• xxl nutrition banner

Challenge: 90 dagen zonder alcohol

Bijgewerkt op 3 maart 2023 door Marvin

90 dagen zonder alcoholBijna iedereen drinkt wel eens een biertje, mixje of een glaasje wijn. Alcohol wordt vrijuit gebruikt door mensen van alle leeftijden. Bij een gezellig diner ‘hoort’ een drankje. Maar een overmatig gebruik van alcoholische dranken is niet erg gunstig voor de gezondheid. Wat doet het laten staan van alcohol met ons lichaam?

Wij, Marvin en Lennard, van Voeding-en-fitness.nl gaan vanaf 2 januari voor 90 dagen stoppen met alcohol drinken. Marvin drinkt eigenlijk al zo goed als geen alcohol. Lennard houdt er nog wel eens van om in de weekenden alcohol (voornamelijk bier) te drinken. Gaan jullie de uitdaging samen met ons aan? Doe mee met de 90 dagen zonder alcohol challenge!

Is alcohol slecht voor je?

Eigenlijk weet iedereen wel dat een overdaad aan alcohol slecht voor je is. Maar goed, over het algemeen is alles waar je teveel van neemt slecht voor je. Wat zijn nu de negatieve gevolgen van een overmatig drank gebruik op ons lichaam?

Effect op hersenen

Op de langere termijn kan teveel alcohol leiden tot hersenbeschadiging. Zo kun je last krijgen van geheugenverlies, concentratie problemen, vermoeidheid en verwardheid. Een bekend fenomeen is het Korsakov Syndroom.

Effect op lever

Ook voor je lever is een overdaad aan alcoholische versnaperingen niet gunstig. Het kan zelfs zo erg zijn dat je lever stopt met werken en je een transplantatie nodig hebt. Ook leververvetting en levercirrose behoren tot de mogelijke gevolgen.

Effect op hart- en bloedvaten

Overmatig alcohol drinken heeft een negatief effect op je hart- en bloedvaten. Wanneer je voor een langere periode teveel drank nuttigt heb je kans op een verhoogde bloeddruk en hartritmestoornissen. Echter, 1 glas (rode) wijn per dag zou juist weer een positief effect kunnen hebben op je hart- en vaatstelsel.

Effect op de maag

Na een avondje teveel gedronken te hebben is je maag overstuur en bestaat de kans dat je al overgevend boven het toilet hangt. Voor een keer is dat natuurlijk niet heel schadelijk, maar wanneer dit vaker voorkomt kan het leiden tot een maagzweer.

Hierboven hebben we in het kort een aantal negatieve effecten van (teveel) alcohol op ons lichaam benoemd. In een volgend artikel zullen we dieper ingaan op alle effecten, zowel negatief als positief. Maar duidelijk mag zijn dat 90 dagen zonder alcohol zeker géén kwaad kan!

90 dagen zonder alcohol challenge

geen alcohol drinkenVaak hoor je mensen zeggen: ‘drink gezellig een biertje mee’ of ‘als je niet drinkt ben je een watje’. Maar wij zijn van mening dat alcohol niet nodig is om gezellig te zijn. Op zich moet één biertje of glaasje wijn wel kunnen, maar vaak blijf het hier niet bij. Een avondje stappen zorgt er al snel voor dat je aantal biertjes drinkt, met vaak als gevolg een bezoekje aan de lokale dönerzaak.
Daarnaast zorgt een avondje bier drinken in het weekend voor het binnen krijgen van een grote hoeveelheid calorieën die je de rest van de week zo hard probeert te vermijden (alcohol bevat 7 calorieën per gram). Wij willen daarom kijken wat het effect is van geen alcohol drinken (met daarbij een uitgemeten voedings- en trainingsschema). Wij zullen hier korte blogs van bijhouden en jullie meenemen in onze ervaring. Hoe is het bijvoorbeeld om nuchter te zijn op een feestje waarbij je vrienden aangeschoten of dronken zijn? Is het nou echt zo ongezellig om een glaasje fris of water te drinken in plaats van een glas wijn tijdens een etentje?

Wij zullen vanaf 2 januari géén alcohol meer drinken, voor (tenminste) 90 dagen. 

Doe jij mee?

Wij gaan ons er aan wagen; de 90 dagen zonder alcohol challenge. Doe jij met ons mee? Het hoeft niet, maar is natuurlijk wel erg goed en leuk voor jezelf. Doe jij mee met deze 90 dagen geen alcohol drinken? Het kan een vorm van bewustwording zijn: alcohol is niet nodig om gezellig te zijn. Daarnaast kan het laten staan van bier, wijn of mixjes nét dat stapje zijn dat er voor zorgt dat je wel dat lichaam bereikt waar je zo hard voor werkt!

Je volgt onze ervaringen natuurlijk via de Voeding & Fitness Facebookpagina en het Facebook Evenement. Je kunt je ook inschrijven voor onze nieuwsbrief via onderstaand formulier, zodat wij je op de hoogte kunnen houden!

[mc4wp_form id=”4663″]

Volg Lennard
Latest posts by Lennard Voogd (see all)
Meer handige fitness tips
Superfoods zijn een trend, maar wat doen ze nu precies?
Rauwe chocolade

Tegenwoordig stappen steeds meer mensen over op het consumeren van zogenaamde superfoods. Deze gezonde voedingswaren, zoals Gojibessen, Tarwegras en Chiazaad, worden ook wel powerfoods genoemd. Lees blog

Combineer eiwit en creatine voor een maximale toename van vetvrije massa
eiwitshake met water of melk nemen?

Ben jij druk met fitness en trainen en houd jij je goed aan je voedingsschema, maar wil het maar niet vlotten met het aankomen van Lees blog

Bruin worden: 11 tips om rekening mee te houden
11 tips over veilig zonnen

Teveel zonlicht kan schadelijk zijn voor je huid. Naast het bekende verbranden ligt er een groter gevaar op de loer,namelijk huidkanker. Uiteraard krijg je niet Lees blog

Stress maakt dikker?
Stress op voeding-en-fitness.nl

Stress, wie kent het niet? Iedereen ervaart wel eens een stressvolle periode in zijn of haar leven. Dit kan allerlei verschillende oorzaken hebben, een zeik-grage Lees blog

Lennard Voogd

Lennard schrijft reviews en artikelen over voeding, fitness oefeningen, supplementen en gezondheid voor Voeding-en-fitness.nl. Zelf is Lennard werkzaam als Personal Trainer bij Fitention in Harderwijk. Hier begeleid hij sporters bij hun trainingen en zorgt hij ervoor dat zij hun sportdoelen behalen. Door te schrijven hoopt Lennard verworven kennis, ervaring en informatie te kunnen delen met een ieder die daar behoefte aan heeft. Lees hier meer over Lennard!

4 reacties:

 1. Wat een goeie challenge! Ik drink zelf heel weinig alcohol omdat ik het niet nodig vind om het gezellig te hebben, het gewoon niet zo gezond is en ik geen zin heb in katers want je sport prestaties worden er ook niet beter op! Leuk om deze afspraak met jezelf te maken. Succes!

  • Dankje Jessica! Zelf drink ik ook weinig tot geen alcohol. Vermaak me ook prima zonder namelijk :)
   Lennard drinkt vaker / meer, dus ben vooral voor hem benieuwd hoe deze challenge gaat uitpakken.

 2. Heyla! Ik drink graag alcohol en het is bijna mijn standard voor mij om biertjes te drinken op het voetbal en op de terrasjes bij het mooie weer. Maar ik wil hier ook een verrandering in maken daarom ben ik ook begonnen met de 90 dagen geen alchol, ik ben nu ondertussen 10 dagjes ver en heb de eerste dagen het wel lastig gehad maar achteraf ben je eigenlijk wel blij voorral als je kijkt naar de rekening na avondje uitgaan 😄

  • Hi Koos! Super leuk dat je ook bent begonnen met de 90 dagen zonder alcohol challenge. Logisch dat het in het begin lastig is, maar hopelijk gaat het je nu steeds makkelijker af. En het scheelt inderdaad flink op je rekening haha ;)

   Succes en houd ons op de hoogte!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *