• xxl nutrition banner

Alcohol en onze gezondheid

Laatste update op 18 juni 2020

alcohol gezondheidHet is bijna weekend, je hebt een belangrijk tentamen gehaald of je hond is jarig. Er zijn talloze redenen te verzinnen om een glaasje alcohol te drinken. We drinken het makkelijk weg, je wordt er vaak wat vrolijker van en je krijgt een vlotte babbel. In dat opzicht lijkt alcohol alleen maar positieve effecten te hebben. Tot je iets te veel drinkt en je de volgende ochtend opstaat met een kater. De rest van de dag heb je hoofdpijn, ben je misselijk en heb je nergens meer zin in. Uiteraard is dit een extreem voorbeeld en kun je het ook gerust met mate alcohol drinken. Maar als je 1 glas drinkt, wat krijg je dan binnen? En welk drankje kun je dan het beste drinken? En hoe goed past 1 glas bier of wijn in jouw voedingspatroon? In dit artikel gaan wij dieper in op deze en nog meer vragen over alcohol. Wil jij de volgende keer weten wat je binnenkrijgt als je alcohol drinkt? Het onderstaande artikel op Voeding-en-fitness.nl geeft antwoord op al jouw vragen.

Wat is alcohol precies?

Alcohol wordt gemaakt van gerst of druiven, dit doet men door het product te laten gisten. Uit het gerst maakt men bier en uit druiven wordt wijn gemaakt. Door te gisten ontstaat er een alcohol percentage van maximaal 15%, dit zijn de zwak alcoholhoudende dranken. Om hier vervolgens sterke drank van te maken (15+%), wordt er gedestilleerd. Destilleren is het verhitten en weer laten afkoelen van een vloeibaar product.

Verschillende soorten alcohol

Alcohol komt in allerlei verschillende vormen voor. Zo kennen we allemaal wel een aantal merken bier of de populaire rode en witte wijn. Een aantal jaar geleden is er zelfs alcoholvrij bier op de markt gebracht. De mixdrankjes zijn met name onder jongeren bekend en vooral ouderen drinken de wat sterkere dranken zoals whisky of rum. Hieronder laten we een klein lijstje zien van een aantal verschillende soorten alcoholische dranken. Nummer 1 zal je wellicht verbazen omdat de naam anders doet vermoeden.

alcoholische dranken

Alcoholische dranken

  • Alcohol-vrije drank: De naam geeft eigenlijk aan dat er geen alcohol in de drank zit, ondanks dat mag het drankje toch alcohol bevatten. Zo bevat alcoholvrij bier maximaal 0,1% alcohol en alcoholvrije wijn bevat maximaal 0,5%.
  • Alcohol-arme drank: Alcohol-arme drank bevat een heel laag percentage aan drank, zo bevat alcohol arm bier maximaal 1,2% alcohol.
  • Licht bier: Een goed voorbeeld van licht bier is het inmiddels bekende Radler. Radler bevat een alcoholpercentage van ongeveer 2%.
  • Bier: Gewoon bier bevat gemiddeld 5% alcohol. Er zijn tegenwoordig erg veel verschillende soorten bier zoals tripples en dubbles, deze bevatten dan weer een hoger alcoholpercentage dan het gemiddelde biertje dat je op een feestje drinkt. Op het etiket staat altijd weergeven hoeveel alcohol het biertje bevat.
  • Wijn: Wijn is geperst uit druiven, dit drankje bevat 12% alcohol. De meest voorkomende soorten wijn zijn witte Chardonnay en de rode Merlot. Ook wijn kent veel verschillende soorten en daarmee verschilt ook het alcoholpercentage.
  • Sterke drank: Voorbeelden hiervan zijn whisky en jenever. Sterke drank is drank vanaf een alcoholpercentage van 15%. Meestal bevatten sterke dranken een percentage van ongeveer 35%.
  • Mixdrankjes: Mixdrankjes zijn een mix van sterkere alcohol en vaak frisdrank. Vaak wordt wodka, rum of whisky vermengd met bijvoorbeeld cola. Door te mengen is het alcohol percentage relatief laag; 5 tot 8%.

Wat zit er in een alcoholisch drankje?

Elk soort alcohol heeft zijn eigen soort glas waar deze in geschonken hoort te worden. Zo kennen we onder andere het wijnglas, bierglazen, shotglaasjes en speciale whiskyglazen. Dat elke drankje een eigen glas heeft is met een reden: hoe kleiner het glas hoe sterker de drank. Zo bevat whisky (vanaf 40%) bijvoorbeeld een hoger alcoholpercentage dan bier (5%). In een whisky glas wordt dan ook minder geschonken dan in een bierglas. Hierdoor blijft het totale alcoholpercentage in de verschillende glazen gelijk. Als je het juiste glas gebruikt voor een bepaald soort alcohol krijg je ongeveer 10 gram alcohol binnen.

1 gram alcohol bevat 7 kcal. Om een beeld te vormen: eiwitten en koolhydraten bevatten beiden 4 kcal per gram en vet bevat 9 kcal per gram. Echter heeft het lichaam de calorieën uit de eiwitten, koolhydraten en vetten nodig om goed en gezond te kunnen functioneren. De calorieën uit alcohol zijn daarentegen niet van meerwaarde voor het lichaam en kunnen daarom ook wel gezien worden als ‘loze calorieën’.

Ondanks dat het lichaam de calorieën uit alcohol niet nodig heeft, wil het lichaam deze toch als eerste verbranden. Daardoor geeft het lichaam het verbranden van de calorieën uit alcohol zelfs voorrang op het verbranden van vet en koolhydraten. De verbranding van vet en koolhydraten wordt dus in de wacht gezet en deze worden bij een grote alcohol-inname opgeslagen als lichaamsvet in het lichaam.

Calorieën in alcohol

Om inzichtelijk te krijgen hoeveel calorieën je nou binnen krijgt bij een bepaald drankje, hebben wij hieronder een lijstje van het Voedingscentrum. Het lijstje geeft aan hoeveel calorieën bepaalde verschillende alcoholische dranken bevatten.

calorieën in alcohol

Effect op onze gezondheid

Er wordt beweerd dat alcohol het risico verlaagt op bepaalde chronische ziektes en dat het zelfs gezond voor je kan zijn. Het is dan ook waar dat matig alcoholgebruik het risico kan verkleinen op hart- en vaatziekten, dementie en longkanker. Onder matig alcoholgebruik wordt 15 gram alcohol verstaan, dat is ongeveer 1,5 glas per dag.

Ondanks dat af en toe een alcoholische versnapering de risico op de eerder genoemde ziektes verkleint, vergroot het de kans op andere ziektes zoals borstkanker, diabetes type 2, leveraandoeningen en kunnen er beroertes optreden. Daarnaast kan overmatig alcoholgebruik leiden tot een verminderde vruchtbaarheid bij zowel mannen en vrouwen.

Alcoholgebruik tijdens de zwangerschap is helemaal af te raden. Het kan namelijk via het bloed van de moeder bij het kind komen. Hierdoor is er een kans op een te vroeg geboren kind, een miskraam of kan het kind op latere leeftijd complicaties ondervinden.

Conclusie alcohol en gezondheid

alcohol leeftijdIs het nou zo dat je helemaal geen alcohol meer moet drinken? Ons antwoord daarop is NEE. Het beste voor de gezondheid is om alcoholische dranken te vermijden, maar het leven moet natuurlijk ook leuk blijven. Daarom moet het af en toe drinken van een alcoholhoudend drankje geen probleem zijn.

Wees er wel bewust van wat en hoeveel je drinkt. Zo kan een mixje met normale cola of cola light al een verschil maken in calorieën. Daarnaast is het aan te raden om voor elk glas alcoholhoudende drank een glaasje water te drinken, zo voorkom je eventuele uitdroging aangezien alcohol vocht-afdrijvend werkt.

Volg Marvin
Meer handige fitness tips
Superfoods zijn een trend, maar wat doen ze nu precies?
Rauwe chocolade

Tegenwoordig stappen steeds meer mensen over op het consumeren van zogenaamde superfoods. Deze gezonde voedingswaren, zoals Gojibessen, Tarwegras en Chiazaad, worden ook wel powerfoods genoemd. Lees blog

Combineer eiwit en creatine voor een maximale toename van vetvrije massa
eiwitshake met water of melk nemen?

Ben jij druk met fitness en trainen en houd jij je goed aan je voedingsschema, maar wil het maar niet vlotten met het aankomen van Lees blog

Bruin worden; 11 tips om rekening mee te houden
11 tips over veilig zonnen

Teveel zonlicht kan schadelijk zijn voor je huid. Naast het bekende verbranden ligt er een groter gevaar op de loer,namelijk huidkanker. Uiteraard krijg je niet Lees blog

Kipsensatie recept
Kipsensatie, het eerste recept van de week is een uitermate gezonde maaltijd!

Inspiratie nodig voor een gezonde maaltijd? Op Voeding-en-fitness.nl vind je elke week een nieuw lekker en gezond recept. Het eerste Recept van de Week is Lees blog

Lennard Voogd

Lennard schrijft reviews en artikelen over voeding, fitness oefeningen, supplementen en gezondheid voor Voeding-en-fitness.nl. Zelf is Lennard een fanatieke sporter en dan ook erg veel bezig met de bijbehorende juiste voeding. Door te schrijven hoopt Lennard verworven kennis, ervaring en informatie te kunnen delen met een ieder die daar behoefte aan heeft. Lees hier meer over Lennard!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zestien − zestien =