• xxl nutrition banner

Sportblessures in Nederland

Bijgewerkt op 14 april 2022 door Marvin

sportblessureSteeds meer mensen gaan sporten, want meer lichamelijke beweging heeft veel voordelen voor de lichamelijke (en geestelijke) gezondheid. Toch brengt deze verhoogde mate van activiteit risico’s met zich mee. Een ongeluk zit in een klein hoekje en een sportblessure is dus zo opgelopen.

Maar hebben de sporters in Nederland nu eigenlijk veel kans op het oplopen van een blessure? En welke sporten zijn nu eigenlijk het gevaarlijkst? In dit artikel zoomen we in op de sportblessures in Nederland. Onthoud; sporten is goed, maar safety first!

Hierbij gebruiken we de cijfers van het CBS over sportblessures in 2020. Later in 2022 verschijnen nieuwe cijfers en statistieken. Uiteraard wordt deze blog dan bijgewerkt!

Aantal sportblessures in Nederland?

Per jaar ontstaan er ongeveer 4.800.000 sportblessures in Nederland. Hieronder vallen alle blessures die veroorzaakt zijn door een sportactiviteit. Dit kunnen dus zowel teamsporten zijn, zoals voetbal, hockey en handbal, maar ook individuele sporten, als fitness, zwemmen en hardlopen. Van deze 4.8 miljoen blessures waren er 2.6 miljoen dusdanig erg dat er een medische behandeling voor nodig was. Het gros van deze behandelingen vond plaats bij de fysiotherapeut. Voor 1.900.000 blessures werd namelijk een traject gevolgd waarbij de expertise van de fysio nodig was.

  • 4.8 miljoen sportblessures per jaar in Nederland
  • 2.3 miljoen blessures hadden medische behandeling nodig
  • 1.9 miljoen hiervan werden behandeld door een fysiotherapeut

Wat voor soort blessures treft de sporter?

Zoals je hebt kunnen lezen ontstaan er heel wat blessures per jaar onder de Nederlandse sporters. Maar welke blessures zijn nu het meest voorkomend? Welke lichaamsdelen zijn het meest gevoelig en komen dus het meest voor onder de sportblessures in Nederland? De afbeelding hieronder geeft je een indicatie van de meest aangedane lichaamsdelen tijdens het sporten (bron).

sportblessures nederland 2020

Uit bovenstaande afbeelding wordt wel heel duidelijk dat vooral ons onderlichaam veel heeft te verduren (61% van alle blessures). Onze armen volgen met zo’n 18%. Gelukkig is ons hoofd relatief veilig tijdens het sporten. Slechts 2% van alle blessures betreft een hoofdblessure.

  • 25% van alle blessures treft onze knie
  • 12% van de blessures is een enkelblessure
  • Slechts 2% is een blessure aan het hoofd

Een groot deel van de sportblessures treffen onze knieën. Heb jij al eerder een knieblessure gehad? Of merk je dat jouw kniegewricht zwakker aan het worden is? Dan kan een kniebrace uitkomst bieden. De juiste brace geeft meer stabiliteit en voorkomt zo ernstige knieblessures.

Het lichaamsdeel waar de blessure zich voordoet kan aanzienlijk verschillen per sport. Bij hardlopen is namelijk 79% van alle blessures een blessure aan het onderlichaam. Ditzelfde beeld zien we bij voetballers, waar dit percentage op 74% ligt. Bij fitness zien we juist dat er voornamelijk schouderblessures (26%) en rugblessures (17%) ontstaan.

Welke sporten zijn het ‘gevaarlijkst’?

Welke sport is nu het meest blessuregevoelig? Bij welke sport is de kans op een blessure het grootst? De ene pechvogel is de andere natuurlijk niet, dus zelfs met dammen kan iemand een blessure oplopen. De lijst hieronder toont de blessuregegevens van de meest beoefende sporten in Nederland. Wat valt je op?

  • Hardlopen – 1.100.000 blessures – 7,5 blessure per 1000 uur
  • Veldvoetbal – 1.000.000 blessures – 5,6 blessure per 1000 uur
  • Fitness / krachttraining – 730.000 blessures – 1,4 blessure per  1000 uur

Zoals je in de lijst kunt zien vinden we de meeste blessures bij het hardlopen. Dit is tevens de sport waarbij je de meeste kans hebt op een  blessure. Wanneer we kijken naar de sportblessures in Nederland volgens dit overzicht is het belangrijk om te kijken naar de kolom met daarin ‘het aantal blessures per duizend sporturen’. Dit cijfer toont namelijk bij welke sportactiviteit je het grootste risico loopt om geblesseerd te raken. Hieruit komt naar voren dat veldvoetbal en hardlopen de grootste kans geven op een sportblessure, terwijl fitness erg veilig is!

