Bijgewerkt op 6 juli 2024 door Marvin
Het is normaal om te zweten als je fanatiek aan het sporten bent. Zeker tijdens het hardlopen of tijdens een zware workout in de sportschool gaat je zweetproductie omhoog. Dit is een natuurlijk proces. Vervelender wordt het wanneer je zweet stinkt en jij, en je medesporters, hier last van hebben.
Schaam jij je voor een nare zweetlucht bij het sporten? Er zijn gelukkig oplossingen. In deze blog op Voeding-en-fitness.nl geef ik je tips tegen een nare zweetlucht bij het trainen!
Waarom stinkt mijn zweet?
Zweten doen we allemaal. Het is een manier van het lichaam om af te koelen. Is het erg warm buiten of ben je fanatiek aan het sporten? Dan zal je meer zwet gaan produceren. Wanneer het zweet verdampt van de huid, absorbeert het hitte die anders direct op de huid was terecht gekomen.
Zweetvocht bestaat voor een groot deel uit water en zout, maar ook uit andere stofjes. Dit zijn onder andere paracresol en orthocresol. Dit zijn twee ontsmettende stoffen. Deze stoffen zorgen niet voor een zweetlucht bij het sporten. Het stinkende zweet wordt geproduceerd door de apocriene zweetklieren. Deze bevinden zich onder de oksels, rond de tepels en rond de anus. Dit zweet is vetter en bevat stoffen die, wanneer ze in contact komen met bacteriën op de huis, gaan stinken.
Bij sommige mensen zijn deze apocriene zweetkliertjes veel actiever dan bij anderen. Er wordt dan meer stinkend zweet geproduceerd. Ook kan zweet meer stinken wanneer er eiwitten worden afgebroken in plaats van koolhydraten (als energiebron). Zweet krijgt dan een zure ammoniakachtige geur.
En zweetvoeten dan…
Niet alleen het zweet op je bovenlichaam, zoals onder je oksels, kan gaan stinken. Veel sporters hebben namelijk ook last van zweetvoeten. Ook onze voeten hebben zweetkliertjes om het lichaam te koelen en hydrateren. Bij overmatig transpireren kunnen zweetvoeten leiden tot stinkvoeten.
Dit komt niet door het zweet zelf, maar door bacteriën en schimmels die op je voeten leven. Deze gedijen goed in een vochtige en warme omgeving. Omdat je tijdens het sporten sokken en sportschoenen aan hebt creëer je de ideale omstandigheden voor stinkvoeten.
De bacteriën en schimmels op je voeten voeden zich met huidschilfers en laten bepaalde zuren achter op je huid. In combinatie met de stoffen in zweet zorgen deze voor een vieze zweetlucht. Maar wat te doen tegen zweetvoeten? Hieronder lees je de beste tips tegen een vieze zweetlucht bij het sporten.
Nare zweetlucht bij het sporten voorkomen
Maak je niet te druk om het zweten zelf. Transpireren is natuurlijk en een middel van je lichaam om af te koelen en te hydrateren. Als je niet zweet is de kans groot dat je oververhit raakt tijdens het sporten. Maar maakt die zweetgeur je onzeker en heb je er veel last van? Dan kun je onderstaande tips tegen een zweetlucht bij het sporten proberen!
1. Draag luchtige sportkleding
Draag je graag strakke kleding tijdens het sporten? Zorg er dan voor dat het sportkleding van hoge kwaliteit is en dat het goed ademt. Als jouw sportkleren niet goed om gaan met warmte, dan blijft het zweet ‘broeien’. Er hoopt zich steeds meer zweet op onder je oksels (en op andere plekken). Hierdoor wordt de zweetlucht sterker.
Door luchtige sportkleding te dragen wordt de warmte beter gereguleerd en kan zweet goed worden afgevoerd. Dit voelt niet alleen prettiger, je zweet zal ook minder gaan stinken. Toch wat last van zweetplekken en een muffe geur in je favoriete sportoutfit? In deze blog geef ik tips over het wassen van sportkleding!
2. Eet voldoende voor het trainen
Ruikt jouw zweet vaak zuur en zelfs een beetje naar ammoniak? Dan eet je waarschijnlijk te weinig. Als je lichaam te weinig energie binnenkrijgt in de vorm van koolhydraten, zal het eiwitten gaan verbruiken als brandstof. Bij de afbraak van deze eiwitten ontstaat een ammoniakgeur en dit verlaat het lichaam via jouw zweet.
Zorg er dus voor dat je ongeveer anderhalf tot twee uur voor je workout een koolhydraatrijke maaltijd nuttigt. Dit heeft meer voordelen dan het tegengaan van een vieze zweetlucht bij het sporten. Je sportieve prestaties zullen ook verbeteren. Bovendien help je op deze manier je spiermassa behouden. Gaat je lichaam eiwitten afbreken? Dan is dit namelijk nadelig voor jouw spieren.
3. Drink genoeg water tijdens het sporten
Naast dat het belangrijk is om genoeg te eten, is het ook aan te raden om tijdens het sporten voldoende te drinken. Dit zorgt er niet voor dat je minder gaat zweten, maar het verdund de concentratie van je zweet. Omdat je meer vocht transpireert is de concentratie geurende stofjes lager. Op deze manier is de geur van je zweet minder sterker. Vergelijk het maar met ochtendurine, wat ook sterker ruikt dan wanneer je overdag veel water hebt gedronken.
4. Scheer je okselhaar
Heb jij veel okselhaar of borsthaar? Dan kan dit een oorzaak zijn van die vervelende zweetlucht. Oksel- en borsthaar houdt namelijk het zweet vast en maakt het moeilijk om te verdampen. Bovendien blijven er meer bacteriën en huidschilfers in hangen. In combinatie met een hoge zweetproductie zorgt dit ervoor dat je zweet sneller gaat stinken. Een goede en makkelijke oplossing is het scheren van borst- en okselhaar.
5. Gebruik een goede anti-transpirant
Deze tip tegen een nare zweetlucht bij het sporten is natuurlijk erg voor de hand liggend. Maar toch belangrijk om te vermelden: kies een goede deodorant die past bij jouw lichaam en activiteitsniveau. Zeker wanneer je snel en veel transpireert is het belangrijk om een goede deo te kopen, met een sterk anti-transpirant werking. Let ook goed op je huidtype.
Heb je een gevoelige huid of is je huid overgevoelig voor sommige bestanddelen van deodoranten? Kies dan een merk speciaal geschikt voor gevoelige huid of zonder allergenen. Kies altijd een anti-transpirant en niet alleen een deo met een lekker geurtje. Een anti-transpirant gaat het zweten tegen, terwijl een deodorant met luchtje alleen de zweetgeur (tijdelijk) maskeert.
6. Let op je persoonlijke hygiëne
Stinkt jouw zweet? Dan betekent dit natuurlijk niet direct dat je een slechte persoonlijke verzorging hebt. Overactieve zweetklieren zorgen voor een hogere productie van zweet en dit kan dus al snel gaan stinken. Toch speelt hygiëne een belangrijke rol bij het verminderen van een zweetlucht.
Door jezelf goed te wassen en ook vooral goed af te drogen, verminder je bacteriën, schimmels en huidschilfers op je lichaam. Hierdoor kunnen de stofjes in zweet minder makkelijk vermengen met bovengenoemde deeltjes op het lichaam. Zweet zal minder gaan stinken!
Vooral bij zweetvoeten is dit belangrijk. Was je voeten elke dag en droog je voeten goed af, vooral tussen je tenen. Bacteriën en schimmels vermenigvuldigen zich snel in warme en vochtige plekken, zoals tussen je tenen. Knip ook regelmatig je teennagels om de ophoping van vuil hieronder te voorkomen. Harde plekken en eelt op je voeten kun je voorzichtig vijlen.
7. Draag elke dag schone sokken
Veel last van zweetvoeten? Dan is het belangrijk om elke dag schone sokken te dragen en regelmatig van sportschoenen te wisselen. Draag bij voorkeur sokken en schoenen die van natuurlijke materialen gemaakt zijn. Deze zijn luchtiger en voeren zweet beter af. Denk aan leren schoenen en katoenen sokken.
Als je meerdere dagen dezelfde sokken draagt hopen de bacteriën en schimmels zich op. Evenals oud zweet. Ga je weer sporten, dan krijg je heel snel last van een vieze zweetgeur. Tegenwoordig zijn er middeltjes verkrijgbaar die je in je schoenen kunt strooien. Deze poeders bestrijden de schimmels en bacteriën die zweetvoetengeur veroorzaken.
8. Overmatige transpiratie voeten tegengaan
Zweten jouw voeten of oksels snel? Dan kun je overwegen om een speciale spray te gebruiken (zoals PediFris of Odorex bijvoorbeeld). Deze middeltjes zorgen er voor dat de zweetkanalen worden vernauwd. Dit zorgt voor een vermindering in de zweetproductie op desbetreffende plek. Je kunt dit dus gebruiken onder je oksels of op je voeten. Let wel op; je lichaam wil zweet alsnog uitscheiden en waarschijnlijk ga je op andere lichaamsplekken meer zweten. Dit zijn echter de plekken die minder snel voor nare zweet luchtjes zorgen.
Met deze tips kun jij die vieze zweetlucht bij het sporten verminderen of zelfs helemaal voorkomen. Heb jij nog goede anti-zweet tips? Laat het ons weten in een reactie op dit artikel van Voeding-en-fitness.nl!
- Omega 3: wat is het en waarom is omega 3 belangrijk voor je gezondheid - 3 oktober 2024
- 40 punten dieet: wat is het en hoe werkt dit dieet? - 1 oktober 2024
- Moonstruck 2 Review 2024 – Zoomad Labs - 25 september 2024