• xxl nutrition banner

Beste Maaltijdvervangers & Maaltijdshakes 2024

Laatste update: 14 mei 2024 door Marvin Grouw

Probeer jij gezonder te eten, maar lukt het je niet altijd om een verantwoorde maaltijd of gezond tussendoortje te maken? Een maaltijdshake is een makkelijke en snelle manier om je lichaam van gezonde voedingsstoffen te voorzien. Je mengt wat poeder met water en je hebt een maaltijdvervanger met veel eiwitten, complexe koolhydraten en gezonde vetten. De beste maaltijdvervangers zijn bovendien verrijkt met vitamines en mineralen.

Helaas zijn er ook veel maaltijdshakes te koop die veel suikers en slechte vetten bevatten. Om jou te helpen bij het vinden van de beste maaltijdvervanger van 2024 heb ik veel verschillende merken zelf getest. Bekijk hier mijn Top 5 Beste Maaltijdvervangers en lees mijn ervaringen!

Beste maaltijdshakes test

MerkPrijs per shakeKcalEiwitKoolhydratenVettenVezels
PhenQ Meal Shake€3,4336032,042,07,08,0
Orangefit Diet Maaltijdvervanger€2,4538347,022,910,011,0
XXL Nutrition Protein Oat Meal€1,9936331,130,712,016,7
Yfood Classic Powder€2,1845528,431,120,58,0
Body & Fit Low Calorie Meal€1,1138139,025,012,012

*Voedingswaarden in tabel per 100 gram.

Onze Top 5 Beste Maaltijdvervangers 2024

Hieronder delen we de bevindingen van ons onderzoek naar maaltijdshakes. Je vindt hier per merk de voordelen, nadelen en onze beoordelingen.

1. PhenQ Meal Shake

phenq meal shake

“PhenQ Meal Shake helpt één volledige maaltijd te vervangen met alle voedingsstoffen die je hersenen en lichaam nodig hebben om gevoed, energiek en verzadigd te blijven. Elke portie bevat 13 belangrijke vitamines, 16 gram wei-eiwit en darmversterkende spijsverteringsenzymen. Allemaal gemaakt om te helpen met eetlust, energie en gewichtsbeheersing.”

Wat zijn de voordelen van PhenQ Meal Shake?

 • 16 gram eiwit per maaltijdshake
 • Stimuleert de energieproductie
 • Remt het hongergevoel
 • Bevat 13 belangrijke vitamines
 • Niet-goed-geld-terug garantie

En de nadelen van deze maaltijdvervanger?

 • Slechts in 3 smaken verkrijgbaar
 • Duurdere maaltijdshake

Waarom kies ik voor PhenQ Meal Shake?

Meal Shake van PhenQ is de beste maaltijdvervanger van 2024. Deze maaltijdshake biedt een perfecte verdeling van macro’s en is verrijkt met alle belangrijke vitamines. Je kunt de PhenQ Meal Shake gebruiken als ondersteuning bij het afvallen, maar het is ook gewoon een volwaardige maaltijdvervanger die jouw lichaam alle belangrijke voedingsstoffen geeft. De toevoeging van DigeZyme is uniek. Deze spijsverteringsenzymen (o.a. amylase, lactase en protease) zorgen ervoor dat je lichaam voedingsstoffen beter afbreekt en opneemt.

Verder is PhenQ Meal Shake rijk aan eiwitten en voedingsvezels. Deze zorgen ervoor dat je een langer verzadigd gevoel hebt, waardoor je minder neiging hebt om te snoepen. Dit helpt bij het gezond afvallen. De maaltijdshake zelf is vol en romig en verkrijgbaar in 3 lekkere smaken.

Minpunt van PhenQ Meal Shake is de prijs. Deze maaltijdvervanger behoort tot de duurdere merken per shake. Door te kiezen voor het abonnement van PhenQ krijg je 20% korting. Bovendien biedt het merk een 60 dagen niet-goed-geld-terug garantie.

Benieuwd naar mijn complete ervaring? Lees hier de Voeding-en-fitness.nl review van PhenQ Meal Shake!

phenq meal shake

PhenQ Meal Shake helpt één volledige maaltijd te vervangen met alle voedingsstoffen die je hersenen en lichaam nodig hebben om gevoed, energiek en verzadigd te blijven. Elke portie bevat 13 belangrijke vitamines, 16 gram wei-eiwit en darmversterkende spijsverteringsenzymen. Allemaal gemaakt om te helpen met eetlust, energie en gewichtsbeheersing.

2. Diet Maaltijdvervanger – Orangefit

orangefit diet maaltijdshake

“Orangefit® Diet is een complete maaltijdvervanger, hoog in eiwitten, bomvol vezels en zonder toegevoegde suikers. Je kan onze diet shake op elk moment van de dag gebruiken. Het populairst is ’s ochtends als ontbijt of in de middag als lunch. Je kan er één of twee maaltijden per dag mee vervangen.

In januari 2021 publiceerde de Consumentenbond hun test voor maaltijdvervangers. Vrijwel alle merken zijn onderzocht en uit de 27 geteste producten kwam Orangefit® Diet als Nr.1 diet shake uit de test!”

Wat zijn de voordelen van Orangefit Maaltijdvervanger?

 • Te koop in 5 lekkere smaken
 • Best Getest door De Consumentenbond in 2021
 • Besparen met abonnement
 • 29 gram eiwit per maaltijdshake
 • 30% van je ADH vitamines
 • Laag in suikers

En wat zijn de nadelen?

 • Duurder dan andere merken
 • Niet geschikt bij glutenallergie

Waarom kies ik voor Orange Fit Diet?

Orangefit Diet Maaltijdvervanger is een uitstekende maaltijdshake, gemaakt met gezonde ingrediënten en verkrijgbaar in lekkere smaken. In 2021 is deze shake al als beste dieet shake door De Consumentenbond getest. Persoonlijk vind ik het hoge eiwitpercentage (47 gram per 100 gram product) en de lage hoeveelheid suikers belangrijke voordelen. De Orangefit Maaltijdshake bevat daarnaast 30% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan vitamines en mineralen.

Nadeel van deze maaltijdshake is de hogere prijs, vooral wanneer je een losse verpakking koopt. Door te kiezen voor het Orangefit abonnement krijg je 15% korting. Je kunt zelf aangeven hoe vaak en wanneer je hun maaltijdvervanger wil ontvangen. Kies een van de vijf lekkere smaken en geef jouw lichaam de belangrijke voedingsstoffen ter ondersteuning van je gezondheid en fitheid. Mijn tip: de Blueberry smaak!

orangefit diet shake

Orangefit® Diet is een complete maaltijdvervanger, hoog in eiwitten, bomvol vezels en zonder toegevoegde suikers. Je kan onze diet shake op elk moment van de dag gebruiken. Het populairst is 's ochtends als ontbijt of in de middag als lunch.

3. Protein Oat Meal – XXL Nutrition

protein oat meal xxl nutrition

“Protein Oat Meal is de oplossing voor die momenten dat je eigenlijk wel moet eten maar er geen tijd of zin in hebt. Geen tijd, of trek om te ontbijten? Maak snel een shake en neem die mee in de auto of trein. Druk op het werk, geen zin om te koken, trek tussendoor…. Met de Protein Oat Meal zit je altijd goed. Enige wat je nodig hebt is een shaker en water. Door grote hoeveelheid vezels vult de shake ook voor langere tijd.

Met maar liefst 31,1 gram eiwitten, 30,7 gram koolhydraten, 16,7 gram vezels en slechts 12 gram vet per 100 gram is Protein Oat Meal een gebalanceerde maaltijd vol essentiële voedingsstoffen.”

Voordelen van Protein Oat Meal?

 • Complete maaltijd in 1 shake
 • Verrijkt met vitamines en mineralen
 • Ook geschikt voor veganisten
 • 16,7 gram voedingsvezels
 • Ondersteunt jouw sportdoelen
 • Goede prijs/kwaliteitsverhouding

En wat zijn de nadelen?

 • Slechts verkrijgbaar in 2 smaken
 • Shake wordt al snel papperig door de grote hoeveelheid vezels

Waarom kies ik XXL Nutrition Protein Oat Meal?

De Protein Oat Meal van XXL Nutrition behoort tot de beste maaltijdvervangers van 2024. Dit supplement levert namelijk alle essentiële voedingsstoffen in 1 shake. Zo bevat Protein Oat Meal een flinke dosis eiwitten, zijn er 26 vitamines en mineralen toegevoegd en bevat het 16,7 gram vezels. Deze vezels ondersteunen de darmwerking en geven je een langer verzadigd gevoel. Ander belangrijk voordeel is de prijs. XXL Nutrition’s Protein Oat Meal behoort tot de goedkoopste maaltijdshakes per portie.

Nadeel van deze maaltijdvervanger is de smaak. En dan doel ik vooral op het feit dat er (momenteel) slechts twee smaken te kiezen zijn, namelijk vanille en chocolade. De vanillesmaak is wat aan de zoete kant. Houd er ook rekening mee dat de Protein Oat Meal al snel een dikke pap kan worden, als je de shake niet gelijk opdrinkt. Dit komt door de hoeveelheid voedingsvezels. Vezels trekken vocht aan en dit kan zorgen voor een dikkere structuur.

xxl nutrition diet shake

Vervang je maaltijd met Protein Oat Meal - boordevol essentiële voedingsstoffen, zoals eiwitten, vezels en 26 vitaminen en mineralen. Geniet van een gebalanceerde en voedzame maaltijdshake die perfect aansluit bij al jouw sportdoelen!

4. Classic Powder – yfood

yfood classic powder

“Schud jezelf vol! Classic Powder geeft je lichaam essentiële voedingsstoffen, zoals eiwitten, vezels, plantaardige oliën en 26 vitaminen en mineralen. Kortom, een praktische, gezonde voedingsdrank in een mum van tijd. Met yfood kom je de dag door: met 400 calorieën (300 ml water en 4 afgestreken maatschepjes poeder) levert één shake ongeveer 20 procent van je gemiddelde energiebehoefte.

En dat alles met een evenwichtige verdeling van macronutriënten (30% van de totale energie komt uit koolhydraten, 25% uit eiwitten, 41% uit vetten en 4% uit vezels) en 26 essentiële vitaminen en mineralen. Kortom, alles wat je lichaam nodig heeft.”

Voordelen van yfood Classic Powder?

 • Bevat weinig toegevoegde suikers
 • Goede prijs/kwaliteitsverhouding
 • Vrij van lactose en gluten
 • Klimaatneutrale verpakking
 • Zorgt voor een lang verzadigd gevoel
 • 10 verschillende smaken

En de nadelen van deze maaltijdshake?

 • Bevat meer vetten (20,5 gram)
 • En hierdoor rijker aan calorieën dan andere merken

Waarom kies ik voor Classic Powder?

Uit mijn onderzoek naar de beste maaltijdvervangers komt yfood Classic Powder als een van de beste merken naar voren. Classic Powder heeft enkele belangrijke voordelen. Zo is deze maaltijdshake rijk aan voedingsstoffen, zoals eiwitten, complexe koolhydraten en vitamines en mineralen (26 vitamines en mineralen toegevoegd). Wat ik persoonlijk ook erg goed vind, is het smaakaanbod. Je hebt bij yfood namelijk de keus uit 10 verschillende smaken, waaronder Salted Caramel, Creamy Cookie, Coffee, Funky Peanut en Smooth Vanilla.

Een minpunt van yfood Classic Powder vind ik het hoeveelheid vetten. Met 20,5 gram vet per 100 gram bevat deze maaltijdvervanger een stuk meer vet dan andere merken. Vetten zijn niet direct slecht voor je, maar hierdoor bevat Classic Powder meer calorieën. Houd hier rekening mee en bepaal zelf of deze shake in jouw voedingspatroon past qua calorie-inname en vetten.

Tip: neem een abonnement en bespaar 15% op de totale kosten. Je kunt op elk gewenst moment pauzeren, aanpassen of stoppen.

yfood classic powder

Schud jezelf vol! Classic Powder geeft je lichaam essentiële voedingsstoffen, zoals eiwitten, vezels, plantaardige oliën en 26 vitaminen en mineralen. Kortom, een praktische, gezonde voedingsdrank in een mum van tijd.

5. Low Calorie Meal – Body & Fit

body & fit low calorie meal

“Low Calorie Meal is een complete maaltijdvervanger en zeer uniek in zijn soort; zonder toegevoegde suikers! De vervanging van twee dagelijkse maaltijden van een energiebeperkt dieet door een Low Calorie Meal draagt bij tot gewichtsverlies. Met Low Calorie Meal kun je één of meerdere maaltijden per dag vervangen. Perfect als ontbijt, lunch, avondeten of wanneer je maar wilt.

Een maaltijdvervanger moet voldoen aan bepaalde eisen, zo moet een maaltijdvervanger minimaal 25% eiwitten bevatten, onze Low Calorie Meal bevat maar liefst 36% eiwit uit onder andere melkeiwit.”

Wat zijn de voordelen van Low Calorie Meal?

 • Beste maaltijdvervanger voor gewichtsverlies (Consumentenbond 2016)
 • Geen toegevoegde suikers
 • Goedkoopste maaltijdshake uit deze test
 • 39 gram eiwit
 • Rijk aan voedingsvezels
 • Bevat 30% ADH vitamines en mineralen

En de nadelen?

 • Niet geschikt bij allergie voor lactose of gluten
 • Melkeiwit dus niet voor veganisten

Waarom kies ik Body & Fit Low Calorie Meal?

De Low Calorie Meal van Body & Fit is een populaire maaltijdvervanger die al jaren goed beoordeeld wordt. Zowel door de consumenten zelf als in tests zoals deze en die van De Consumentenbond. Voordelen van Low Calorie Meal zijn onder andere de goede macroverdeling en de lage prijs. Dit is zelfs veruit de goedkoopste maaltijdshake uit dit onderzoek. De Low Calorie Meal bevat weinig suikers en is rijk aan voedingsvezels. Deze vezels zijn belangrijk voor het functioneren van je darmen en zorgen ervoor dat je langer verzadigd bent.

Welke nadelen zijn er dan uit mijn onderzoek gekomen? Hoewel met de samenstelling van Low Calorie Meal helemaal niks mis is, zijn er een paar dingen die voor sommige gebruikers misschien een minpunt kunnen zijn. Ten eerste bevat deze maaltijdvervanger melkeiwit en dit betekent dat het niet geschikt is voor veganisten en mensen met een lactose- of koemelkallergie. Daarnaast bevat Low Calorie Meal gluten, wat nadelig kan zijn voor mensen met een glutenallergie.

body & fit low calorie meal

Met Low Calorie Meal kun je één of meerdere maaltijden per dag vervangen. Perfect als ontbijt, lunch, avondeten of wanneer je maar wilt. Ideaal in elk dieet en ook als je haast hebt en toch niets tekort te komen.

Samenvatting beste maaltijdshake onderzoek

Geen zin om het hele onderzoek te lezen en wil je direct zien wat de beste maaltijdshakes van 2024 zijn? Bekijk de lijst hieronder:

 1. PhenQ Meal Shake
 2. Orangefit Diet Maaltijdvervanger
 3. XXL Nutrition Protein Oat Meal
 4. Yfood Classic Powder
 5. Body & Fit Low Calorie Meal

Wat zijn maaltijdvervangers?

Een maaltijdvervanger of maaltijdshake is een supplement dat ontworpen is om een complete maaltijd te vervangen. Om tot de beste maaltijdvervangers te behoren moet het product voldoen aan een aantal eisen. Zo moeten ze een goede macro verdeling bieden, dit is de verhouding tussen eiwitten, koolhydraten en vetten. Daarnaast moeten maaltijdshakes toegevoegde vitamines en mineralen bevatten, het liefst 30% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid per shake.

Maaltijdshakes zijn erg populair bij sporters die weinig tijd hebben om te koken of die overdag druk zijn met hun werk en daardoor geen gezonde lunch kunnen maken. Ook tijdens het afvallen kiezen mensen voor het gebruik van maaltijdvervangers omdat deze supplementen ze meer grip geven over hun calorie-inname. Ze zijn verkrijgbaar in poedervorm, maar ook in kant-en-klare drankjes.

Voor wie zijn maaltijdshakes geschikt?

In principe kan iedereen een maaltijdshake gebruiken als aanvulling op zijn of haar gezonde voedingsschema. Meestal worden maaltijdvervangers echter gebruikt bij specifieke behoeften, zoals mensen die willen afvallen en met maaltijdshakes meer controle over hun porties en calorie-inname hebben. Daarnaast zijn maaltijdvervangers geschikt voor mensen met een drukke baan, die geen tijd hebben om tussendoor een gezonde maaltijd klaar te maken.

Ook senioren kunnen baat hebben bij het gebruik van de beste maaltijdvervangers. Op latere leeftijd hebben mensen vaker last van problemen met kauwen of slikken, maar ook simpelweg minder trek. Met een maaltijdshake krijgen zij op een makkelijke manier alle belangrijke voedingsstoffen, vitamines en mineralen binnen. Ter ondersteuning van hun algehele gezondheid.

beste maaltijdvervangers

Voordelen van maaltijdvervangers

Overweeg je een maaltijdvervanger te kopen? Bekijk dan eerst of een maaltijdshake wel bij je past en of het gebruik hiervan je echt meerwaarde gaat opleveren. Hieronder heb ik de belangrijkste voordelen van maaltijdvervangers voor je op een rij gezet:

 • Tijdsbesparing: een maaltijdshake maken en drinken is zo gepiept. Dit gaat veel sneller dan het bereiden van een gezonde maaltijd.
 • Meer controle: met een maaltijdvervanger houd je meer controle over hoeveel calorieën je binnenkrijgt en weet je zeker dat je niet over caloriebehoefte gaat.
 • Bevat alle essentiële voedingsstoffen: een goede maaltijdvervanger biedt je een goede dosis eiwitten, complexe koolhydraten en gezonde vetten. Daarnaast zitten alle belangrijke vitamines en mineralen in een shake.
 • Goedkoper dan verse maaltijden: in veel gevallen is een maaltijdshake voordeliger dan zelf verse ingrediënten kopen en een gezonde maaltijd koken.
 • Ideaal voor mensen met kauw- of slikproblemen: (oudere) mensen met problemen met kauwen of slikken kunnen met een maaltijdshake toch alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgen.

Beste maaltijdvervangers kopen tips

Bij het kopen van de beste maaltijdvervanger zijn er belangrijke factoren waar je op moet letten. Houd rekening met de onderstaande punten en zorg ervoor dat je een maaltijdshake kiest die bij jouw persoonlijke behoeften en doelstellingen past.

Betrouwbaarheid merk en reviews

Doe altijd onderzoek naar het merk maaltijdvervanger en controleer of het bedrijf betrouwbaar is. Je kunt controleren of ze transparant zijn over de gebruikte ingrediënten en voedingswaarden van hun maaltijdshake. Andere goede signalen zijn het tonen van certificeringen en onafhankelijke labtesten naar de kwaliteit. Bekijk tot slot reviews en beoordelingen van echte consumenten. Doe dit niet alleen op hun eigen website maar ook op platforms als Feedback Company of Trustpilot.

Ingrediënten en voedingswaarden

Bekijk altijd de voedingswaarden van de maaltijdvervanger en bepaal of deze voldoet aan wat jouw lichaam nodig heeft. Kijk naar de hoeveelheid eiwitten, want deze zijn belangrijk voor het herstel van je spieren. Check ook of er genoeg vezels in de maaltijdshake zitten. Voedingsvezels ondersteunen je darmwerking en zorgen voor meer verzadiging.

Allergenen

Ter aanvulling van het bekijken van de voedingswaarden is het belangrijk om de allergenen te controleren. Heb je last van bepaalde allergieën of intoleranties? Wees dan extra scherp op de ingrediënten- en allergenenlijst. Denk aan:

 • Lactose (melk)
 • Gluten
 • Eieren
 • Noten
 • Soja
 • E102 (tartrazine)

Prijs per dosering

Bij het kopen van de beste maaltijdshake is de prijs natuurlijk niet het meest belangrijke. Toch kan het verstandig zijn om de prijzen goed met elkaar te vergelijken. Bekijk hierbij de prijs per dosering en niet de totale kosten van een verpakking. Omdat de doseringen per merk kunnen verschillen, geeft de prijs per maaltijdshake een betere indicatie. Zorg ervoor dat je een maaltijdvervanger kiest die in jouw budget valt. Veel merken bieden korting aan wanneer je een abonnement afsluit. Je kunt dan zelf aangeven hoe vaak en wanneer je een verpakking wil ontvangen. Dit abonnement kun je op elk gewenst moment pauzeren of stoppen.

Beste supplementen getest

Voor Voeding-en-fitness test ik al sinds 2014 zelf verschillende soorten en merken supplementen. Op basis van mijn persoonlijke ervaringen en reviews stel ik deze beste pagina’s samen. Ik hoop dat je mijn kennis en ervaring kunt gebruiken om de beste keus voor jouw doelstellingen te maken.

Naast mijn top 5 beste maaltijdvervangers heb ik ook andere supplementen getest. Benieuwd naar alle beste supplementen? Bekijk ook eens:

Volg Marvin

Veelgestelde vragen over maaltijdvervangers

✅ Is een maaltijdvervanger gezond?

De beste maaltijdvervangers in dit onderzoek passen allemaal in een gezond eetpatroon. Ze bevatten een goede dosis eiwitten, complexe koolhydraten en onverzadigde vetten. Een gezonde maaltijdvervanger bevat weinig suikers en verzadigde vetten. Controleer dus altijd de voedingswaarden voordat je een product koopt.

✅ Hoeveel maaltijdshakes mag ik per dag nemen?

In principe zou je maximaal 3 maaltijdshakes per dag kunnen nemen. Uiteraard is het afhankelijk van jouw lichamelijke behoeften en de voedingswaarden van de maaltijdvervanger. We raden aan om de basis van je eetpatroon uit gezonde maaltijden te laten bestaan, en 1 of 2 maaltijdshakes toe te voegen als gezond tussendoortje.

✅ Is een eiwitshake hetzelfde als een maaltijdshake?

Nee, eiwitshakes zijn niet hetzelfde en kun je niet als maaltijdvervanger gebruiken. Een eiwitshake levert veel eiwitten, maar bevat daarnaast geen complexe koolhydraten en gezonde vetten. Ook zijn er meestal geen vitamines en mineralen toegevoegd aan een eiwitshake. Dit is bij een maaltijdshake wel het geval.

✅ Wat zijn maaltijdvervangers?

Een maaltijdvervanger of maaltijdshake is een supplement dat ontworpen is om een complete maaltijd te vervangen. Om tot de beste maaltijdvervangers te behoren moet het product voldoen aan een aantal eisen. Zo moeten ze een goede macro verdeling bieden, dit is de verhouding tussen eiwitten, koolhydraten en vetten. Daarnaast moeten maaltijdshakes toegevoegde vitamines en mineralen bevatten, het liefst 30% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid per shake.

Orangefit® Diet is een complete maaltijdvervanger, hoog in eiwitten, bomvol vezels en zonder toegevoegde suikers. Je kan onze diet shake op elk moment van de dag gebruiken. Het populairst is 's ochtends als ontbijt of in de middag als lunch.

Vervang je maaltijd met Protein Oat Meal - boordevol essentiële voedingsstoffen, zoals eiwitten, vezels en 26 vitaminen en mineralen. Geniet van een gebalanceerde en voedzame maaltijdshake die perfect aansluit bij al jouw sportdoelen!

Met Low Calorie Meal kun je één of meerdere maaltijden per dag vervangen. Perfect als ontbijt, lunch, avondeten of wanneer je maar wilt. Ideaal in elk dieet en ook als je haast hebt en toch niets tekort te komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *