Bijgewerkt op 9 augustus 2024 door Marvin
Het wordt gelukkig steeds mooier weer. Dit betekent dat we ook weer lekker buiten kunnen gaan sporten. Zodra de eerste zonnestralen zich laten zien komen de hardloop schoenen, mountainbikes en skeelers weer uit de kast. Ook andere outdoor activiteiten worden weer vrolijk opgepakt. Sporten in de buitenlucht is niet alleen fijn, het zorgt ook nog eens voor extra vitamine D.
Maar hoe bereid je jezelf nu echt goed voor? In deze blog op Voeding-en-fitness.nl geef ik je buiten sporten tips. Zo weet jij precies wat je nodig hebt om je favoriete buitensporten te beoefenen!
Direct naar onze buiten sporten tips
- Bouw het trainen rustig op
- Versterk je spieren met krachttraining
- Zorg voor goede outdoor kleding
- Neem voldoende water mee
- Bescherm je huid tegen de zon
Populaire outdoor activiteiten
Misschien ben je al jaren een echte buiten sporter, misschien wil je nu pas net beginnen. Voor iedereen die nog niet helemaal zeker weet welke outdoor-sport het best bij hem past hebben we hier een lijstje. Check de leukste outdoor activiteiten hieronder.
- Nordic Walking
- Hardlopen (check hier onze hardloop tips voor beginners)
- Mountainbiken
- Wielrennen
- Inline Skaten
- Bootcamp
- Bushcraft
- Wandelen
- Beachvolleybal
- Suppen
- Trailrunning
- Obstacle Run
- Longboarden
- Speedminton
De beste buiten sporten tips
Waar moet je rekening mee houden als je buiten wilt gaan sporten? Hieronder heb ik 5 buiten sporten tips voor je op een rijtje gezet. Zo ga jij goed voorbereid van start!
1. Bouw het trainen rustig op
Je bent super gemotiveerd en wil lekker knallen. Goed! Maar bouw het trainen toch rustig op. Wanneer je na lange periode van inactiviteit weer fanatiek gaat sporten zal je lichaam in het begin moeten wennen aan deze belasting. Ga je van (bijna) niet sporten naar 6 of 7 intensieve outdoor workouts per week dan is de kans op pijntjes en blessures behoorlijk groot.
Net als bij het fitnessen is het slim om de intensiteit op te bouwen. Verleg je grenzen op een verstandige manier en voorkom blessures met een goede trainingsopbouw. Wanneer je gaat hardlopen of wielrennen is het handig om gebruik te maken van een schema. Hierin kun je trainingen en resultaten bijhouden, en zo op de juiste manier de inspanningen vergroten.
2. Versterk je spieren met krachttraining
Voor het verbeteren van je gezondheid is de combinatie van krachttraining en cardio perfect. Ga je buiten sporten, dan is het slim om je spieren te trainen. Ligt je focus op het hardlopen, wielrennen of bijvoorbeeld trailrunnen? Dan is niet alleen een goede conditie belangrijk. Je spieren moeten ook in staat zijn om die langdurige belasting vol te houden.
Werk dus in de sportschool ook aan de spierkracht van onder andere benen, billen en core. Dit zorgt namelijk voor betere prestaties tijdens je outdoor activiteiten. Ook verminderen goed getrainde spieren de kans op blessures.
3. Zorg voor goede outdoor kleding
Uiteraard is het ook handig om je gepast te kleden voor de buitensport die je wilt gaan doen. Denk ten eerste aan schoeisel van goede kwaliteit. Wanneer je flinke stukken wilt gaan hardlopen is het verstandig om je looptechniek te laten analyseren bij een specialist in hardloopschoenen.
Hierbij wordt gekeken naar de afwikkeling van je voet om te bepalen welk merk en type schoen het meest geschikt is. Goede schoenen zorgen voor een kleinere kans op blessures en gewrichtsklachten.
Sportkleding is ook belangrijk. Ga je in de volle zon en hitte sporten? Zorg dan voor kleding in dunne laagjes, zodat je lichaamswarmte goed kunt afvoeren en toch beschermt bent tegen de zon. Kies verder voor sportkleren die comfortabel zitten en je bewegingen niet belemmeren.
Trainen in koudere omstandigheden? Dan is een thermoshirt een handige toevoeging. Thermokleding houdt je warm tijdens koudere dagen, maar de stof is wel zacht en ademend. Zodat je ook bij intensieve workouts een comfortabel gevoel hebt.
4. Neem voldoende water mee
De volgende van de buiten sporten tips is er één die je eigenlijk altijd moet volgen. Maar als het warmer weer wordt, zweet je automatisch ook meer. Het is van belang dat je in dit soort situaties je vochtbalans goed op peil houdt. Het Voedingscentrum adviseert om 1,5 tot 2 liter vocht per dag te drinken (afhankelijk van de hoeveelheid vocht dat je verlies).
Op warme dagen wordt er geadviseerd om richting de 2 liter vocht te gaan. Wanneer je ook nog eens erg actief bent met hoge temperaturen is het verstandig om meer dan 2 liter water te drinken, aangezien je zeer veel vocht verliest. Let op: te veel water drinken is ook weer niet goed, onze nieren kunnen maximaal 0,7 tot 1 liter vocht per uur verwerken.
Eventueel kun je BCAA’s in je bidon mengen met water om het herstel van je spieren tijdens een lange intensieve training te stimuleren.
5. Bescherm je huid tegen de zon
Sport je graag overdag, dan is de kans groot dat je vol in de zon aan het trainen bent. Lekker om zo je kleurtje bij te houden en wat extra vitamine D te pakken. Maar tijdens het sporten verhoog je de kans om te verbranden. Bescherm je huid dus goed! Dit kun je doen door dekkende kleding te dragen en een petje, maar vergeet je huid ook niet in te smeren met zonnebrand. Afhankelijk van jouw huidtype kun je bepalen hoeveel bescherming jouw huid nodig heeft.
In Nederland is de zonkracht het sterkst tussen 12.00 en 15.00. Het is niet zo dat de UV-straling toeneemt naarmate het warmer is, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht. Het is afhankelijk van de stand van de zon, hoeveelheid vocht en stof in de lucht, de dikte van de ozonlaag en de hoeveelheid wolken. Smeer je dus ook goed in wanneer het iets minder warm of zonnig is.
Heb jij nog goede buiten sporten tips? Laat het ons weten in een reactie hieronder!
- Leefstijlcoach vergoeding in zorgverzekering - 21 november 2024
- High Cable Bicep Curl uitvoering & uitleg - 13 november 2024
- Rood Licht Therapie: wat doet het voor je gezondheid? - 9 november 2024