• xxl nutrition banner

5 tips tegen brandend maagzuur tijdens het sporten

Laatste update op 20 november 2022

5 tips tegen brandend maagzuurJe traint hard, ziet elke maand de progressie terug in jouw resultaten en jouw lichaam gaat er beter uitzien. Maar opeens word je geconfronteerd met brandend zuur in je slokdarm. In eerste instantie denk je dat het wel meevalt en train je door, maar de klachten blijven. Vooral bij fitness oefeningen waarbij je bukt, zoals de Barbell Row en Dumbbell Row heb je er last van. Wat nu vraag je je af? Dit opkomende maagzuur tijdens het sporten is erg vervelend en kan je motivatie om te sporten een flinke dreun geven.

Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen tegen brandend maagzuur. In dit artikel op Voeding-en-fitness.nl geven wij je 5 tips tegen brandend maagzuur tijdens het sporten!

Wat is brandend maagzuur?

Brandend maagzuur, ook wel zuurbranden genoemd, bedoelen we het te vaak terugstromen van zure maaginhoud in de slokdarm. Dit wordt veroorzaakt doordat het sluitspiertje van de slokdarm vaker open staat en hierdoor stroomt vaker dan normaal maagzuur terug omhoog de slokdarm in. De medische term voor brandend maagzuur is reflux¹.

Hoewel dit brandende maagzuur erg vervelend is en een naar gevoel met zich meebrengt is het iets wat bijna iedereen wel eens ervaart. Wanneer je heel af en toe last hebt van brandend maagzuur is dit niet slecht voor je gezondheid.

Heb je echter chronisch last van oprispingen en zuur in je slokdarm dan is het verstandig om even langs een huisarts te gaan. Dit kan namelijk leiden tot een slokdarmontsteking¹. Mensen bij wie de slokdarm jarenlang (chronisch) teveel wordt blootgesteld aan zure reflux kunnen een Barrett-slokdarm ontwikkelen. Dit is een blijvende verandering van het weefsel in de slokdarm. Mensen met een Barrett-slokdarm hebben een licht verhoogde kans op slokdarmkanker¹.

brandend maagzuur

5 tips tegen brandend maagzuur

Wanneer je thuis bent gekomen na jouw (kracht)training is het eerste wat je doet: jouw computer opstarten en op Google zoeken. Je komt erachter dat je last van brandend maagzuur hebt. Nu lijkt de logische vervolgstap om een maagzuurremmer te nemen, zodat je zo snel mogelijk van je maagzuurprobleem af bent. Echter snijd je jezelf hiermee figuurlijk in de vingers.

Om je de goede kant op te helpen hebben we hieronder de beste 5 tips tegen brandend maagzuur voor mensen die actief zijn in de sportschool verzameld:

Maagzuur tip 1: gebruik NOOIT maagzuurremmers

Deze maagzuur tip had ik net ook al aangegeven, maar ik kan het niet vaak genoeg herhalen. Het is namelijk zo dat maagzuurremmers de klachten vergroten, die zij claimen te genezen. Maagzuurremmers zorgen ervoor dat de maag lui wordt en zijn natuurlijke weerstand verliest. Hierdoor word je steeds afhankelijker met alle verschrikkelijke gevolgen van dien.

Maagzuur tip 2: zorg voor voldoende slaap

Voldoende nachtrust zorgt ervoor dat jouw lichaam de tijd krijgt om te herstellen. Dit helpt niet alleen bij het voorkomen van brandend maagzuur. Rust is belangrijk en helpt bij het behouden van een gezond lichaam en bovendien voorkomt het stress. Zeker wanneer je fanatiek sport is het belangrijk om genoeg rust te nemen.

Maagzuur tip 3: Ga niet te snel sporten na een maaltijd

Wellicht dat je op dit moment aan het bulken bent en normaal gesproken gelijk na een grote maaltijd naar de sportschool gaat. Wacht liever 1 á 2 uur, zodat de maag rustig zijn werk kan doen. Wanneer je te kort na het eten gaat sporten heeft de maag nog niet voldoende tijd om het eten te verteren.

Je lichaam verteert het eten nog en daardoor wordt er meer maagzuur aangemaakt. Fitness oefeningen waarbij je bukt en/of veel gewicht tilt zorgen voor extra druk op je maag waardoor het brandende maagzuur naar je slokdarm wordt ‘geduwd’.

Maagzuur tip 4: verlaag je vetpercentage

Te hard gebulkt de laatste tijd en veel in vetmassa aangekomen? Start met cutten. Overgewicht zorgt voor extra druk op de maag. Net als bij het uitvoeren van zware oefeningen zorgt deze extra druk ervoor dat het maagzuur sneller in je slokdarm terecht komt.

Je vetpercentage verlagen door droogtrainen helpt bij het verlagen van je gewicht op verantwoorden wijze. Met als gevolg dat jij minder last zult hebben van brandend maagzuur tijdens het sporten. Onze vierde van de 5 tips tegen brandend maagzuur heeft bovendien nog meer positieve effecten op je gezondheid.

Extra tip: hier kun je jouw vetpercentage berekenen.

Maagzuur tip 5: Geen strakke kleding tijdens het trainen

Dit kan extra druk op de maag geven, wat je op dit moment moet voorkomen. Als je vaak last hebt gehad van omhoogkomend maagzuur dan is het verstandig om lossere sportkleding te dragen en geen nauwsluitende riemen of andere fitness attributen te gebruiken. Gebruik tijdens het Deadliften en Squatten dus ook even geen belt.

Nog meer brandend maagzuur tips?

Natuurlijk zijn er naast deze 5 tips tegen brandend maagzuur tijdens het sporten nog veel meer maagzuur tips die ervoor kunnen zorgen dat jij blijvend van jouw brandend maagzuur geneest. Daarnaast is het ook de vraag hoe ernstig de maagzuurklachten op dit moment bij jou zijn. Wanneer ze minimaal zijn, kunnen bovenstaande maagzuur tips al voldoende zijn.

Wanneer jij echter behoorlijk veel last hebt van brandend maagzuur kan je beter op zoek gaan naar een blijvende genezing door de oorzaak aan te pakken, in plaats van enkel aan symptoombestrijding te doen.

Volg Marvin

Bronnen

  1. https://www.mlds.nl/ziekten/brandend-maagzuur/
  2. Afbeelding 1: www.livestrong.com
  3. Afbeelding 2: www.gezonderleven.com
Meer handige fitness tips
Superfoods zijn een trend, maar wat doen ze nu precies?
Rauwe chocolade

Tegenwoordig stappen steeds meer mensen over op het consumeren van zogenaamde superfoods. Deze gezonde voedingswaren, zoals Gojibessen, Tarwegras en Chiazaad, worden ook wel powerfoods genoemd. Lees blog

Combineer eiwit en creatine voor een maximale toename van vetvrije massa
eiwitshake met water of melk nemen?

Ben jij druk met fitness en trainen en houd jij je goed aan je voedingsschema, maar wil het maar niet vlotten met het aankomen van Lees blog

Bruin worden; 11 tips om rekening mee te houden
11 tips over veilig zonnen

Teveel zonlicht kan schadelijk zijn voor je huid. Naast het bekende verbranden ligt er een groter gevaar op de loer,namelijk huidkanker. Uiteraard krijg je niet Lees blog

Kipsensatie recept
Kipsensatie, het eerste recept van de week is een uitermate gezonde maaltijd!

Inspiratie nodig voor een gezonde maaltijd? Op Voeding-en-fitness.nl vind je elke week een nieuw lekker en gezond recept. Het eerste Recept van de Week is Lees blog

Marvin Grouw

Marvin werkt sinds 2014 als Voedingsadviseur en is de oprichter van Voeding-en-fitness.nl. Naast krachttraining en (lekker) eten houdt hij zich graag bezig met het schrijven over voeding, fitness en supplementen om jullie te informeren. Bovendien helpt hij velen op weg naar hun doelen via Online Personal Training. Lees hier meer over Marvin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

elf + 11 =