• xxl nutrition banner

5 x smoothie ingrediënten voor extra calcium

Bijgewerkt op 18 december 2023 door Marvin

extra calcium smoothieAls je graag sport zal je vast weten dat calcium belangrijk is voor je lichaam. Tijdens het sporten is de kans namelijk groter dat er calcium aan je lichaam onttrokken wordt. Als je transpireert verlies je belangrijke mineralen, waaronder calcium. Calcium is niet alleen belangrijk voor gezonde botten, maar ook voor de samentrekking van spieren. Er wordt zelfs gezegd dat het kan helpen je cholesterol te verlagen, maar daar zijn de meningen nog te veel over verdeeld¹.

Als je niet genoeg calcium in je lichaam hebt, is de kans groter dat je spierpijn krijgt na een zware fysieke inspanning. Zuivelproducten zijn een bekende bron van calcium. Maar in dit artikel geven we je 5 ingrediënten voor je shake of smoothie die helpen bij het binnen krijgen van extra calcium!

Kans op osteoporose?

Voor vrouwen die intensief sporten is extra calcium helemaal van groot belang, vrouwen die meer dan 7 uur per week aan sport doen hebben namelijk een verhoogde kans op osteoporose, ook wel botontkalking genoemd. Dit is een aandoening waardoor de botten broos en kwetsbaar worden en daardoor sneller kunnen breken. Gelukkig helpt krachttraining tegen osteoporose, waardoor het ook voor vrouwen belangrijk is om met gewichten te trainen!

Maar ook voor kinderen is een calcium tekort gevaarlijk. De kans op het ontwikkelen van Rachitis (Engelse ziekte) is groter wanneer kinderen te weinig calcium binnen krijgen. De botgroei verloopt onvolledig en zodoende ontstaan er misvormingen in het skelet.

Smoothie ingrediënten voor extra calcium

Tijd om hier wat aan te doen dus! Hieronder vind je 5 ingrediënten die je aan je smoothie kunt toevoegen om de inname van calcium te verhogen.

1. Melk

Zuivel wordt het meest geassocieerd met calcium. Melk bevat calcium en beschikt ook nog eens over vitamine D, wat je lichaam helpt het calcium beter op te nemen. Helaas kan niet iedereen melkproducten even goed verdragen – drink het in dat geval dus met mate. Geen last van een koemelkallergie of lactose-intolerantie? Dan kun je gerust jouw eiwitshake of smoothie aanmaken met melk.

2. Groene bladgroenten

Groene bladgroentes zijn ontzettend rijk aan calcium. Zo bevat boerenkool ongeveer 200 mg calcium en spinazie wel 100 mg calcium per 100 gram groenten. Boerenkool kan echter wel een wat bittere smaak aan je smoothie toevoegen. Compenseer boerenkool daarom met iets zoet, zoals honing of amandelen. Uiteraard kun je om extra calcium binnen te krijgen er ook voor kiezen om groene bladgroenten bij je avondeten te nemen (denk eens aan stamppot boerenkool bijvoorbeeld).

3. Amandelen

Ongezouten noten passen prima in een gezond voedingsschema. Noten leveren namelijk een prima dosis eiwitten en bevatten gezonde vetten. Amandelen bevatten zelfs nog meer calcium dan groene bladgroenten. Je kunt bijvoorbeeld gemalen amandelen in de blender gooien of amandelmelk gebruiken als je lactose-intolerant bent (of het gewoon lekker vindt, natuurlijk).

4. Sinaasappels

Een sinaasappel is niet per se een bron van calcium (met 40 mg calcium per 100 gram sap bevat het daar te weinig voor), maar het vormt wel een goede – en heerlijk frisse – basis voor een smoothie en zo voeg je toch nog dat extra beetje calcium toe.

5. Broccoli

Wist je dat ook broccoli best veel calcium bevat? Zo’n 47 mg per 100 gram maar liefst. Bovendien bevat broccoli veel oplosbare voedingsvezels, welke je stoelgang bevorderen en helpen je cholesterol te verlagen. Zilvervliesrijst, kipfilet en broccoli is een typische maaltijd voor krachtsporters geworden. Maar je kunt broccoli ook in een smoothie of slow-juice-sapje verwerken. Heerlijk in een groene smoothie met selderij, groene appel en amandelmelk!

Heerlijke smoothies waardoor je toch aan je benodigde dagelijkse hoeveelheid calcium komt, dat is toch veel lekkerder dan een gewoon glas melk?

calcium supplementen

Calcium supplementen?

Wanneer je een gevarieerd eetpatroon volgt, waarin je de hierboven genoemde producten verwerkt, krijg je waarschijnlijk wel voldoende calcium binnen. Eet jij weinig gevarieerd, dan kan het wenselijk zijn om een calcium supplementen te gebruiken om extra calcium in te nemen. Ook zijn er een aantal andere redenen om calcium suppletie te overwegen:

  • Wanneer je veganistisch eet
  • Wanneer je al last van osteoporose (botontkalking) hebt
  • Als je een verminderde gezondheid hebt waardoor je lichaam slecht in staat is calcium te absorberen. Bijvoorbeeld de ziekte van Crohn of PDS (Prikkelbare Darm Syndroom).
  • Als je een geruime periode aan de corticosteroïden zit

Extra calcium kopen?

Calcium is dus één van de belangrijke voedingsstoffen voor sterke botten. Bij de winkels hieronder kun je eenvoudig calciumtabletten bestellen. Ook zie je hieronder direct onze aanraders!

Persoonlijk voedingsschema op maat
Hulp nodig bij afvallen of spiermassa opbouwen? De door mij op maat gemaakte voedingsschema's helpen jou bij het bereiken van jouw doelen. Bulken of cutten? Een eetplan op maat van Voeding-en-fitness.nl zorgt ervoor dat jij resultaat boekt!
Volg Marvin

Bronnen

¹ https://www.verywell.com/can-calcium-lower-your-cholesterol-698107

Meer handige fitness tips
Superfoods zijn een trend, maar wat doen ze nu precies?
Rauwe chocolade

Tegenwoordig stappen steeds meer mensen over op het consumeren van zogenaamde superfoods. Deze gezonde voedingswaren, zoals Gojibessen, Tarwegras en Chiazaad, worden ook wel powerfoods genoemd. Lees blog

Combineer eiwit en creatine voor een maximale toename van vetvrije massa
eiwitshake met water of melk nemen?

Ben jij druk met fitness en trainen en houd jij je goed aan je voedingsschema, maar wil het maar niet vlotten met het aankomen van Lees blog

Bruin worden: 11 tips om rekening mee te houden
11 tips over veilig zonnen

Teveel zonlicht kan schadelijk zijn voor je huid. Naast het bekende verbranden ligt er een groter gevaar op de loer,namelijk huidkanker. Uiteraard krijg je niet Lees blog

Kipsensatie recept
Kipsensatie, het eerste recept van de week is een uitermate gezonde maaltijd!

Inspiratie nodig voor een gezonde maaltijd? Op Voeding-en-fitness.nl vind je elke week een nieuw lekker en gezond recept. Het eerste Recept van de Week is Lees blog

Marvin Grouw

In 2014 ben ik afgestudeerd als Sportmanager aan Hogeschool Windesheim Zwolle. Daarna heb ik mij verder gespecialiseerd tot Voedingsadviseur en Personal Trainer. Sindsdien ben ik werkzaam voor diverse sportscholen in Harderwijk en schrijf ik content voor platformen als XXL Nutrition en Fit Meals. Ik heb Voeding-en-fitness.nl opgericht om mijn waardevolle kennis en ervaringen te delen over krachttraining, voeding en supplementen. Zo help ik jou graag bij het bereiken van je (sportieve) doelen. Ik help al ruim 10 jaar sporters met online personal training en voedingsadvies op maat. Lees hier meer over Marvin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *