• xxl nutrition banner

CrossFit trainingsmateriaal: dit heb je nodig!

Bijgewerkt op 18 december 2023 door Marvin

CrossFit, je houdt er van of je haat het. CrossFit is een vorm van fitness die gewichtheffen, atletiek en gymnastiek combineert. Tijdens een CrossFit WoD (Workout of the Day) worden functionele oefeningen in een hoog tempo en met hoge intensiteit uitgevoerd. Maar wat heb je nu eigenlijk aan CrossFit trainingsmateriaal nodig om een complete WoD neer te kunnen zetten?

Of je nu een beginnende Crossfitter bent, een ervaren Crossfit trainer of een Crossfitter die een thuis gym wil bouwen, deze Crossfit Essentials Top-10 vormt de basis voor jouw Crossfit uitrusting.

Top 10 CrossFit trainingsmateriaal

Materialen voor CrossFit kopen? Met onderstaande producten kun je jouw eigen CrossFit Box inrichten!

 #1 De Halterstang

crossfit halterstangEen duidelijke nummer één van de CrossFit trainingsmateriaal lijst. Het massief stalen beest om al jouw doelstellingen aan op te hangen. Je halterstang is je beste vriend, je halterstang is degene die erbij was toen je begon met 20 kilo en hij zal erbij zijn als je voor het eerst 100 kilo de lucht in drukt.

Nu is het zo dat Crossfit nogal wat vraagt van een halterstang. Niks voelt lekkerder dan een barbell op de grond smijten na een intensieve oefening. Daarvoor moet die barbell dat wel kunnen hebben! Ga daarom altijd voor de betere halterstang, ga altijd voor de olympische stang, deze heeft een schijfopname diameter van 50 mm.

Een tweede punt is de kwaliteit van het staal en de lagers. Je kunt tegenwoordig speciale Crossfit halterstangen aanschaffen, deze kosten wat meer dan een standaard stang maar gaan ontzettend lang mee, ook als ze dagelijks klappen krijgen.

Onze aanraders:

#2 De Bumper Plate

crossfit materiaal bumperplateEen halterstang zonder gewicht is als een Crossfitter zonder kleding, héél erg mooi maar niet altijd even gepast. Waar je als beginner best kunt trainen met alleen een stang, moeten oefeningen wel zwaarder worden om uitdagend te blijven.

Omdat je als Crossfitter traint als een beest is het wel handig om gewichten te hebben die niet kapot gaan of schade aanrichten. En die zijn er. De Bumper Plate, dit massief rubberen bakbeest overleeft iedere Crossfit oefening met gemak en deelt daarnaast ook redelijk zachte klappen uit aan de vloer of de muur. De Bumper Plate is de Grote vriendelijke reus: Groot, zwaar, sterk, onoverwinnelijk én toch best vriendelijk (voor je omgeving).

Over het algemeen zijn er twee soorten Bumper Plates.

  1. De klassieke Bumper Plate is zwart en gemaakt van massief rubber. Dit is de go-to Plate voor beginners en mensen die van zwart houden.
  2. Er bestaat ook een wat luxere, duurdere variant, de competitie Bumper Plate. Deze Plates hebben een stalen kern en ieder gewicht heeft een eigen kleur, lekker herkenbaar. Dit zijn de Bumper Plates die je ziet bij de Olympische Spelen, Crossfit games of andere evenementen waar met gewichten getild wordt. Deze zijn vaak ook tot op de microgram nauwkeurig geproduceerd.

#3 Pull-Up Bar

crossfit trainingsmateriaal pull upIets dat iedere atleet in huis moet hebben. Een Pull-Up Bar. Dit simpele maar veelzijdige CrossFit trainingsmateriaal geeft tal van mogelijkheden. Er is veel keuze als je op zoek gaat naar een Pull-Up Bar. Je hebt de bars die je in een deuropening klemt, de degelijke bars die je aan de muur bevestigd (ook voor buiten) en de Pull-Up Bars die je aan het plafond bevestigd.

Ook zijn er Squat Racks met Pull-Up Bars, twee vliegen in één klap. Voor de Crossfit helden die wat minder ruimte hebben thuis (of in de sportschool) bestaan er ook uitklapbare Pull-Up Bars (vaak als onderdeel van een Squat Rack) dit inklapbare wonder doet alles wat een normaal Squat Rack doet. Ook hier moet je, je beestachtigheid bij het optrekken tijdens een workout niet onderschatten, de Pull-Up Bar moet wat kunnen hebben.

Onze aanraders:

#4 Springtouw

springtouw crossfitterJe hebt een springtouw nodig voor de Double Unders. Het mooie aan een springtouw is dat het een goedkope aanvulling is aan jouw equipment. Als je een springtouw wil aanschaffen, ga dan niet naar de Intertoys voor een Mickey Mouse springtouw maar neem een Speedrope.

