• xxl nutrition korting

CrossFit Games: ben jij er klaar voor?

Laatste update op 7 juni 2020

crossfit gamesDe zoektocht naar de fitste man en vrouw op aarde, de CrossFit Games! Misschien heb je er weleens van gehoord of ben je al jarenlang trouw fan. CrossFit wordt steeds populairder, ook in Nederland. Veel sportscholen zijn inmiddels omgebouwd tot ware CrossGyms. Bij CrossFit wordt voornamelijk gebruik gemaakt van halters, dumbells, optrekstangen, kettlebells, CrossFit stations en nog veel meer. Wellicht is CrossFit ook bij jouw sportschool te volgen. Trainingen vinden zowel indoor als outdoor plaats. Je gebruikt je eigen lichaamsgewicht en de zwaartekracht om oefeningen te kunnen uitvoeren. Doordat de WOD’s (workout of the day) vaak enorm veel energie en kracht van je lichaam vergen is CrossFit een zeer intensieve sport voor zowel lichaam als geest. In dit artikel op Voeding-en-fitness.nl wil ik het hebben over hét sportevenement voor Crossfitters, namelijk de CrossFit Games!

Wat zijn de CrossFit Games?

Bij de CrossFit Games komen de topatleten bij elkaar om te strijden voor de titel van de fitste man, vrouw en team op aarde. Dit evenement wordt al sinds 2007 georganiseerd. In het verleden zijn de bekende CrossFit atleten Mat Fraser (links) en Katrin Davidsdottir (rechts) al regelmatig de meest fitte man en vrouw geworden. De CrossFit Games bestaan uit een zeer divers scala aan oefeningen met verschillende crossfit materialen, daarom moeten de atleten op alles voorbereid zijn.

Sinds 2017 worden de CrossFit Games op een andere locatie gehouden, na 7 jaar in het StubHub Center in California vindt het evenement dit jaar plaats in het Alliant Energy Center in Madison, in de staat Wisconsin. De CrossFit games vergen het maximale van de atleten. Het doel van de games is om de meest fitte man, vrouw en team te vinden. Zie jij jezelf er al tussen staan?

crossfit atleten

Vorige winnaars

 • 2018: mannen = Matthew Fraser & vrouwen = Tia-Clair Toomey
 • 2017: mannen = Matthew Fraser & vrouwen = Tia-Clair Toomey
 • 2016: mannen = Matthew Fraser & vrouwen = Katrín Tanja Davíðsdóttir
 • 2015: mannen = Ben Smith & vrouwen = Katrín Tanja Davíðsdóttir
 • 2014: mannen = Rich Froning Jr. & vrouwen = Camille Leblanc-Bazinet
 • 2013: mannen = Rich Froning Jr. & vrouwen = Samantha Briggs
 • 2012: mannen = Rich Froning Jr. & vrouwen = Anníe Þórisdóttir
 • 2011: mannen = Rich Froning Jr. & vrouwen = Anníe Þórisdóttir
 • 2010: mannen = Graham Holmberg & vrouwen = Kristan Clever
 • 2009: mannen = Mikko Salo & vrouwen = Tanya Wagner
 • 2008: mannen = Jason Khalipa & vrouwen = Caity Matter
 • 2007: mannen = James Fitzgerald & vrouwen = Jolie Gentry

CrossFit Games 2019 terugkijken?

Wil jij nog even genieten van de beste momenten van de CrossFit Games 2019? Check hieronder alle highlights.

De CrossFit Games opzet

Om toegelaten te kunnen worden tot de CrossFit Games, moet je verschillende ‘fases’ doorlopen. De selectie bestaat uit 3 events:

 • CrossFit Open
 • The CrossFit Regionals
 • The CrossFit Games

CrossFit Open

De games zijn ingedeeld in 3 fases: Te beginnen met de Open CrossFit games, dit is de eerste selectieronde. Ieder jaar doen er honderdduizenden atleten mee met deze wereldwijde online competitie. De competitie bestaat uit de volgende categorieën (divisies):

 1. Individual
 2. Teenage 14-15
 3. Teenage 16-17
 4. Masters 35-39
 5. Masters 40-44
 6. Master 45-59
 7. Master 50-54
 8. Masters 55-59
 9. Masters  60+
 10. Team

In deze 5 weken durende competitie zijn er 5 workouts die de atleten moeten uitvoeren in sportscholen over de hele wereld. Iedere donderdag wordt er een workout vrijgegeven.

De atleten hebben 5 dagen om de fitness workout uit te voeren. Om dit te bewijzen moet je bij een aangesloten CrossFit gym de workout uitvoeren of je filmt het als bewijs dat je de workout hebt uitgevoerd, alles moet gebeuren onder het toeziend oog van een gecertificeerde ‘judge’. Na deze 5 weken gaan de fitste atleten door naar de volgende fase: De ‘The Online Qualifier’ en de ‘Regionals’. Topatleten zelf geven al aan dat je trots mag zijn als je door bent naar de volgende fase.

The Online Qualifier (Stage 2A)

In 2017 is de online kwalificatie geïntroduceerd. De top 200 masters en tieners van elke regio worden uitgenodigd voor een 4 dagen durende online competitie. De fitste 20 tieners en masters behalen een ticket voor de CrossFit Games. In 2017 is er een nieuwe divisie geïntroduceerd namelijk de masters van de leeftijd 35 tot 39. Zoals de naam al zegt is het een online competitie waarbij je de video’s opneemt, ook hier moet je bij een erkende CrossFit sportschool de workouts uitvoeren.

De workouts moeten uitgevoerd worden onder het toeziend oog van een gecertificeerde CrossFit judge. De video’s moeten voldoen aan de standaard open videorichtlijnen. Dus met knip en plak werk ga je er helaas niet komen! Hoe je er wel komt? Meer informatie kun je vinden op de site van de CrossFit Games.

The Regionals (Stage 2B)

De beste mannen, vrouwen en teams van 17 wereldwijde regio’s komen naar een van de 8 evenementen verdeeld over 3 weekenden om te strijden voor een CrossFit Games ticket. Na deze evenementen worden de volgende atleten geselecteerd:

 • 20 mannen, vrouwen en de topteams uit de US en Canada
 • 30 fitste mannen, vrouwen en de topteams uit Europa en Australië
 • 10 fitste mannen, vrouwen en de topteams uit Latin America, Azië en Afrika

crossfit games 2017

The CrossFit Games

Ben je door de vorige fases heen gekomen? Dan is het laatste stadia de CrossFit Games. Dit is dé titanenstrijd van het jaar en bepaald welke mannen, vrouwen en teams de best getrainde Crossfitters op aarde zijn. De uitdagingen krijgen de atleten pas vlak voor de wedstrijd te horen, waardoor de voorbereidingstijd minimaal is. Het evenement móet je echt bezoeken als je een CrossFit fan bent, of nog beter, meedoen! Pak die kans!

Ben jij er klaar voor?

Volg Marvin
Laatste berichten van Marvin (alles zien)
Meer interessante fitness tips
Paleo Fitness: beweeg zoals de oermens
paleo fitness

Waarschijnlijk heb je al eens gehoord van het Paleo dieet, waarbij je seizoensgebonden eet zoals de oermens ook deed. Deze populaire dieetmethode kent nu ook Lees blog

6 redenen waarom planken goed voor je is
planken fitness

Heb jij de plank al toegevoegd aan jouw fitnessschema? Planken ziet er simpel uit, maar deze oefening is zwaarder dan hij lijkt. Voor sterke buikspieren en Lees blog

Ontbijten voor of na het sporten?
sporten op nuchtere maag

Er wordt weleens beweerd dat je sneller afvalt als je op een lege maag gaat sporten, omdat je lichaam dan meer vet verbrandt. Op deze Lees blog

CrossFit trainingsmateriaal: dit heb je nodig!
crossfit trainingsmateriaal

CrossFit, je houdt er van of je haat het. CrossFit is een vorm van fitness die gewichtheffen, atletiek en gymnastiek combineert. Tijdens een CrossFit WoD (Workout Lees blog

Marvin

Marvin werkt sinds 2014 als Voedingsadviseur en is de oprichter van Voeding-en-fitness.nl. Naast krachttraining en (lekker) eten houdt hij zich graag bezig met het schrijven over voeding, fitness en supplementen om jullie te informeren. Bovendien helpt hij velen op weg naar hun doelen via Online Personal Training. Lees hier meer over Marvin!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 × 2 =