• xxl nutrition banner

Anabolic ZMA review – Body & Fitshop

Anabolic ZMA

€11,90
7.1

Gebruiksgemak

5.9/10

Prijs

9.3/10

Werking / effect

6.2/10

Voordelen

 • Zeer goedkoop
 • Draagt bij aan een betere nachtrust

Nadelen

 • 3 capsules per dosering
 • Weinig effect op kracht en spiermassa

Bijgewerkt op 15 februari 2022 door Marvin

Een veel gebruikt supplement is Anabolic ZMA van Body & Fitshop. Anabolic ZMA zou een spieropbouwende werking hebben en het vrije testosteron in ons lichaam stimuleren. Dit zou weer leiden tot een toename in kracht. Anabolic ZMA is een wetenschappelijk samengestelde, specifiek geformuleerde mineralen formule. ZMA bevat Zinc Monomethionine Aspartate, Magnesium Aspartate en vitamine B6.

Is het gebruik van ZMA waardevol voor sporters? Of kunnen we dit beter links laten liggen? Om jullie te helpen bij het maken van de juiste keuze heb ik Anabolic ZMA twee maanden getest. Mijn ervaringen lees je in deze Anabolic ZMA review!

De Anabolic ZMA review zal jullie een beeld geven van mijn ervaringen met deze testosteron booster van Body en Fitshop. Er zal beoordeeld worden op de volgende criteria:

 • Gebruiksgemak
 • Prijs
 • Werking / effect

Body & Fitshop Anabolic ZMA

Maar voordat ik jullie mijn eigen mening zal geven in deze Anabolic ZMA review nemen we even een kijkje naar de beweringen van Body & Fitshop zelf. Wat zeggen zij over Anabolic ZMA?

“ZMA is een specifiek geformuleerde mineralen formule. ZMA bevat Zink, Magnesium en vitamine B6. Veel gebruikt door bodybuilders en fanatieke sporters!

Volgens Body & Fitshop heeft Anabolic ZMA de volgende effecten:

 • 33,5% meer vrij testosteron
 • Krachttoename
 • Zorgt voor een betere slaap
 • Stimuleert spieropbouw
 • Gezonde hormoonspiegels
 • Volledig veilig en zonder bijwerkingen”

Gebruiksgemak van Anabolic ZMA

Volgens Body & Fitshop dien je Anabolic ZMA ongeveer 30-60 minuten voordat je gaat slapen in te nemen. Een standaard dosering bestaat uit 3 pillen. De capsules zijn niet te groot en zijn dus makkelijk door te slikken. Persoonlijk had ik hier dan ook totaal geen moeite mee, binnen een paar seconden waren de 3 pilletjes doorgeslikt!

Anabolic ZMA is redelijk makkelijk in het gebruik. Dat je 3 capsules moet slikken in plaats van 1 is wel een klein nadeel. Ook dien je rekening te houden met het tijdstip van inname (30-60 minuten voor het slapen). Mijn ervaring leert dat je dit soms vergeet en ook niet altijd even makkelijk kunt timen hoe lang het nog duurt voor je naar bed gaat.

anabolic zma review

Wat kost deze test booster van Body & Fit?

Een belangrijk aspect van de Anabolic ZMA review is de prijs. Bij het aanschaffen van je supplementen houd je natuurlijk rekening met de prijs voor een product. Bij deze kan ik je verzekeren dat je Anabolic ZMA voor de prijs niet hoeft te laten liggen. Bij Body & Fitshop betaal je slechts €11,90 per potje. In zo’n potje zitten 90 capsules, dit is genoeg voor 30 dagen (1 maand).

Dit komt neer op zo’n 40 eurocent per dag! Een potje Anabolic ZMA zal niet het begin zijn van je faillissement!

De werking van Anabolic ZMA

Nu komen we aan bij het belangrijkste onderdeel van deze Anabolic review, namelijk het antwoord op de vraag of Anabolic ZMA werkt. Wat is nu het effect van Anabolic ZMA op ons lichaam en voldoet het aan de verwachtingen? Laten we allereerst even kijken naar de ingrediënten van Anabolic ZMA.

Vitamine B6: Vitamine B6 stimuleert de werking van verschillende hormonen in ons lichaam. Daarnaast draagt B6 bij aan de eiwitstofwisseling en levert het een bijdrage aan de energievoorziening in onze spieren. Voor sporters is het belangrijk om voldoende vitamine B6 binnen te krijgen, het vermindert namelijk vermoeidheid en lusteloosheid. Lees hier meer over vitamines.

Zink: Zink heeft een positief effect op het testosterongehalte in ons bloed en het draagt bij aan een soepele stofwisseling. Daarnaast heeft zink een gunstige invloed op ons immuunsysteem en helpt het bij de opbouw van (lichaams)eiwit.

Magnesium: Magnesium verbetert de werking van onze spieren, stimuleert de eiwitsynthese en bevordert de energiestofwisseling.

Mijn ervaring

anabolic zma reviewMijn ervaring met Anabolic ZMA komt erop neer dat het zeker gunstige effecten heeft, maar dat je niet moet verwachten dat je opeens 2.5x zo sterk bent als voor het gebruik! Qua toename van kracht merkte ik vrij weinig. De bewering over de toename van het vrije testosteron kan ik niet controleren, hiervoor zou ik mijn hormoonspiegels moeten laten testen.

Voor iemand van mijn leeftijd lijkt een product dat testosteron stimuleert niet heel nuttig, aangezien je natuurlijke waardes rond deze periode op hun hoogst zijn. Voor iemand met een, van nature, lage test spiegel of iemand die boven de 35 is kan een testosteron booster wel van waarde zijn.

