• xxl nutrition banner

10 sportschool regels voor iedere sporter

Bijgewerkt op 6 december 2023 door Marvin

sportschool regelsIedereen ergert zich vast wel eens aan bepaalde dingen in de sportschool. Denk bijvoorbeeld aan mensen die hun gewichten niet op de juiste plek terug leggen, (te) schaars geklede heren of dames en het onnodig lang bezet houden van machines. Al dit soort ergernissen maakt het fitnessen niet leuker. Om de sportschool een fijnere plek te maken zijn er aantal etiquette regels waar elke sporter zich aan zou moeten houden.

Wellicht heeft jouw sportschool wel een lijst met gedragsregels waar leden zich aan dienen te houden. Zeker met de corona-maatregelen van afgelopen periode is het extra belangrijk om je aan de regels te houden. Ga jij (weer) beginnen met trainen bij een plaatselijke gym? Begin goed voorbereid met deze 10 sportschool regels van Voeding-en-fitness.nl.

Onze 10 sportschool regels

Deze 10 sportschool regels komen uit de FIT Methode van Fit.nl. Omdat wij het ook belangrijk vinden dat iedereen zich op de juiste manier gedraagt in de gym delen wij ze graag met je.

  1. Ruim je gewichten op na een fitnessoefening
  2. Haal anderen niet uit hun focus als ze met een oefening bezig zijn
  3. Bewaar overmatig schreeuwen en kreunen voor in de slaapkamer
  4. Houd apparaten niet onnodig bezet, zeker niet tijdens drukke momenten
  5. Sta open voor feedback en geef andere sporters opbouwende tips
  6. Gebruik altijd een handdoek tijdens je training
  7. Laat je ego buiten de deur en vergelijk jezelf niet met anderen
  8. Houd je netjes aan de kledingregels van de sportschool
  9. Flirten? Ga lekker naar de kroeg of pak Tinder erbij
  10. Geniet van je workout en straal plezier uit

Sportschool etiquette

De hierboven genoemde tien sportschool regels zijn voor de meesten van ons gezond verstand en eigenlijk gewoon normaal gedrag. Helaas zien we vaak dat dit zeker niet voor iedereen geldt. Vooral in budget sportscholen, zoals BasicFit en FitforFree, kunnen er veel onderlinge ergernissen ontstaan. Een leukere sportschool? Dat begint bij jezelf!

regels sportschool

1. Gewichten opruimen

Tot de grootste irritaties in het krachthonk mogen we het niet opruimen van gewichten toch wel rekenen? Persoonlijk zie ik vaak dat sporters hun gebruikte dumbbells op de grond laten liggen of domweg op een andere plek in het dumbbell-rek leggen. Als je sterk genoeg bent om die gewichten te tillen, dan ben je toch ook sterk genoeg om ze even netjes terug te leggen?

Door fitness materiaal op de juiste plaatst terug te leggen voorkom je dat anderen lang moeten zoeken naar wat ze nodig hebben. Ook ziet een opgeruimde gym er een stuk uitnodigender uit.

2. Haal anderen niet uit hun concentratie

Sporten is voor sommigen een sociale aangelegenheid. Even lekker het huis uit en mensen met dezelfde interesse spreken. Maar niet iedereen zit op een praatje te wachten. Het kan erg vervelend zijn wanneer je net gefocust bent op je setje en iemand tegen je begint te praten.

Al is het even om te vragen hoeveel setjes de ander nog moet, wacht hier mee tot iemand klaar is met zijn oefening. En wanneer iemand een koptelefoon draagt is dit natuurlijk een signaal dat hij of zij niet de hele tijd gestoord wil worden.

3. Niet overdreven schreeuwen

De volgende van onze 10 sportschool regels gaat over schreeuwen, kreunen en puffen. Wanneer je zwaar traint is het begrijpelijk dat je zwaar ademt en bij je laatste herhaling wat geluid maakt om al je kracht eruit te persen. Het lijkt soms echter wel dat krachtsporters graag de hele sportschool willen laten weten dat ze zwaar aan het trainen zijn.

Overdreven schreeuwen en kreunen haalt anderen uit hun concentratie, probeer dit dus zoveel mogelijk in te houden.

4. Houd machines niet te lang bezet

Op drukke momenten is het niet heel sociaal om een apparaat of fitness bankje erg lang bezet te houden. Houd rekening met anderen die misschien dezelfde oefening willen doen. Is het rustig in de sportschool, dan is er meer ruimte om bijvoorbeeld supersetjes te doen of verschillende oefeningen met de cables te doen. Is het weer eens nationale Chest Day in de sportschool? Denk dan aan anderen die ook vlotjes hun training willen volbrengen.

Train je samen met vrienden? Zorg er dan ook voor dat jullie niet met een groepje de Bench Press of een bankje onnodig lang bezet houden. Kletsen en op je telefoon zitten kun je in de kleedkamer doen. Tijdens je workout help je elkaar en is het tijd om te knallen!

5. Help je mede-sporters

Beginnende sporters zullen zeker niet alles goed doen. De uitvoering van een oefening is erg belangrijk, help anderen dus door ze tips te geven. Uiteraard wel op een opbouwende manier en zonder betweterig te doen. Sta zelf ook open voor feedback van anderen, want we zijn nooit te oud om te leren toch? Door van elkaar te leren behaalt iedereen meer progressie en voorkomen we sport blessures door een verkeerde techniek.

6. Gebruik een handdoek

Vind jij het vies om in zweet van iemand anders te liggen? Grote kans dat een ander dus ook niet op jouw bezwete bankje wil zitten. Gebruik daarom altijd een handdoek tijdens het sporten. Dit is niet alleen hygiënisch, het zorgt ook voor bescherming van het leer van bankjes en machines. Denk er ook even aan om je cardio-apparaat schoon te maken na het gebruik. De meeste sportscholen hebben hier wel tissues en schoonmaakspray voor staan.

Na de COVID-19 pandemie is het bij sportscholen extra belangrijk om op de hygiëne te letten. Maak dus alle gewichten, bankjes en apparaten goed schoon na gebruik. Bij veel gyms krijg je een spuitbusje met desinfecterend schoonmaakmiddel mee. Uiteraard ook belangrijk om je handen goed te wassen voor én na je training. Zo kunnen we allemaal het fitnessen oppakken na corona en gezond blijven!

7. Focus op je eigen training

De volgende van onze sportschool regels gaat over je zelfbeeld. Focus je tijdens het sporten op jezelf en let niet op wat anderen doen. Wordt niet onzeker van andere sporters, wanneer die meer gewicht kunnen tillen dan jij doet. Je bent namelijk voor jezelf bezig en boekt progressie op jouw manier. Schaam je niet om hulp te vragen en vergelijk je niet teveel met anderen. Zo houd jij je intrinsieke motivatie het hoogst.

8. Kies passende sportkleding

Let op de kledingregels van je eigen gym. In sommige sportscholen zijn tank-tops niet toegestaan, luister dan ook goed naar deze regels voor in de sportschool. Kies sportkleding waar jij je fijn in voelt, maar houd rekening met je mede-sporters. Kleed je niet te bloot en uitdagend. Wil je graag in je ondergoed trainen? Begin dan een home-gym en leef je daar lekker uit!

Stinkt jouw sportkleding? Lees hier hoe je het best sportkleren kunt wassen!

9. Hang niet de casanova uit

Er zullen vast en zeker leuke dames en heren rondlopen in de sportschool. Houd je echter wel een beetje in met flirten en kijken. Over het algemeen vinden vrouwen het niet leuk wanneer ze continu worden bekeken tijdens het Squatten. Maar ook voor de vrouwen geldt dat ze niet de hele tijd om de personal trainers heen moeten zwerven.

Let dus ook goed op de anderhalve meter afstand die (momenteel) gevraagd wordt tijdens het binnen sporten. Al ben je zelf misschien niet zo paniekerig, een andere sporter is dat misschien wel. Respecteer daarom de minimale afstand tijdens het trainen.

10. Heb plezier in je workout

Misschien wel de allerbelangrijkste sportschool regel; have fun! Houd plezier in je workouts en straal dit uit naar anderen. Zo wordt de gym een gezelligere plek, vol endorfines. Zolang jij plezier hebt in je trainingen en gemotiveerd blijft zal je een structurele verandering in je leefstijl kunnen bewerkstelligen. Do more of what makes you happy!

Persoonlijk voedingsschema op maat
Hulp nodig bij afvallen of spiermassa opbouwen? De door mij op maat gemaakte voedingsschema's helpen jou bij het bereiken van jouw doelen. Bulken of cutten? Een eetplan op maat van Voeding-en-fitness.nl zorgt ervoor dat jij resultaat boekt!
Volg Marvin

Bronnen afbeeldingen: www.menshealth.com & fitmomslife.nl

Meer handige fitness tips
De 5 beste alternatieven voor fitness in de sportschool
trampoline fitness

We vinden gezond leven steeds belangrijker. Dagelijks bewegen en meerdere keren per week intensief sporten hoort hier ook bij. Veel mensen kiezen er voor om Lees blog

Wat zijn de voordelen van gewichthefschoenen bij krachttraining?
voordelen van gewichthefschoenen

Ben jij fanatiek bezig met krachttraining en wil je het maximale uit je training halen? Dan heb je vast veel aandacht besteed aan jouw trainingsprogramma Lees blog

10 thuis fitness oefeningen voor je hele lichaam
10 thuis fitness oefeningen

Niet iedereen vindt het fijn om in een sportschool te trainen. Behoor jij tot die groep sporters die liever lekker thuis traint? Dan hecht je Lees blog

Thuis fitness materiaal: Wat heb je nodig?
thuis fitness materiaal kopen

Wanneer je geen tijd of zin hebt om naar een sportschool te gaan, of wanneer je je gewoon niet echt op je gemak voelt tussen Lees blog

Marvin Grouw

In 2014 ben ik afgestudeerd als Sportmanager aan Hogeschool Windesheim Zwolle. Daarna heb ik mij verder gespecialiseerd tot Voedingsadviseur en Personal Trainer. Sindsdien ben ik werkzaam voor diverse sportscholen in Harderwijk en schrijf ik content voor platformen als XXL Nutrition en Fit Meals. Ik heb Voeding-en-fitness.nl opgericht om mijn waardevolle kennis en ervaringen te delen over krachttraining, voeding en supplementen. Zo help ik jou graag bij het bereiken van je (sportieve) doelen. Ik help al ruim 10 jaar sporters met online personal training en voedingsadvies op maat. Lees hier meer over Marvin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *