• xxl nutrition banner

5 voordelen van thuis trainen

Bijgewerkt op 10 juni 2024 door Marvin

thuis trainen voordelenTwijfel jij of je wilt gaan sporten in de sportschool of thuis gaat trainen? Iedereen heeft bepaalde redenen om thuis te fitnessen of juist naar de gym te gaan. De één vindt het sociale contact van het trainen in een grote sportschool erg prettig, terwijl een ander liever niemand om zich heen heeft. Persoonlijk train ik in de plaatselijke BasicFit vestiging en dat bevalt me prima. Natuurlijk zijn er wel eens dingen die me tegenstaan en mij aan het denken zetten om een homegym te beginnen.

Thuis fitnessen kan je namelijk veel voordelen bieden! Door een fitnessapparaat voor thuis te kopen en dit eventueel aan te vullen met wat losse gewichten kun je een prima workout neerzetten. Benieuwd naar een aantal voordelen van thuis trainen? In dit artikel op Voeding-en-fitness.nl heb ik er vijf voor je op een rij gezet.

Thuis trainen? 5 voordelen:

Benieuwd naar de belangrijkste voordelen van thuis trainen? Hieronder lees je waarom jij zou kunnen kiezen voor thuis sporten.

  • Trainen wanneer het jou uitkomt.
  • Nooit meer wachten op een bezet apparaat.
  • Geen pottenkijkers.
  • Geen maandelijkse contributie meer betalen.
  • Je eigen muziek aan of series kijken.

1. Thuis trainen wanneer jou dat uitkomt

Met dumbbells, een barbell met schijven, een fitness matje en een cardio fitnessapparaat voor thuis kun je een complete training uitvoeren wanneer jou dat uitkomt. Dat betekent dat je ’s morgens vroeg om 5 uur of om 6 uur op kunt staan om te gaan trainen. Of train je juist liever laat op de avond voordat je gaat slapen?

Ook geen probleem. Je hoeft geen rekening te houden met openingstijden van de gym en je hebt geen last van specifieke drukke of rustige tijden in de sportschool. Je kunt altijd trainen wanneer jou dat uitkomt. Dit geeft je meer vrijheid en is ideaal wanneer je een drukke baan moet combineren met je sociale leven en toch regelmatig wilt blijven sporten.

2. Nooit meer wachten met je eigen fitnessapparaat voor thuis

Bovendien is het je eigen fitnessapparaat voor thuis. Dat klinkt logisch, maar biedt meer voordelen dan je in eerste instantie zou denken. Zo hoef je nooit meer op iemand anders te wachten die zijn of haar setjes nog moet afmaken. Hoe vervelend is het wanneer je een fitnessschema volgt, maar telkens moet wachten omdat apparaten bezet zijn? Wanneer je thuis fitnesst heb je hier natuurlijk geen last van.

Bovendien kun je het apparaat afstellen zoals jij wilt en zal je het van binnen en van buiten leren kennen. Dat betekent dat je meteen kunt beginnen met trainen en je meteen weet hoe de verschillende functies werken. Geen verloren tijd meer wanneer je wilt gaan sporten.

3. Geen anderen die meekijken

En als je het fitness materiaal en je fitnessapparaat thuis gebruikt dan heb je bovendien geen last van anderen die met je meekijken. Zelfs wanneer de anderen aan het sporten zijn kan je het gevoel hebben dat je het middelpunt bent van de belangstelling. Het is één van de redenen waardoor veel mensen het niet prettig vinden om in de sportschool te trainen.

Vooral vrouwen worden relatief vaak bekeken, waardoor zij het prettig vinden om in het krachthonk te gaan trainen. In dat geval is thuis sporten een uitkomst. Je hebt dan immers geen last van anderen die met je mee (lijken te) kijken.

4. Investeren en daarna gratis trainen

Fitness apparaten voor thuis aanschaffen is ook financieel gezien een interessante keuze. Je doet daarmee eenmalig een investering en profiteert daar de rest van je leven van. Geen duur abonnement waarvoor je iedere maand betaalt. In plaats daarvan koop je het fitnessapparaat dat jij wilt gebruiken. Dat apparaat staat vervolgens ‘gratis’ (niet helemaal gratis, je hebt er immers al voor betaald) voor je klaar, zodat je daar zo vaak en zo lang als je wilt op kunt trainen.

Ook als je budget klein is kun je al thuis trainen. Voor een paar euro kun je namelijk al een paar dumbbells voor thuis kopen. Op die manier kun je zelfs met een klein budget starten met thuis te trainen zonder een duur maandelijks sportschool abonnement.

5. Televisie of Netflix kijken?

En plaats je jouw fitness materialen voor thuis in de buurt van je TV of laptop? Dan heb je tevens de mogelijkheid om televisie te kijken, net als je favoriete series op Netflix en HBO. Ook in de sportschool hangen er soms tv’s, maar dan ben je nog altijd afhankelijk van wat anderen graag willen zien. Met een fitnessapparaat voor thuis bepaal jij wat je kijkt, zodat het kijken van je favoriete serie eindelijk een gezonde bezigheid wordt.

Dit betekent ook dat je lekker je eigen muziek aan kunt zetten tijdens het sporten. Wil jij hardstyle pompen of heb je liever gangster rap? Het maakt allemaal niet uit, jij bent de DJ!

Thuis fitness apparaten kopen?

Wil jij graag op je gemakje thuis trainen en ben je op zoek naar het beste materiaal? Bij Voeding-en-fitness.nl geven we je graag tips en laten we je weten waar jij fitness apparaten kunt kopen. Via onderstaande links kun je direct het aanbod van de beste webwinkels bekijken.

Wat vind jij fijner; thuis trainen of naar de sportschool gaan? 

Persoonlijk Fitnessschema op Maat
Weinig resultaat in de gym? Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het samenstellen van een fitnessschema? Laat mij je helpen! Op basis van jouw wensen, doelen en fysieke mogelijkheden maak ik een trainingsprogramma op maat. Zelfs thuis trainen is mogelijk. Zo bereik jij de beste shape ooit!
Volg Marvin
Latest posts by Marvin Grouw (see all)
Meer handige fitness tips
10 thuis fitness oefeningen voor je hele lichaam
10 thuis fitness oefeningen

Niet iedereen vindt het fijn om in een sportschool te trainen. Behoor jij tot die groep sporters die liever lekker thuis traint? Dan hecht je Lees blog

Thuis trainen met een Full Body workout
thuis fitness full body

Thuis trainen wordt door veel mensen als erg fijn ervaren. Ook zonder de apparaten van de sportschool tot je beschikking te hebben kun je thuis Lees blog

5 multifunctionele thuis fitness apparaten
thuis fitness apparaten

Hoewel ik met alle plezier bij de BodyWorld in Harderwijk sport, denk ik steeds meer na over het opzetten van een home-gym. Thuis fitnessen wordt Lees blog

Thuis fitness materiaal: Wat heb je nodig?
thuis fitness materiaal kopen

Wanneer je geen tijd of zin hebt om naar een sportschool te gaan, of wanneer je je gewoon niet echt op je gemak voelt tussen Lees blog

Marvin Grouw

In 2014 ben ik afgestudeerd als Sportmanager aan Hogeschool Windesheim Zwolle. Daarna heb ik mij verder gespecialiseerd tot Voedingsadviseur en Personal Trainer. Sindsdien ben ik werkzaam voor diverse sportscholen in Harderwijk en schrijf ik content voor platformen als XXL Nutrition en Fit Meals. Ik heb Voeding-en-fitness.nl opgericht om mijn waardevolle kennis en ervaringen te delen over krachttraining, voeding en supplementen. Zo help ik jou graag bij het bereiken van je (sportieve) doelen. Ik help al ruim 10 jaar sporters met online personal training en voedingsadvies op maat. Lees hier meer over Marvin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *