• xxl nutrition banner

Barbell Curl uitvoering & techniek tips

Bijgewerkt op 19 maart 2024 door Marvin

barbell curl bicepsDe Barbell Curl is één van de basisoefeningen voor het trainen van je biceps. De oefening is haast identiek aan de Dumbbell Curl, alleen gebruik je in dit geval een halterstang in plaats van losse dumbbells. Met goed uitgevoerde Barbell Curls verbeter je de kracht in je armen en stimuleer je de opbouw van spiermassa. In bijna iedere bicep workout kom je de Barbell Curl wel tegen. Naast het trainen van je spierballen helpt deze fitness oefening ook bij het versterken van je onderarmspieren.

Zoals je weet is een perfecte techniek bij krachttraining belangrijk om het maximale resultaat te behalen. Dus hoe voer je nu een perfecte bicep curl met stang uit? Op Voeding-en-fitness.nl leren we jou de Barbell Curl uitvoering en geven we je een aantal techniek tips!

Biceps anatomie

anatomie van bicepsDe Latijnse benaming van de biceps is musculus biceps brachii. De biceps is een spier met twee koppen. De korte kop, ook wel m. biceps brachii caput breve, zit aan de binnenzijde (mediale) van de arm. De lange kop, de m. biceps brachii caput longum, zit aan de buitenzijde (laterale) van de arm. Beide koppen hebben hun oorsprong aan het schouderblad (scapula) zitten. De aanhechting van de spier zit aan het spaakbeen (radius).

De biceps is een polyarticulaire spier. Dit houdt in dat de spier over 2 gewrichten heen ligt, namelijk het schoudergewricht en het ellebooggewricht. Hierdoor kan de spier de onderarm buigen (flexie) , de arm voorwaarts heffen (anteflexie) en de onderarm naar buiten draaien (supinatie).

Barbell Curl uitvoering

Wil jij jouw biceps trainen op de beste manier? Volg dan de onderstaande uitleg voor de Barbell Curls.

 1. Ga staan met je voeten iets uit elkaar ( smaller dan schouderbreedte)
 2. Pak de barbell onderhands vast (handpalmen van je af) met je handen op schouderbreedte
 3. Span je buikspieren aan, houd je rug recht en zorg er voor dat je armen gestrekt zijn
 4. Breng de stang naar boven tot schouderhoogte (curl) terwijl je uitademt
 5. Bij deze beweging is het belangrijk dat je bovenarmen op dezelfde plek blijven en enkel je onderarmen ‘bewegen’
 6. Houd de halter bovenin even vast en span je biceps even goed aan
 7. Laat de barbell langzaam en gecontroleerd weer naar beneden zakken tot de beginpositie terwijl je weer inademt
 8. Herhaal deze beweging voor het aantal gewenste reps

Tip: Je kunt de Barbell Curl zowel staand als zittend uitvoeren.

barbell curl uitvoering

Techniek tips Barbell Curls

Om de Barbell Curl techniek te perfectioneren geven we je graag nog enkel tips.

 • Kies het juiste gewicht om mee te trainen. Het is belangrijk om de kracht uit je armen te halen en niet je rug te gebruiken bij de beweging. Merk je dat je de neiging hebt om te gaan leunen of ‘swingen’ met je rug? Dan is het slim om het gewicht aan de halter iets te verlagen. Focus liever op een goede uitvoering dan op zo zwaar mogelijk trainen.
 • Het plaatsen van je ellebogen in je zij kan helpen bij het op de plaats houden van je bovenarmen. Zo kan je de curl beweging op de juiste manier uitvoeren.
 • Een belangrijk onderdeel van de juiste Barbell Curl uitvoering is dat je de gehele tijd spanning op je biceps houdt. Het is dus niet de bedoeling dat de halter je lichaam raakt. Vooral bij de neergaande beweging zie je vaak dat mensen de stang tegen hun bovenbenen aan laten komen. Op dat moment haal je echter de spanning van je spieren af, wat niet optimaal is.
 • Krijg je last van je polsen wanneer je Barbell Curls met een rechte stang doet? Dan kan je een EZ curlstang proberen om de druk op je polsen wat te verlichten.

Barbell Curl video uitleg

Het onderstaande filmpje laat de goede Barbell Curl uitvoering zien.

Wil jij van meer fitness oefeningen de correcte techniek leren? Bekijk dan eens alle Fitness oefeningen van de Week op Voeding-en-fitness.nl!

Meer bicepsoefeningen

De Barbell Biceps Curl is natuurlijk niet de enige oefening voor je bovenarmen. Bekijk ook de uitleg van deze andere bicepsoefeningen:

Thuis biceps trainen

Sport jij niet bij een sportschool, maar wil je toch graag Barbell Curls doen om je armen te trainen? Dat kan! Het enige wat je nodig hebt is een curlstang en een aantal schijven om het gewicht te kunnen verhogen. Bij de onderstaande webshops kun jij eenvoudig je eigen fitness materialen kopen.

Persoonlijk Fitnessschema op Maat
Weinig resultaat in de gym? Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het samenstellen van een fitnessschema? Laat mij je helpen! Op basis van jouw wensen, doelen en fysieke mogelijkheden maak ik een trainingsprogramma op maat. Zelfs thuis trainen is mogelijk. Zo bereik jij de beste shape ooit!
Volg Marvin

Bronnen afbeeldingen: engineerd-life.com & weighttraining.guide

Meer handige fitness tips
Barbell Row: effectieve compound oefening voor de rug
barbell row uitvoering

In een eerdere editie van de Fitness oefening van de Week hebben we de Lat Pulldown besproken, een rugoefening die zich focust op de latissimus Lees blog

Reverse Grip Barbell Curl uitvoering
reverse barbell curl uitleg

De Barbell Curl is één van de beste oefeningen voor je biceps. Er bestaan echter verschillende variaties op deze fitness oefening. Heb jij al eens Lees blog

Hex Bar Deadlift of Barbell Deadlift?
deadlift

Sinds kort is er een nieuw soort barbell aangeschaft in de sportschool waar ik zelf train, namelijk de hex bar. De hex bar dankt zijn Lees blog

Incline Biceps Curl uitvoering & techniek tips
incline dumbbell curls

Wil jij je biceps trainen en ben je op zoek naar nieuwe uitdagende oefeningen? Dan is de Incline Biceps Curl een goede oefening om toe Lees blog

Marvin Grouw

In 2014 ben ik afgestudeerd als Sportmanager aan Hogeschool Windesheim Zwolle. Daarna heb ik mij verder gespecialiseerd tot Voedingsadviseur en Personal Trainer. Sindsdien ben ik werkzaam voor diverse sportscholen in Harderwijk en schrijf ik content voor platformen als XXL Nutrition en Fit Meals. Ik heb Voeding-en-fitness.nl opgericht om mijn waardevolle kennis en ervaringen te delen over krachttraining, voeding en supplementen. Zo help ik jou graag bij het bereiken van je (sportieve) doelen. Ik help al ruim 10 jaar sporters met online personal training en voedingsadvies op maat. Lees hier meer over Marvin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *