voor onze nieuwsbrief via onderstaand formulier, zodat wij je op de hoogte kunnen houden!

Lennard Voogd
Volg Lennard
Laatste berichten van Lennard Voogd (alles zien)
Meer interessante fitness tips
Alcohol en onze gezondheid
alcohol gezondheid

Het is bijna weekend, je hebt een belangrijk tentamen gehaald of je hond is jarig. Er zijn talloze redenen te verzinnen om een glaasje alcohol Lees blog

De 90 dagen zonder alcohol challenge zit erop!
japas ermelo

Zoals jullie vast wel weten zijn Lennard en ik dit jaar begonnen met de 90 dagen zonder alcohol challenge. De bedoeling was om 90 dagen Lees blog

Word je dik van alcohol?
word je dik van alcohol

De eerste week van de 90 dagen zonder alcohol challenge is voorbij. Hoe gaat het bij jullie? Nog vol te houden, of toch stiekem de Lees blog

Goede voornemens volhouden met deze tips
goede voornemens volhouden

Elk jaar hoor je dezelfde vraag, wat zijn je voornemens voor dit nieuwe jaar? Er zal geen jaar voorbij gaan zonder dat je dit hoort. Lees blog

Lennard Voogd

Lennard schrijft reviews en artikelen over voeding, fitness oefeningen, supplementen en gezondheid voor Voeding-en-fitness.nl. Zelf is Lennard een fanatieke sporter en dan ook erg veel bezig met de bijbehorende juiste voeding. Door te schrijven hoopt Lennard verworven kennis, ervaring en informatie te kunnen delen met een ieder die daar behoefte aan heeft. Lees hier meer over Lennard!

2 reacties:

  1. Wat een goeie challenge! Ik drink zelf heel weinig alcohol omdat ik het niet nodig vind om het gezellig te hebben, het gewoon niet zo gezond is en ik geen zin heb in katers want je sport prestaties worden er ook niet beter op! Leuk om deze afspraak met jezelf te maken. Succes!

    • Dankje Jessica! Zelf drink ik ook weinig tot geen alcohol. Vermaak me ook prima zonder namelijk :)
      Lennard drinkt vaker / meer, dus ben vooral voor hem benieuwd hoe deze challenge gaat uitpakken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 + 15 =