Vorig jaar was voetbal nog de sport met het hoogste blessurerisico. De stijging van hardloopblessures heeft waarschijnlijk te maken met de corona lockdowns. Veldvoetbal en andere sporten lagen stil, waardoor meer mensen buiten zijn gaan hardlopen om toch aan hun beweging te komen.

  • Veldvoetbal en hardlopen de meest blessuregevoelige sporten.
  • Fitness de meest veilige sport met slechts 1,4 blessure per duizend sporturen.

sportblessure cijfers

Fitness de veiligste sport

Hoewel veel ouders vaak niet heel enthousiast zijn wanneer hun kinderen beginnen met fitnessen is de gedachte dat krachttraining blessures veroorzaakt dus ongegrond. Vergeleken met andere sporten is fitness juist heel veilig. Waarschijnlijk komt dit omdat je zelf de volledige controle hebt. Dit is dus anders dan bij teamsporten of competitiesporten waar je een tegenstander hebt die jou kan blesseren. Wanneer jij goed naar je lichaam luistert en de fitnessoefeningen goed uitvoert is de kans op een blessure bijzonder klein.

Wat kan er dan wel gebeuren tijdens het fitnessen? De belangrijkste blessure is het fenomeen dat overtraining heet. Hierbij train je te zwaar, terwijl je jouw lichaam te weinig rust geeft en niet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Na verloop van tijd raakt je lichaam overbelast en ontwikkel je allemaal kleine pijntjes en merk je zelfs dat je weerstaand lager wordt. Daarom is het vinden van de juiste balans tussen krachttraining, rust en voeding ook zo belangrijk!

  • Fitness één van de veiligste sporten
  • Belangrijk om op je techniek te letten
  • Luister naar je lichaam en zorg voor een goede balans tussen training, rust en voeding

Aantal ernstige sportblessures neemt af

De afgelopen jaren zien we dat het aantal ernstige sportblessures in Nederland aanzienlijk afneemt. Deze dalende trend heeft zich enkele jaren geleden ingezet en is door de coronamaatregelen versterkt. In 2020 lag het aantal SEH-bezoeken door sportblessures een stuk lager dan in 2018 en 2019. Namelijk 46.300 tegenover respectievelijk 56.900 en 55.000 per jaar. Onder deze ernstige blessures vallen voornamelijk botbreuken, spierscheuringen en luxaties (gewricht uit de kom).

Al met al kunnen we stellen dat blessurepreventie in Nederland zijn vruchten lijkt af te werpen. Het totale aantal ernstige blessures neemt af en we zien minder bezoekjes aan de spoedeisende hulp. Zorg er altijd voor dat je op je veiligheid let tijdens het sporten en gebruik de juiste bescherming, zoals scheenbeschermers, en kies geschikt schoeisel om blessures te voorkomen.

Welke sporten beoefen jij en ben jij wel eens geblesseerd?

Volg Marvin

Meer handige fitness tips
Superfoods zijn een trend, maar wat doen ze nu precies?
Rauwe chocolade

Tegenwoordig stappen steeds meer mensen over op het consumeren van zogenaamde superfoods. Deze gezonde voedingswaren, zoals Gojibessen, Tarwegras en Chiazaad, worden ook wel powerfoods genoemd. Lees blog

Combineer eiwit en creatine voor een maximale toename van vetvrije massa
eiwitshake met water of melk nemen?

Ben jij druk met fitness en trainen en houd jij je goed aan je voedingsschema, maar wil het maar niet vlotten met het aankomen van Lees blog

Bruin worden: 11 tips om rekening mee te houden
11 tips over veilig zonnen

Teveel zonlicht kan schadelijk zijn voor je huid. Naast het bekende verbranden ligt er een groter gevaar op de loer,namelijk huidkanker. Uiteraard krijg je niet Lees blog

Stress maakt dikker?
Stress op voeding-en-fitness.nl

Stress, wie kent het niet? Iedereen ervaart wel eens een stressvolle periode in zijn of haar leven. Dit kan allerlei verschillende oorzaken hebben, een zeik-grage Lees blog

Marvin Grouw

In 2014 ben ik afgestudeerd als Voedingsadviseur en Personal Trainer aan Hogeschool Windesheim Zwolle. Sindsdien ben ik werkzaam voor diverse sportscholen in Harderwijk en schrijf ik content voor XXL Nutrition. Ik heb Voeding-en-fitness.nl opgericht om mijn waardevolle kennis en ervaringen te delen over krachttraining, voeding en supplementen. Zo help ik jou graag bij het bereiken van je (sportieve) doelen. Daarnaast help ik al bijna 10 jaar sporters met online personal training en voedingsadvies op maat. Lees hier meer over Marvin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *