• xxl nutrition banner

Arnold Press voor schouders als Schwarzenegger

Bijgewerkt op 8 juli 2024 door Marvin

Een van mijn favoriete schouderoefeningen is de Arnold Press. Deze oefening, die voornamelijk de voorkant van de schouders traint, is geïntroduceerd door the man himself; Arnold Schwarzenegger. Bij deze oefening voor de schouderspieren beperk je de wrijving in het schoudergewricht, hierdoor is dit een goede oefening voor mensen met zwakke schouders en schoudergewrichten.

Arnold Press uitvoering en tips

Omdat ik zelf een chronische schouderblessure heb is de Arnold Press voor mij een uitkomst! In deze Fitness oefening van de Week editie bespreek ik de correcte Arnold Press uitvoering en geef ik enkele tips die je kunt gebruiken om het resultaat te optimaliseren.

De anatomie van je schouderspieren

In het schoudergewicht vinden we enkele belangrijke spieren. Deze spieren hebben als functie om de stabiliteit in de schouder te waarborgen, maar ook om de beweeglijkheid van de armen en de botten in het gewricht mogelijk te maken.

 • Rotator Cuff (subscapularis, infraspinatus, supraspinatus en teres minor)
 • Biceps Brachii
 • Deltoides
 • Trapezius

De Arnold Press is een fitness oefening die zich voornamelijk richt op de voorkant van de schouder spieren (deltoid anterior), maar ook de zijkant wordt geprikkeld door de draaibeweging tijdens het uitdrukken van het gewicht. Ook de trapezius en triceps worden aangesproken.

In het artikel over de juiste uitvoering van de Dumbbell Side Raise lees je meer over de verschillende spieren die een rol spelen bij de bewegingen vanuit je schouder.

Arnold Press uitvoering

Het is belangrijk om fitnessoefeningen met een goede techniek uit te voeren, zeker bij complexe gewrichten als de schouders. Volg onderstaande stappen om de juiste uitvoering van de Arnold Press te leren.

 1. Neem een fitness bankje en zet de rugleuning recht omhoog.
 2. Ga vervolgens op het bankje zitten en plaats je rug recht tegen de leuning aan.
 3. Pak de dumbbells vast, waarbij je handen naar binnen zijn gedraaid (handpalmen wijzen naar je toe).
 4. Druk de gewichten omhoog vanuit je schouders en draai tijdens de opwaartse fase je handen naar buiten toe (handpalmen wijzen van je af).
 5. Laat vervolgens het gewicht langzaam en gecontroleerd zakken tot de beginpositie.
 6. Herhaal voor het aantal gewenste reps.

Arnold Press uitleg techniek

Tips voor de Arnold Press

Gebruik deze techniek tips om de Arnold Press nog beter uit te voeren.

 • Zorg ervoor dat je de hele oefening gecontroleerd uitvoert. Het schoudergewricht is complex en een blessure zit in een klein hoekje.
 • Haal de kracht niet uit je rug, maar puur uit je schouders. Zo optimaliseer je het resultaat. Vaak zie je dat, wanneer het gewicht nét iets te zwaar is, men naar voren of achter gaat leunen om de dumbbells omhoog te drukken. Dit heeft als gevolg dat de kracht voornamelijk uit de rug wordt gehaald in plaats van uit de schouder spieren.
 • Omdat de Arnold Press de wrijving in het schoudergewricht vermindert, is deze ideaal voor mensen met zwakke schouders. Heb je pijn of last tijdens het doen van een Dumbbell Shoulder Press? Probeer dan eens de Arnold Press!

Arnold Shoulder Press uitleg video

In dit filmpje zie je een goede uitleg van de Arnold Press uitvoering.

Ik hoop dat jullie wat aan deze uitleg hebben gehad en de Arnold Press uitvoering kunnen perfectioneren. Het beste advies dat ik kan geven is om met een lager gewicht te beginnen en te kijken of je de oefening langzaam en gecontroleerd kunt uitvoeren. Zet je ego even aan de kant, die zwaardere dumbbells komen dan vanzelf wel!

Thuis Arnold Press doen?

Wil jij thuis fitnessen? Of kun je momenteel niet naar de sportschool? Je kunt de Arnold Presses ook eenvoudig thuis doen. Het enige wat je nodig hebt is een setje dumbbells. Eventueel is een fitnessbankje zodat je de oefening zittend kunt uitvoeren ook handig. Je kunt dumbbells online kopen bij o.a. de volgende shops.

Andere schouderoefeningen

Meer leren over schouderoefeningen? Met deze fitness oefeningen kun je ook de schouderspieren trainen.

Welke oefening vind jij fijner? De Dumbbell Shoulder Press of de Arnold Press?

Persoonlijk Fitnessschema op Maat
Weinig resultaat in de gym? Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het samenstellen van een fitnessschema? Laat mij je helpen! Op basis van jouw wensen, doelen en fysieke mogelijkheden maak ik een trainingsprogramma op maat. Zelfs thuis trainen is mogelijk. Zo bereik jij de beste shape ooit!
Volg Marvin
Latest posts by Marvin Grouw (see all)
Meer handige fitness tips
Schouderblessures voorkomen? 5 tips!
schouderblessures voorkomen

Voor een sporter is er niks vervelender dan een blessure die training en vooruitgang belemmert. Hoewel fitness één van de meest veilige sporten is, ontstaan Lees blog

De 3 beste schouderoefeningen
Arnold Press uitvoering en tips

Je schouders zijn in vergelijking met andere delen van je lichaam een relatief kleine spiergroep. Echter bepalen de schouders juist of je een breed aanzien Lees blog

Incline Dumbbell Press uitvoering en techniek
incline dumbbell press

Bij het trainen van je borstspieren denk je al snel aan bankdrukken. De Bench Press is één van de populairste fitness oefeningen voor het trainen Lees blog

Dumbbell Fly uitvoering & techniek
dumbbell fly uitvoering

Tijdens een borsttraining mag de Dumbbell Fly eigenlijk niet ontbreken. Met deze borstspier oefening pak je de spier op een andere manier aan dan wanneer Lees blog

Marvin Grouw

In 2014 ben ik afgestudeerd als Sportmanager aan Hogeschool Windesheim Zwolle. Daarna heb ik mij verder gespecialiseerd tot Voedingsadviseur en Personal Trainer. Sindsdien ben ik werkzaam voor diverse sportscholen in Harderwijk en schrijf ik content voor platformen als XXL Nutrition en Fit Meals. Ik heb Voeding-en-fitness.nl opgericht om mijn waardevolle kennis en ervaringen te delen over krachttraining, voeding en supplementen. Zo help ik jou graag bij het bereiken van je (sportieve) doelen. Ik help al ruim 10 jaar sporters met online personal training en voedingsadvies op maat. Lees hier meer over Marvin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *