• xxl nutrition banner

Black Label Pre Workout review – XXL Nutrition

Black Label Pre Workout

€34,99
7.5

Gebruiksgemak

9.0/10

Prijs

4.5/10

Smaak

7.0/10

Werking

9.5/10

Voordelen

 • 330 mg cafeïne per serving
 • Ook verkrijgbaar zonder stimulanten
 • 5 verschillende smaken
 • Zeer goede samenstelling

Nadelen

 • Smaak niet heel lekker
 • Duurdere pre workout

Bijgewerkt op 20 mei 2024 door Marvin

Heb jij vroeger de Unleash Pre Workout van XXL Nutrition wel eens gebruikt? Black Label is de opvolger en is nog sterker gedoseerd. Voor mij een goede reden om deze pre workout booster eens te testen voor mijn supplementen reviews. Ben jij benieuwd geworden naar mijn ervaring met deze XXL Nutrition pre workout? Check hier de complete Black Label Pre Workout review en ontdek alle voordelen en nadelen!

XXL Nutrition Black Label Pre Workout

Voordat we verder gaan met mijn Black Label Pre Workout review kijken we naar wat XXL Nutrition zelf zegt over hun pre workout booster.

“Begin jouw training goed met Black Label Pre-Workout van XXL Nutrition! Deze innovatieve pre workout is de opvolger van Unleash en beschikt over nóg meer effectieve ingrediënten in een nóg betere samenstelling. Deze actieve ingrediënten zijn onder andere Beta-Alanine, Taurine, L-Citrulline, Arginine en Cafeïne, maar ook unieke gepatenteerde toevoegingen zoals EnXtra® en Capsimax®.

Naast deze actieve ingrediënten barst Black Label Pre-Workout ook van de vitamines en mineralen als Vitamine B12, Vitamine C, Vitamine D3, Magnesium, Zink en Sodium. Tevens is Black Label Pre-Workout laag in calorieën, suikers en vetten dus pas je deze ook perfect toe binnen een calorie-beperkend dieet of cut.

 • Exclusieve pre-workout van zeer hoge kwaliteit
 • Bevat maar liefst 330 mg cafeïne per serving
 • Bevat een complete maandvoorraad tegen een scherpe prijs
 • Met citrulline en arginine voor heerlijke pump”
xxl nutrition banner

Gebruiksgemak Black Label Pre Workout

Het eerste onderdeel van mijn Black Label Pre Workout review gaat over het gebruiksgemak. Welke informatie staat er op het label en hoe eenvoudig neem je de aanbevolen dosering?

De Black Label pre workout booster van XXL Nutrition wordt geleverd in een handzaam potje met 390 gram poeder. Volgens het gebruiksadvies neem je 1 maatschep (= 13 gram poeder) en meng je dit in minimaal 250 ml van een drank naar keuze. Zelf meng ik mijn pre workouts altijd in water. Het poeder lost redelijk eenvoudig op, alleen soms zakt er wat naar de bodem van je shakebeker. Tijdens het drinken dus goed om even te blijven roeren of wat langer te schudden.

Op het etiket vind je meer informatie over het gebruik en de samenstelling van Black Label Pre Workout. Zo zie je alle actieve pre workout ingrediënten en de vitaminen en mineralen per dosering. Alle info staat in het Nederlands, Engels en Duits op het label. Dus ook voor de sporters die de Nederlandse taal minder machtig zijn, is het gebruik van deze pre workout booster eenvoudig.

Wat kost deze pre workout booster?

Wil je online supplementen kopen? Dan is de prijs natuurlijk een belangrijke factor. In mijn pre workout booster reviews kijk ik altijd kritisch naar de prijzen en vergelijk ik deze met andere merken.

Je kunt XXL Nutrition’s Black Label Pre Workout kopen voor €34,95. Voor deze prijs krijg je 390 gram pre workout poeder. Omdat je per scoop 13 gram poeder gebruikt, haal je 30 trainingen uit 1 pot. Dit betekent dat je per training 1,17 euro betaald. Naar mijn idee is dit behoorlijk duur voor een pre workout supplement. Uiteraard kan ik pas een conclusie trekken wanneer ik de prijzen heb vergeleken met andere merken.

In de prijstabel hieronder zie je de prijzen van C4 Pre Workout van Cellucor, ABE Pre Workout van Applied Nutrition, NO Xplode 3.0 van BSN en Gold Standard Pre Workout van Optimum Nutrition. Zoals je ziet liggen de kosten van Black Label Pre Workout een stuk hoger dan die van andere merken pre workouts. Uiteraard ben ik bereid om een hogere prijs te betalen voor een pre workout booster die een betere kwaliteit biedt. Het verschil met andere merken is echter wel erg groot. Van C4 kun je bijvoorbeeld 2 scoops nemen in plaats van 1 en dan nog ben je goedkoper uit per training.

