• xxl nutrition banner

Is kokosolie gezond of ongezond?

Bijgewerkt op 11 oktober 2023 door Marvin

Over vetten bestaan nog heel wat misverstanden. Zo denken veel mensen dat je vetten compleet moet vermijden als je wilt afvallen, terwijl ons lichaam juist goede vetten nodig heeft om allerlei lichaamsprocessen op gang te houden. Daarnaast is het voor velen nog lastig om de verschillende soorten vetten uit elkaar te houden.

is kokosolie gezond of ongezond?

Welke vetten hebben we nodig en welke moeten we vermijden? Kokosolie is een vet dat wint aan populariteit en steeds vaker wordt gebruikt in de dagelijkse keuken. Maar is kokosolie gezond? In deze blog op Voeding-en-fitness.nl kijk ik naar de effecten van kokosolie op onze gezondheid!

Wat is kokosolie?

Kokosolie, uitgaande van de extra vierge variant, is een pure en on-geraffineerde olie. Deze olie is dus niet bewerkt of gezuiverd. Het verse kokosvlees wordt koudgeperst waardoor kokosmelk ontstaat. Deze kokos melk laat men 24 tot 26 uur fermenteren, waarna de pure kokosolie eruit wordt gefilterd. Omdat er geen enkel vorm van chemische bewerking of verhitting heeft plaatsgevonden blijft kokosolie puur, zuiver en vrij van transvetzuren.

Kokosolie, of kokosvet (is hetzelfde), kan je op verschillende manieren gebruiken. Je kunt het gebruiken om te bakken en braden, maar ook bijvoorbeeld als vervangen van boter voor op je boterham. Wanneer je dit doet krijgt je broodje wel een zachte kokossmaak! Bij het bakken en braden blijft de oorspronkelijke smaak van het eten bewaard, door de verhitting van de kokosolie gaat er namelijk geen kokossmaak aan je maaltijd zitten.

Zoals je ziet kun je veel kanten op met kokosvet en is het een puur natuurlijk product, maar is kokosolie gezond of ongezond? Voeding-en-fitness.nl legt uit!

Voedingswaarden kokosolie (per 100 gram)

  • Energie = 862 kcal
  • Eiwitten = 0 gram
  • Koolhydraten = 0 gram
  • Vetten = 100 gram (waarvan 86,5 gram verzadigd vet)
  • Boterzuur = 0 gram
  • Capronzuur = 0,6 gram
  • Caprylzuur = 7,5 gram
  • Caprinezuur = 6 gram
  • Laurinezuur = 44,8 gram
  • Myristinezuur = 16,8 gram
  • Palmitinezuur = 8,2 gram
  • Stearinezuur = 2,8 gram
  • Waarvan enkelvoudig onverzadigd = 5,8 gram
  • Oliezuur = 5,8 gram
  • Waarvan meervoudig onverzadigd = 1,8 gram
  • Linolzuur: 1,8 gram

Is kokosolie gezond of ongezond?

Op de vraag is kokosolie gezond of ongezond zal ik hieronder een duidelijk antwoord proberen te geven. Kokosboter bestaat voor zo’n 86% uit verzadigd vet. Daarom werd altijd gedacht dat kokosvet slecht voor je is, verzadigde vetten hebben immers een slechte naam.

Niet alle verzadigde vetzuren zijn slecht, vooral de transvetten (vetten die ontstaan bij het industrieel harden van vet = zitten dus vaak in bewerkte voedingsmiddelen) hebben een nadelige invloed op onze gezondheid. Kokosolie heeft een aantal positieve effecten op ons lichaam.

  • Bestaat voor een groot deel uit laurinezuur dat een grote rol speelt bij het in balans houden van ons afweersysteem [1].
  • Helpt bij het behandelen en voorkomen van schildklieraandoeningen, zowel hyperthyreoïdie als hypothyreoïdie.
  • Kokosolie levert 8,3 – 8,6 Kcal per gram (andere vetten 9 Kcal).
  • Kokosolie bestaat uit MCT-vetten die beter opgenomen worden door ons lichaam (hier kom ik later nog op terug).

Is kokosolie gezond? Wanneer je het vergelijkt met andere vetten zou je zeggen van wel. Toch betekent dit niet dat je onbeperkt kokosboter moet nuttigen. Aangezien kokosolie nog steeds rijk aan calorieën is betekent dit dat je ook snel een surplus aan calorieën binnenkrijgt wanneer je teveel kokosvet gebruikt (tijdens het koken of op brood).

Wanneer je hierdoor boven je dagelijkse caloriebehoefte uitkomt zul je alsnog aankomen. Kokosolie is dus een prima vetzuur om te gebruiken, maar denk eraan; doe dit met mate!

Laurinezuur in kokosolie gezond?

Laurinezuur wordt gezien als het meest gezonde deel van kokosolie. Dit zou namelijk bijdragen aan een beter cholesterol-gehalte en zo de kans op hart- en vaatziekten verkleinen. Laurinezuur zou het HDL sterker laten stijgen dan het LDL-cholesterol, wat een gunstig effect kan hebben op de verhouding in jouw cholesterolgehalte.

Uit een onderzoek uit 2013 blijkt dat laurinezuur inderdaad het HDL cholesterol laat stijgen. Maar het LDL cholesterol blijkt harder te stijgen. Namelijk LDL + 0,052 mmol/L en HDL +0,027 mmol/L [2]. Dit onderzoek weerlegt de beweringen dat laurinezuur zo’n positief effect heeft op het cholesterol.

Kokosvet en afvallen

kokosolie en afvallenZoals ik hierboven al heb genoemd bestaat kokosvet uit MCT-vetzuren. MCT staat voor middellange ketenvetzuren (Medium Chain Triglycerides). Andere namen zijn MCFA (Medium Chain Fatty Acids) of in het Nederlands MKVZ. Deze vetzuren zijn, hoewel verzadigd, gemakkelijk door het lichaam op te nemen. Deze vetten uit kokosolie komen niet eerst in onze bloedbaan terecht maar worden direct getransporteerd naar de lever waar ze worden omgezet in energie.

Ons lichaam kan dus gemakkelijk energie halen uit deze MCT-vetten, waardoor ze minder snel worden opgeslagen als vet. Zo bleek uit een onderzoek dat mensen met obesitas een gewichtsverlies tot 13 kg lieten zien wanneer zij 2 maanden een MCT-dieet volgden [3].

Let wel op; alle overtollige energie wordt opgeslagen als vetreserve, ongeacht uit welke voedingsbronnen die calorieën komen. Heb jij bijvoorbeeld 2500 calorieën per dag nodig, maar nuttig je stelselmatig 3000 calorieën per dag dan zul je aankomen. Ook wanneer je enkel gezonde producten eet!

Aangezien de goede vetten uit kokosolie lager in kcal zijn en minder snel worden opgeslagen als vet dan andere vetten is kokosolie een goede vervanger van bak- en braadboter die je normaal altijd gebruikte tijdens het koken. Gebruik echter je gezonde verstand en zorg dat je geen overdaad aan kokosolie gebruikt, want een te hoge calorie-inname ligt al snel op de loer.

Tip: Wil jij advies over hoe je kokosolie in jouw eetpatroon kan verwerken en heb je hulp nodig bij het samenstellen van een schema? Een op maat gemaakt voedingsschema van Voeding-en-fitness.nl kan je helpen!

Samenvatting: is kokosolie gezond?

Dus kunnen we zeggen of kokosolie gezond of ongezond is? Ondanks dat er veel beweringen zijn dat kokosvet een positieve invloed heeft op onze gezondheid, is er nog te weinig consensus onder wetenschappers om hier echt uitspraken over te doen. Zo blijkt dus dat laurinezuur niet het positieve effect heeft op de cholesterolspiegel als beweerd.

Aan de andere kant zijn er wel weer onderzoeken die laten zien dat MCT-vetten een positief effect hebben op het afvallen. Naar mijn mening zal er meer onderzoek gedaan moeten worden naar de effecten van kokosolie op ons lichaam. Pas dan kunnen we echt zeggen of kokosolie gezonder is. Persoonlijk zou ik zeggen; gebruik kokosolie ter afwisseling bij het koken en let hierbij wel op dat je niet teveel verzadigde vetten binnenkrijgt.

Voor verzadigd vet geldt een maximale inname van ongeveer 10% van je totale dagelijkse calorieën. 

Waar kun je kokosolie kopen?

Tegenwoordig kun je kokosolie in steeds meer supermarkten kopen, zoals de Jumbo of AH. Let tijdens het kopen van kokosvet op en kies voor koudgeperste en extra vierge. Dan weet je zeker dat alle gezonde eigenschappen bewaard zijn gebleven en er geen chemische bewerking heeft plaatsgevonden.

Uiteraard kun je ook gezonde kokosolie online kopen, bij één van de bekende supplementenwebshops!

Volg Marvin

Bronnen

  1. https://academic.oup.com/ajcn/article-abstract/56/5/895/4715546
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12716665
  3. https://www.cabdirect.org/cabdirect/abstract/19591402572

Veelgestelde vragen over kokosolie

[sc_fs_multi_faq headline-0=”h3″ question-0=”Waar is kokosolie goed voor?” answer-0=”Kokosolie heeft een aantal wetenschappelijk bewezen voordelen. Zo werkt het ontstekingsremmend en kan het de eetlust onderdrukken. Ook kan kokosolie helpen bij huidklachten, zoals eczeem, acne en een droge huid.” image-0=”” headline-1=”h3″ question-1=”Wat maakt kokosolie ongezond?” answer-1=”In de supermarkt kun je vooral geraffineerde en geharde kokosolie kopen. Dit is goedkoper, maar helaas ongezond. Wil je profiteren van de gezondheidsvoordelen dan is het belangrijk om hoge kwaliteit kokosolie te kopen. Houd er rekening mee dat koksolie veel verzadigd vet bevat.” image-1=”” headline-2=”h3″ question-2=”Hoe kun je kokosolie gebruiken?” answer-2=”Je kunt kokosolie gebruiken om in te bakken, braden, frituren en marineren. Je kunt het ook verwerken in je smoothie of schaaltje yoghurt. Wil je het gebruiken tegen huidproblemen? Dan kun je kokosolie op je huid smeren.” image-2=”” count=”3″ html=”true” css_class=””]

Meer handige fitness tips
De waarheid over vetten
vetten slecht voor je?

Over vet bestaan nogal wat misverstanden. Om me heen hoor ik vaak mensen zeggen dat ze geen vet meer gaan eten als ze willen afvallen. Lees blog

Kan je vet omzetten in spieren?
kan je vet omzetten in spieren

Het veranderen van je vetmassa in spieren, het klinkt als een droom. Veel mensen hebben vet omzetten in spieren dan ook als doel. Maar is Lees blog

Vetpercentage meten handleiding met 5 methodes
vetpercentage meten

In de zoektocht naar je ideale streefgewicht, sportprestaties of superfiguur vervult het doen van metingen vaak een belangrijke rol. Verder geeft het ook een goede Lees blog

Plaatselijk vet verbranden: is dat mogelijk?
plaatselijk vet verbranden

Wie droomt er niet van, lokaal vet verbranden waar jij dat wil? Veel mensen met overgewicht hebben vaak probleemgebieden die ze willen aanpakken. Misschien ben Lees blog

Marvin Grouw

In 2014 ben ik afgestudeerd als Voedingsadviseur en Personal Trainer aan Hogeschool Windesheim Zwolle. Sindsdien ben ik werkzaam voor diverse sportscholen in Harderwijk en schrijf ik content voor XXL Nutrition. Ik heb Voeding-en-fitness.nl opgericht om mijn waardevolle kennis en ervaringen te delen over krachttraining, voeding en supplementen. Zo help ik jou graag bij het bereiken van je (sportieve) doelen. Daarnaast help ik al bijna 10 jaar sporters met online personal training en voedingsadvies op maat. Lees hier meer over Marvin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *