• xxl nutrition banner

10 vragen aan: Kim Hittinger

Bijgewerkt op 26 februari 2020 door Marvin

kim hittinger‘In onze rubriek: ’10 vragen aan:…’ interviewen/bevragen wij (semi-)topsporters naar hun visie en mening over onder anderen voeding, supplementen gebruik en rust m.b.t. de topsport. Topsporters moet goed in vorm zijn en blijven, maar hoe doen zij dit en hoe worden zij geholpen? Op deze vragen proberen wij antwoord te geven in deze rubriek. In eerdere edities hebben wij Souroush Moosavi (fitness atleet), Kingsley Ehizibue (speler PEC Zwolle) en Kiran Badloe (professioneel windsurfer) onze 10 vragen mogen stellen. Als 4e (semi-)topsporter interviewen wij Kim Hittinger. Kim doet aan atletiek met als specialisatie de middellange afstanden en ze is onderdeel van Team Distance Runners. Daarnaast wordt zij gesponsord door New Balance. Voordat we verder gaan met onze vragen is het natuurlijk leuk om iets meer te weten te komen over Kim Hittinger en haar loopbaan!

Wie is Kim Hittinger?

Kim is 21 jaar en woonachtig in Uithoorn / Castricum. Vanaf haar 7e levensjaar is Kim begonnen met atletiek en deed zij mee in alle onderdelen. Vanaf haar 13e levensjaar is Kim zich gaan specialiseren in de middellange afstanden. Ze omschrijft zichzelf als volgt:

“Ik zie mijzelf als snelle leerling, hard werkend en gedisciplineerd. Deze eigenschappen bezit ik vanaf jongs af aan al, maar deze zijn de afgelopen jaren wel sterk toegenomen. Afgelopen jaren heb ik veel blessureleed gehad, hierdoor ben ik mijzelf vaak tegengekomen. Dit waren vervelende maar ook hele leerzame momenten, die mij heel erg hebben laten zien dat ik niet te stoppen ben. Deze ervaringen hebben mij gemaakt tot wie ik nu ben.”

De volgende prijzen heeft Kim Hittinger reeds in de wacht gesleept:

  • 1e plaats NK estafette outdoor 2010 op de 4x400m
  • 2e plaats NK junioren indoor 2011 op de 800m
  • 3e plaats Internationale Warandeloop (NK cross) 2011 in Tilburg
  • 2e plaats NK junioren outdoor 2014 op de 1500m
  • 9e plaats NK senioren outdoor 2014 op de 1500m (junior)
  • 2e plaats Dam tot Dam loop by night 2015 (8km)
  • 4e plaats Halve marathon Terschelling, Berenloop 2015

En dit zijn haar persoonlijke records:

  • 1500m in 4:30.99 (2014)
  • 5000m in 17:39.98 (2014)
  • Halve marathon in 1:25:44 (2015)

Het belang van voeding en fitness voor Kim Hittinger

Vraag 1: Als topsporter is fysieke fitheid erg belangrijk. Hoe ziet een gemiddelde trainingsweek er ongeveer voor jou uit?

Het verschilt per periode. Zit ik in een trainingsperiode, vaak is dit de winterperiode tot en met april, dan zijn de trainingen zelf intensiever.

Een gemiddelde trainingsweek voor mij bestaat ongeveer uit 9 looptrainingen en 2 krachttrainingen. Daarnaast heb ik 1 hele dag rust om mijn lichaam te laten herstellen van alle inspanningen

Momenteel zit ik in de opbouw na een blessure en loop ik maar 1 keer per dag. De andere trainingen die hierboven staan zijn nu dus vervangen door alternatieven, zoals aquajoggen, crosstrainer, zero runner en fietsen.

Op trainingskampen wordt er altijd 2x op een dag getraind. De hoofdtrainer zorgt vaak voor extra trainingen rondom de duurlopen, dit zijn dan techniek trainingen waarbij we horden, medicineballen en/of waterzakken gebruiken.

Als we wedstrijden hebben, die meestal plaats vinden in het weekend, dan ‘taperen’ we diezelfde week. Dan zijn alle trainingen op een lager pitje en liggen de accenten op souplesse.

Elke dag wordt er individueel gewerkt aan de core. Oefeningen die we hebben gekregen op basis van een test (Spartanova) krijgt elke atleet een individueel schema met oefeningen. Deze fitness oefeningen voer ik dagelijks uit, in combinatie met rekoefeningen en andere buikspier oefeningen.”

Vraag 2: Doe je aan krachttraining? Wat voor oefeningen doe je dan?

“Ik doe 2 keer per week aan krachttraining. Mijn team doet krachttraining om kracht op te bouwen, wat belangrijk is tijdens het lopen.

Wij werken in 3 groepen tijdens de krachttraining. Verschillende disciplines (afstanden) moeten op een andere manier benaderd worden als we praten over kracht. Ik zit zelf in de middelste groep, dus de oefeningen zijn opgesteld voor de midden/lange afstand. Wij werken in mijn groep met als warming-up een lang circuit van oefeningen, deze duurt vaak 45 minuten. De trainer die hierbij aanwezig is heeft elke week een nieuwe combinatie, zodat we elke week een ander circuit doen. Denk aan oefeningen zoals Jerk Squat, Skippings met 10kg schijf boven het hoofd, Burpees met een waterzak, omspringen met schijf gewicht of waterzak en Lunges. De waterzak speelt een grote rol in dit circuit.”

kim hittinger hardlopen

Vraag 3: Als je veel sport, moet je ook voldoende rust nemen. Op welke manier zorg je dat jouw lichaam voldoende rust krijgt? En wat is jouw favoriete bezigheid in een rustperiode?

“Dat klopt, rust is voor mij een soort 2e sport. Elke nacht slaap ik minimaal 9 uur tot 10,5 uur en in de middag doe ik vaak ook een powernap van 30 minuten tot 2 uur lang.

Ik breng veel uren door in mijn bed. Niet alleen tijdens het slapen, maar ook de relax momenten. Mijn favoriete bezigheid in de rustperiodes is series kijken. Ik kan non-stop achter elkaar kijken. Vaak heb ik een bepaalde serie die ik helemaal af kijk in een korte periode en dan kan ik weer naar de volgende. Momenteel kijk ik Gossip Girl. Series zoals ‘Orange is the new black’, ‘Arrow’, ‘Blacklist’ en ‘Pretty little liars’ heb ik helemaal afgekeken of wacht ik tot de volgende nieuwe aflevering.”

Vraag 4: Voeding is voor een topsporter erg belangrijk, hoe ziet jouw voedingspatroon er ongeveer uit?

“Voeding is inderdaad erg belangrijk. Mijn patroon bestaat uit 6 eetmomenten, dit zijn 3 hoofdmaaltijden (ontbijt, lunch en diner) en 3 bij-maaltijden. Mijn voedingsschema, die mijn voedingsdeskundige heeft opgesteld voor mij, bevat ook de informatie over de hoeveelheden koolhydraten, eiwitten en vetten die in de maaltijden zitten of moeten zitten. Hierdoor krijg ik voldoende binnen van deze 3 macro’s. Deze zijn ook afgestemd op het trainingsvolume waar ik op dat moment op zit.”

Vraag 5. Word je als topsporter begeleid op het gebied van voeding? Krijg je bijvoorbeeld advies van een Voedingsadviseur?

“Dit verschilt per atleet. Je kunt er zelf voor kiezen om een voedingsspecialist in te schakelen. Ik heb hier wel voor gekozen, omdat ik in het verleden zelf heb ondervonden dat voeding een onwijs belangrijke rol speelt in zowel herstel, presteren tijdens trainingen/wedstrijden als in het voorkomen van blessures.”

Vraag 6: Gebruik je als toevoeging op jouw dagelijkse voeding ook voedingssupplementen om optimaal te kunnen presteren?

“Ja, ik maak gebruik van supplementen van ‘Powerbar’, zij zijn een supplier van mijn team. Van hun assortiment gebruik ik:

  • Isoactive → voor tijdens de trainingen, dit is gemixt met water
  • 80% Protein Plus → dit is een eiwit shake die ik voor het slapen gaan gebruik, dit wordt gemixt met melk.
  • 92% Protein Plus → dit is een eiwit shake die ik na mijn trainingen gebruik, dit wordt gemixt met water.
  • Recovery → dit is een recovery shake speciaal voor na de trainingen. Deze bevat minder eiwitten en meer suikers. Deze gebruik ik het minste, maar wel eens voor lichtere trainingen.
  • 30% Protein Repen → deze repen vind ik perfect voor na een training en vind ik voornamelijk fijn om te nemen als ik ook trek/honger heb na een training.

Nu ik in het atletenhuis woon in Castricum, waar alle trainingen plaats vinden, gebruik ik minder shakes. Dit omdat wij direct na de training kunnen koken. Eerder moest ik nog een uur naar huis rijden en was een shake/reep ideaal om wel direct na de training voldoende eiwitten binnen te krijgen.”

Vraag 7. Momenteel ben je geblesseerd, wat voor blessure heb je? Wat voor invloed heeft deze blessure zowel fysiek als mentaal op je?

kim hittinger atletiek“Ik had tijdens een fietsongeluk een vreemd soort pijn opgelopen aan mijn achilles. We konden de pijn niet verklaren, maar ik kon goed trainen. In mijn dagelijks leven had ik veel last en beperkingen in bewegingen die betrekking hadden op het (over)strekken van mijn voet. Fysiek was het voornamelijk een beperking buiten het lopen om. Ik kon bijvoorbeeld niet op mijn buik slapen zonder mijn voet af te draaien naar de zijkant, zodat ik de strekking niet hoefde te maken en dus pijn ontliep.

Mentaal is een blessure gewoonweg heel zwaar. Uit ervaring weet ik hoe ik op de juiste manier met blessures om moet gaan, maar het wordt er nooit makkelijker van. Van deze blessure was het mentaal heftig omdat we de pijn in eerste instantie niet konden verklaren. Dit bracht mij veel onrust en zorgen. Hierdoor ga je onbewust toch piekeren en je druk maken over de gevolgen. En niet trainen is natuurlijk helemaal verontrustend voor mij. Dankzij de aanpak van mijn fysio, sportarts en orthopeed hebben we toch een diagnose kunnen stellen waarmee we aan de slag konden. Uiteindelijk heb ik 6 weken volledige rust moeten houden en 4 weken alternatief moeten trainen daarna.

Momenteel ben ik weer aan het opbouwen met lopen en hoop ik over 2 weken weer een volledig hardloopschema te kunnen draaien. Vanaf 15 april vertrekken we naar Portugal voor een trainingskamp van 4 weken en wil ik grotendeels met de groep mee kunnen doen.”

Vraag 8: Wat voor acties onderneem je om te herstellen van je blessure? En hoe zorg je er voor dat je na de blessure weer op je oude niveau terugkomt?

“Ik loop elke week bij mijn fysio voor behandelingen en zij is er altijd gedurende mijn krachttrainingen. Deze 2 begeleidende factoren zijn erg belangrijk om te herstellen van een blessure. Zij maakt tijdens mijn opbouw mijn trainingsschema’s. Hierdoor is de opbouw na een blessure geleidelijk en overzichtelijk.

Om terug te komen op mijn oude niveau moet ik heel erg hard werken. Het is vooral in de opbouw periode zwaar omdat je nog niet zoveel kan doen als dat je wilt. Wel besef ik altijd hoe blij ik ben dat ik weer aan het hardlopen ben. Met heel veel geduld, discipline en hard werken ben ik vrij snel weer op mijn oude niveau. Hopelijk kan ik vanaf eind mei weer direct aansluiten bij de grote wedstrijden die er zijn komende zomer.”

Vraag 9: Is er een sporter die voor jou een voorbeeldfunctie heeft?

“In het laatste jaar, sinds ik mij steeds meer ben gaan focussen op de langere afstand, ben ik heel veel bewondering gaan hebben voor marathon lopers. Atleten zoals de Engelse Paula Radcliff lopen op een marathon zo bizar hard. Dat ben ik mij sinds korte tijd pas gaan realiseren.

In mijn team zit Michel Butter, een Nederlandse marathon loper met een persoonlijk record van 2u09’58. Ik zie hoeveel werk en uren in zit. Marathonlopers zijn over het algemeen lopers die ontzettend professioneel omgaan met hun sport en omgeving, zij hebben een voorbeeldfunctie voor mij.”

Vraag 10. Stel dat je niet meer aan atletiek op hoog niveau zou mogen / kunnen doen, wat zou je dan in het dagelijks leven (willen) doen?

“Mag ik dan ook kiezen voor een andere sport? Haha. Waarschijnlijk niet… Ik kan alleen niet zo goed stil zitten, dus ik zou wel op een andere manier mijn energie kwijt moeten. Bewegen en sporten vind ik gewoon heel erg leuk. Maar dan zou ik op zoek gaan naar een studie die ik heel gaaf vind en daar de focus op leggen. Aangezien dat in combinatie met topsport niet altijd te doen is. Een studie volgen en bezig zijn met de toekomst vind ik heel belangrijk.”


Namens Voeding-en-fitness.nl bedanken wij Kim Hittinger voor haar tijd, moeite en uitgebreide antwoorden. Wij wensen Kim dan ook het allerbeste toe met het herstellen van haar blessure en haar verdere carrière in de atletiek!

105 GEZONDE EIWITRIJKE RECEPTEN
Wil jij meer spiermassa opbouwen, wil je zichtbare buikspieren of wil je gewoon wat kilo's kwijt en weer lekker in je vel zitten? Dan zijn de FitChef recepten geschikt voor jou! Met FitChef leer je precies hoeveel je moet eten en welke verhouding voor jouw doelstelling optimaal is. De eiwitrijke recepten ondersteunen spieropbouw én vet verlies.
Volg Lennard
Latest posts by Lennard Voogd (see all)
Meer handige fitness tips
Superfoods zijn een trend, maar wat doen ze nu precies?
Rauwe chocolade

Tegenwoordig stappen steeds meer mensen over op het consumeren van zogenaamde superfoods. Deze gezonde voedingswaren, zoals Gojibessen, Tarwegras en Chiazaad, worden ook wel powerfoods genoemd. Lees blog

Krachtige borstspieren? Push-ups bouwen net zoveel kracht op als bankdrukken
Push-ups met elastiek

De borstspieren, één van de meest populaire spiergroepen onder de vele krachtsporters die Nederland rijk is. Monday chestday is een algemeen bekend begrip in de Lees blog

Combineer eiwit en creatine voor een maximale toename van vetvrije massa
eiwitshake met water of melk nemen?

Ben jij druk met fitness en trainen en houd jij je goed aan je voedingsschema, maar wil het maar niet vlotten met het aankomen van Lees blog

Gezonde maaltijd: Zalm met kappertjes in mousserende wijn
Gezonde maaltijd zalm met kappertjes in cava!

Vis is goed voor je! Vis bevat namelijk gezonde vetten en de broodnodige eiwitten. Bovendien is een goed bereid stukje vis erg lekker! Ben jij Lees blog

Lennard Voogd

Lennard schrijft reviews en artikelen over voeding, fitness oefeningen, supplementen en gezondheid voor Voeding-en-fitness.nl. Zelf is Lennard werkzaam als Personal Trainer bij Fitention in Harderwijk. Hier begeleid hij sporters bij hun trainingen en zorgt hij ervoor dat zij hun sportdoelen behalen. Door te schrijven hoopt Lennard verworven kennis, ervaring en informatie te kunnen delen met een ieder die daar behoefte aan heeft. Lees hier meer over Lennard!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *