• xxl nutrition banner

Cable Curl uitvoering & techniek

Bijgewerkt op 21 juni 2024 door Marvin

cable curl techniekJe kunt op veel manieren je biceps trainen. Zo kun je gebruik maken van een barbell, EZ-stang en losse dumbbells. Maar steeds meer sporters kiezen voor het gebruik van kabels bij hun bicep-workout. De Standing Biceps Cable Curl is een voorbeeld van zo’n populaire fitness oefening. Op Voeding-en-fitness.nl heb ik al eerder uitgelegd hoe je de ‘guns’ kunt trainen met oefeningen als de Barbell Curl, Preacher Curl en Hammer Curl.

Dit keer wil ik meer aandacht schenken aan Cable Curls. In dit artikel lees je meer over de correcte Cable Curl uitvoering en geef ik je enkele praktische techniek tips. Het voordeel van curlen met kabels is dat je over de gehele beweging spanning houdt op de spier.

Anatomie biceps

anatomie van bicepsVoordat we verder gaan met de uitleg van de Cable Curl uitvoering kijken we even naar de anatomie van de biceps. De Latijnse benaming van de biceps is musculus biceps brachii. De biceps is een spier met twee koppen. De korte kop, ook wel m. biceps brachii caput breve, zit aan de binnenzijde (mediale) van de arm.

De lange kop, de m. biceps brachii caput longum, zit aan de buitenzijde (laterale) van de arm. Beide koppen hebben hun oorsprong aan het schouderblad (scapula) zitten. De aanhechting van de spier zit aan het spaakbeen (radius).

De biceps is een polyarticulaire spier. Dit houdt in dat de spier over 2 gewrichten heen ligt, namelijk het schoudergewricht en het ellebooggewricht. Hierdoor kan de spier de onderarm buigen (flexie) , de arm voorwaarts heffen (anteflexie) en de onderarm naar buiten draaien (supinatie).

Cable Curl uitvoering

Volg de onderstaande stappen om de correcte Cable Curl uitvoering te leren. Zo kun jij de training voor grotere spierballen optimaliseren!

Meer oefeningen leren? Check dan hier alle fitness oefeningen + uitleg!

 1. Kies een kabel station waarbij je een korte rechte stang aan de onderzijde kunt bevestigen.
 2. Zet een stap naar achteren, zodat je recht voor de kabel staat.
 3. Plaats je voeten op schouderbreedte en zorg voor een lichte buiging in je knieën.
 4. Neem de stang in je handen met onderhandse grip (duim naar boven) en ga goed rechtop staan.
 5. Span je buikspieren aan en houd deze aangespannen tijdens de gehele Cable Curl.
 6. Laat de stang langzaam zakken richting je bovenbenen.
 7. Breng de stang op explosieve wijze weer omhoog richting je borst.
 8. Herhaal deze beweging voor het gewenste aantal repetities.

cable curl uitvoering

Techniek Bicep Cable Curls

Met deze techniek tips kun je er voor zorgen dat je het maximale uit jouw fitness workout haalt.

 • Laat je ego thuis. Bij een isolatie-oefening zoals de Standing Cable Curl kun je beter een lichter gewicht nemen. Dan kun je namelijk meer focus leggen op de biceps en voorkom je dat je teveel vanuit je rug gaat tillen.
 • Voor een goede houding is het belangrijk om je knieën licht te buigen. Hierdoor sta je steviger en komt er minder spanning op je kniegewrichten te staan. Op deze manier wordt het makkelijker om de Cable Curl uitvoering netjes te houden. Ook wanneer de laatste herhalingen zwaarder worden. Je voorkomt dat je gaat zwaaien en ‘cheat’.
 • Houd je ellebogen goed stil en zorg voor een gecontroleerde beweging. Focus je tijdens de curlbeweging op de contractie van de biceps. Wanneer je teveel momentum gebruikt om het gewicht omhoog te krijgen haal je de spanning van je armspieren af.

Je kunt de Bicep Cable Curl ook thuis doen als jij een krachtstation of cable crossover apparaat hebt.

Cable Curls video uitleg

In deze video zie je een heldere Cable Curl uitleg.

Meer biceps oefeningen

Naast de Cable Curl zijn er natuurlijk veel meer fitness oefeningen om je biceps mee te trainen.

Andere goede bicepoefeningen zijn de Barbell Curl, Hammer Curl, Preacher Curl, Dumbbell Curl, Concentration Curl, Reverse Grip Barbell Curl, Spider Curl en Incline Biceps Curl. Heb jij nog mooie toevoegingen aan dit lijstje?

Persoonlijk Fitnessschema op Maat
Weinig resultaat in de gym? Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het samenstellen van een fitnessschema? Laat mij je helpen! Op basis van jouw wensen, doelen en fysieke mogelijkheden maak ik een trainingsprogramma op maat. Zelfs thuis trainen is mogelijk. Zo bereik jij de beste shape ooit!
Volg Marvin
Latest posts by Marvin Grouw (see all)
Meer handige fitness tips
Incline Biceps Curl uitvoering & techniek tips
incline dumbbell curls

Wil jij je biceps trainen en ben je op zoek naar nieuwe uitdagende oefeningen? Dan is de Incline Biceps Curl een goede oefening om toe Lees blog

De 4 beste biceps oefeningen
4 beste biceps oefeningen

Grote spierballen, wie wil ze nou niet? Vooral mannelijke sporters zien gespierde armen als één van de belangrijkste onderdelen van krachtsport. Om de biceps zo Lees blog

Hammer Curl uitvoering voor grotere biceps!
Hammer curl uitvoering

De Hammer Curl is een biceps-oefening waarbij je verschillende spieren in de arm aanspreekt. Zo train je met deze fitness oefening de onderarmspier, de biceps Lees blog

Dumbbell Curl, de basisoefening voor grotere biceps
dumbbell curl biceps oefening

Iedereen wil graag grotere armen en er wordt dus veel aandacht besteed aan oefeningen voor de biceps en triceps. In een eerdere editie van de Lees blog

Marvin Grouw

In 2014 ben ik afgestudeerd als Sportmanager aan Hogeschool Windesheim Zwolle. Daarna heb ik mij verder gespecialiseerd tot Voedingsadviseur en Personal Trainer. Sindsdien ben ik werkzaam voor diverse sportscholen in Harderwijk en schrijf ik content voor platformen als XXL Nutrition en Fit Meals. Ik heb Voeding-en-fitness.nl opgericht om mijn waardevolle kennis en ervaringen te delen over krachttraining, voeding en supplementen. Zo help ik jou graag bij het bereiken van je (sportieve) doelen. Ik help al ruim 10 jaar sporters met online personal training en voedingsadvies op maat. Lees hier meer over Marvin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *