• xxl nutrition banner

Beste fitnessapparaat vinden in 5 stappen

Bijgewerkt op 8 januari 2024 door Marvin

beste fitnessapparaat kopenBen jij op zoek naar de beste fitnessapparaten voor jouw homegym? Hoewel je in een sportschool vaak alle materialen tot je beschikking hebt, vinden veel mensen het fijner om thuis te kunnen fitnessen. Thuis trainen heeft namelijk diverse voordelen. Er bestaan tal van apparaten, dus het is soms lastig om vast te stellen waar je zou moeten beginnen. Je hebt natuurlijk rekening te houden met verschillende factoren, zoals je budget en de ruimte die je tot je beschikking hebt.

Welk apparaat is de ideale keuze en hoe zorg je er daarmee voor dat je kunt trainen op de manier die jij voor ogen hebt? Op Voeding-en-fitness.nl hebben we een paar belangrijke stappen voor je op een rij gezet, om het beste fitnessapparaat te vinden.

5 stappen om het beste fitnessapparaat te vinden

 1. Bepaal je doelstelling
 2. Stel vast of je algemeen of specifiek wilt trainen
 3. Bekijk hoeveel ruimte je tot je beschikking hebt
 4. Bepaal je budget en vergelijk prijzen
 5. Koop het beste fitnessapparaat voor thuis

Doelstelling: afvallen, conditie of kracht

Om het beste fitnessapparaat voor thuis te vinden is het allereerst belangrijk om je doelstelling te bepalen. Wil je afvallen, werken aan je conditie of aan je kracht? Het zijn 3 van de mogelijke doelstellingen op het moment dat je wilt gaan sporten en trainen. De verschillende fitnessapparaten zijn daar goed voor geschikt, mits je helder voor ogen hebt op welke manier je dit aan wilt pakken.

Afvallen

Wil je jouw vetpercentage verlagen en afvallen met een dieet schema dan is het verstandig om te kiezen voor een combinatie van krachtoefeningen en cardio. Uiteraard is je voedingspatroon essentieel, maar door voldoende te bewegen maak je het makkelijk om vet te verliezen. Door krachttraining te doen kun je meer spiermassa opbouwen en zoveel mogelijk spieren behouden tijdens het afvallen.

Cardio is niet essentieel, maar zorgt wel voor het verbranden van meer calorieën. En een calorie-tekort is noodzakelijk om af te vallen. Kies bij deze doelstellingen voor een mix tussen krachtapparatuur en cardio-apparaten. Denk aan losse gewichten, een hometrainer en bijvoorbeeld een springtouw om in een kleine ruimte cardio te kunnen doen.

Conditie verbeteren

Wil jij je conditie verbeteren ter ondersteuning van een andere (duur)sport? Een spinningfiets of hometrainer is dan goed geschikt. Met dit soort fitness apparaten kun je eenvoudig thuis aan je conditie werken. Daag jezelf uit met een HIIT training of verleg je grenzen door steeds je eigen tijden of afstanden te verbeteren.

Natuurlijk kun je ook lekker buiten werken aan je conditie door te hardlopen of naar het trimbos te gaan. Helaas zijn we hier in Nederland lang niet altijd verzekerd van goed weer, dan is het fijn als je de mogelijkheid om thuis ook te trainen.

Kracht opbouwen

En wil je werken aan je kracht? Dan heb je minder aan fitnessapparaten voor cardiovasculaire training, zoals een spinningfiets, roei-apparaat of crosstrainer. Om sterker te worden is het belangrijk om met zware gewichten te trainen. De basis hiervoor bestaat uit losse dumbbels, barbells met gewichten en een fitness bankje.

Wil je meer mogelijkheden creëren? Bekijk dan ook eens multi-functionele krachtapparatuur met kabels, dipstangen of pull-up bars. Om het beste fitnessapparaat te vinden is het slim om als eerst te bepalen wat precies je doelstelling is.

Algemeen of heel specifiek

Vervolgens is het om het beste fitnessapparaat te kiezen en kopen belangrijk om te bepalen of je algemeen of juist specifiek wilt trainen. Wil je jouw benen, armen of je hele lichaam trainen? Aan de hand daarvan kun je kiezen voor een van de complete apparaten of de specifieke toepassingen die er beschikbaar zijn. Uiteraard raden wij aan om je hele lichaam te trainen, zeker wanneer je meer spiermassa wilt kweken of je vetpercentage wilt verlagen.

Het kan echter ook zijn dat je specifieke spieren wilt trainen op advies van een fysiotherapeut om bepaalde pijntjes of klachten te verminderen. In dat soort situaties kun je fitness materialen kopen die speciaal gericht zijn op het sterker maken bepaalde spiergroepen.

Tip: naarmate je meer aan krachttraining wilt doen worden de apparaten specifieker. Om af te vallen en aan je conditie te werken zijn de apparaten vaak veel algemener van aard.

Kleine hobbykamer of grote home-gym?

Voordat je fitnessapparaten gaat aanschaffen is het ook belangrijk om te kijken hoeveel ruimte je tot je beschikking hebt. Heb je een klein kamertje vrij voor je trainingsmateriaal? Dan heeft het weinig nut om grof geschut, zoals een squatrack of multi-station te kopen. Je kunt dan beter kiezen voor compacte materialen en beginnen bij de basis. Met dumbbells, een stang, schijven en een fitnessmatje kun je alsnog een zeer complete workout samenstellen.

Heb je een schuur, garage of zolderkamer vrij en wil je een complete home-gym bouwen? Dan kun je gaan voor grotere fitnessapparatuur, zoals een squatrack, bankjes om te bankdrukken en eventueel nog wat cardio-apparatuur neerzetten.

home gym

Budget bepalen: prijzen en reviews vergelijken

Na het in kaart brengen van je wensen om het beste fitnessapparaat te vinden voor thuis moet je gaan nadenken over de prijs. Stel je budget vast en bekijk prijzen van fitnessapparatuur op verschillende webshops. Zo kun je eenvoudig prijzen vergelijken om de beste deal te vinden. Zodra je weet welk type fitnessapparaat voor thuis je nodig hebt zal je daar een keuze uit moeten maken.

Op dat moment is het verstandig om reviews van anderen te lezen. Probeer na te gaan hoe zij er gebruik van maken en waarom ze enthousiast zijn over een bepaald apparaat. Daarmee zorg je ervoor dat je een goede keuze kunt maken uit de diverse fitnessapparaten die er beschikbaar zijn.

Het beste fitnessapparaat voor thuis kopen

Zodra je precies weet wat je wilt en een goed beeld hebt van de prijzen kun je jouw fitness apparaten online kopen. Bij veel webshops geldt vandaag besteld = morgen in huis, dus je kunt al snel trainen met je nieuwe machines. Zo kun jij beginnen met het werken aan je (fysieke) doelen, in de vertrouwde omgeving van je eigen woning.

Je investeert eenmalig een bedrag om krachttraining- en cardio-apparaten te kopen, maar bespaart op het lidmaatschap van een sportschool. Betrouwbare webwinkels voor het kopen van fitness apparaten zijn:

Volg Marvin
Meer handige fitness tips
De 5 beste crosstrainers 2023
beste crosstrainers

Wil jij je uithoudingsvermogen verbeteren? Dan heb je diverse opties. Vind je het fijn om buiten te trainen? Dan kun je bijvoorbeeld gaan hardlopen, wielrennen Lees blog

Beste cardio oefeningen voor vet verlies
beste cardio oefeningen

Veel sporters hebben een haat-liefde-verhouding met cardio. Aan de ene kant is het goed voor je lichaam en uithoudingsvermogen. Aan de andere kant is men Lees blog

Thuis fitness materiaal: Wat heb je nodig?
thuis fitness materiaal kopen

Wanneer je geen tijd of zin hebt om naar een sportschool te gaan, of wanneer je je gewoon niet echt op je gemak voelt tussen Lees blog

5 multifunctionele thuis fitness apparaten
thuis fitness apparaten

Hoewel ik met alle plezier bij de BodyWorld in Harderwijk sport, denk ik steeds meer na over het opzetten van een home-gym. Thuis fitnessen wordt Lees blog

Marvin Grouw

In 2014 ben ik afgestudeerd als Sportmanager aan Hogeschool Windesheim Zwolle. Daarna heb ik mij verder gespecialiseerd tot Voedingsadviseur en Personal Trainer. Sindsdien ben ik werkzaam voor diverse sportscholen in Harderwijk en schrijf ik content voor platformen als XXL Nutrition en Fit Meals. Ik heb Voeding-en-fitness.nl opgericht om mijn waardevolle kennis en ervaringen te delen over krachttraining, voeding en supplementen. Zo help ik jou graag bij het bereiken van je (sportieve) doelen. Ik help al ruim 10 jaar sporters met online personal training en voedingsadvies op maat. Lees hier meer over Marvin!

2 reacties:

 1. Goed artikel, mooie afwegingen gemaakt wat betreft doelstellingen. Dit is precies hoe wij het aan onze klanten vertellen. Goed geformuleerd.

  Het artikel komt in deze tijd weer ontzettend goed van pas ;)

  Groetjes,
  Felix

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *