• xxl nutrition banner

Barbell Row: effectieve compound oefening voor de rug

Bijgewerkt op 22 november 2022 door Marvin

barbell row uitvoeringIn een eerdere editie van de Fitness oefening van de Week hebben we de Lat Pulldown besproken, een rugoefening die zich focust op de latissimus dorsi. Deze week krijg je meer te weten over de Barbell Row. De Barbell Row is een compound oefening die zich voornamelijk richt op de grote rugspieren, zoals de trapezius en latissimus dorsi. Bovendien zorgt deze oefening ervoor dat je stabiliserende spieren in je bovenlichaam moet gebruiken om de juiste houding vast te houden. Dit draagt bij aan een betere houding!

Met de Bent Over Barbell Row train je dus meerdere spiergroepen tegelijkertijd. Andere spieren die aangesproken worden zijn de biceps, schouders en onderarmen. Maar zelfs de buikspieren en beenspieren hebben rol bij de uitvoering van deze oefening. De Barbell Row is een zeer complete oefening die eigenlijk in elk fitnesschema moet worden verwerkt. In deze blog leg ik je de juiste uitvoering en techniek uit!

Andere goede fitness oefeningen voor je rug zijn o.a. de Pull Up, Chin Up, T-Bar Row, Straight Arm Pulldown, Pendlay Row en Seated Row.

Barbell Row uitvoering

 1. Neem een barbell of olympische halter en plaats het voor jou geschikte gewicht op de stang.
 2. Zet je voeten op schouderbreedte neer en maak een lichte buiging in je knieën.
 3. Maak een squatbeweging naar beneden en pak de halter overhands vast, waarbij de duimen naar beneden wijzen.
 4. Zorg ervoor dat je handen iets breder dan schouderbreedte worden geplaatst.
 5. Ga staan en houd hierbij je rug recht.
 6. Wanneer je rechtop staat houd je de barbell tegen je middel aan.
 7. Laat vervolgens de barbell langzaam zakken, totdat de barbell iets onder je knieën uitkomt. (beginhouding van deze oefening)
 8. Breng de stang omhoog, waarbij de barbell net onder je borst komt.
 9. Voor een goede spierprikkel span je de spieren in je schouders en bovenrug aan wanneer je de barbell omhoog brengt.
 10. Houd de spanning even vast bovenin.
 11. Laat de stang langzaam en gecontroleerd naar beneden zakken tot aan de beginhouding.
 12. Herhaal dit principe voor het aantal herhalingen dat je wilt doen.

barbell row techniek

Bent over Barbell Row techniek tips

 • Om je spieren optimaal te prikkelen, en dus het beste resultaat te behalen, dien je het gewicht tijdens de gehele oefening gecontroleerd te houden. Laat de stang dus niet naar beneden vallen wanneer je hem naar je borst hebt gebracht.
 • Het kan handig zijn om de oefening voor een spiegel uit te voeren, zodat je goed op je uitvoering kunt letten.
 • Zorg ervoor dat je de barbell op borsthoogte omhoog brengt, niet te hoog of te laag.
 • Houd altijd je rug recht en je hoofd in een neutrale positie. Zo minimaliseer je de kans op blessures.
 • Wanneer je net begint met deze oefening en je de correcte uitvoering nog aan het leren bent raad ik aan om met een laag gewicht te beginnen. Zodra je de uitvoering doorhebt kun je het gewicht verzwaren.

Barbell Bent over Row video

In de video hieronder zie je de correcte Barbell Row uitvoering.

Barbell Row supplementen

De Barbell Row is een compound oefening waarbij je meerdere spiergroepen belast. Dit is een zeer intensieve oefening en de Barbell Row verbruikt dus veel energie. Creatine is een supplement dat kan bijdragen om de oefening zwaarder uit te voeren en meer herhalingen te kunnen maken.

Ook een pre-workout booster kan helpen om je meer energie te geven voor je begint met je training. Op Voeding-en-fitness.nl vind je de Top 5 beste supplementen. Hier kun je dus direct de beste supplementen online bestellen.

Top 5 beste pre workouts
Zoek jij de beste Pre Workout Booster? Wil jij een knallende training met meer kracht, focus en spierpomp? Wij hebben de Top 5 beste pre-workout boosters speciaal voor jou samengesteld. Maximale resultaten voor de laagste prijs!
Volg Marvin
Meer handige fitness tips
Superfoods zijn een trend, maar wat doen ze nu precies?
Rauwe chocolade

Tegenwoordig stappen steeds meer mensen over op het consumeren van zogenaamde superfoods. Deze gezonde voedingswaren, zoals Gojibessen, Tarwegras en Chiazaad, worden ook wel powerfoods genoemd. Lees blog

Krachtige borstspieren? Push-ups bouwen net zoveel kracht op als bankdrukken
Push-ups met elastiek

De borstspieren, één van de meest populaire spiergroepen onder de vele krachtsporters die Nederland rijk is. Monday chestday is een algemeen bekend begrip in de Lees blog

Combineer eiwit en creatine voor een maximale toename van vetvrije massa
eiwitshake met water of melk nemen?

Ben jij druk met fitness en trainen en houd jij je goed aan je voedingsschema, maar wil het maar niet vlotten met het aankomen van Lees blog

Creatine werking, voordelen, dosering en beste creatine
creatine gebruiken tijdens het cutten

Fitnessers en krachtsporters zijn over het algemeen bekend met creatine. Een grote groep sporters heeft het al één of meerdere keren gebruikt en zo niet, Lees blog

Marvin Grouw

In 2014 ben ik afgestudeerd als Voedingsadviseur en Personal Trainer aan Hogeschool Windesheim Zwolle. Sindsdien ben ik werkzaam voor diverse sportscholen in Harderwijk en schrijf ik content voor XXL Nutrition. Ik heb Voeding-en-fitness.nl opgericht om mijn waardevolle kennis en ervaringen te delen over krachttraining, voeding en supplementen. Zo help ik jou graag bij het bereiken van je (sportieve) doelen. Daarnaast help ik al bijna 10 jaar sporters met online personal training en voedingsadvies op maat. Lees hier meer over Marvin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zestien + twee =