• xxl nutrition banner

5 tips tegen brandend maagzuur tijdens het sporten

Bijgewerkt op 5 november 2023 door Marvin

5 tips tegen brandend maagzuurJe traint hard, ziet elke maand de progressie terug in jouw resultaten en jouw lichaam gaat er beter uitzien. Maar opeens word je geconfronteerd met brandend zuur in je slokdarm. In eerste instantie denk je dat het wel meevalt en train je door, maar de klachten blijven. Vooral bij fitness oefeningen waarbij je bukt, zoals de Barbell Row en Dumbbell Row heb je er last van. Wat nu vraag je je af? Dit opkomende maagzuur tijdens het sporten is erg vervelend en kan je motivatie om te sporten een flinke dreun geven.

Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen tegen brandend maagzuur. In dit artikel op Voeding-en-fitness.nl geven wij je 5 tips tegen brandend maagzuur tijdens het sporten!

Wat is brandend maagzuur?

Brandend maagzuur, ook wel zuurbranden genoemd, bedoelen we het te vaak terugstromen van zure maaginhoud in de slokdarm. Dit wordt veroorzaakt doordat het sluitspiertje van de slokdarm vaker open staat en hierdoor stroomt vaker dan normaal maagzuur terug omhoog de slokdarm in. De medische term voor brandend maagzuur is reflux¹.

Hoewel dit brandende maagzuur erg vervelend is en een naar gevoel met zich meebrengt is het iets wat bijna iedereen wel eens ervaart. Wanneer je heel af en toe last hebt van brandend maagzuur is dit niet slecht voor je gezondheid.

Heb je echter chronisch last van oprispingen en zuur in je slokdarm dan is het verstandig om even langs een huisarts te gaan. Dit kan namelijk leiden tot een slokdarmontsteking¹. Mensen bij wie de slokdarm jarenlang (chronisch) teveel wordt blootgesteld aan zure reflux kunnen een Barrett-slokdarm ontwikkelen. Dit is een blijvende verandering van het weefsel in de slokdarm. Mensen met een Barrett-slokdarm hebben een licht verhoogde kans op slokdarmkanker¹.

brandend maagzuur

5 tips tegen brandend maagzuur

Wanneer je thuis bent gekomen na jouw (kracht)training is het eerste wat je doet: jouw computer opstarten en op Google zoeken. Je komt erachter dat je last van brandend maagzuur hebt. Nu lijkt de logische vervolgstap om een maagzuurremmer te nemen, zodat je zo snel mogelijk van je maagzuurprobleem af bent. Echter snijd je jezelf hiermee figuurlijk in de vingers.

Om je de goede kant op te helpen hebben we hieronder de beste 5 tips tegen brandend maagzuur voor mensen die actief zijn in de sportschool verzameld:

Maagzuur tip 1: gebruik NOOIT maagzuurremmers

Deze maagzuur tip had ik net ook al aangegeven, maar ik kan het niet vaak genoeg herhalen. Het is namelijk zo dat maagzuurremmers de klachten vergroten, die zij claimen te genezen. Maagzuurremmers zorgen ervoor dat de maag lui wordt en zijn natuurlijke weerstand verliest. Hierdoor word je steeds afhankelijker met alle verschrikkelijke gevolgen van dien.

Maagzuur tip 2: zorg voor voldoende slaap

Voldoende nachtrust zorgt ervoor dat jouw lichaam de tijd krijgt om te herstellen. Dit helpt niet alleen bij het voorkomen van brandend maagzuur. Rust is belangrijk en helpt bij het behouden van een gezond lichaam en bovendien voorkomt het stress. Zeker wanneer je fanatiek sport is het belangrijk om genoeg rust te nemen.

Maagzuur tip 3: Ga niet te snel sporten na een maaltijd

Wellicht dat je op dit moment aan het bulken bent en normaal gesproken gelijk na een grote maaltijd naar de sportschool gaat. Wacht liever 1 á 2 uur, zodat de maag rustig zijn werk kan doen. Wanneer je te kort na het eten gaat sporten heeft de maag nog niet voldoende tijd om het eten te verteren.

Je lichaam verteert het eten nog en daardoor wordt er meer maagzuur aangemaakt. Fitness oefeningen waarbij je bukt en/of veel gewicht tilt zorgen voor extra druk op je maag waardoor het brandende maagzuur naar je slokdarm wordt ‘geduwd’.

Maagzuur tip 4: verlaag je vetpercentage

Te hard gebulkt de laatste tijd en veel in vetmassa aangekomen? Start met cutten. Overgewicht zorgt voor extra druk op de maag. Net als bij het uitvoeren van zware oefeningen zorgt deze extra druk ervoor dat het maagzuur sneller in je slokdarm terecht komt.

Je vetpercentage verlagen door droogtrainen helpt bij het verlagen van je gewicht op verantwoorden wijze. Met als gevolg dat jij minder last zult hebben van brandend maagzuur tijdens het sporten. Onze vierde van de 5 tips tegen brandend maagzuur heeft bovendien nog meer positieve effecten op je gezondheid.

Extra tip: hier kun je jouw vetpercentage berekenen.

Maagzuur tip 5: Geen strakke kleding tijdens het trainen

Dit kan extra druk op de maag geven, wat je op dit moment moet voorkomen. Als je vaak last hebt gehad van omhoogkomend maagzuur dan is het verstandig om lossere sportkleding te dragen en geen nauwsluitende riemen of andere fitness attributen te gebruiken. Gebruik tijdens het Deadliften en Squatten dus ook even geen belt.

Nog meer brandend maagzuur tips?

Natuurlijk zijn er naast deze 5 tips tegen brandend maagzuur tijdens het sporten nog veel meer maagzuur tips die ervoor kunnen zorgen dat jij blijvend van jouw brandend maagzuur geneest. Daarnaast is het ook de vraag hoe ernstig de maagzuurklachten op dit moment bij jou zijn. Wanneer ze minimaal zijn, kunnen bovenstaande maagzuur tips al voldoende zijn.

Wanneer jij echter behoorlijk veel last hebt van brandend maagzuur kan je beter op zoek gaan naar een blijvende genezing door de oorzaak aan te pakken, in plaats van enkel aan symptoombestrijding te doen.

Volg Marvin
Latest posts by Marvin Grouw (see all)

Bronnen

  1. https://www.mlds.nl/ziekten/brandend-maagzuur/
  2. Afbeelding 1: www.livestrong.com
  3. Afbeelding 2: www.gezonderleven.com
Meer handige fitness tips
Dingen die je niet moet eten voor het sporten
avocado eten voor het sporten

Hoewel het bij een goed voedingsschema voor krachttraining vooral draait om de totale caloriebalans, oftewel calorieën in versus calorieën out, is het ook goed om Lees blog

Weerstand verhogen met deze 7 tips
weerstand verbeteren

We worden allemaal wel eens ziek, hoe vervelend dat ook is. Gelukkig kan onze natuurlijke weerstand veel ziekteverwekkers onschadelijk maken, waardoor we minder snel ziek Lees blog

Spierpijn voorkomen? 5 tips tegen spierpijn
spierpijn voorkomen

Als je aan krachttraining doet, weet je dat spierpijn er bij hoort: of je nu traint om je spieren te ontwikkelen, een strakker lijf te Lees blog

Wat is spierkramp en wat kun je er tegen doen?
rekken tegen kramp

Bijna iedereen heeft er wel eens last van gehad: spierkramp. Tijdens het sporten, als je door de stad loopt of juist terwijl je lekker rustig Lees blog

Marvin Grouw

In 2014 ben ik afgestudeerd als Sportmanager aan Hogeschool Windesheim Zwolle. Daarna heb ik mij verder gespecialiseerd tot Voedingsadviseur en Personal Trainer. Sindsdien ben ik werkzaam voor diverse sportscholen in Harderwijk en schrijf ik content voor platformen als XXL Nutrition en Fit Meals. Ik heb Voeding-en-fitness.nl opgericht om mijn waardevolle kennis en ervaringen te delen over krachttraining, voeding en supplementen. Zo help ik jou graag bij het bereiken van je (sportieve) doelen. Ik help al ruim 10 jaar sporters met online personal training en voedingsadvies op maat. Lees hier meer over Marvin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *