• xxl nutrition korting

Cable Curl uitvoering & techniek

Laatste update op 25 augustus 2020

cable curl techniekJe kunt op veel manieren je biceps trainen. Zo kun je gebruik maken van een barbell, EZ-stang en losse dumbbells. Maar steeds meer sporters kiezen voor het gebruik van kabels bij hun bicep-workout. De Standing Biceps Cable Curl is een voorbeeld van zo’n populaire fitness oefening. Op Voeding-en-fitness.nl heb ik al eerder uitgelegd hoe je de ‘guns’ kunt trainen met oefeningen als de Barbell Curl, Preacher Curl en Hammer Curl. Dit keer wil ik meer aandacht schenken aan Cable Curls. In dit artikel lees je meer over de correcte Cable Curl uitvoering en geef ik je enkele praktische techniek tips. Het voordeel van curlen met kabels is dat je over de gehele beweging spanning houdt op de spier.

Anatomie biceps

anatomie van bicepsVoordat we verder gaan met de uitleg van de Cable Curl uitvoering kijken we even naar de anatomie van de biceps. De Latijnse benaming van de biceps is musculus biceps brachii. De biceps is een spier met twee koppen. De korte kop, ook wel m. biceps brachii caput breve, zit aan de binnenzijde (mediale) van de arm. De lange kop, de m. biceps brachii caput longum, zit aan de buitenzijde (laterale) van de arm. Beide koppen hebben hun oorsprong aan het schouderblad (scapula) zitten. De aanhechting van de spier zit aan het spaakbeen (radius).

De biceps is een polyarticulaire spier. Dit houdt in dat de spier over 2 gewrichten heen ligt, namelijk het schoudergewricht en het ellebooggewricht. Hierdoor kan de spier de onderarm buigen (flexie) , de arm voorwaarts heffen (anteflexie) en de onderarm naar buiten draaien (supinatie).

Cable Curl uitvoering

Volg de onderstaande stappen om de correcte Cable Curl uitvoering te leren. Zo kun jij de training voor grotere spierballen optimaliseren! Meer oefeningen leren? Check dan hier alle fitness oefeningen + uitleg!

 1. Kies een kabel station waarbij je een korte rechte stang aan de onderzijde kunt bevestigen.
 2. Zet een stap naar achteren, zodat je recht voor de kabel staat.
 3. Plaats je voeten op schouderbreedte en zorg voor een lichte buiging in je knieën.
 4. Neem de stang in je handen met onderhandse grip (duim naar boven) en ga goed rechtop staan.
 5. Span je buikspieren aan en houd deze aangespannen tijdens de gehele Cable Curl.
 6. Laat de stang langzaam zakken richting je bovenbenen.
 7. Breng de stang op explosieve wijze weer omhoog richting je borst.
 8. Herhaal deze beweging voor het gewenste aantal repetities.

cable curl uitvoering

Techniek Bicep Cable Curls

Met deze techniek tips kun je er voor zorgen dat je het maximale uit jouw fitness workout haalt.

 • Laat je ego thuis. Bij een isolatie-oefening zoals de Standing Cable Curl kun je beter een lichter gewicht nemen. Dan kun je namelijk meer focus leggen op de biceps en voorkom je dat je teveel vanuit je rug gaat tillen.
 • Voor een goede houding is het belangrijk om je knieën licht te buigen. Hierdoor sta je steviger en komt er minder spanning op je kniegewrichten te staan. Op deze manier wordt het makkelijker om de Cable Curl uitvoering netjes te houden. Ook wanneer de laatste herhalingen zwaarder worden. Je voorkomt dat je gaat zwaaien en ‘cheat’.
 • Houd je ellebogen goed stil en zorg voor een gecontroleerde beweging. Focus je tijdens de curlbeweging op de contractie van de biceps. Wanneer je teveel momentum gebruikt om het gewicht omhoog te krijgen haal je de spanning van je armspieren af.

Je kunt de Bicep Cable Curl ook thuis doen als jij een krachtstation of cable crossover apparaat hebt.

Cable Curls video

Meer biceps oefeningen

Naast de Cable Curl zijn er natuurlijk veel meer fitness oefeningen om je biceps mee te trainen. Andere goede bicepoefeningen zijn de Barbell Curl, Hammer Curl, Preacher Curl, Dumbbell Curl, Concentration Curl en Incline Biceps Curl. Heb jij nog mooie toevoegingen aan dit lijstje?

Online voedingsbegeleiding
Met onze gezonde weekschema’s krijg jij elke week toegang tot een nieuw menu, compleet afgestemd op jouw lichaam, doelen en wensen. Ontvang simpele en gezonde recepten, handige boodschappenlijstjes, wekelijkse check-ups en een persoonlijke voedingsadviseur voor al jouw vragen!
Volg Marvin
Meer interessante fitness tips
Machine Crunch uitvoering en techniek tips
ab crunch machine

Er zijn veel verschillende fitness oefeningen die je kunt doen voor het trainen van je buikspieren. Van zeer moeilijke oefeningen tot eenvoudige basisoefeningen. De Ab Lees blog

10 thuis fitness oefeningen voor je hele lichaam
10 thuis fitness oefeningen

Niet iedereen vindt het fijn om in een sportschool te trainen. Behoor jij tot die groep sporters die liever lekker thuis traint? Dan hecht je Lees blog

Incline Dumbbell Press uitvoering en techniek
incline dumbbell press

Bij het trainen van je borstspieren denk je al snel aan bankdrukken. De Bench Press is één van de populairste fitness oefeningen voor het trainen Lees blog

Donkey Kick uitvoering & uitleg
donkey kick uitvoering

Vaak wordt gedacht dat je zwaar moet Squatten of Deadliften om mooie ronde billen te krijgen. Maar wist je dat de beste manier om je Lees blog

Marvin

Marvin werkt sinds 2014 als Voedingsadviseur en is de oprichter van Voeding-en-fitness.nl. Naast krachttraining en (lekker) eten houdt hij zich graag bezig met het schrijven over voeding, fitness en supplementen om jullie te informeren. Bovendien helpt hij velen op weg naar hun doelen via Online Personal Training. Lees hier meer over Marvin!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijf × vijf =