• xxl nutrition aanbieding

Ab Rollout uitvoering & techniek tips

Laatste update op 18 mei 2021

ab rollout uitvoeringZoek jij nog een pittige en goede fitness oefening voor het trainen van je buikspieren? Ab Rollouts zijn perfect om die sixpack nét even wat strakker en sterker te krijgen. De Ab Wheel Rollout is echter geen eenvoudige oefening en vereist een goede techniek. Je kunt deze buikspier-oefening doen met een special Ab Wheel, maar je kunt ook Barbell Rollouts doen (met zoals de naam al verklapt; een barbell).

Een goede uitvoering is erg belangrijk bij het gebruik van de Ab Wheel, maar helaas wordt deze oefening vaak verkeerd gedaan. In dit artikel op Voeding-en-fitness.nl leg ik jou de perfecte Ab Rollout uitvoering uit. Ook geef ik je praktische techniek tips en kun je een video van de uitvoering bekijken!

De Ab Rollout uitvoering

Bij een goede Ab Rollout uitvoering komt de beweging vanuit de wervelkolom. Op die manier train je namelijk die spier die je daadwerkelijk wilt trainen, de musculus rectus abdominis (rechte buikspier). Vaak zien we dat mensen hun Ab Rollouts doen door de kracht te halen uit hun schouders en armen. Wanneer je dit doet stimuleer je de buikspieren niet op de juiste manier. De belasting blijft statisch, ongeveer zoals bij een Abdominal Plank.

De kunst is om te beginnen met een gebolde bovenrug. Vervolgens beweeg je je bovenlichaam als geheel naar voren waarbij je zo ver mogelijk strekt. Ga daarna weer terug naar de beginpositie door de lumbale wervelkolom aan te spreken (dus niet je heupen).

  1. Ga op je knieën op een fitness matje zitten
  2. Plaats de Ab Wheel of barbell op de grond en span je buikspieren aan
  3. Laat je bovenlichaam naar voren bewegen en strek zo ver mogelijk
  4. Let hierbij op dat je in de gestrekte fase een rechte rug kunt houden (lukt dit, dan is het een teken dat je minder ver moet uitstrekken)
  5. Houd de positie even vast alvorens weer omhoog te komen
  6. Breng je bovenlichaam omhoog door je buikspieren te gebruiken
  7. Herhaal deze beweging voor het gewenste aantal reps

ab wheel rollout

Ab Wheel techniek tips

Wil jij het maximale halen uit je buikspier training en de Ab Rollout uitvoering perfectioneren? Maak dan gebruik van deze techniek tips.

  • Probeer je heupen en billen zo hoog mogelijk te houden tijdens het uitvoeren van de Ab Rollouts.
  • Zorg voor een sterke onderrug door oefeningen als Lower Back Extensions en Goodmorning te doen. Wanneer je merkt dat je in de strekkende fase moeite hebt met het recht houden van je rug, is dit een teken dat je onderrugspieren te zwak zijn.
  • Let erop dat je niet overstrekt en daardoor last krijg van je schouders. Luister goed naar je lichaam en ga niet verder dan jouw flexibiliteit / lenigheid toelaat.

Variaties zoals de Barbell Rollout

De basisvorm van de Ab- of Barbell Rollout houdt in dat je op je knieën start. Heb jij deze oefening goed onder knie en kun je wel iets zwaarders aan? Probeer dan eens je voeten van de grond te houden tijdens de Ab Rollout uitvoering. Op deze manier kun je geen kracht halen uit je hamstrings en moet je nog meer kracht uit je buikspieren halen.

Gaat dit je makkelijk af? Een andere variatie op de rollouts is door hem staand te beginnen, in plaats van op de knieën. Zorg er natuurlijk wel te allen tijde voor dat de techniek goed blijft. Anders vergroot je de kans op blessures.

Ab Rollouts video

In onderstaande video zie je de correcte Ab Rollout uitvoering.

Ab Wheel kopen?

De meeste sportscholen hebben wel een buikspierwiel liggen, waarmee je de Ab Wheel Rollout kunt doen. Omdat je voor deze buikspieroefening dus alleen een Ab Wheel nodig hebt, is het ook een fijne oefening om thuis te doen. Je kunt een Ab Wheel online kopen voor een prijs tussen de 10 en 30 euro. 

Ab Wheel kopen bij Bol.com

Ab Wheel kopen bij Betersport

Ab Wheel kopen bij Fitness Loods

Sixpack methode

Bij het krijgen van een sixpack komt meer kijken dan enkel het trainen van je buikspieren. Uiteraard is het goed om je abs sterker te maken met oefeningen als de Ab Rollout, Crunch, Hanging Leg Raises en Oblique Crunch. Maar als je vetpercentage te hoog is zal je nooit een zichtbaar wasbordje krijgen.

Nu hebben we je in dit artikel de goede Ab Rollout uitvoering geleerd, maar goede voeding is ook zeer belangrijk. In dit artikel met sixpack tips geven we jou nuttige tips om sneller die gewenste sixpack te krijgen!

Persoonlijk Fitnessschema op Maat
Weinig resultaat in de gym? Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het samenstellen van een fitnessschema? Laat mij je helpen! Op basis van jouw wensen, doelen en fysieke mogelijkheden maak ik een trainingsprogramma op maat. Zelfs thuis trainen is mogelijk. Zo bereik jij de beste shape ooit!
Volg Marvin
Latest posts by Marvin Grouw (see all)
Meer handige fitness tips
Superfoods zijn een trend, maar wat doen ze nu precies?
Rauwe chocolade

Tegenwoordig stappen steeds meer mensen over op het consumeren van zogenaamde superfoods. Deze gezonde voedingswaren, zoals Gojibessen, Tarwegras en Chiazaad, worden ook wel powerfoods genoemd. Lees blog

Krachtige borstspieren? Push-ups bouwen net zoveel kracht op als bankdrukken
Push-ups met elastiek

De borstspieren, één van de meest populaire spiergroepen onder de vele krachtsporters die Nederland rijk is. Monday chestday is een algemeen bekend begrip in de Lees blog

Combineer eiwit en creatine voor een maximale toename van vetvrije massa
eiwitshake met water of melk nemen?

Ben jij druk met fitness en trainen en houd jij je goed aan je voedingsschema, maar wil het maar niet vlotten met het aankomen van Lees blog

Creatine feiten en fabels
beste creatine

Fitnessers en krachtsporters zijn over het algemeen bekend met creatine. Een grote groep sporters heeft het al één of meerdere keren gebruikt en zo niet, Lees blog

Marvin Grouw

Marvin werkt sinds 2014 als Voedingsadviseur en is de oprichter van Voeding-en-fitness.nl. Naast krachttraining en (lekker) eten houdt hij zich graag bezig met het schrijven over voeding, fitness en supplementen om jullie te informeren. Bovendien helpt hij velen op weg naar hun doelen via Online Personal Training. Lees hier meer over Marvin!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twintig − 13 =