• xxl nutrition banner

3 meest gebruikte supplementen bij fitness

Bijgewerkt op 10 mei 2024 door Marvin

meest gebruikte supplementen bij fitnessEr zijn ontzettend veel voedingssupplementen te vinden, die allemaal verschillende effecten hebben. Supplementen zijn enorm populair en een aantal werken dan ook goed bij het sporten. Andere producten beloven je van alles, maar hebben geen wetenschappelijk bewezen effect op je sportprestaties. Dus welke supplementen kunnen je wel helpen? Er zijn een aantal supplementen die erg effectief kunnen zijn bij de het stimuleren van de spiergroei en  het verhogen van de kracht. De meest gebruikte supplementen zijn creatine, eiwitshakes en pre workouts. Deze 3 supplementen zullen in dit artikel besproken worden.

De 3 meest gebruikte supplementen

Veel krachtsporters kiezen ervoor om creatine, whey shakes en pre workout supplementen te gebruiken. Waarom? Hieronder leggen we uit wat deze voedingssupplementen precies doen!

 1. Creatine
 2. Eiwitpoeder
 3. Pre Workout

Creatine

Creatine is een lichaamseigen stof en wordt dagelijks aangemaakt door het lichaam. Naast de aanmaak van creatine krijg je de stof ook binnen via de voeding. Creatine zit dan vooral in vis en vlees, zoals biefstuk. Het grootste effect van creatine is dat je een korte explosieve kracht ervaart. Dit houdt in dat je een krachttoename ervaart gedurende je training. Naast je explosieve krachttoename verbetert ook het spieruithoudingsvermogen. Dit betekent simpelweg dat je meer herhalingen kan doen en meer gewicht kan tillen [1].

Creatine is vooral goed voor sporters die gebruik maken van explosieve kracht en kunnen op deze manier betere resultaten behalen. Voor mensen die fitnessen, powerlifters en korte afstandssprinters is dit goed om te gebruiken. Een aantal belangrijke kenmerken en voordelen van creatine zijn:

 • Verbetert (spier)uithoudingsvermogen
 • Sneller herstel na een training
 • Meer spierkracht
 • Betere fitness resultaten
 • Niet bij iedereen merkbaar effect
Top 5 beste creatines
Creatine ondersteunt de prestaties bij explosieve krachtinspanningen, zoals sprinten en krachttraining. Benieuwd naar de Top 5 beste creatines van dit moment? Voeding-en-fitness.nl heeft ze voor je op een rij gezet!

Een van de meest gebruikte supplementen bij fitness is dus creatine. Hoewel creatine een supplement is dat zijn waarde heeft bewezen in de sportwereld blijven er toch een hoop fabels bestaan omtrent het gebruik. Op Voeding-en-fitness.nl hebben we eerder een artikel geplaatst met daarin alles over creatine!

Eiwitshakes meest gebruikte supplement

Eiwitten helpen bij het onderhouden en opbouwen van de spiermassa. Dit is natuurlijk belangrijk bij fitnessbeoefenaars. Na een zware inspanning zijn er kleine scheurtjes ontstaan in de spieren en eiwitten (aminozuren) vullen deze scheurtjes simpel gezegd op, waardoor de spiermassa kan toenemen. Eiwitshakes helpen bij dit proces, aangezien deze veel eiwitten bevatten en je dus snel en effectief je spieren kan onderhouden, omdat deze eiwitten uit deze shakes snel worden opgenomen in het lichaam [2]. De effecten van eiwitshakes zijn:

 • Sneller spierherstel
 • Helpt bij opbouw spiermassa
 • Betere fitness resultaten
 • Groei van het spiervolume
 • Niet direct noodzakelijk om genoeg proteïnen binnen te krijgen
Top 5 beste eiwitshakes
Zoek jij de beste eiwitshake? Wij hebben de beste eiwitten speciaal voor jou op een rij gezet. De best verkochte, beste koop en best geteste whey eiwitshakes voor spieropbouw en afvallen. En dat voor de laagste online prijs!

Eiwitshakes zijn ook één van de meest gebruikte supplementen in de sportwereld. Niet alleen krachtsporters, maar ook hardlopers of bijvoorbeeld voetballers gebruiken eiwitsupplementen. Het grote voordeel is namelijk dat zo’n whey shake erg gemakkelijk is en direct een hoge dosis eiwitten levert. Er bestaat een groot verschil in eiwitshakes want er bestaan verschillende soorten eiwitten. Ook de kwaliteit van eiwitshakes verschilt enorm, gebruik de Top 5 Beste Eiwitten van Voeding-en-fitness.nl om zeker te zijn van de hoogste kwaliteit en de laagste prijs!

Pre workout boosters

Deze supplementen zijn bedoeld om voor de training in te nemen. Dit supplement bevat in de meeste gevallen snelle koolhydraten, creatine, aminozuren, cafeïne en andere ingrediënten die je een energie boost geven [3]. Als je meer resultaat wilt halen uit een training en meer energie en kracht wilt, is het aan te raden om pre-workouts te gebruiken. Door dit goedje krijg je meer focus, kracht en energie. Dit resulteert in meer herhalingen, meer gewicht en een langer uithoudingsvermogen. Wil je meer energie en kracht bij je training, dan is dit product ideaal. De grootste voordelen van pre-workouts zijn:

 • Meer spierkracht
 • Meer (spier)uithoudingsvermogen
 • Meer energie
 • Meer ‘pomp’ in de spieren
 • Werking pre workout verschilt per persoon
Top 5 beste pre workouts
Zoek jij de beste Pre Workout Booster? Wil jij een knallende training met meer kracht, focus en spierpomp? Wij hebben de Top 5 beste pre-workout boosters speciaal voor jou samengesteld. Maximale resultaten voor de laagste prijs!

Zelf pre workout maken

Wanneer we kijken naar de meest gebruikte supplementen kunnen we pre-workout boosters niet vergeten. Voor een fitness sessie kan zo’n energieboost wel van pas komen, zeker na een lange dag school of zware werk week. Er zijn veel verschillende soorten pre workouts te koop en de samenstelling van deze supplementen verschilt enorm.

Ieder lichaam reageert anders op de stofjes in een pre-workout booster, waardoor je bij sommigen helemaal niks merkt en bij anderen een fantastische boost en krachttoename kunt ervaren. Wist je dat je zelf ook een pre workout kunt maken? Zo kun je zelf ‘spelen’ met de ingrediënten en doseringen om de ideale samenstelling voor jouw lichaam te creëren.

Welke van deze meest gebruikte supplementen gebruik jij?

Volg Marvin

Bronnen

 1. https://europepmc.org/abstract/med/10449017
 2. https://academic.oup.com/ajcn/article/96/6/1454/4571495/
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3761845/
Meer handige fitness tips
Kan je creatine gebruiken tijdens het cutten / droogtrainen?
creatine gebruiken tijdens het cutten

Een groot deel van de krachtsporters gebruikt wel eens creatine poeder. Het is één van de populairste supplementen, en de werking is wetenschappelijk bewezen. Creatine Lees blog

Moet ik mijn eiwitshake met water of melk nemen?
eiwitshake met water of melk nemen?

Onder veel krachtsporters bestaat nogal wat verwarring over de manier waarop ze hun proteïne shake moeten nemen. Is het nu beter om een eiwitshake met Lees blog

Pre workout tintelingen en jeuk: wat is de oorzaak en is het slecht voor je?
pre workout tintelingen jeuk

Herken jij dat gevoel na het innemen van je pre workout booster? Een jeukende en tintelende huid, vooral op je armen, hoofd en bovenrug? De Lees blog

Pre Workout zonder cafeïne: waarom een stim free pre workout kopen?
pre workout zonder cafeïne

Veel sporters gebruiken graag een pre workout booster voor hun training. Pre workouts worden vooral gebruikt om energie te leveren en bevatten daarom vaak een Lees blog

Marvin Grouw

In 2014 ben ik afgestudeerd als Sportmanager aan Hogeschool Windesheim Zwolle. Daarna heb ik mij verder gespecialiseerd tot Voedingsadviseur en Personal Trainer. Sindsdien ben ik werkzaam voor diverse sportscholen in Harderwijk en schrijf ik content voor platformen als XXL Nutrition en Fit Meals. Ik heb Voeding-en-fitness.nl opgericht om mijn waardevolle kennis en ervaringen te delen over krachttraining, voeding en supplementen. Zo help ik jou graag bij het bereiken van je (sportieve) doelen. Ik help al ruim 10 jaar sporters met online personal training en voedingsadvies op maat. Lees hier meer over Marvin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *