• xxl nutrition banner

Concentration Curl voor het isoleren van je biceps

Bijgewerkt op 6 maart 2022 door Marvin

Het strandseizoen komt er weer aan, dus naast die gewilde sixpack en borstspieren wordt er ook extra aandacht besteed aan de spierballen. Maar wat is nu een goede oefening om je biceps te trainen? Er zijn zoveel verschillende bicepoefeningen dat het belangrijk is om af te wisselen. Zware compound oefeningen wissel je af met isolatie-oefeningen, zoals de Concentration Curl.

concentration curl uitvoering

De Concentration Curl stelt jou in staat om de focus puur op je biceps te leggen. Om jullie te helpen het maximale resultaat te behalen ga ik hieronder wat dieper in op de correcte uitvoering van de Concentration Curl.

De biceps

Voordat we verder gaan met de juiste uitvoering van de Concentration Curl is het verstandig om kort te kijken naar de anatomie van de bovenarmspieren, zodat jij exact weet wat je aan het doen bent in de gym!

De musculus biceps brachii is de Latijnse benaming voor de bekendste spier in je bovenarm. De meest gebruikte term voor de biceps is toch eigenlijk wel spierbal of spierballen. Bi staat voor twee, hieruit kun je opmaken dat de biceps brachii uit 2 delen bestaat. Namelijk de musculus biceps brachii longus (lange kop) en de musculus biceps brachii brevis (korte kop).

De biceps hebben de volgende functies in het lichaam:

 • Flexie – het buigen van de arm
 • Anteflexie – voorwaarts heffen van de arm
 • Supinatie – het naar buiten draaien van de hand

concentration curl beste bicep oefening

Concentration Curl uitvoering

De Concentration Curl is een isolatie oefening voor de biceps en is qua uitvoering niet heel moeilijk. Toch zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Volg de uitleg hieronder voor de perfecte Concentration Curls.

 1. Ga op een bankje zitten en neem in 1 hand een dumbbell.
 2. Leun met je bovenlichaam naar voren toe en houd je rug in een rechte, neutrale houding.
 3. Draai je hand naar buiten toe.
 4. Plaats je ellebogen tegen de binnenkant van je dijbeen aan.
 5. Buig je arm krachtig omhoog en knijp je biceps bovenin samen.
 6. Laat vervolgens de dumbbell gecontroleerd weer zakken, waarbij je ervoor zorgt dat je continu spanning op je armspier houdt.
 7. Adem in en herhaal voor het gewenste aantal herhalingen.

concentration curls techniek

Techniek tips Concentration Curl

Deze isolatie oefening geeft jou veel controle. Met de juiste uitvoering kun je namelijk zelf de snelheid en kracht bepalen van de beweging. Wanneer je deze goed uitvoerig, zorgt een Concentration Curl voor extra spierspanning. De spanning blijft namelijk tijdens de hele beweging op je biceps.

 • Haal de beweging volledig uit je biceps. Zorg er dus voor dat je bovenarm op zijn plaats blijft en je de juiste houding vast blijft houden.
 • Neem geen te zware gewichten, dit vergroot de kans op een verkeerde uitvoering waarbij je bijvoorbeeld kracht uit je rug of benen gaat halen om de dumbbell naar boven te brengen.
 • Voor de oefening gecontroleerd uit om de meest optimale spierspanning te creëren en behouden!

De tips hierboven helpen jou bij het behalen van maximale resultaten met de Concentration Curl.

Concentration Curls video

Onderstaand filmpje toont de correcte uitvoering van de Concentration Curl:

De Concentration Curl kan je combineren met een N.O. supplement. Deze zorgen er namelijk voor dat er meer bloed richting je spieren wordt gepompt. Naast dat een opgepompte bicep er goed uitziet zorgt het er ook voor dat er meer voedingsstoffen in je spieren terechtkomen. Dit versnelt het herstel!

Fitness oefeningen

Nu je de correcte Concentration Curl uitvoering weet kun je beginnen met het werken aan die krachtige spierballen! Benieuwd naar de beste uitvoering van andere fitnessoefeningen? Bekijk de Fitness oefeningen van de Week op Voeding-en-fitness.nl!

Top 5 beste pre workouts
Zoek jij de beste Pre Workout Booster? Wil jij een knallende training met meer kracht, focus en spierpomp? Wij hebben de Top 5 beste pre-workout boosters speciaal voor jou samengesteld. Maximale resultaten voor de laagste prijs!
Volg Marvin
Meer handige fitness tips
Superfoods zijn een trend, maar wat doen ze nu precies?
Rauwe chocolade

Tegenwoordig stappen steeds meer mensen over op het consumeren van zogenaamde superfoods. Deze gezonde voedingswaren, zoals Gojibessen, Tarwegras en Chiazaad, worden ook wel powerfoods genoemd. Lees blog

Krachtige borstspieren? Push-ups bouwen net zoveel kracht op als bankdrukken
Push-ups met elastiek

De borstspieren, één van de meest populaire spiergroepen onder de vele krachtsporters die Nederland rijk is. Monday chestday is een algemeen bekend begrip in de Lees blog

Combineer eiwit en creatine voor een maximale toename van vetvrije massa
eiwitshake met water of melk nemen?

Ben jij druk met fitness en trainen en houd jij je goed aan je voedingsschema, maar wil het maar niet vlotten met het aankomen van Lees blog

Creatine werking, voordelen, dosering en beste creatine
creatine gebruiken tijdens het cutten

Fitnessers en krachtsporters zijn over het algemeen bekend met creatine. Een grote groep sporters heeft het al één of meerdere keren gebruikt en zo niet, Lees blog

Marvin Grouw

In 2014 ben ik afgestudeerd als Voedingsadviseur en Personal Trainer. Sindsdien ben ik werkzaam voor diverse sportscholen. Ik heb Voeding-en-fitness.nl opgericht om waardevolle kennis en mijn ervaringen te delen over krachttraining, voeding en supplementen. Zo help ik jullie graag bij het bereiken van (sportieve) doelen. Daarnaast bied ik online personal training en voedingsadvies op maat aan. Lees hier meer over Marvin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

20 − veertien =