• xxl nutrition banner

Cable Tricep Pushdown uitleg & techniek

Bijgewerkt op 24 mei 2022 door Marvin

tricep cable pushdownWil jij grotere en sterkere armen? Vergeet dan het trainen van je triceps niet. Veel sporters zijn gefocust op hun biceps, maar de tricep zorgt juist voor meer volume in je bovenarm. Er zijn verschillende oefeningen voor het trainen van je triceps, waaronder de Cable Tricep Pushdown. Dit is een isolatie-oefening, wat betekent dat je puur je triceps traint en geen andere (secundaire) spiergroepen. Ideaal dus om na een zware training nog even wat extra aandacht aan je triceps te schenken.

Voor de Triceps Pushdown heb je een pulley en kabel / touw nodig. In bijna iedere sportschool is deze fitness oefening dus wel te doen. Wil jij de Cable Tricep Pushdown uitvoering leren? Op Voeding-en-fitness.nl leg ik je de perfecte techniek uit!

De triceps trainen

Om meer massa te pakken op je armen is het belangrijk om je triceps te trainen. Je spierballen zijn namelijk maar een kleiner deel van je bovenarm. Voor een goede tricep workout zijn veel verschillende oefeningen beschikbaar. Zo heb ik in eerdere blogs al de Close Grip Bench Press, Lying Tricep Extension, Tricep Dips, Seated Tricep Extension, Overhead Cable Triceps Extension en Triceps Kickback techniek uitgelegd.

De Musclus Triceps Brachii heeft drie koppen en ligt aan de achterkant van je bovenarm. De belangrijkste functies zijn het strekken van de onderarm en adductie van de bovenarm. De triceps brachii bestaat uit de volgende 3 delen:

 • Caput Longum (lange kop) = heeft als belangrijkste functies het strekken van de arm en het achterwaarts heffen van de arm.
 • Caput Mediale (mediale kop) = heeft als belangrijkste functies het strekken van de arm en het naar binnen draaien van de hand.
 • Caput Laterale (laterale kop) = heeft als belangrijkste functies het strekken van de arm en het naar binnen draaien van de hand.

Cable Tricep Pushdown uitvoering

Wil jij de Cable Tricep Pushdown uitvoering leren? Volg de onderstaande stappen om deze tricepsoefening op de goede wijze uit te voeren.

 1. Stel de pulley in op de hoogste stand en bevestig het touw of de stang aan de pulley.
 2. Pak het touw met overhandse grip vast, dus met je handpalmen naar beneden gericht.
 3. Houd je rug recht en leun iets voorover.
 4. Houd je bovenarmen en ellebogen in je zij en zorg dat je onderarmen parallel aan de vloer zijn.
 5. Span vervolgens je buikspieren en bilspieren aan.
 6. Duw het touw naar beneden tot je allebei je armen gestrekt zijn.
 7. Houd het gewicht even vast en laat je armen daarna langzaam weer omhoog komen tot de beginpositie.
 8. Herhaal deze beweging voor het gewenste aantal reps.

cable tricep pushdown uitvoering

Triceps Pushdown techniek tips

Voor de beste resultaten met de Cable Tricep Pushdown is het belangrijk om goed op je techniek te letten. Gebruik deze tips om jouw uitvoering te perfectioneren en je triceps op de goede wijze te trainen.

 • Houd je bovenlichaam stil en haal de kracht uit je triceps. Zo voorkom je dat je gaan cheaten en de kracht uit je rug gaat halen. Alleen je ellebogen en onderarmen bewegen bij deze oefening.
 • Om je rug goed recht te houden helpt het om voor je uit te kijken in plaats van naar beneden.
 • Kies een lager gewicht waarbij je goed op de uitvoering kunt focussen. Strek je triceps en zorg dat je ellebogen daarbij in je zij blijven.
 • Bij de Triceps Pushdown kun je variëren in de greep die je gebruikt. Zo kun je een touw gebruiken, maar ook kiezen voor een rechte stang of V-grip. En rechte stang kan wat belastend zijn voor je polsen. Kies in dat geval voor de V-grip of een touw.

Tricep Cable Pushdown video

De onderstaande video laat jou de goede Cable Tricep Pushdown uitvoering zien.

Welke fitness oefeningen doe jij het liefst voor het trainen van je triceps? Laat het me weten in een reactie!

Persoonlijk Fitnessschema op Maat
Weinig resultaat in de gym? Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het samenstellen van een fitnessschema? Laat mij je helpen! Op basis van jouw wensen, doelen en fysieke mogelijkheden maak ik een trainingsprogramma op maat. Zelfs thuis trainen is mogelijk. Zo bereik jij de beste shape ooit!
Volg Marvin

Bron afbeeldingen: Stack.com & Your-workout.com

Meer handige fitness tips
Preacher Curl isolatieoefening voor je biceps
preacher curl uitvoering

Een hele goede oefening voor grote spierballen is de Preacher Curl. De Preacher Curl isoleert je biceps en helpt bij de zoektocht naar massieve armen! Lees blog

Swiss Ball Crunch uitvoering & tips
thuis fitness met swiss ball

De buikspieren, iedereen wil ze graag laten zien. Helaas kunnen maar weinigen zeggen dat ze een goed getrainde sixpack hebben! Hoe krijg jij nu dat Lees blog

Leg Extension uitvoering om die bovenbenen te laten branden
leg extension uitvoering techniek

In een eerdere editie van de ‘Fitness oefening van de Week’ hebben we de Squat voor je uitgelegd. De Squat is een compound oefening, waarbij Lees blog

Barbell Row: effectieve compound oefening voor de rug
barbell row uitvoering

In een eerdere editie van de Fitness oefening van de Week hebben we de Lat Pulldown besproken, een rugoefening die zich focust op de latissimus Lees blog

Marvin Grouw

In 2014 ben ik afgestudeerd als Voedingsadviseur en Personal Trainer. Sindsdien ben ik werkzaam voor diverse sportscholen. Ik heb Voeding-en-fitness.nl opgericht om waardevolle kennis en mijn ervaringen te delen over krachttraining, voeding en supplementen. Zo help ik jullie graag bij het bereiken van (sportieve) doelen. Daarnaast bied ik online personal training en voedingsadvies op maat aan. Lees hier meer over Marvin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

18 − 1 =