Een Speed Rope is ontwikkeld voor sporters en hierdoor draait het touw lekker soepel. Vind je touwtje springen saai? Of kinderachtig? Type dan even: ‘Buddy Lee’ in op YouTube.

Onze aanraders:

#5 Gymnastiek ringen
crossfit ringen

De gymnastiek ringen zijn een must-have voor Crossfitters. Ze zijn goed voor het trainen van je bovenlichaam. Je kunt met twee simpele ringen ontzettend veel doen, voorbeelden van oefeningen zijn de klassieke Muscle Up (maar dan met ringen) en de Ring Dip.

Je hebt plastic-, houten- en metalen ringen. Uiteindelijk gaat het erom wat jij zelf het fijnste vindt om te gebruiken. Uit ervaring kan ik zeggen dat de meeste Crossfitters (die ik ken dus) houten ringen gebruiken.

Onze aanraders:

#6 Kettlebell

Surprise, surprise. De Kettlebell staat ook in deze lijst. Kettlebells zijn een groot onderdeel van Crossfit. Een Kettlebell set is een flinke investering, voor dat geld wil je dan ook de juiste Kettlebell. Mijn advies is om te beginnen met een klassieke Kettlebell. Beginners nemen meestal 6 kg (vrouwen) of 8 kg (mannen). Na een tijdje zal je merken dat het allemaal wel heel soepel gaat en kun je kiezen om een zwaardere aan te schaffen.

kettlebell crossfit materiaalEr zijn veel verschillende soorten Kettlebells. Je hebt de klassieke Kettlebell, deze heeft een zwarte coating en ziet eruit als een kanonskogel met een handvat. Voor degene die iets meer comfort wil zijn er Kettlebells met een chromen handvat en een rubberen buiten laag. Deze zijn wat veiliger en liggen fijner in de hand. Je moet je alleen afvragen of je dat wel wil. Dan zijn er de competitie Kettlebells.

Deze Kettlebell heeft altijd hetzelfde formaat, ongeacht het gewicht. Ook hebben de Kettlebells een eigen kleur waaraan je kunt zien welk gewicht het is. Een aantal goede Kettlebells mogen we beschouwen als onmisbaar CrossFit trainingsmateriaal!

#7 Plyobox

crossfit trainingsmateriaalIk heb een voorkeur voor simpliciteit en voor mij is de Plyobox het toonbeeld van ongecompliceerd en zeer effectief fitnessmateriaal. Met alle luxe die je tegenwoordig tegenkomt in de sportschool is een houten doos waar je op en af moet springen zeer verfrissend. Je kunt uiteraard zelf een Plyobox in elkaar zetten. Gewoon goed hout kopen en aan elkaar timmeren.

Toch is het verstandig een kwalitatieve Plyobox aan te schaffen. Niet alleen zijn er verschillende soorten Plyoboxen, de professionele varianten hebben meestal 3 verschillende hoogtes in één. Zo kun je de plyobox een kwartslag draaien om de moeilijkheidsgraad omhoog te krikken.

Als je, je grenzen probeert te verleggen kan zo’n houten hoek flink wat pijn en daarmee frustratie oproepen. Niks is vervelender dan een sprong net niet/wel halen en je knie langs de houten rand halen. Een beetje comfort is voor niemand verkeerd, ook niet voor het Crossfit beest dat jij bent of wilt worden. Kies dus gewoon voor de Soft Plyobox, deze heeft een mooie schuimlaag waardoor de knietjes worden geaaid in plaats van vermorzeld. Je kunt de Soft Plyo Box vaak ook in het zwart krijgen, straalt het toch nog iets stoers uit.

Onze aanraders:

#8 Medicine Ball

wat heb je nodig voor crossfitVroeger op de middelbare school vroeg ik mij altijd af waar die zware leren ballen voor werden gebruikt. Ik heb ze in die tijd zelf nooit hoeven gebruiken. Wat blijkt? Die dingen zijn goed voor een intens zware toevoeging aan de Crossfit workout! Je kunt ze gebruiken bij Push-Ups, Planken en andere buikspieroefeningen. Je kunt ermee overgooien of je kunt de Medicine Ball net zo lang tegen de muur aan gooien tot je erbij neervalt (letterlijk).

Weer een voorbeeld van de heerlijke rauwe aard van de sport Crossfit. Niks geen duur, luxe fitness station, maar gewoon een f*cking bal als onderdeel van je CrossFit trainingsmateriaal.

#9 De Glute Ham Developer

crossfit materialenHoewel de naam ingewikkeld klinkt is dit stukje equipment eigenlijk best simpel. De Glute Ham Developer maakt je in staat hele specifieke spieren te trainen. Zo kun je met de GHD je schuine buikspieren, de onderrug, de heup flexoren, de bilspieren en de hamstrings op een unieke manier trainen.

Kijk, het maakt mij niet uit hoe je traint en ik weet dat Crossfitters niet de mensen zijn die een spiergroep overslaan (het Skip Leg Day fenomeen dat voorkomt bij de doorsnee fitness slaaf van de zero’s). Maak dus gewoon gebruik van dit mooie ding zodat die heup flexoren en hamstrings ook wat aandacht krijgen.

Onze aanrader:

Tunturi GH10

De GH10 Glute Ham Developer is ideaal voor het trainen van de billen, kuiten, onderrug, buik en hamstrings.

#10 Airbike

airbike crossfitVoor de 10de plaats heb ik expres gekozen voor een wat nieuwer soort CrossFit trainingsmateriaal; De Airbike. We kennen allemaal de roeimachine en weten hoe heerlijk kapot dat ding je kan maken. We kennen ook de gewone fiets waar er 20 van staan bij de Basic Fit bij jou om de hoek. Dit is toch iets anders, en dit is bijzonder.

De Airbike heeft een uniek element waar ik best enthousiast over ben. De Airbike is een apparaat dat je met je armen en benen in beweging brengt, niks bijzonders. Wat de Airbike uniek maakt is dat de weerstand hoger wordt naarmate jij meer kracht zet. Je kan dus eigenlijk net zo hard kapot gaan als je wilt, in de tijd die je krijgt van de trainer. Als je het al kent, ben je vast net zo enthousiast als ik. Als je de Airbike nog niet hebt uitgeprobeerd, zoek zo snel mogelijk een plek waar je hem kan uitproberen.

Onze aanraders:

Je eigen CrossFit box

Deze Top 10 CrossFit trainingsmateriaal kan je gebruiken als je eigen guideline, of je nu een beginnen CrossFitter of ervaren CrossFit atleet bent. Gebruik deze lijst bijvoorbeeld om een goede CrossFit Box te vinden in jouw omgeving, waar je heerlijk kunt trainen. Train je liever alleen? Investeer dan in een home-gym en koop deze essentials en tover je kamer, schuur of garage om in een ware CrossFit heaven!

Het is misschien een dure investering, maar je hebt wel alle vrijheid om te trainen hoe en wanneer je maar wilt. Bovendien bespaar je op de lange termijn de maandelijkse contributie die je kwijt bent bij de plaatselijke CrossFit Gym.

Volg Marvin
Meer handige fitness tips
Superfoods zijn een trend, maar wat doen ze nu precies?
Rauwe chocolade

Tegenwoordig stappen steeds meer mensen over op het consumeren van zogenaamde superfoods. Deze gezonde voedingswaren, zoals Gojibessen, Tarwegras en Chiazaad, worden ook wel powerfoods genoemd. Lees blog

Krachtige borstspieren? Push-ups bouwen net zoveel kracht op als bankdrukken
Push-ups met elastiek

De borstspieren, één van de meest populaire spiergroepen onder de vele krachtsporters die Nederland rijk is. Monday chestday is een algemeen bekend begrip in de Lees blog

Combineer eiwit en creatine voor een maximale toename van vetvrije massa
eiwitshake met water of melk nemen?

Ben jij druk met fitness en trainen en houd jij je goed aan je voedingsschema, maar wil het maar niet vlotten met het aankomen van Lees blog

Creatine werking, voordelen, dosering en beste creatine
creatine gebruiken tijdens het cutten

Fitnessers en krachtsporters zijn over het algemeen bekend met creatine. Een grote groep sporters heeft het al één of meerdere keren gebruikt en zo niet, Lees blog

De GH10 Glute Ham Developer is ideaal voor het trainen van de billen, kuiten, onderrug, buik en hamstrings.

Marvin Grouw

In 2014 ben ik afgestudeerd als Sportmanager aan Hogeschool Windesheim Zwolle. Daarna heb ik mij verder gespecialiseerd tot Voedingsadviseur en Personal Trainer. Sindsdien ben ik werkzaam voor diverse sportscholen in Harderwijk en schrijf ik content voor platformen als XXL Nutrition en Fit Meals. Ik heb Voeding-en-fitness.nl opgericht om mijn waardevolle kennis en ervaringen te delen over krachttraining, voeding en supplementen. Zo help ik jou graag bij het bereiken van je (sportieve) doelen. Ik help al ruim 10 jaar sporters met online personal training en voedingsadvies op maat. Lees hier meer over Marvin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *