• xxl nutrition banner

De 3 beste kuitoefeningen voor gespierde kuiten

Bijgewerkt op 31 oktober 2022 door Marvin

beste kuitoefeningen voor grote kuitenVorige week bespraken we de meest efficiënte manier om kuiten te trainen. De informatie in dat artikel kwam voor velen misschien als een verassing. Ik hoop dat het vorige artikel jullie een duwtje in de juiste richting heeft gegeven wat betreft je kuittraining. Om jullie nog wat beter te helpen zal ik de 3 beste kuitoefeningen toelichten.

Verwerk je deze fitness oefeningen voor je kuiten in je schema en hanteer je daarbij de juiste trainingsmethode, dan weet ik zeker dat je eindelijk resultaat gaat zien! Op naar die grote en sterke kuiten!

Hoe train ik mijn kuiten?

Voor iedereen die het vorige artikel heeft gemist (of gewoon geen zin heeft om deze terug te lezen) zal ik nog even de belangrijkste punten voor jullie opnoemen:

 • Train lichter en doe meer herhalingen dan je gewend bent (20-30)
 • Zorg ervoor dat je de beweging volledig en correct uitvoert
 • Pak je kuiten eens als eerste aan in plaats van standaard tegen het eind van je legday

Hier kun je nog even rustig nalezen wat je precies moet doen om die gespierde kuiten te krijgen?

De 3 beste kuitoefeningen

Om blessures en andere pijntjes te voorkomen is het belangrijk te weten wat je doet. Daarom staan hieronder een aantal oefeningen beschreven waarmee je het beste de kuitspieren kan trainen.

1. De Standing Calf Raise

Een van de beste kuitoefeningen is de Standing Calf Raise. Deze oefening kan op verschillende manieren uitgevoerd worden, bijvoorbeeld in de “smith machine” of met de hand tegen de muur. In sommige sportscholen is er zelfs een speciaal apparaat voor.

standing calf raise De oefening hieronder is uitgelegd voor de uitvoering in een smith machine.

 1. Leg de stang in je nek net als bij het squatten. Ga met je tenen op een box of een aerobic step staan op ongeveer schouderbreedte.  Let op dat de rest van je lichaam in een rechte lijn staat. Zorg ervoor dat de box niet kan verschuiven, dit kan je doen door een plate (gewicht) schuin tegen de andere kant van de box te leggen.
 2. Strek rustig aan de enkels waardoor je omhoog gaat. Span hierbij de kuitspieren helemaal aan. Houdt met deze oefening goed de knieën gestrekt (niet overstrekken). Bij het buigen van de knieën komt de nadruk meer in de bovenbenen te liggen.
 3. Houd op het hoogste punt de kuiten even gespannen en beweeg rustig weer naar beneden. Ga iets verder dan de beginpositie zodat de tenen iets hoger liggen dan de hak.
 4. Herhaal stap 2 & 3 minimaal 20 keer met relatief licht gewicht. Zorg er voor dat je de kuiten goed voelt branden, op deze manier worden de kuiten optimaal getraind.

Deze oefening kan ook per kuit afzonderlijk uitgevoerd worden, dit zorgt ervoor dat je sterke been niet jouw zwakkere been gaat compenseren. Door je kuiten afzonderlijk te trainen zorg je voor een betere balans in je lichaam. Let ook hierbij op dat je de oefening rustig en gecontroleerd uitvoert.

2. Variaties op de Standing Calf Raise

Zoals in het vorige artikel beschreven bestaat de kuitspier uit 2 koppen: de binnenste en de buitenste kop. Met de “gewone” Standing Calf Raise wordt de gehele kuitspier geprikkeld.

Om de nadruk van Standing Calf Raise op de binnenste kop (Caput Mediale) te leggen, draai je de tenen iets naar buiten met ongeveer 1,5 tot 2 cm. Hierdoor komen je voeten in een V-vorm te staan.

Het tegenovergestelde doe je om de nadruk op de buitenste kop (Caput Laterale) te leggen. Draai hierbij de tenen iets naar binnen, ook met maximaal 1,5 tot 2 cm. Als je de oefening goed uitvoert, voel je de buitenkant van de kuit branden.

Met deze variaties op 1 van de beste kuitoefeningen heb je zelf de controle over waar je de nadruk op legt. Uiteraard pak je ook met deze andere stand van de voeten de gehele kuitspier aan. Beide koppen worden betrokken bij de krachtsinspanning, echter kun je wel lichtelijk de focus verleggen! Een ander alternatief is de Donkey Calf Raise, een leuke oldschool kuitoefening die vooral de gastrocnemius aanpakt.

seated calf raise

3. De Seated Calf Raise

Met deze oefening train je voornamelijk de m. soleus (de scholspier). Dit is de platte, brede spier achter de m. gastrocnemius. Dit komt doordat je de knieën gebogen houdt. Deze oefening kan op allerlei manieren uitgevoerd worden: in een smith machine, met dumbbells en in sommige sportscholen in een speciaal apparaat.

Deze oefening is net als de “Standing Calf Raise” beschreven in de smith machine.

 1. Leg de stang op juiste hoogte op de houders van de stang in de Smith machine, zodat de stang niet hoeft te draaien om deze op en neer te kunnen bewegen.
 2. Zet een bankje neer met de rugleuning recht op. Ga zitten en zet je tenen net als bij de Standing Calf Raise op schouderbreedte op een box of een aerobic step. Leg de stang op je bovenbeen / knieën zoals op het plaatje hiernaast (gebruik hiervoor een kussen o.i.d. zodat de stang niet te veel op de knieën drukt).
 3. Strek de enkels volledig uit waardoor de stang omhoog gaat. Op het hoogste punt houdt je de enkels even helemaal gestrekt en vervolgens zak je rustig weer terug naar de beginpositie. De gehele oefening houd je spanning op de kuitspieren.
 4. Herhaal ook deze oefening minimaal 20 keer rustig en gecontroleerd.

Kuiten trainen

Wanneer jij grotere en sterkere kuitspieren wilt ontwikkelen kun je deze beste kuitoefeningen verwerken in je krachttrainingsroutine. Let er natuurlijk wel op dat je de tips over het trainen van je kuiten in acht neemt! Zo kun je definitief afscheid nemen van die dunne beentjes!

Persoonlijk Fitnessschema op Maat
Weinig resultaat in de gym? Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het samenstellen van een fitnessschema? Laat mij je helpen! Op basis van jouw wensen, doelen en fysieke mogelijkheden maak ik een trainingsprogramma op maat. Zelfs thuis trainen is mogelijk. Zo bereik jij de beste shape ooit!
Volg Marvin
Meer handige fitness tips
Superfoods zijn een trend, maar wat doen ze nu precies?
Rauwe chocolade

Tegenwoordig stappen steeds meer mensen over op het consumeren van zogenaamde superfoods. Deze gezonde voedingswaren, zoals Gojibessen, Tarwegras en Chiazaad, worden ook wel powerfoods genoemd. Lees blog

Krachtige borstspieren? Push-ups bouwen net zoveel kracht op als bankdrukken
Push-ups met elastiek

De borstspieren, één van de meest populaire spiergroepen onder de vele krachtsporters die Nederland rijk is. Monday chestday is een algemeen bekend begrip in de Lees blog

Combineer eiwit en creatine voor een maximale toename van vetvrije massa
eiwitshake met water of melk nemen?

Ben jij druk met fitness en trainen en houd jij je goed aan je voedingsschema, maar wil het maar niet vlotten met het aankomen van Lees blog

Creatine werking, voordelen, dosering en beste creatine
creatine gebruiken tijdens het cutten

Fitnessers en krachtsporters zijn over het algemeen bekend met creatine. Een grote groep sporters heeft het al één of meerdere keren gebruikt en zo niet, Lees blog

Marvin Grouw

In 2014 ben ik afgestudeerd als Sportmanager aan Hogeschool Windesheim Zwolle. Daarna heb ik mij verder gespecialiseerd tot Voedingsadviseur en Personal Trainer. Sindsdien ben ik werkzaam voor diverse sportscholen in Harderwijk en schrijf ik content voor platformen als XXL Nutrition en Fit Meals. Ik heb Voeding-en-fitness.nl opgericht om mijn waardevolle kennis en ervaringen te delen over krachttraining, voeding en supplementen. Zo help ik jou graag bij het bereiken van je (sportieve) doelen. Ik help al ruim 10 jaar sporters met online personal training en voedingsadvies op maat. Lees hier meer over Marvin!

4 reacties:

 1. Ik deed eerst eigenlijk alleen maar de eerste oefening, ik ga vanavond eens de andere 2 erbij pakken. Ik ben benieuwd

 2. En als je nu niet op je been mag staan?

  • Als je niet op je been mag staan / steunen lijkt het mij sowieso erg lastig om je kuiten met weerstand (gewicht) te trainen.
   Je zou de Calf Press kunnen proberen in de Leg Press machine of een zittende variant van de Calf Raise, zodat je niet met je hele gewicht op je been hoeft te steunen.

   De reden waarom je niet op je been mag staan weet ik niet, dus denk dat je het best even met een dokter of fysio kunt overleggen die meer weten van jouw situatie ;)

 3. Ferdinand | Man Inside

  Bedankt voor de tips. M’n kuiten zijn geen makkelijke spieren om te trainen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *