• xxl nutrition banner

10 vragen aan: Bjorn Schreuder

Bijgewerkt op 14 maart 2020 door Marvin

bjorn schreuderIn voorgaande edities van onze rubriek: ’10 vragen aan:…’ interviewden wij (semi-)topsporters naar hun visie en mening over belangrijke onderwerpen als voeding, supplementen gebruik en rust m.b.t. de topsport. In deze nieuwe editie hebben wij een sporter  geïnterviewd/bevraagd die ambities heeft in de bodybuilding wereld. Hoe bereidt hij zich voor, wat vraagt dit van hem en wat is zijn doel? Op deze vragen proberen wij antwoord te geven in deze rubriek. Eerder hebben wij Souroush Moosavi (fitness atleet), Kingsley Ehizibue (speler PEC Zwolle en Jong Orange), Kiran Badloe (professioneel windsurfer) en Kim Hittinger (atletiek) mogen bevragen. In deze editie interviewen wij Bjorn Schreuder. Bjorn zal binnenkort voor het eerst meedoen met de Bodyfit Challenge Cup in de Men’s Athletic Physique (C-klasse) op 12 juni 2016.

Inhoudsopgave
 1. Wie is Bjorn Schreuder?

Wie is Bjorn Schreuder?

Bjorn Schreuder, links op de foto, is 21 jaar en woont in Harderwijk. Sinds 3 jaar geleden is Bjorn intensief aan het trainen in de sportschool. Hij omschrijft zichzelf als volgt: “ik ben een sociale en fanatieke sporter. Als ik een doel heb zal ik er volledig voor gaan en ga ik niet met de pakken er bij neer zitten”.

Op dit moment ziet Bjorn zijn lichaamssamenstelling er als volgt uit:

 • Gewicht: 80 kg
 • Vetpercentage 6-7%
 • Lengte: 181 cm.

Vraag 1. Wanneer en waarom ben jij begonnen met fitness?

“Ik ben met fitness begonnen toen er een tumor in mijn been werd geconstateerd (wat uiteindelijk niet het geval was). Ik had het idee dat als ik mijn benen zou versterken dat ik daardoor mijn hersteltijd zou kunnen verminderen, natuurlijk trainde ik daarbij ook de rest van mijn lichaam maar de focus lag op de benen. Uiteindelijk begon ik resultaat te zien en dat sprak mij wel aan. Ik had een kleine buik en was een beetje skinny chubby (dik en weinig spierdikte), dat veranderde door krachttraining redelijk snel. Nadat de arts zei dat het een stuk bindweefsel was wat ingekapseld zat in mijn bot ben ik mijn doelen bij gaan stellen en was ik van plan om een goed physique te bouwen. Sindsdien ben ik altijd consistent geweest met mijn training en voeding.”

Vraag 2. Wat betekent fitness voor jou?

“Fitness is een deel van mijn leven geworden. Het is voor mij geen verplichting en ik kan altijd mijn energie daarin kwijt. Je werkt naar een beter fysiek toe en je voelt je daar goed bij, daarom voelt het voor mij niet als een verplichting. Het is eigenlijk niet alleen fitness omdat je ook veel bezig bent met voeding, dan leer je ook om de juiste voeding tot je te nemen en om je eten lekker te bereiden.”

Vraag 3. Wanneer en waarom besloot jij om mee te doen aan je eerste fitness wedstrijd?

“Ik werd overgehaald door een vriend van mij die bij dezelfde sportschool sport. Hij vertelde dat ik een goede basis had en vroeg mij waarom ik er niet voor koos om een wedstrijd te doen. Ik vond het eigenlijk te veel werk om me voor te bereiden op zo’n wedstrijd. Uiteindelijk heb ik er toch voor gekozen om het te gaan doen en ben ik in gesprek gegaan met zijn coach die vervolgens ook mijn coach werd.”

Vraag 4. Word je in de loop naar jouw wedstrijd begeleid door professionals? Wat betekenen deze mensen dan voor jou?

“Ik word begeleid door een coach die zorgt ervoor dat ik de juiste voedingsschema’s krijg en dat ik op schema lig voor de wedstrijd. Mijn coach geeft mij de bevestiging dat ik op schema lig en daardoor krijg je toch wel voldoening en motivatie om door te gaan. Ik denk dat dat wel een belangrijk onderdeel in mijn voorbereiding is.”

Vraag 5. Hoe ziet jouw voedingspatroon er uit tijdens je voorbereiding?

Mijn voedingsschema ziet er als volgt uit:

 • In de ochtend neem ik een shake met Bambix (na mijn cardio)
 • Tussendoor makreelfilets
 • Lunch kip met groenten
 • Middag rundergehakt met groenten
 • Avond (pre-workout) kip met groenten
 • Post-workout 5 eieren gebakken met een salade
 • Voor het slapen neem ik een caseïne shake

Ik heb verder geen cheatdagen omdat mijn coach wil dat ik zo snel mogelijk klaar ben om op het podium te staan.

De volgende supplementen gebruik ik momenteel:

 • Multi-vitamine
 • BCAA
 • Glutamine
 • CLA
 • Isolaat
 • Caseïne

Het klinkt weinig en ja dat is het ook… No pain no gain!

Vraag 6. Hoe ziet jouw krachttraining eruit tijdens je voorbereiding?

“Tijdens mijn krachttrainingen zorg ik er wel voor dat ik mijn rep range tussen de 12-15 houd en daar veel supersets aan toevoeg. Door een hoge rep range en veel supersets zorg je ervoor dat je je verbranding hoog houdt. Bovendien kan ik zo goed tot spierfalen trainen. Mijn favoriete oefening is toch wel de Squat, Deze oefening geeft mij altijd voldoening als ik hem uitgevoerd hebt. Ik train 5 / 6 dagen in de week en daarbij volg ik een split-schema. Zo pak ik:

 • Maandag = Benen
 • Dinsdag = Borst en schouders
 • Woensdag = Rug en biceps
 • Donderdag = Buik, kuiten en triceps
 • Vrijdag = Borst en schouders
 • Zondag = Buik

Zoals je ziet pak ik borst en schouders tweemaal in de week, dit doe ik omdat ik weet dat deze spiergroepen bij mij het minst snel groeien. Naast mijn krachttraining doe ik 5 keer per week ’s ochtends cardio van zo’n 60 minuten per keer.”

bjorn schreuder interview

Vraag 7. Wat hoop je te bereiken tijdens je 1e wedstrijd en hoe ga je dit waarmaken?

“Mijn doel is natuurlijk om 1e te worden en daar zal ik dan ook alles voor geven. Ik blijf ervoor zorgen dat ik mijn fysiek in proportie houdt en dat er geen onregelmatigheden in zitten. Natuurlijk ben ik nooit 100% tevreden met mijn physique maar die zal ik in mijn volgende bulk weer bijwerken. Voor mijzelf ben ik al een winnaar als ik het podium op loop en mijn fysiek laat zien waar ik drie jaren hard voor gewerkt heb.”

Vraag 8. Wat vraagt deze voorbereiding voor de wedstrijd van jou op zowel fysiek als mentaal niveau? En had je dit vooraf ook zo verwacht?

“Mijn mentale status is af en toe redelijk laag, het gaat vaak met ups en downs. Ik probeer zoveel mogelijk mijzelf af te leiden als ik er moeite mee heb, zodat ik niet snel aan voedsel denk. Ik ben vaak moe en chagrijnig dat komt omdat ik weinig eten tot me neem. Daarom probeer ik genoeg rust te nemen. Ik had niet gedacht dat het fysiek gezien zo zwaar was, ik ben snel moe en mijn sociale leven is nu wel beperkt. Het is voornamelijk gewoon de knop omzetten en ervoor gaan.”

Vraag 9. Wat is jouw motivatie om te doen wat je doet? En wat zijn daarbij jouw ambities voor in de toekomst?

“Mijn motivatie zijn eigenlijk de mensen die ik inspireer om zelf te gaan trainen. Er zijn slechts enkelen die het vol houden en daar heb ik ontzettend veel respect voor omdat dit veel discipline vergt. Ik hoop in de toekomst als fysiotherapeut mensen te begeleiden in de (top)sport en om nog een keer met een bodybuildingwedstrijd deel te nemen.”

Vraag 10. Is er een bodybuilder die voor jou een voorbeeldfunctie heeft en waarom juist diegene?

“Mijn favoriete atleet is Greg Plitt. Greg is helaas overleden maar hij heeft wel zijn stempel achter gelaten bij mij. Hij heeft trainingsmethodes die goed werken op mijn lichaam, dat zorgt ervoor dat ik droog blijf en alsnog spiermassa aankom. Zijn visie was om mensen te inspireren en dat is zeker gelukt bij mij!”


Namens Voeding-en-fitness.nl bedanken wij Bjorn Schreuder voor zijn tijd en moeite. Wij wensen Bjorn al het succes toe tijdens zijn 1e wedstrijd en wij hopen natuurlijk dat je de 1e prijs mee naar huis mag nemen.

Persoonlijk Fitnessschema op Maat
Weinig resultaat in de gym? Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het samenstellen van een fitnessschema? Laat mij je helpen! Op basis van jouw wensen, doelen en fysieke mogelijkheden maak ik een trainingsprogramma op maat. Zelfs thuis trainen is mogelijk. Zo bereik jij de beste shape ooit!
Volg Lennard
Latest posts by Lennard Voogd (see all)
Meer handige fitness tips
Superfoods zijn een trend, maar wat doen ze nu precies?
Rauwe chocolade

Tegenwoordig stappen steeds meer mensen over op het consumeren van zogenaamde superfoods. Deze gezonde voedingswaren, zoals Gojibessen, Tarwegras en Chiazaad, worden ook wel powerfoods genoemd. Lees blog

Krachtige borstspieren? Push-ups bouwen net zoveel kracht op als bankdrukken
Push-ups met elastiek

De borstspieren, één van de meest populaire spiergroepen onder de vele krachtsporters die Nederland rijk is. Monday chestday is een algemeen bekend begrip in de Lees blog

Combineer eiwit en creatine voor een maximale toename van vetvrije massa
eiwitshake met water of melk nemen?

Ben jij druk met fitness en trainen en houd jij je goed aan je voedingsschema, maar wil het maar niet vlotten met het aankomen van Lees blog

Gezonde maaltijd met zalm recept
Gezonde maaltijd zalm met kappertjes in cava!

Vis is goed voor je! Vis bevat namelijk gezonde vetten en de broodnodige eiwitten. Bovendien is een goed bereid stukje vis erg lekker! Ben jij Lees blog

Lennard Voogd

Lennard schrijft reviews en artikelen over voeding, fitness oefeningen, supplementen en gezondheid voor Voeding-en-fitness.nl. Zelf is Lennard werkzaam als Personal Trainer bij Fitention in Harderwijk. Hier begeleid hij sporters bij hun trainingen en zorgt hij ervoor dat zij hun sportdoelen behalen. Door te schrijven hoopt Lennard verworven kennis, ervaring en informatie te kunnen delen met een ieder die daar behoefte aan heeft. Lees hier meer over Lennard!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *