• xxl nutrition advies

Aspartaam kankerverwekker of onschuldige smaakmaker?

Laatste update op 17 mei 2022

aspartaam gevaarlijkEen veelbesproken onderwerp in de voedingswereld, waar nog altijd veel meningen over verdeeld zijn, is aspartaam. Ook wel bekend als het E-nummer E951. Zelf ben ik fan van een blikje Coca Cola Cherry Zero op zijn tijd en ben ik nog altijd op zoek naar de Zero versie van Coca Cola Vanille. Het eerste wat ik dan vaak hoor van mensen om mij heen als ik dit drink is: ‘Waarom drink je dat? Er zit aspartaam in, dat is toch kankerverwekkend?’.

Vrij logisch dat mensen zo denken aangezien deze zoetstof sinds de jaren 80 veelal negatief in het nieuws is geweest. Maar hoe schadelijk is aspartaam voor je? Is het een onschuldige smaakmaker of toch kankerverwekkend? In dit artikel op Voeding-en-fitness.nl vertellen we jou alles over aspartaam.

Wat is aspartaam?

Aspartaam is een zoetstof die ongeveer 200 keer zo zoet is als gewone rietsuiker. Net als eiwitten en koolhydraten bevat aspartaam ongeveer 4 kcal per gram. Doordat aspartaam zo zoet is, wordt er in een product weinig gebruikt en zijn de calorieën dus te verwaarlozen. Om deze reden wordt aspartaam gebruikt in light producten of producten die weinig calorieën bevatten.

In het lichaam wordt aspartaam afgebroken tot 3 verschillende stoffen: fenylalanine, asparaginezuur en methanol. Zowel fenylalanine en asparaginezuur zijn aminozuren. In de voedingsmiddelenindustrie wordt aspartaam vooral gebruikt in (light) frisdranken, zoete desserts, broodbeleg en kauwgom.

wat is aspartaam

Is aspartaam gevaarlijk?

Al jarenlang wordt er door verschillende media en websites beweerd dat aspartaam kankerverwekkend is. Het EFSA (European Food Safety Autority) heeft in 2006 de aanvaardbare dagelijkse inname, ofwel ADI, van aspartaam vastgesteld op 40 mg/kg lichaamsgewicht. Er blijkt namelijk uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken (zie bronnenlijst onderaan dit artikel) dat aspartaam onder de vastgestelde ADI geen gezondheidsrisico’s met zich mee brengt. Zo hebben onder andere het EFSA zelf, het Scientific Committee on Food (SCF) en de Joint Experct Committee on Food Additives (JECFA) hier uitgebreid onderzoek naar gedaan.

Helaas geeft Coca Cola niet aan hoeveel aspartaam er daadwerkelijk in Coca Cola Zero zit. De American Cancer Society heeft dit uitgezocht en geeft aan dat er gemiddeld 192 mg aspartaam in een light product van Coca Cola zit. Als één blikje Coca Cola Zero 192 mg aspartaam bevat, zou een persoon van 75 kg op basis van de ADI volgens het EFSA 15,5 blikjes Coca Cola Zero mogen drinken. Dat staat gelijk aan 5,1 liter Cola per dag! Er kan dus gezegd worden dat een gemiddeld persoon vrijwel onmogelijk aan de ADI aspartaam kan komen. Tenzij een persoon uiteraard uitzonderlijk veel Coca Cola Zero per dag drinkt. Maar dan nog lijkt 5,1 liter Cola drinken ons eigenlijk onmogelijk!

Fenylketonurie

Er is echter wel een risicofactor voor mensen met PKU, ofwel fenylketonurie. Deze mensen missen namelijk een bepaald enzym waardoor de fenylalanine uit aspartaam niet goed kan worden afgebroken. Mensen die PKU hebben volgen vaak al een streng dieet waarbij de fenylalanine moet worden vermeden. Logischerwijs geldt voor deze mensen dat zij ALLE producten die deze zoetstof bevatten links moeten laten liggen. In dit geval is het extra belangrijk om verstandig met je voeding om te gaan.

Kun je nu onbeperkt Coca Cola Zero drinken?

cola aspartaamNee! Een kort maar krachtig antwoord op deze vraag. Het is dus bewezen dat aspartaam in Coca Cola Zero niet zo schadelijk is als door veel mensen wordt gedacht. Met een ADI van 40 mg/kg lichaamsgewicht per dag is het bijna onmogelijk om te veel aspartaam binnen te krijgen. Echter, Coca Cola blijft slecht voor je tanden door het zuur wat het drankje bevat. Daarnaast bevat de cola, net als koffie en energie dranken, cafeïne. Ondanks dat cafeïne prestatie bevorderend kan zijn, kan het bij een overschot ook juist nadelig werken.

Ons advies is dan ook om gewoon lekker (veel) water te blijven drinken. Maar wil je een keer een zoet drankje drinken? Neem dan gewoon een keert een blikje Coca Cola Zero of een limonade zonder suiker, zonder je schuldig te hoeven voelen over calorieën of zoetstoffen. Wanneer jij een normale hoeveelheid zoetstoffen binnenkrijgt hoef jij je echt geen zorgen te maken over een nadelig effect op je gezondheid.

105 GEZONDE EIWITRIJKE RECEPTEN
Wil jij meer spiermassa opbouwen, wil je zichtbare buikspieren of wil je gewoon wat kilo's kwijt en weer lekker in je vel zitten? Dan zijn de FitChef recepten geschikt voor jou! Met FitChef leer je precies hoeveel je moet eten en welke verhouding voor jouw doelstelling optimaal is. De eiwitrijke recepten ondersteunen spieropbouw én vet verlies.
Volg Marvin
Latest posts by Marvin Grouw (see all)

Bronnen

  1. EFSA. (2013). Scientific opinion on the re-evaluation of aspartame (E 951) as a food additive. EFSA Journal.
  2. SCF. (2002). Opinion of the Scientific Committee on Food – Update on the Safety of Aspartame.
  3. Lim U. et al. (2006). Consumption of aspartame-containing beverages and incidence of hematopoietic and brain malignancies
  4. Schernhammer ES. et al. (2012). Consumption of artificial sweetener- and sugar-containing soda and risk of lymphoma and leukemia in men and women. The American Journal of Clinical Nutrition.
  5. Kenniscentrum Zoetstoffen. (z.j.). Aspartaam (E951). Opgehaald op 22-3 van: http://www.zoetstoffen.nl/zoetstoffen/laagcalorische-zoetstoffen/aspartaam/
  6. Phenylketonurie. (z.j.). Wat is PKU? Opgehaald op 22-3 van: https://pkuvereniging.nl/wat_is_pku
  7. The American Cancer Society. (2014). Aspartame. Opgehaald op 5-4 van: https://www.cancer.org/cancer/cancer-causes/aspartame.html
Meer handige fitness tips
Muscle Meals review & ervaring
muscle meals review

Wil jij de beste resultaten behalen in de sportschool? Dan is niet alleen je training belangrijk. De juiste voeding speelt een zeer grote rol, zowel Lees blog

Wat is een sapkuur en kun je er mee afvallen?
wat is een sapkuur

Sapdiëten zijn steeds populairder geworden als zogenaamde 'quick fix'-routines, die een groot gewichtsverlies in een relatief korte tijd beloven. En soms ook andere gezondheidsvoordelen claimen, Lees blog

De Pindakaaswinkel review & ervaringen
review pindakaaswinkel

Ben jij ook zo gek op pindakaas als ik? Dan heb je vast wel eens van De Pindakaaswinkel gehoord. Bij De Pindakaaswinkel kun je verschillende Lees blog

Is Brinta of havermout gezonder?
brinta of havermout gezonder

Havermout of Brinta als ontbijt? Dit is een vraag die mij regelmatig gesteld wordt door sporters. Want is Brinta nu hetzelfde als havermout of zijn Lees blog

Lennard Voogd

Lennard schrijft reviews en artikelen over voeding, fitness oefeningen, supplementen en gezondheid voor Voeding-en-fitness.nl. Zelf is Lennard een fanatieke sporter en dan ook erg veel bezig met de bijbehorende juiste voeding. Door te schrijven hoopt Lennard verworven kennis, ervaring en informatie te kunnen delen met een ieder die daar behoefte aan heeft. Lees hier meer over Lennard!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

3 × drie =