• xxl nutrition banner

Bruin worden: 11 tips om rekening mee te houden

Bijgewerkt op 27 maart 2024 door Marvin

Teveel zonnen kan gevaarlijk zijnTeveel zonlicht kan schadelijk zijn voor je huid. Naast het bekende verbranden ligt er een groter gevaar op de loer,namelijk huidkanker. Uiteraard krijg je niet gelijk een dergelijke aandoening na een middagje Scheveningen, er zijn namelijk meerdere factoren die een rol spelen. Het type huid, gebruik van zonbescherming en hoe vaak je al in de zon hebt gezeten hebben allemaal invloed op de kans op huidkanker.

Iedereen wil natuurlijk genieten van de mooie zomerzon en hier is ook niks mis mee. In dit artikel zal ik een blik werpen op de gevaren van een overdaad aan UV-straling en geef ik een aantal tips die ervoor zullen zorgen dat je veilig van de zon kunt genieten en deze zomer lekker kunt zonnen.

Is zonnen gevaarlijk?

Mijn moeder zei het altijd tot vervelens toe; ‘Smeer je jezelf goed in lieverd?’ Is onbeschermd zonnen nu echt zo gevaarlijk? Veel mensen gaan onbeschermd de zon in zodra de zon doorbreekt en er een aangename temperatuur ontstaat. Hoe onschuldig dit misschien ook lijkt, te lang zonnen kan in eerste instantie zorgen voor het verbranden van de huid.

Je herkent dit aan een knalrode en pijnlijke huid. Na een tijdje trekt deze verbranding weg, maar gebeurt dit te vaak dan vergroot het de kans op huidkanker. Bovendien zorgt het voor een vroegtijdige veroudering van de huid. Ik raad iedereen aan om een goede zonnebrandcrème te gebruiken en zodoende goed voorbereid de zon in te gaan.

UV-straling

De zon geeft verschillende soorten UV-straling af. Deze straling zorgt ervoor dat je huid verkleurt. UV-straling bestaat in 3 varianten:

 • UV-A straling: Dit is de straling die doordringt tot je huid.
 • UV-B straling: De straling die bescherming biedt door je huid te kleuren en verdikken.
 • UV-C straling: Hier hoef je je geen zorgen over te maken, deze straling bereikt de aarde niet.

Mensen denken vaker dat de UV-straling sterker wordt naarmate de temperatuur toeneemt. Ook wordt vaak aangenomen dat je niet kunt verbranden als je in de schaduw zit. Beide aannames kloppen niet. De sterkte van de UV-straling is namelijk afhankelijk van de stand van de zon, de dikte van de ozonlaag, de hoeveelheid wolken en de hoeveelheid stof in de lucht.

UV-straling dringt zelfs door tot in de schaduw. Belangrijk is dus om je goed in te smeren, zelfs al blijf je onder de parasol zitten. In Nederland is de zonkracht het sterkst tussen 12.00 en 15.00. Wees dan extra op je hoede!

Het is niet zo dat de UV-straling toeneemt naarmate het warmer is, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht. Het is afhankelijk van de stand van de zon, hoeveelheid vocht en stof in de lucht, de dikte van de ozonlaag en de hoeveelheid wolken.

Ook in de schaduw zijn er UV-stralen, daarom kun je bijkleuren als je onder de parasol zit. Smeer je ook in als je in de schaduw zit. Het wordt aangeraden in Nederland om tussen 12.00 en 15.00 in de schaduw te blijven.

Bepaal je huidtype

Niet iedereen heeft dezelfde huid. Er bestaan verschillende huidtypen die elk anders reageren op de zon en de UV-straling. Vaak geldt dat hoe lichter de huid is, des te kwetsbaarder hij is voor schadelijke UV-straling. Hieronder vind je een handig overzicht met de verschillende huidtypen en bijbehorende kenmerken.

huidtype zon

Veilig zonnen? Hier vind je 11 tips

Vooral tijdens de zomerperiode is het erg lekker om urenlang in de zon te liggen. Lekker relaxed met een muziekje en een drankje erbij. Onbewust nemen we dan toch meer risico dan nodig is. Volg deze 11 tips en garandeer jezelf van een mooie bruine huid op de meeste veilige manier:

 1. Parfum, make-up en andere cosmeticaproducten kunnen irriteren wanneer je in de zon zit.
 2. Smeer eerst zonnebrandcrème op je huid alvorens je make-up aanbrengt. Draag ook niet teveel make-up.
 3. Wil je toch make-up gebruiken? Zorg dan voor make-up met een UV-filter.
 4. Zonnebrand heeft tijd nodig om in te trekken, zorg er dus voor dat je ruim van te voren jezelf goed insmeert.
 5. De meeste crèmes zijn na ongeveer 2 uur uitgewerkt, het is dus belangrijk om je na die periode weer opnieuw in te smeren.
 6. Vergeet bovendien niet je oren, lippen en neus in te smeren! Ook voeten worden en knieholtes worden vaak vergeten.
 7. Ben je al bruin? Vergis je niet, ook dan moet je goed blijven smeren!
 8. Als je gaat zwemmen is het essentieel om een waterproof zonnebrandcrème te gebruiken.
 9. Direct na het zwemmen dien je jezelf weer in te smeren, ook al gebruik je waterproof zonnebrand.
 10. Alcohol verwijdt de bloedvaten, hierdoor verbrandt je sneller. Geniet dus met mate als je in de zon zit!
 11. De laatste tip kan ik uit eigen ervaring beamen; zet een pet of hoed op als je kaal wordt of dunner wordend haar hebt. Je hoofdhuid verbrandt namelijk erg snel!

11 tips over veilig zonnen

Het laatste wat ik jullie wil meegeven is om veel water (vocht) te drinken. Door de warmte verlies je namelijk veel vocht. Het is belangrijk om dit tijdig aan te vullen!

Wil je meer artikelen lezen over gezondheid? Dan ben je bij Voeding-en-fitness.nl aan het juiste adres. Bovendien vind je hier de laatste nieuwtjes omtrent voeding, fitness en supplementen.

Persoonlijk voedingsschema op maat
Hulp nodig bij afvallen of spiermassa opbouwen? De door mij op maat gemaakte voedingsschema's helpen jou bij het bereiken van jouw doelen. Bulken of cutten? Een eetplan op maat van Voeding-en-fitness.nl zorgt ervoor dat jij resultaat boekt!
Volg Marvin

Bron afbeeldingen: sundays.nl, passeportsante.net & thinglink.com

Meer handige fitness tips
Superfoods zijn een trend, maar wat doen ze nu precies?
Rauwe chocolade

Tegenwoordig stappen steeds meer mensen over op het consumeren van zogenaamde superfoods. Deze gezonde voedingswaren, zoals Gojibessen, Tarwegras en Chiazaad, worden ook wel powerfoods genoemd. Lees blog

Combineer eiwit en creatine voor een maximale toename van vetvrije massa
eiwitshake met water of melk nemen?

Ben jij druk met fitness en trainen en houd jij je goed aan je voedingsschema, maar wil het maar niet vlotten met het aankomen van Lees blog

Stress maakt dikker?
Stress op voeding-en-fitness.nl

Stress, wie kent het niet? Iedereen ervaart wel eens een stressvolle periode in zijn of haar leven. Dit kan allerlei verschillende oorzaken hebben, een zeik-grage Lees blog

De relatie tussen overgewicht en kanker
overgewicht en kanker

Het is algemeen bekend dat overgewicht allerlei gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Toch heeft een groot deel van de wereldbevolking te kampen met overgewicht. Nu blijkt Lees blog

Marvin Grouw

In 2014 ben ik afgestudeerd als Sportmanager aan Hogeschool Windesheim Zwolle. Daarna heb ik mij verder gespecialiseerd tot Voedingsadviseur en Personal Trainer. Sindsdien ben ik werkzaam voor diverse sportscholen in Harderwijk en schrijf ik content voor platformen als XXL Nutrition en Fit Meals. Ik heb Voeding-en-fitness.nl opgericht om mijn waardevolle kennis en ervaringen te delen over krachttraining, voeding en supplementen. Zo help ik jou graag bij het bereiken van je (sportieve) doelen. Ik help al ruim 10 jaar sporters met online personal training en voedingsadvies op maat. Lees hier meer over Marvin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *