• xxl nutrition korting

8 redenen waarom krachttraining voor vrouwen belangrijk is!

Laatste update op 20 oktober 2018

Krachttraining voor vrouwenRondkijkend in mijn eigen sportschool zie ik slechts een handjevol vrouwen die fanatiek aan krachttraining doen. De meeste ‘huisvrouwen’ werken een matig intensieve training af op een aantal apparaten, doen wat cardio en vullen de rest van hun programma met kwekken en roddelen. Het krachthonk wordt voornamelijk bezet gehouden door mannen. Waarom doen vrouwen minder vaak fanatiek aan krachttraining? Wat houdt hen tegen? Een veel gehoord argument is dat ze bang zijn om TE gespierd te worden en mannelijke vormen te krijgen. Dames, hier kunnen we heel makkelijk in zijn… dit zal echt niet gebeuren! Vrouwen hebben een te lage testosteronspiegel en zullen echt niet gauw te gespierd worden. Zij maken immers minder snel spieren aan. Krachttraining zorgt juist voor vrouwelijkere vormen, omdat het de spieren strakker maakt! Zo draagt krachttraining voor vrouwen bij aan stevigere billen en borsten, een strakkere buik en minder cellulitis!

Toch blijft het lastig om vrouwen ervan te overtuigen dat krachttraining prima bij hen past. Hieronder vind je 8 belangrijke redenen waarom krachttraining voor vrouwen bijzonder gunstige effecten kan hebben!

Waarom krachttraining voor vrouwen belangrijk is

Maar wat zijn nu de belangrijkste voordelen van krachttraining voor vrouwen? We hebben 8 redenen voor je op een rij gezet.

1. Je zult meer vet verliezen dan je spieren zult winnen

Krachttraining voor vrouwen zal niet resulteren in een TE breed en gespierd lichaam. Vrouwen die aan krachttraining doen verliezen meer vet en bouwen een kleine hoeveelheid aan spieren op. Vrouwen hebben namelijk 10 tot 30 keer minder hormonen (zoals testosteron) die ervoor zorgen dat de spiergroei explosief toeneemt. Vrouwen die fanatiek trainen merken juist dat hun vrouwelijke vormen geaccentueerd worden en zij strakker in hun vel zitten.

2. Toename van spiermassa = hogere vetverbranding

Krachttraining zorgt voor een toename van spiermassa. Deze extra spieren verbruiken in rust meer calorieën dan vetmassa doet. Dit houdt in dat jij, zelfs terwijl jij helemaal niks doet, al meer calorieën en vet verbrand dan jouw lichaam eerst deed. Een toename in spiermassa van een halve kilo zorgt ervoor dat je in rust al 50 calorieën meer verbrandt per dag!

3. Een toename van kracht helpt je bij dagelijkse activiteiten

Krachttraining voor vrouwen draagt bij aan een kracht toename van 30 tot 50 procent. Deze extra kracht zal helpen bij allerlei dagelijkse bezigheden. Zo wordt het makkelijker om de boodschappen te dragen, je kinderen op te tillen of om dat vervelende potje augurken open te draaien!

4. Krachttraining zorgt voor sterkere botten

Op een latere leeftijd zijn vrouwen gevoeliger voor het ontwikkelen van osteoporose, oftewel broze botten. De botdichtheid neemt geleidelijk af naarmate je ouder wordt en dit kan leiden tot blessures. Krachttraining gaat dit proces tegen. Gewichtstraining zorgt ervoor dat de botdichtheid en botsterkte behouden blijft en zelfs toeneemt! Zelfs op een latere leeftijd heeft krachttraining dus gunstige effecten voor vrouwen.

5. Een kleinere kans op diabetes

Volwassenen met overgewicht lopen het risico om diabetes te krijgen. Diabetes, ook bekend als suikerziekte, is een stofwisselingsaandoening waar steeds meer mensen in Nederland mee te maken krijgen. Krachttraining verbetert de glucose-regulering in het lichaam, waardoor de kans om diabetes te ontwikkelen drastisch afneemt. Ook wanneer je wilt sporten met diabetes is krachttraining een goede optie!

6. Krachttraining is goed voor hart en bloedvaten

Krachttraining voor vrouwen helpt het cholesterolgehalte op peil te houden en verbetert de bloeddruk. Een krachttrainingsprogramma gecombineerd met cardio training draagt bij aan een gezonder hart- en vaatstelsel en verkleint de kans op hart- en vaatziekten.
krachttraining vrouwen

7. Gewichtstraining zal rugklachten en artritis tegengaan

Krachttraining waarbij aandacht wordt geschonken aan het versterken van de lage rugspieren verminderde pijnklachten in de rug van vrouwen met maar liefst 80%. Training met gewichten vermindert artritis-pijn en versterkt gewrichten.

8. Je zelfvertrouwen zal toenemen

Krachttraining zal er niet alleen voor zorgen dat je er beter uitziet, ook je mentale gezondheid zal verbeteren. Vrouwen die regelmatig aan weerstandtraining doen zitten vaak beter in hun vel en dit stralen ze ook uit. Zij zijn meer tevreden over hun lichaam en voelen zich krachtiger en daardoor hebben zij meer vertrouwen in hun eigen kunnen!

Krachttraining en vrouwen = prima combinatie!

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er genoeg redenen voor vrouwen om aan krachttraining te doen. En dan bedoel ik een zelfde soort trainingsprogramma als mannen volgen, in plaats van 3 setjes op de adductor en abductor gevolgd door 2 setjes chestpress! Kom op dames, vergeet die negatieve vooroordelen en zie in dat krachttraining voor vrouwen bijzonder goed uit kan pakken! Vind jij het lastig om de stap te zetten? Een voeding- en trainingsschema kan je goed op weg helpen. Bekijk hier de mogelijkheden van mijn Online Personal Training.

Persoonlijk Fitnessschema op Maat
Weinig resultaat in de gym? Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het samenstellen van een fitnessschema? Laat mij je helpen! Op basis van jouw wensen, doelen en fysieke mogelijkheden maak ik een trainingsprogramma op maat. Zelfs thuis trainen is mogelijk. Zo bereik jij de beste shape ooit!
Volg Marvin
Laatste berichten van Marvin (alles zien)

Doe jij al fanatiek aan krachttraining? Waarom wel of waarom niet? 

Meer interessante fitness tips
Meer progressie bij bankdrukken door sneller uit te stoten
Meer progressie bij het bankdrukken door sneller uit te stoten

Merk jij dat je tegen een plafond aan zit bij het bankdrukken. Ga je niet meer omhoog in gewicht en weet je niet hoe je Lees blog

RECEPT: lekkere shake voor spiergroei
shake voor spiergroei

Probeer jij meer spieren te krijgen? Dan weet je vast wel dat je meer calorieën moet eten dan je lichaam verbruikt op een dag. Wanneer Lees blog

Dumbbell Fly; essentieel voor een volle en gevormde borst!
dumbbell fly uitvoering

Tijdens een borsttraining mag de Dumbbell Fly eigenlijk niet ontbreken. Met deze borstspier oefening pak je de spier op een andere manier aan dan wanneer Lees blog

Dumbbell Shoulder Press; traint de hele schouder
dumbbell shoulder press

De schouder is een complex gewricht met verschillende kleine spieren. Er bestaat een variatie aan oefeningen om deze spieren te trainen. De Dumbbell Shoulder Press Lees blog

Marvin

Marvin werkt sinds 2014 als Voedingsadviseur en is de oprichter van Voeding-en-fitness.nl. Naast krachttraining en (lekker) eten houdt hij zich graag bezig met het schrijven over voeding, fitness en supplementen om jullie te informeren. Bovendien helpt hij velen op weg naar hun doelen via Online Personal Training. Lees hier meer over Marvin!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 × 2 =