Uit een Duits onderzoek blijkt ook dat ZMA geen effect heeft op de testosteronwaardes in ons lichaam. In dit onderzoek werden de hormoonwaardes van de participanten voor en na het onderzoek getest en er bleek geen verschil te zitten in deze waardes¹.

Het grote voordeel van Anabolic ZMA zit mij in de verbetering van de nachtrust. Ik merk duidelijk dat ik beter in slaap kom en ook niet meer wakker wordt ’s nachts. Hierdoor word ik de volgende ochtend uitgeruster en fitter wakker. Bovendien zorgt een goede nachtrust voor een beter herstel van je lichaam, oftewel indirect stimuleert ZMA wel de opbouw van kracht en spieren. Leuke bijwerking is ook dat ik meer ging dromen en deze dromen ook bewuster meemaakte en beter kon onthouden.

Bovendien levert ZMA een goede dosering van eerder genoemde mineralen, waardoor een tekort aan deze mineralen minder snel optreedt.

Conclusie Anabolic ZMA review

Tenslotte komen we tot de conclusie van deze Anabolic ZMA review. Werkt Anabolic ZMA of is het totale geldverspilling? Mijn persoonlijke ervaring zegt me dat Anabolic ZMA gedeeltelijk werkt. Het draagt bij aan een goede nachtrust en ik merkte dat ik hierdoor overdag fitter en meer uitgerust was. Wanneer jij een product zoekt waarvan je beter gaat slapen kan Anabolic ZMA van Body & Fitshop zeker helpen.

Ben jij echter opzoek naar een krachtig product dat jouw testosteronwaardes stimuleert en je zichtbaar helpt bij het opbouwen van kracht en spiermassa? Dan gaat Anabolic ZMA jou niet helpen. Wat mij betreft is dit een prima product, zeker gezien de prijs, maar moet je je wel goed afvragen wat je nu precies verwacht van een supplement alvorens Anabolic ZMA te kopen.


Wil jij meer weten over bepaalde supplementen alvorens je een product koopt en vond je deze Anabolic ZMA review nuttig? Bekijk dan eens de andere supplementen reviews op Voeding-en-fitness.nl. Ook online supplementen kopen doe je voordelig bij ons!

Top 5 beste weightgainers
Hulp nodig bij het opbouwen van spiermassa? Zoek je de beste weightgainer van dit moment? Voeding-en-fitness.nl heeft de Top 5 beste weightgainers voor je getest. De perfecte supplementen voor spieropbouw tijdens het bulken!
Volg Marvin

Bronnen

¹ Serum testosterone and urinary excretion of steroid hormone metabolites after administration of a high-dose zinc supplement. Eur J Clin Nutr. 2009 Jan;63(1):65-70. Epub 2007 Sep 19.

Deel jouw ervaring met Anabolic ZMA van Body en Fitshop hieronder!

Heb jij deze testosteron booster van Body & Fit al eens gebruikt? Laat jouw review achter in een reactie en help anderen bij het vinden van de beste fitness supplementen!

Meer handige fitness tips
Superfoods zijn een trend, maar wat doen ze nu precies?
Rauwe chocolade

Tegenwoordig stappen steeds meer mensen over op het consumeren van zogenaamde superfoods. Deze gezonde voedingswaren, zoals Gojibessen, Tarwegras en Chiazaad, worden ook wel powerfoods genoemd. Lees blog

Combineer eiwit en creatine voor een maximale toename van vetvrije massa
eiwitshake met water of melk nemen?

Ben jij druk met fitness en trainen en houd jij je goed aan je voedingsschema, maar wil het maar niet vlotten met het aankomen van Lees blog

Creatine werking, voordelen, dosering en beste creatine
creatine gebruiken tijdens het cutten

Fitnessers en krachtsporters zijn over het algemeen bekend met creatine. Een grote groep sporters heeft het al één of meerdere keren gebruikt en zo niet, Lees blog

Stress maakt dikker?
Stress op voeding-en-fitness.nl

Stress, wie kent het niet? Iedereen ervaart wel eens een stressvolle periode in zijn of haar leven. Dit kan allerlei verschillende oorzaken hebben, een zeik-grage Lees blog

Marvin Grouw

In 2014 ben ik afgestudeerd als Sportmanager aan Hogeschool Windesheim Zwolle. Daarna heb ik mij verder gespecialiseerd tot Voedingsadviseur en Personal Trainer. Sindsdien ben ik werkzaam voor diverse sportscholen in Harderwijk en schrijf ik content voor platformen als XXL Nutrition en Fit Meals. Ik heb Voeding-en-fitness.nl opgericht om mijn waardevolle kennis en ervaringen te delen over krachttraining, voeding en supplementen. Zo help ik jou graag bij het bereiken van je (sportieve) doelen. Ik help al ruim 10 jaar sporters met online personal training en voedingsadvies op maat. Lees hier meer over Marvin!

3 reacties:

 1. Gebruiksgemak

  6.9

  Prijs

  9.4

  Werking / effect

  6.5

  Enige wat ik hiervan merkte was een betere slaap en uitgeruster gevoel. Dat is prima, maar zou het niet aanraden als testbooster. Voor deze goedkope prijs is het echter een prima supplement

 2. Gebruiksgemak

  6

  Prijs

  9

  Werking / effect

  6

  Uitgerust gevoel klopt zeker, maar verder merk ik weinig.
  Klopt het dat hier ook aspartaam in zit?

  • Ik denk dat je in de war bent met Aspartaat. Er zit namelijk Zinc Monomethionine Aspartate in de Anabolic ZMA. Dit is dus iets anders dan de aspartaam die gebruikt wordt als zoetstof ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *