• xxl nutrition banner

5 voordelen van personal training

Bijgewerkt op 28 maart 2022 door Marvin

voordelen van personal trainingFitness is booming. Steeds meer mensen kiezen er voor om hun leefstijl te verbeteren. Meer sporten, gezonder eten en balans tussen training en ontspanning. In 2020 ging 26% van de Nederlanders wekelijks naar de sportschool (in 2018 was dat 21% en in 2001 was dat nog 12%). Wil jij ook gaan fitnessen, maar weet je niet hoe goed waar je moet beginnen? Begeleiding van een personal trainer kan dan een goede keus zijn.

Veel mensen blijken toch niet de intrinsieke motivatie en discipline te hebben om hun levensstijl aan te passen. Dat is zonde! Wil jij weten of personal training iets voor jou is? In deze blog op Voeding-en-fitness.nl geef ik je 5 voordelen van personal training. Want ik gun iedereen een gezonder leven!

Wat is personal training?

Personal training staat voor persoonlijke begeleiding. Een goede personal trainer helpt jou met een fitnessschema op maat. Afgestemd op jouw doelen, fysieke mogelijkheden, trainingsniveau en trainingsfrequentie wordt een trainingsplan samengesteld. Hierin wordt dus met verschillende factoren rekening gehouden, met als doel om jou fitter, sterker en gezonder te maken.

Je kunt persoonlijke begeleiding krijgen bij afvallen, spiermassa opbouwen en sterker worden. Maar ook bij revalidatie en verbeteren van conditie en lenigheid kan een personal trainer helpen.

Personal trainers stellen niet alleen het programma samen, ze begeleiden jou intensief bij het sporten. Zo motiveren ze je tijdens het uitvoeren van fitness oefeningen, letten ze op de techniek en geven ze nuttige tips om de resultaten te verbeteren. Naast het praktische gedeelte komt er ook een stukje prestatiepsychologie bij kijken. Bij personal training is het belangrijk dat de coach je weet te prikkelen en stimuleren.

Persoonlijk sport- en voedingsbegeleiding

Sport en gezonde voeding gaan hand in hand. Om je gezondheid te verbeteren en je sportieve prestaties naar een hoger niveau te tillen, is het belangrijk om ook je voedingspatroon aan te passen. Hier kan een personal trainer je ook bij helpen. Een goede sportschool biedt personal trainers die geschoold zijn in zowel voedings- als trainingsbegeleiding. Of ze hebben een voedingsadviseur in dienst om jou te voorzien van voedingsadvies.

Met een voedingsschema op maat wordt een eetplan gemaakt welke is afgestemd op jouw wensen, doelen, eetvoorkeuren en activiteitsniveau. Natuurlijk worden jouw fitness- en voedingsplannen op elkaar afgestemd. Aan de hand van een intakegesprek wordt gekeken naar onder andere:

 • Doelstelling
 • Algehele gezondheid
 • Fysieke mogelijkheden en blessures
 • Huidige eetpatroon
 • Intoleranties
 • Trainingservaring
 • Vetpercentage meting

De voordelen van personal training

Een personal trainer kan jou dus helpen als je net begint met trainen, of wanneer je al een tijdje tegen een plateau aan zit en deze wilt doorbreken. Maar wat zijn de belangrijkste voordelen van personal training? Hieronder licht ik een aantal pluspunten toe.

 1. Deskundige begeleiding
 2. Makkelijker jouw doelen behalen
 3. Stok achter de deur
 4. Ook mentale begeleiding
 5. Minder kans op blessures

Deskundige begeleiding van personal trainers

Als het goed is, heeft een personal trainer een goede opleiding gehad en dus veel kennis van zaken. Personal trainers moeten, naar mijn mening, verstand hebben van fysiologie, anatomie, trainingsprincipes, voedingsleer en een stukje fysiotherapie. Maar voor de allerbeste coaching is prestatiepsychologie ook erg belangrijk. Een personal coach moet jou immers kunnen motiveren en bijdragen aan gedragsverandering op de lange termijn.

Helaas kan iedereen zich tegenwoordig personal trainer noemen. Kijken we naar de voordelen van personal training, dan moet je dus kritisch naar de kwaliteit kijken. Op zoek naar hoogwaardige begeleiding? Check dan altijd even de opleidingen van een personal trainer. Opleidingen zelf zeggen niet alles, probeer dus ook ervaringen van anderen te achterhalen.

Wil jij anderen begeleiding? Lees hier hoe je personal trainer kunt worden!

Jouw doelen behalen

Een van de belangrijkste voordelen van personal training is natuurlijk dat jij wordt geholpen bij het behalen van jouw doelen. Of je nu vet wilt verliezen, meer spiermassa wilt opbouwen of je prestaties bij een andere sport wilt verbeteren. De persoonlijke begeleiding van een coach zet de puntjes op de i als het gaat om trainingspatroon en voeding. Belangrijke factoren om maximale progressie te halen.

Bovendien kun je in samenspraak met de personal trainer realistische doelen stellen. Vaak zijn we ambitieus als we starten met trainen. Maar onrealistische doelstellingen gaan ons niet helpen. Haal je een doel niet of niet snel genoeg? Dan verlies je de motivatie om verder te gaan met het veranderen van je leefstijl. De personal trainer kan kleinere doelen bepalen, zodat je stapsgewijs naar je ultieme doel toewerkt. Dit vergroot de kans op slagen.

personal training voordelen

Een stok achter de deur

Weet jij van jezelf dat je niet van krachttraining houdt? Dat je weinig zelfdiscipline hebt en het lastig vindt om zelfstandig naar de sportschool te gaan? Dan is personal training zeker iets voor jou! Je maakt namelijk een afspraak met een trainer om te komen sporten. Deze houdt zijn tijd voor jou vrij en daarom is het lastig om (makkelijk) af te zeggen.

Sporters die alleen trainen laten een training makkelijker schieten als ze even geen zin hebben. Een afspraak voor een trainingssessie staat al in je agenda en daardoor werkt dit als een stok achter de deur.

Motivatie en gedragsverandering

Beginnen met sporten en op je eten letten is slechts de eerste stap op weg naar een betere gezondheid. Om je leefstijl te veranderen en dit de rest van je leven vol te houden is het mentale aspect ook erg belangrijk. Verandering is lastig en veel mensen hebben hier moeite mee. Kijk maar eens naar alle nieuwe leden in de sportschool in januari. Veel goede voornemens, maar vaak haken ze na een paar weken weer af. Hoe zorg je nu voor continue motivatie en discipline?

Onder de voordelen van personal training verstaan we ook de psychologische begeleiding die personal trainers (moeten) bieden. Zit je even in een dipje? Weinig zin om te trainen en moeite om je nieuwe eetpatroon vast te houden? Dan is het de taak van een PT’er om jou te prikkelen.

Achterhalen wát er voor zorgt dat jij even geen motivatie of discipline hebt. De personal trainer kan bijsturen en coaching geven, zodat jij deze gedragsverandering succesvol vol kunt houden.

Voorkom blessures en overtraining

Ik zie het vaak in de sportschool; beginnende sporters die zonder begeleiding gaan trainen. Ondanks alle goede bedoelingen gaat er een hoop verkeerd. Te zwaar trainen zonder opbouw in het schema, elke dag het zelfde rondje doen en een verkeerde houding. In het begin geeft dit nog weinig problemen, maar blessures en overtraining liggen op de loer. Daarom raad ik altijd aan om, wanneer je wilt gaan sporten, eerst te starten met persoonlijke begeleiding.

De personal trainer zorgt namelijk voor een goede opbouw in een fitnessschema. Deze past bij jouw lichaam, belastbaarheid en niveau. Ook wordt er direct gecorrigeerd bij een verkeerde houding en foute techniek. Zo voorkom je het ontstaan van blessures. Hoewel krachttraining een zeer veilige sport is, krijgen overenthousiaste sporters vaak last van overbelasting. Door op de juiste wijze te trainen, onder persoonlijke begeleiding, behaal je maximaal resultaat zonder pijntjes of klachten.

Volg Marvin

Deze blog over de voordelen van personal training is geschreven in samenwerking met Optimum Change.

Bron afbeeldingen: Sport-people.nl & Dailysandals.com

Meer handige fitness tips
Superfoods zijn een trend, maar wat doen ze nu precies?
Rauwe chocolade

Tegenwoordig stappen steeds meer mensen over op het consumeren van zogenaamde superfoods. Deze gezonde voedingswaren, zoals Gojibessen, Tarwegras en Chiazaad, worden ook wel powerfoods genoemd. Lees blog

Krachtige borstspieren? Push-ups bouwen net zoveel kracht op als bankdrukken
Push-ups met elastiek

De borstspieren, één van de meest populaire spiergroepen onder de vele krachtsporters die Nederland rijk is. Monday chestday is een algemeen bekend begrip in de Lees blog

Combineer eiwit en creatine voor een maximale toename van vetvrije massa
eiwitshake met water of melk nemen?

Ben jij druk met fitness en trainen en houd jij je goed aan je voedingsschema, maar wil het maar niet vlotten met het aankomen van Lees blog

Creatine werking, voordelen, dosering en beste creatine
creatine gebruiken tijdens het cutten

Fitnessers en krachtsporters zijn over het algemeen bekend met creatine. Een grote groep sporters heeft het al één of meerdere keren gebruikt en zo niet, Lees blog

Marvin Grouw

In 2014 ben ik afgestudeerd als Voedingsadviseur en Personal Trainer aan Hogeschool Windesheim Zwolle. Sindsdien ben ik werkzaam voor diverse sportscholen in Harderwijk en schrijf ik content voor XXL Nutrition. Ik heb Voeding-en-fitness.nl opgericht om mijn waardevolle kennis en ervaringen te delen over krachttraining, voeding en supplementen. Zo help ik jou graag bij het bereiken van je (sportieve) doelen. Daarnaast help ik al bijna 10 jaar sporters met online personal training en voedingsadvies op maat. Lees hier meer over Marvin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zestien − dertien =