Pre WorkoutPrijsDoseringenPrijs per dosering
Black Label Pre Workout€34,9530€1,17
C4 Pre Workout€34,4960€0,57
ABE Pre Workout€24,9530€0,83
NO Xplode 3.0€37,4950€0,75
Gold Standard Pre WO€22,4930€0,75

Black Label smaken

Wanneer je meerdere keren per week een pre workout drank neemt, is het wel fijn als deze lekker smaakt. In mijn Black Label Pre Workout review lees je mijn persoonlijke ervaring met de smaak.

Je hebt de keus uit 6 verschillende varianten bij XXL Nutrition wanneer je de Black Label Pre Workout wil kopen. Dit zijn; Orange Fruit, Yellow Fruit, Red Fruit, Apple Pear, Raspberry en een Orange Fruit zonder stimulanten (cafeïne vrij). Er is dus voldoende keus voor iedere sporter en dat is fijn. Voor deze pre workout review heb ik de Raspberry smaak getest. Helaas is de smaak zelf niet heel erg lekker. Ik vind de smaak ietwat chemisch en vooral de nasmaak bitter.

Als ik de reviews van gebruikers op de website van XXL Nutrition bekijk, ben ik niet de enige die de smaak zelf niet zo prettig vindt. Veel klanten vinden de smaak chemisch en niet lekker. Gelukkig zijn er dus verschillende smaken verkrijgbaar. De volgende keer zal ik de Red Fruit variant gaan testen.

Werking Black Label pre workout booster

Het belangrijkste onderdeel in mijn Black Label Pre Workout review gaat uiteraard over de samenstelling. Welke stoffen zitten in deze booster en hoe heb ik de werking ervaren?

Per scoop krijg je de volgende werkzame stoffen binnen:

 • Beta-alanine = 2500 mg
 • Alpinia Galanga = 250 mg
 • Cafeïne = 330 mg
 • Taurine = 1500 mg
 • Luteïne = 20 mg
 • L-citrulline = 2000 mg
 • Panax Ginseng = 150 mg
 • Kelp = 20 mg
 • Capsimax = 15 mg
 • Arginine = 1000 mg
 • Tyrosine = 1000 mg

Naast deze pre workout ingrediënten bevat Black Label van XXL Nutrition ook een vitaminen en mineralen blend. Met slechts één serving van 13 gram krijg je al je dagelijks aanbevolen hoeveelheid Vitamine B12, Vitamine C, Vitamine D3 en Zink binnen. Ook levert één serving je slechts 5 kcal op en helemaal geen vet en suikers.

Waar ik in een pre workout het eerst naar kijk is de hoeveelheid cafeïne. Met 330 mg per dosering behoort Black Label Pre Workout tot de pre workouts met de meeste cafeïne. Deze hoeveelheid cafeïne zorgt voor een flinke energieboost en meer focus. Zoveel cafeïne is echter niet voor iedereen aan te raden, denk hier dus goed over na. Andere stoffen zoals taurine en tyrosine dragen ook bij aan een verhoogde concentratie en gaan vermoeidheid tegen.

Beta-alanine ondersteunt de heropname van melkzuur als brandstof en gaat zo het verzuurde gevoel in je spieren tegen. Ook zorgt het voor de tintelingen die je vaak over je lichaam voelt na het drinken van een pre workout booster. Alpinia Galanga (EnXtra) is een plantenextract dat de werking van cafeïne ondersteunt, de focus en alertheid verhoogt en cognitieve functies stimuleert. Luteïne draagt bij aan een scherp gezichtsvermogen en mentale alertheid.

Citrulline en arginine

Black Label Pre Workout bevat ook de belangrijke stoffen arginine en citrulline. Deze stoffen dragen o.a. bij aan het transport van bloed naar de spieren en verwijding van de bloedvaten. Dit zorgt voor een grotere spierpomp (mooi bij het sporten), maar ook voor de toevoer van extra voedingsstoffen naar de spieren.

Panax Ginseng extract heeft veel ondersteunde functies in het lichaam. Zo beschermt het je lichaam tegen oxidatieve schade, heeft het een verhogend effect op testosteron en groeihormoon, vermindert het (chronische) vermoeidheid en ondersteunt het de weerstand. Kelp (0,2% iodide) is een soort alg die rijk is aan jodium. Dit is belangrijk bij de schildklierwerking en energiestofwisseling. Capsimax is een rode peper extract en zou een stimulerende werking op de stofwisseling hebben.

black label pre workout review

Mijn ervaring met Black Label

De afgelopen 2 maanden heb ik met XXL Nutrition Black Label Pre Workout getraind. Ongeveer 30 minuten voor mijn training nam ik 1 scoop met ongeveer 300 ml water. Kort na inname begon ik (in de meeste gevallen) tintelingen te voelen over mijn handen, hoofd en bovenrug. Dit is een effect van de beta-alanine en is compleet veilig. Daar hoef je je dus geen zorgen over te maken. Voor mij werkt dit motiveren en zo krijg ik meer zin om naar de gym te gaan.

Al snel voelde ik dat ik meer energie had door de hoge dosis cafeïne en andere stimulerende stoffen. Omdat er veel cafeïne in zit, raad ik af om Black Label te nemen als je in de avond traint. Ik merkte namelijk dat ik dan slecht in slaap viel en de kwaliteit van mijn nachtrust achteruit ging. Ook wanneer je overgevoelig bent voor cafeïne is dit niet de meest geschikte pre workout.

Tijdens het trainen bleef ik lang energiek en alert. Ook was de spierpomp erg lekker, wat komt door de arginine en citrulline malaat. Omdat er in Black Label Pre Workout enkel gebruik wordt gemaakt van de hoogste kwaliteit actieve ingrediënten is deze pre workout zeer geschikt voor zowel beginnende- als ervaren krachtsporters en bodybuilders. Maar wist je dat Black Label Pre Workout ook zeer goed te gebruiken is bij bijvoorbeeld een intensieve sprinttraining of een CrossFit-workout?

Black Label Pre Workout review conclusie

Tot slot wil ik mijn Black Label Pre Workout review eindigen met een korte conclusie. In deze supplementen review heb je mijn ervaringen met Black Label van XXL Nutrition kunnen lezen. Voor mij heeft deze pre workout booster een aantal voordelen, maar ook nadelen. De belangrijkste voordelen voor mij zijn de hoge dosis cafeïne per scoop en het gebruik van hoogwaardige ingrediënten. De samenstelling is goed op elkaar afgestemd en Black Label bevat stoffen die elkaars werking aanvullen en ondersteunen. Ik kan oprecht zeggen dat ik zeer lekker heb getraind op deze XXL Nutrition Pre Workout.

Ondanks dat dit een zeer goede pre workout booster is, zijn er toch een aantal verbeterpunten. Ten eerste vind ik die smaak niet super. Natuurlijk is dit niet het belangrijkst bij een pre workout, maar een lekkere smaak zou veel andere sporters denk ik wel overtuigen. Ten tweede is Black Label Pre Workout duurder dan andere merken. Voor een goed supplement betaal ik graag wat meer, maar het verschil met andere bekende pre workouts is per dosering best flink. Zoek jij een high-end pre workout en maken factoren als smaak en prijs voor jou niet zoveel uit? Dan is Black Label Pre Workout van XXL Nutrition het proberen zeker waard!

Black Label

Deze innovatieve pre workout is de opvolger van Unleash en beschikt over nóg meer effectieve ingrediënten in een nóg betere samenstelling.

Top 5 beste pre workouts
Zoek jij de beste Pre Workout Booster? Wil jij een knallende training met meer kracht, focus en spierpomp? Wij hebben de Top 5 beste pre-workout boosters speciaal voor jou samengesteld. Maximale resultaten voor de laagste prijs!
Volg Marvin

Deel jouw ervaring met Black Label hieronder

Heb jij deze pre workout van XXL Nutrition al eens gebruikt? Laat jouw review achter in een reactie en help anderen bij het vinden van de beste supplementen!

Meer handige fitness tips
BF10 Pre Workout review – Body & Fit
bf10 pre workout ervaring

Er zijn veel pre workouts verkrijgbaar die jou kunnen helpen om alles uit je training te halen. Een pre workout booster is zeker niet noodzakelijk Lees blog

No Xplode 3.0 review – BSN
No Xplode 3.0 review

No Xplode is één van de meest bekende pre-workout boosters aller tijden. Al sinds 2004 wordt NO Xplode door veel sporters gebruikt voor hun workout. Lees blog

Pre workout tintelingen en jeuk: wat is de oorzaak en is het slecht voor je?
pre workout tintelingen jeuk

Herken jij dat gevoel na het innemen van je pre workout booster? Een jeukende en tintelende huid, vooral op je armen, hoofd en bovenrug? De Lees blog

Pre Workout zonder cafeïne: waarom een stim free pre workout kopen?
pre workout zonder cafeïne

Veel sporters gebruiken graag een pre workout booster voor hun training. Pre workouts worden vooral gebruikt om energie te leveren en bevatten daarom vaak een Lees blog

Deze innovatieve pre workout is de opvolger van Unleash en beschikt over nóg meer effectieve ingrediënten in een nóg betere samenstelling.

Marvin Grouw

In 2014 ben ik afgestudeerd als Sportmanager aan Hogeschool Windesheim Zwolle. Daarna heb ik mij verder gespecialiseerd tot Voedingsadviseur en Personal Trainer. Sindsdien ben ik werkzaam voor diverse sportscholen in Harderwijk en schrijf ik content voor platformen als XXL Nutrition en Fit Meals. Ik heb Voeding-en-fitness.nl opgericht om mijn waardevolle kennis en ervaringen te delen over krachttraining, voeding en supplementen. Zo help ik jou graag bij het bereiken van je (sportieve) doelen. Ik help al ruim 10 jaar sporters met online personal training en voedingsadvies op maat. Lees hier meer over Marvin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *