• xxl nutrition korting

Cacao Nibs, één van de superfoods onder de loep

Laatste update op 8 december 2018

cacao nibs

Tegenwoordig stappen steeds meer mensen over op het consumeren van zogenaamde superfoods. Deze gezonde voedingswaren, zoals Gojibessen, Tarwegras en Chiazaad, worden ook wel powerfoods genoemd. Volgens velen kun je simpelweg niet meer zonder deze super gezonde voedingsmiddelen als je je gezondheid wilt verbeteren! Superfoods zijn een hype!
Er zijn talloze superfoods verkrijgbaar in natuurwinkels en online te koop bij sport- en voedingswebwinkels. In dit artikel nemen we één van die superfoods onder de loep, namelijk de Cacao Nibs.

Wat zijn Cacao Nibs?

Cacao Nibs zijn kleine stukjes rauwe chocolade. Cacao nibs zijn een bron van vitamines, essentiële vetzuren en vezels. Bovendien vind je bijna geen andere voedingsmiddelen met een hogere dosering anti-oxidanten!

Het klinkt natuurlijk wel een beetje verwarrend, chocola en superfood in één zin. Chocolade wordt eigenlijk altijd geassocieerd met ongezond eten, aankomen, puistjes en die lekkere maar vervelende verslaving. Toch kan chocolade gezond zijn! Chocolade is namelijk rijk aan antioxidanten, die goed zijn voor de bloedvaten. Bovendien bevat het chroom. Chroom helpt om de bloedsuikerspiegel in balans te houden.

Waarom zijn Cacao Nibs zo gezond?

Zoals hierboven genoemd bevat chocolade stoffen die de gezondheid bevorderen, maar wat maakt nou juist die Cacao Nibs zo gezond dat we het een superfood mogen noemen? Cacao Nibs zijn kleine stukjes rauwe chocolade. Rauwe chocolade oftewel raw chocolate is de meest pure vorm van chocolade. Dit pure maakt het nu juist zo gezond, want hoe puurder een chocolade is des te meer antioxidanten hij bevat!

Het grote verschil tussen rauwe cacao en normale chocolade is dat deze rauwe chocola niet verhit is boven temperaturen van 40 graden. Deze manier van verwerken zorgt ervoor dat alle vitaminen, mineralen en enzymen niet verloren gaan. Alle gezondheid bevorderende stoffen blijven dus aanwezig in rauwe chocolade.

De cacao nibs hebben een positieve werking op hart- en bloedvaten, de bloeddruk en je cholesterol. Dit komt voornamelijk door de zeer hoge concentratie anti-oxidanten. Bovendien zijn cacao nibs goed voor je humeur (net zoals normale chocola, maar nu op een gezondere manier!). Het regelt namelijk de productie van endorfine in het lichaam. Endorfine is een hormoon dat zorgt voor een goed gevoel. Daarnaast bevat het ook serotonine. Serotonine is het gelukshormoon dat werkt tegen depressieve gevoelens.

Andere positieve stoffen in raw chocolate zijn theobromine en cafeïne. Deze stofjes stimuleren ons lichaam en brein. Opstartproblemen ’s ochtends? Dan kun je net zo goed een handje cacao nibs nemen in plaats van het vertrouwde kopje koffie!

Kanttekeningen bij deze hype

Het lijkt wel alsof cacao nibs het beste is wat de mens ooit is overkomen. Gezond en bovendien erg lekker! Voordat jullie als een gek hele emmers cacao nibs naar binnen gaan werken wil ik jullie wijzen op enkele negatieve kanten van deze hype (ja helaas zijn die er ook).

Voor een optimaal effect heb je slechts 10 gram rauwe chocola nodig per dag. Omdat het zo lekker is kan dit voor veel mensen een probleem zijn. Een overdaad aan cacao nibs is niet goed, aangezien het een relatief hoog percentage verzadigde vetten bevat. Verzadigde vetten zijn niet essentieel. Dit houdt in dat jouw lichaam deze vetten niet nodig heeft, ze hebben een negatief effect op de gezondheid! Per 100 gram bevatten cacao nibs 33 gram verzadigde vetten.

Rauwe chocolade bevat ook nog eens een stofje genaamd tannine. Tannine is een stofje dat zich bindt aan eiwitten en ijzer, wat ten koste gaat van bepaalde goede bacteriën. Dit heeft ook effect op je darmflora. Bovendien verkleurt tannine de tanden.

Conclusie over rauwe chocolade

Over het algemeen kunnen we concluderen dat Cacao Nibs zeker een positief effect op onze gezondheid kunnen hebben. Vooral de hoge dosis antioxidanten is een reden om over te gaan op het nuttigen van rauwe chocolade. Echter, hierbij geldt wel: Geniet, maar eet met mate!

cacao nibs in kwark10 gram cacao nibs per dag is meer dan voldoende om de positieve effecten te merken. Ga hier dan ook niet overheen. Een overdaad aan rauwe chocola vergroot de negatieve effecten die deze superfood met zich meebrengt. Cacao Nibs kunnen we met recht een superfood noemen, maar onthoud dat een superfood geen wondermiddel is en absoluut geen vervanger is voor een gezond en gevarieerd voedingspatroon!

Cacao Nibs kun je op veel manieren eten. Zo kun je natuurlijk een handje met deze stukjes chocola pakken en opeten. Maar lekkerder is het om bijvoorbeeld je bakje magere kwark te besprenkelen met 10 gram rauwe chocolade. Zo maak je het eten van je kwark een iets aangenamere bezigheid!

Waar kun je cacao nibs kopen?

Cacao nibs kon je al een geruime tijd kopen in natuurwinkels, maar sinds de toename van interesse rondom superfoods zijn ze nog makkelijker te verkrijgen. Sommige supermarkten verkopen nu zelfs rauwe chocolade!
De makkelijkste manier is nog wel om deze cacao nibs online te kopen. Er zijn talloze webwinkels waar je gemakkelijk supplementen kunt bestellen. Vaak geldt dat je ze de volgende dag al in huis hebt! Op deze handige website over voeding en fitness vind je meer informatie over superfoods en kun je de Top 5 beste superfoods gemakkelijk bestellen!

Volg Marvin
Laatste berichten van Marvin (alles zien)

Meer interessante fitness tips
Mineralen en vitaminen: Hoe kunnen ze jouw gezondheid ondersteunen?
mineralen en vitaminen

Mineralen en vitaminen spelen een belangrijke rol in het ondersteunen van jouw mentale en fysieke gesteldheid. Het zijn namelijk de bouwstenen van jouw lichaam én Lees blog

De populairste hennep supplementen
populairste hennep supplementen

Ter ondersteuning van onze gezondheid wordt al jarenlang hennep gebruikt. Veel mensen zullen bij hennep direct denken aan wiet en het roken van een joint. Lees blog

Welke supplementen voor beginners zijn aanraders?
supplementen voor beginners

Ben je verdwaald geraakt in de wereld van voedingssupplementen? Dit gebeurt veel beginnende sporters! Wanneer je net begint met trainen komt er veel informatie op Lees blog

Xtreme Pump review – XXL Nutrition
xtreme pump review

Een voordeel van het gebruik van een pre workout is de spierpomp. Pre workout boosters bevatten stoffen die de aderen verwijden en de bloeddoorstroming stimuleren. Lees blog

Marvin

Marvin werkt sinds 2014 als Voedingsadviseur en is de oprichter van Voeding-en-fitness.nl. Naast krachttraining en (lekker) eten houdt hij zich graag bezig met het schrijven over voeding, fitness en supplementen om jullie te informeren. Bovendien helpt hij velen op weg naar hun doelen via Online Personal Training. Lees hier meer over Marvin!

2 reacties:

  1. Bij een prachtige chocolade winkel kwam ik de cacao nibs tegen De chocolatier liet me de kern van de cacao boon zien en kruimelde de nibs eruit. Hij adviseerde de nibs in een vijzel fijner te maken. Ik ben een liefhebber van koken en bakken. En geïnteresseerd in normaal gezond eten met aandacht voor cholesterol. Een hype onderzoek ik graag op de zin ervan. Dus leuk dat jullie zo uitgebreid informatie geven! Bedankt! Wat te doen met nibs? Ik heb ze inderdaad fijner gemaakt zodat ze minder scherp zijn. De smaak is wat bitter en de geur is echt chocolade! Ik strooi nu wat ervan over een cracker met eigengemaakte vijgenjam. Ik ben benieuwd naar andere toepassingen behalve op de al door jullie genoemde kwark. Kan je er bv ook mee bakken of neemt het verhitten dan de goede werking weg?

    • Hi Janny,

      Bedankt voor je uitgebreide reactie :)
      Je kunt de cacao nibs ook gebruiken in smoothies of bijvoorbeeld als strooisel op een pannenkoek of (geroosterde) boterham. Het is mogelijk om mee te bakken, denk aan lekkere en gezonde brownies. Maar door het verhitten gaat wel een deel van de gezonde voedingsstoffen verloren. Uiteraard niet alles, maar houd hier wel rekening mee.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

20 + elf =