Bijgewerkt op 5 juli 2024 door Marvin
Na de uitzending van de Keuringsdienst van Waarde een tijdje geleden is er een discussie ontstaan over het nut van eiwitshakes. Aan het eind van deze uitzending werd door een sport-diëtiste namelijk beweerd dat je beter twee glazen chocomel kunt drinken dan een whey shake kunt nemen. Oftewel, eiwitpoeder is helemaal niet zo nuttig, je kunt beter gewoon chocolade melk drinken. Maar is dit een goede vergelijking? Mogen we chocomel zo makkelijk vergelijken met het gebruik van een eiwitshake?
In dit artikel op Voeding-en-fitness.nl wil ik dieper ingaan op beide producten en antwoord op de vraag krijgen; Is chocomel beter dan eiwitshake na het sporten?
Voedingswaarden magere chocomel
Er werd dus beweerd dat je beter twee glazen magere chocomel kunt drinken in plaats van een eiwitshake. Maar wat krijg je nu precies binnen als je 2 glazen chocolade melk drinkt? Uitgaande van 250 ml per glas, hebben we het dus over een halve liter chocomel.
- Energie: 290 kcal
- Eiwit: 16 gram
- Koolhydraat: 50,5 gram (waarvan 49,5 gram suikers)
- Vet: 2 gram (waarvan 1 gram verzadigde vetten)
Zoals je ziet levert chocolade melk behoorlijk wat calorieën. Een redelijke hoeveelheid eiwit, maar het gros van de voedingsstoffen bestaat uit suikers. Of chocomel beter dan eiwitshake is voor sporters kunnen we pas zeggen als we ook even kijken naar de voedingswaarden van whey shakes.
Voedingswaarden eiwitshakes
Een eiwitshake is bedoeld als makkelijke toevoeging op je dagelijkse voedingspatroon. In een voedingsschema voor (kracht)sporters wordt regelmatig gebruik gemaakt van whey, omdat zo’n shake makkelijk te maken is en veel eiwitten biedt (en zeer weinig vet en suikers). Een gemiddelde eiwitshake van 40 gram poeder met 300 ml water biedt jou de volgende nutriënten:
- Energie: 174 kcal
- Eiwit: 32 gram
- Koolhydraten: 2 gram (waarvan 1,7 gram suikers)
- Vet: 2,3 gram (waarvan 0,7 gram verzadigde vetten)
Uit de voedingswaarden (van Whey Perfection) hierboven komt duidelijk naar voren dat chocomelk en eiwitshakes een heel andere verdeling hebben. Een eiwitshake bevat veel meer eiwit, maar minder suikers en calorieën. Houd er wel rekening mee dat er verschillende soorten eiwitshakes zijn (concentraat, isolaat en hydrolisaat bijvoorbeeld). De exacte samenstelling kan verschillen per soort en per merk eiwitpoeder.
is chocomel een goede hersteldrank?
Dat chocomel wordt gezien als goede hersteldrank klopt. Na een fysiek zware inspanning heeft je lichaam namelijk behoefte aan snelle koolhydraten (suikers) om de glycogeenvoorraad in je spieren weer aan te vullen. Daarbij is een flinke dosis eiwitten gewenst om het herstel van spierweefsel te bevorderen. Beide vind je terug in chocomel, al vind ik persoonlijk de verhouding tussen suikers en eiwitten iets uit balans.
Naar mijn idee wat te veel suiker en iets te weinig proteïnen. Daarnaast bevat chocolademelk belangrijke vitaminen en mineralen. Zo krijg je een goede hoeveelheid vitamine B, vitamine D, calcium, fosfor, kalium, natrium en magnesium binnen door chocolade melk te drinken.
Dit betekent echter niet dat we chocomel beter dan eiwitshake kunnen noemen. Ook een eiwitshake is een goede bron van proteïnen om na je training te nemen. De eiwitten hebben een hoge biologische waarde, waardoor ze optimaal worden opgenomen door het lichaam. Voeg wat dextrose aan je whey shake toe of neem er een banaan bij, en je hebt ook een complete post workout maaltijd.
Is chocomel beter dan eiwitshake?
Wanneer ik kijk naar de samenstelling van chocolademelk en deze vergelijk met die van eiwitshakes dan vind ik de uitspraken van de Keuringsdienst van Waarde (en de sport diëtiste) niet kloppen en slecht beargumenteerd. Het is waar dat chocomel een prima drankje voor na het sporten is, maar de vergelijking met een eiwitshake is niet gegrond. Waar je één of twee glazen chocomelk goed na het fitness kunt drinken, is een eiwitshake een aanvulling op je dagelijkse voeding met veel meer mogelijkheden.
Eiwitshakes kun je op ieder moment van de dag nemen om aan de benodigde hoeveelheid proteïnen / aminozuren te komen die je lichaam nodig heeft. Bovendien past een eiwitshake veel beter in een voedingsschema voor afvallen dan chocomel. Chocomel bevat veel meer suikers, vet en totale calorieën. Een eiwitsupplement neem je met de doelstelling om op makkelijke wijze zoveel mogelijk eiwitten binnen te krijgen, zonder dat deze veel suikers en calorieën bevat. Wanneer je dit aanhoudt kun je zien dat je veel beter een eiwitshake in je dagelijkse eetpatroon kunt verwerken dan 500 ml chocolade melk.
Tip: ben jij aan het bulken en heb je veel extra calorieën nodig? Combineer dan chocomel en whey na je krachttraining voor het beste van beide werelden. Zo maak je zelf eenvoudig een calorierijke shake met een goede dosis eiwitten. Kies bij voorkeur een eiwitpoeder met neutrale of chocolade smaak, dit smaakt het lekkerst!
Prijzen vergelijken
Aangezien je abonnement bij de sportschool, de supplementen die je gebruikt en het gezonde eten al genoeg kost vind ik het ook belangrijk om even naar de prijs te kijken. Wat is duurder, chocomel of whey? Magere chocomel kost gemiddeld €2,29 per liter. Drink je 500 ml na je workout, dan kost dat je dus zo’n 1,15 euro.
Koop je Perfect Whey Protein van XXL Nutrition, dan betaal je €84,95 voor 4000 gram. Dat komt neer op nét geen 85 eurocent per shake van 40 gram eiwitpoeder. Is chocomel beter dan eiwitshake? Als we naar de prijs kijken dus blijkbaar niet! Benieuwd naar onze eiwitshake aanraders? Hieronder een selectie van de beste merken:
Eiwitshake of chocomel na het sporten
In dit artikel heb ik geprobeerd een antwoord te geven op de vraag of chocomel beter dan eiwitshake is. Wanneer ik zowel de voedingswaarden als de prijs vergelijk, ben ik van mening dat een whey shake de beste keus is. Uiteraard is dit afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en doelen. Het is waar dat chocolade melk een goede hersteldrank is om na een zware workout te drinken. Je lichaam heeft de suikers, eiwitten en calorieën nodig om te herstellen.
Echter, eiwitshakes bevatten veel meer eiwit tegen minder vet, suiker en calorieën. Hierdoor is het een makkelijkere manier om aan je eiwitbehoefte te komen, zonder te snel over je totale caloriedoel heen te gaan. Dit maakt een proteïne shake beter geschikt voor een voedingspatroon met calorie-restrictie of een low-carb eetpatroon.
Beiden passen in een gezond voedingspatroon
Tenslotte ben ik van mening dat zowel chocomel als eiwitshakes prima in een gezond eetpatroon passen. Zolang je beiden met gezond verstand drinkt, is er niks om je zorgen over te maken. Je zou bijvoorbeeld kunnen afwisselen tussen chocolademelk en whey. Op dagen waarop je een zware training hebt neem je een halve liter chocomel na het sporten.
Op rustdagen of dagen waarop je een lichte training hebt kun je een eiwitshake nemen. Onthoud dat het uiteindelijk allemaal om de totale energiebalans draait en de keus tussen eiwitshakes of chocomel niet de meest belangrijke factor is!
- High Cable Bicep Curl uitvoering & uitleg - 13 november 2024
- Rood Licht Therapie: wat doet het voor je gezondheid? - 9 november 2024
- Crazy Nutrition Mass Gainer review & ervaring 2024 - 29 oktober 2024
Los van het feit dat er meer eiwitten in zitten wil ng niet zeggen dat het beter is. Je linkt niet naar een wetenschappelijk artikel waaruit blijkt dat een shake beter is maar zegt dit gewoon uit eigen mening.
Hi Nick!
Bedankt voor je reactie.
Volgens mij maak ik meerdere keren duidelijk in het artikel dat ik mijn mening / visie geef.
Daarbij benoem ik duidelijk de voordelen en nadelen van zowel eiwitshakes als chocolademelk. Hierbij geef ik ook aan dat beide eigenlijk totaal verschillende producten zijn, waardoor je in sommige gevallen voor chocomel zou kunnen kiezen en in andere situaties voor een whey shake zou kunnen gaan.
Daarbij is er tot op heden nog geen betrouwbaar wetenschappelijk artikel uitgekomen waarin chocomel en eiwitshakes direct vergeleken worden. Wel zijn er onderzoeken te vinden waaruit blijkt dat chocomel een goede hersteldrank is vanwege de aanwezige suikers. Zoals je hebt kunnen lezen geef ik dit ook aan in het artikel. Tevens zijn er talloze van dit soort artikelen te vinden die weer puur gericht zijn op het effect van eiwitshakes. Mocht jij wel een hoogwaardig artikel hebben waarin chocomel en whey 1 op 1 met elkaar worden vergeleken, dan mag je die zeker doorsturen.
Bovendien is jouw tweede reactie natuurlijk wel een beetje kinderachtig. Waarom zou ik je reactie niet goedkeuren? ;)
Die reactie zal wel niet goed gekeurd worden 😜
Je vergelijking is leuk , maar zoals je al noemt een toevoeging op je eet patroon .. extra eiwitten is alleen nodig als je niet voldoende eiwitten uit je normale voeding haalt. je lichaam maakt immers genoeg eiwitten aan.
Volgens mij zeggen ze dit ook bij de uitzendingen.
en dat je dan net zo goed een glas chocomelk kan drinken om eventueel wat extra eiwitten binnen te halen.
Je lichaam maakt zelf geen eiwitten aan. Je moet genoeg eiwitten uit je dagelijkse voeding halen.
Voor de meeste mensen is dit prima te doen en een eiwitshake is ook zeker geen must. Echter, wanneer je veel zware krachttraining doet of andere fysieke inspanningen levert heb je een hogere eiwitbehoefte (zo’n 2 gram per kilogram lichaamsgewicht per dag). Stel dat je 190 tot 200 gram eiwit per dag binnen moet krijgen, dan is dit best lastig met enkel vlees, vis, zuivel, noten en andere eiwitrijke producten. Voor die mensen is een eiwitshake een waardevolle toevoeging.
Chocomel is een goede hersteldrank vanwege de hoeveelheid suikers en eiwitten, maar wat je nu zelf zegt klopt niet. Als het puur gaat om wat extra eiwitten binnen krijgen is chocomel zeker niet de beste keus. Je krijgt dan immers ook veel vetten en suikers binnen, niet alleen eiwit. Juist wanneer je gemakkelijk wat extra eiwitten wilt binnenkrijgen is een eiwitshake een goede keus. Dat is wat ik met dit artikel probeer te zeggen.
Beiden zijn prima, ik drink zelf ook graag chocomel. Maar wanneer iemand bepaalde richtlijnen hanteert qua totaal aantal calorieën en verdeling tussen eiwitten, koolhydraten en vetten, kan het verstandiger zijn een eiwitshake te nemen. Door de vetten en suikers in chocomel ga je namelijk sneller over je caloriedoel heen…
Hoi Marvin
Ik vind dit een goed artikel. Ik drink altijd chocomel na mijn training en ga dat nu veranderd omdat Ik aan het afvallen ben. Ik heb nog een vraag. Op advies drink Ik voor het naar bed gaan micellar casein is dit wel nodig? 0f kan Ik net zo goed whey wat Ik over dag drink gebruiken?
Mvg Harrie
Bedankt Harrie!
Wat betreft de micellar casein, dit wordt aangeraden om voor het slapen te drinken vanwege de langzame eiwitten die het bevat.
Deze hebben een afgifte van zo’n 7 uur, waardoor je lichaam ook tijdens je nachtrust voldoende eiwit krijgt voor spierherstel. Deze caseïne vind je ook in Franse magere kwark. Dus je zou ook een bak kwark kunnen eten ipv deze shakes. Dit zou ik eerder doen dan de normale whey (concentraat) nemen, aangezien deze een snellere opname heeft en dus niet de langzame eiwitten bevat die je tijdens je slaap nodig hebt.
Marvin, bedankt! Ik ga over naar de kwark.
Heb je geen chocolademelk die magerder zijn!?! Zonder de vele suikers en dan weer gezond gezoet zeg maar?? Dat scheelt ook wel weer denk ik, welke chocolademelk raden jullie aan??!!
Nice!!
Hi Lars!
De reden waarom chocomel gekozen wordt als sportdrank is dat het suikers bevat.
Je lichaam heeft suikers nodig na het sporten om de glycogeenvoorraad in je spieren weer aan te vullen.
Welke chocomel je neemt is een beetje afhankelijk van wat je wilt bereiken. Als je aan het bulken bent en veel calorieën nodig hebt kun je volle chocomel nemen aangezien deze rijk is aan calorieën. Heb je wat minder kcal nodig dan is de halfvolle of magere chocomel een betere optie. Ben je aan het droogtrainen en wil je dus vet verliezen, dan is het wellicht beter om zelf een shake te maken van whey (eiwitpoeder) en dextrose of havermout na het sporten).