• xxl nutrition banner

5x de beste mealprep accessoires

Bijgewerkt op 12 juni 2024 door Marvin

We zijn tegenwoordig drukker dan ooit. Lange werkdagen, studie, sociaal leven en een fanatiek trainingsschema. En dan willen we ook nog gezond eten. Helaas schiet dat laatste er regelmatig bij in, omdat we geen tijd of zin hebben om te koken. Mealpreppen kan uitkomst bieden. Door gezonde maaltijden voor de hele week klaar te maken, heb jij altijd een bakje met goede voeding achter de hand. Maar wat heb je hiervoor nodig? Ik deel de beste mealprep accessoires in deze blog op Voeding-en-fitness.nl!

mealprep accessoires

Voordat ik je de beste accessoires voor meal preppen ga laten zien, leg ik je eerst uit wat mealpreppen precies is.

Wat is meal preppen?

De term meal preppen komt van meal preparation en betekent eigenlijk het voorbereiden van je maaltijden. Tijdens de mealprep is dat ook precies wat je doet, je bereidt de maaltijden voor de rest van de week voor.

Door op 1 moment veel gezonde recepten te bereiden, hoef je op de andere dagen van de week geen tijd meer te spenderen aan het koken. Je maakt een grote pan rijst, met groenten en kip of vis. Vervolgens verdeel je het eten in porties voor de komende dagen.

Welke mealprep accessoires heb je nodig?

Mealpreppen wil je natuurlijk zo efficiënt mogelijk doen. Zeker wanneer je niet van koken houdt en dus niet de hele zondagavond in de keuken wil staan. Om jouw meal prep zo makkelijk mogelijk te maken kun je een aantal producten gebruiken. Welke mealprep accessoires heb je nodig?

  • Rijstkoker
  • Grote pannen
  • Bakjes en broodtrommels
  • Keukenweegschaal
  • Koeltas

Rijstkoker handig bij mealprep

Er zijn veel gezonde recepten die je kunt maken bij het mealpreppen. Maar de favoriet onder krachtsporters is toch wel rijst met kip en groenten. Je kunt rijst natuurlijk koken in een pan, maar een rijstkoker is een handige toevoeging in jouw keuken.

Je moet namelijk op veel letten als je een grote batch met eten aan het koken bent. Door het gebruik van een rijstkoker neem je wat werk uit handen en heb je meer tijd (en aandacht) voor de rest van je maaltijden. Een rijstkoker stoomt de rijst tot in perfectie gaar. Je hebt dus nooit meer last van aangekoekte of verbrande rijst. Dit maakt de rijstkoker een van de meest handige mealprep accessoires.

Zorg voor genoeg (grote) pannen

Tijdens het meal preppen kook je een grote hoeveelheid eten in 1 keer. Hier heb je dus genoeg pannen voor nodig, anders kom je in de knel. Haal dus wat extra pannen in huis en zorg ervoor dat deze groot genoeg zijn voor een flinke mealprep. Je kunt deze pannen bijvoorbeeld bestellen via Bol.com of bij de Ikea kopen.

Je hebt in ieder geval een grote braadpan, koekenpan en wokpan nodig. Zo kun je alle gerechten bereiden die je maar wil. Let bij het kopen van nieuwe pannen wel goed op. Gebruik je een inductiekookplaat thuis? Dan moet je speciale inductiepannen kopen. Andere pannen zijn namelijk niet geschikt voor het koken op inductie.

Bakjes om je mealprep te bewaren

Koken is één, het bewaren van je mealprep maaltijden is een tweede. Om je maaltijden goed te bewaren kun je tupperware bakjes, broodtrommels en diepvrieszakjes in huis halen. Zorg er hierbij voor dat de bakjes geschikt zijn voor de vaatwasser (zo hoef je niet alles met de hand af te wassen). En dat ze natuurlijk ruim genoeg zijn om jouw maaltijd in te bewaren.

Het meest praktisch is om bakjes van hetzelfde merk of in ieder geval van een gelijke grootte te kopen. Zo kun je alles makkelijker stapelen en weet je dat elke maaltijd ongeveer dezelfde hoeveelheid bevat. Goede mealprep bakjes kun je kopen bij winkels als de Hema of Xenos, maar natuurlijk ook eenvoudig online.

Leg jij jouw bakje of broodtrommel op je werk in een gedeelde koelkast? Dan kun je jouw broodtrommel bedrukken, zodat jij en je collega’s precies weten welke maaltijd van jou is. Dat scheelt weer een hoop gedoe, zoals bij het gebruiken van handgeschreven labels bijvoorbeeld.

Keukenweegschaal voor tracken voeding

Een van de belangrijkste mealprep accessoires is de keukenweegschaal. Wanneer je de keuze maakt om te gaan meal preppen ben je waarschijnlijk bewust met je voeding bezig. Wellicht volg je wel een voedingsschema op maat, waarbij je goed op je caloriebehoefte en macro’s moet letten. Door een keukenweegschaal te gebruiken bij het klaarmaken van jouw maaltijden houd je altijd controle over wat je lichaam binnenkrijgt. Je kunt immers precies de juiste hoeveelheden rijst, groentes en kip of vis afwegen.

Ik raad aan om een analoge keukenweegschaal te kopen en bij voorkeur een model met tarrafunctie. Keukenweegschalen met tarrafunctie zijn handig bij het mealpreppen. Je kunt hier namelijk een kom op de weegschaal zetten en hem vervolgens weer op 0 gram instellen. Zo wordt het gewicht van de kom niet meegewogen.

Koeltas of koelbox

Heb jij de beschikking over een koelkast op je werk? Dan heb je waarschijnlijk geen koeltas- of box nodig. Echter heeft lang niet iedereen een werkplek met koelkast. Voor alle sporters die de hele dag onderweg zijn of werkzaam zijn op een locatie zonder koelmogelijkheden kan een goede koeltas ideaal zijn. Zo kun je jouw geprepte maaltijden vers en lekker houden. Zeker in de zomer is het niet lekker als je een verse maaltijd de hele dag buiten de koeling moet bewaren.

In een koeltas kun je jouw gezonde lunchmaaltijden en drinken koel houden. Online kun je een goede koeltas al kopen voor een bedrag tussen de 20 en 30 euro. Een kleine investering die veel waard is, vooral tijdens de warmere dagen.

meal preppen nodig

In deze blog heb je de 5 beste mealprep accessoires kunnen ontdekken. Gebruik deze producten om goed voorbereid met mealpreppen te beginnen. Of doe ze cadeau aan een fitness liefhebber. Heb jij nog handige tips? Deel ze in een reactie hieronder!

Dit zijn de beste meal prep accessoires:

  • Rijstkoker
  • Pannen
  • Bewaarbakjes
  • Weegschaal
  • Koelbox of tas
Volg Marvin
Meer handige fitness tips
Prep The Food review & ervaring + 10% korting
prep the food review

Vind jij het lastig om gezonde maaltijden te bereiden voor jezelf? Geef jij jezelf niet genoeg tijd om te koken, of heb je gewoon een Lees blog

Fuelyourbody review & ervaring + 10% korting
fuelyourbody review

Voeding is enorm belangrijk bij het behalen van jouw fitnessdoelen. Of je nu aan het bulken bent voor meer spiermassa of vet wil verliezen, je Lees blog

Meal preppen? 5 tips voor beginners
meal preppen tips

We hebben een druk leven. Naast werk of studie proberen we tijd te maken om vaker te gaan sporten, leuke dingen te doen én ons Lees blog

Muscle Meals review & ervaring
muscle meals review

Wil jij de beste resultaten behalen in de sportschool? Dan is niet alleen je training belangrijk. De juiste voeding speelt een zeer grote rol, zowel Lees blog

Marvin Grouw

In 2014 ben ik afgestudeerd als Sportmanager aan Hogeschool Windesheim Zwolle. Daarna heb ik mij verder gespecialiseerd tot Voedingsadviseur en Personal Trainer. Sindsdien ben ik werkzaam voor diverse sportscholen in Harderwijk en schrijf ik content voor platformen als XXL Nutrition en Fit Meals. Ik heb Voeding-en-fitness.nl opgericht om mijn waardevolle kennis en ervaringen te delen over krachttraining, voeding en supplementen. Zo help ik jou graag bij het bereiken van je (sportieve) doelen. Ik help al ruim 10 jaar sporters met online personal training en voedingsadvies op maat. Lees hier meer over Marvin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *