• xxl nutrition banner

Is het Cambridge dieet een goede methode voor afvallen?

Bijgewerkt op 1 juni 2020 door Marvin

cambridge dieet gezondWil jij graag wat gewicht verliezen en je vetpercentage verlagen? Afvallen begint vaak met het maken van een plan. En het kiezen van een goed dieet dat je verder kan helpen ook echt van je overgewicht af te komen. Het Cambridge dieet is één van de vele diëten en heeft een wereldwijde bekendheid. Het dieet wordt vaak gezien als 1 van de beste manieren om snel af te vallen. Het Cambridge dieet is er in 2 varianten namelijk de 500 en 800 methode. Dit is expres gedaan om iedereen die wil afvallen een keuze te geven in hoe ze dat willen gaan aanpakken. Soms werkt het 1 beter dan het ander voor iemand die met overgewicht kampt. Daar hebben ze bij dit dieet dan ook goed over nagedacht. Maar is het Cambridge dieet wel zo’n goede methode om af te vallen? In dit artikel op Voeding-en-fitness.nl bespreken we wat Cambridgen precies inhoudt en kijken we in hoeverre dit een gezond dieet is!

Inhoud van deze Cambridge blog

Hoe het Cambridge dieet werkt

Het Cambridge dieet is in de jaren 70 ontwikkeld door voedingswetenschapper dr. Alan Howerd aan de Cambridge Universiteit in Engeland. Het dieet heeft als basis meer eiwitten dan je normaal eet. Je maakt gebruik van gezonde maaltijdvervangende soepen en dranken. Dit is het principe van het officiële Cambridge dieet. Het principe is gebaseerd op het ontstaan van milde ketose, waarbij je lichaam vetreserves gaat aanspreken als energiebron. Het activeert processen die belangrijk zijn voor jouw lichaam tijdens het afvallen.

Je gaat ook flink minder eten met het dieet. Doordat je zo weinig gaat eten zal je snel gewicht gaan verliezen. Hier zitten wel wat vraagtekens aan verbonden. Want als je opeens heel abrupt laag in je calorieën gaat zitten kan dat ook verkeerd uitpakken. Langdurig een groot calorie-tekort hanteren is niet goed voor je algehele gezondheid. Je lichaam mist dan namelijk belangrijke voedingsstoffen en vitaminen & mineralen. Bovendien zijn er veel ervaringen bekend van mensen die na het Cambridgen weer terugvielen in hun oude eetpatroon en net zo snel hun verloren gewicht weer zijn aangekomen.

Kies je voor het 500 of 800 Cambridge plan?

cambridge pakketBij deze dieetmethode zijn er wel 2 varianten waar je uit kan kiezen. Bij Cambridge kun je kiezen uit een methode waarbij je dagelijks 500 calorieën mag eten of de manier waarbij je 800 kcal binnen mag krijgen. Het is dus zeker dat je gaat afvallen met dit dieet, alleen de manier waarop is misschien niet de allerbeste.

Als we kijken naar het Cambridge dieet 500 plan zal je snappen waar we op doelen! Je gaat met dit dieet nog geen 500 calorieën per dag eten. Dit is echt veel te weinig, zelfs als je wilt gaan afvallen. Normaal heeft een vrouw ongeveer 2000 tot 2300 calorieën nodig per dag. Een gemiddelde man zit eerder op de 2500 – 2700 calorieën. Je kan dus nagaan dat 500 calorieën per dag je laat afvallen maar zeker niet op een gezonde manier met blijvende resultaten.

Je lichaam krijgt tekorten aan belangrijke vitaminen & mineralen, gaat juist meer lichaamsvet sparen en na het dieet is de kans op een jojo-effect heel erg groot. Wees dus niet te kortzichtig maar bekijk het grote plaatje. Als je echt snel, gezond en blijvend wil afvallen dan kan je beter geen 500 calorieën per dag gaan eten!

TIP: Wil jij weten hoeveel calorieën jij per dag verbruikt? Bereken hier jouw dagelijkse caloriebehoefte!

Volgen van het Cambridge 500 plan is niet verstandig?

Het is inderdaad op zijn minst onverstandig om met deze variant te willen gaan afvallen. Je maakt geen grote kans van slagen door het lage aantal calorieën waardoor het ongezond is, lastig te volgen maakt en de lange termijn resultaten eigenlijk bijna altijd uitblijven. Als je kiest voor het Cambridge dieet lees dan eerst even meer over de 800 hieronder.

Het Cambridge 800 plan is beter en iets gezonder

Ook het Cambrigde 800 plan is nog steeds erg karig. Je eet dan ook niet echt veel meer dan bij het 500 plan. Het verschil is dat je wel een extra maaltijd mag toevoegen. Dit maakt het wel een stukje makkelijker vol te houden. De vraag die blijft staan is of je hier dan wel de gewenste resultaten mee behaald. Het is en blijft een streng dieet en de ervaringen zijn dan ook erg verdeeld.

Als je wel kiest voor dit dieet, neem dan in ieder geval niet al te veel risico en kies voor het Cambridge dieet 800 plan. Toch blijft het beter om op een gezonde en geleidelijke manier je gewicht te verlagen. Met een eetpatroon waarbij je genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt.

Hoe snel en hoeveel ga je afvallen?

Je kan er redelijk snel mee afvallen. Er moet alleen wel bij worden gezegd dat het behouden van je gewicht eigenlijk de grootste uitdaging wordt. Bij dit dieet mag je verwachten dat je er iets meer dan 1 kilo per week mee gaat afvallen. Voor mensen met morbide obesitas kan Cambridge een startschot zijn voor het afvallen. Je verliest snel gewicht, maar het is niet aan te raden om dit een lange periode te volgen.

Wij vinden het verstandiger om een passend voedingsschema te volgen met een kleiner calorie-tekort. In combinatie met voldoende beweging zal je op een gezonde wijze vet verliezen en je gewicht verlagen. Zo’n crashdieet als de Cambridge methode heeft een grote kans op terugvallen. Zeker voor krachtsporters is deze manier niet aan te raden, door het extreem lage aantal calorieën zal de kans groot zijn dat je veel spiermassa gaat verliezen.

Wat zijn de alternatieven voor dit Cambridge dieet?

Wij raden af om een crashdieet als Cambridge te volgen. Dit komt omdat zo weinig eten echt ongezond voor je is. Zeker wanneer je veel sport heeft je lichaam meer nodig dan slechts 500 of 800 calorieën op een dag. Een alternatief dat het dichtst bij het Cambridge dieet ligt is het eiwitdieet. Deze heeft alle positieve eigenschappen van Cambridge, maar laat je wel snel en gezond afvallen met blijvende resultaten.

Er zijn over het eiwitdieet bijna geen verhalen bekend die slecht zijn. Ook de lange termijn resultaten zijn er gewoon. Je hoeft niet extreem weinig te eten. Jee krijgt alles binnen wat je nodig hebt en loopt dan ook geen tekorten op. Het is daarom ook meer dan de moeite waard om dit alternatief te proberen.

Een op maat gemaakt voedingsschema

Bij Voeding-en-fitness.nl vinden wij het belangrijk dat je een eetpatroon volgt dat bij jou past. Een dieet is slechts een kunstje dat je voor een korte periode volgt. Vaak leer je niet om zelf bewust met je voeding aan de slag te gaan. Daarom zie je bij afvalmethoden als het Cambridge dieet dat veel mensen weer terugvallen in hun oude gewoontes.

Om echt gezond af te vallen en een blijvende verandering teweeg te kunnen brengen is een op maat gemaakt voedingsschema ideaal. Aan de hand van jouw persoonlijk caloriebehoefte en behoefte aan eiwitten, koolhydraten en vetten wordt een voedingsadvies samengesteld. Zo leer je zelf hoe jij op een gezonde wijze vet kunt verliezen.

Persoonlijk voedingsschema op maat
Hulp nodig bij afvallen of spiermassa opbouwen? De door mij op maat gemaakte voedingsschema's helpen jou bij het bereiken van jouw doelen. Bulken of cutten? Een eetplan op maat van Voeding-en-fitness.nl zorgt ervoor dat jij resultaat boekt!
Volg Marvin
Meer handige fitness tips
Superfoods zijn een trend, maar wat doen ze nu precies?
Rauwe chocolade

Tegenwoordig stappen steeds meer mensen over op het consumeren van zogenaamde superfoods. Deze gezonde voedingswaren, zoals Gojibessen, Tarwegras en Chiazaad, worden ook wel powerfoods genoemd. Lees blog

Kipsensatie recept
Kipsensatie, het eerste recept van de week is een uitermate gezonde maaltijd!

Inspiratie nodig voor een gezonde maaltijd? Op Voeding-en-fitness.nl vind je elke week een nieuw lekker en gezond recept. Het eerste Recept van de Week is Lees blog

Gezonde maaltijd met zalm recept
Gezonde maaltijd zalm met kappertjes in cava!

Vis is goed voor je! Vis bevat namelijk gezonde vetten en de broodnodige eiwitten. Bovendien is een goed bereid stukje vis erg lekker! Ben jij Lees blog

Gezonde aardbeiensmoothie
Gezonde aardbeiensmoothie recept op voeding-en-fitness.nl!

Zin in een lekker tussendoortje, maar geen idee wat je nu weer moet eten? Probeer eens deze gezonde aardbeiensmoothie met magere melk en magere yoghurt. Lees blog

Marvin Grouw

In 2014 ben ik afgestudeerd als Sportmanager aan Hogeschool Windesheim Zwolle. Daarna heb ik mij verder gespecialiseerd tot Voedingsadviseur en Personal Trainer. Sindsdien ben ik werkzaam voor diverse sportscholen in Harderwijk en schrijf ik content voor platformen als XXL Nutrition en Fit Meals. Ik heb Voeding-en-fitness.nl opgericht om mijn waardevolle kennis en ervaringen te delen over krachttraining, voeding en supplementen. Zo help ik jou graag bij het bereiken van je (sportieve) doelen. Ik help al ruim 10 jaar sporters met online personal training en voedingsadvies op maat. Lees hier meer over Marvin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *