• xxl nutrition banner

De relatie tussen overgewicht en kanker

Laatste update op 27 oktober 2021

overgewicht en kankerHet is algemeen bekend dat overgewicht allerlei gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Toch heeft een groot deel van de wereldbevolking te kampen met overgewicht. Nu blijkt ook dat mensen die te zwaar zijn een grotere kans hebben om kanker te krijgen. Uit een studie, waarbij ruim 30 onderzoeken gecombineerd zijn, kwam naar voren dat overgewicht en kanker met elkaar verbonden zijn [1].

In totaal zijn de gegevens verzameld van meer dan 250.000 mensen. Hierbij is gekeken naar de mate van overgewicht (BMI) en de verschillende soorten kanker. Op Voeding-en-fitness.nl lees je meer over deze correlatie!

Verband tussen overgewicht en kanker

Uit deze grote studie bleek dat een hogere BMI (BMI staat voor Body Mass Index en geeft de verhouding aan tussen lengte en gewicht) een correlatie heeft met een hoger risico op het ontwikkelen van kanker. Het risico wordt groter vanaf een overgewicht van 13 – 16 kilogram, en dit neemt verder toe als men nog zwaarder is. Hieronder vind je de percentuele toename van de kans op verschillende soorten kanker;

 • Baarmoederkanker (62%)
 • Galblaaskanker (31%)
 • Nierkanker (25%)
 • Leverkanker (19%)
 • Darmkanker (10%)
 • Baarmoederhalskanker (10%)
 • Schildklierkanker (9%)
 • Borstkanker (9%)
 • Leukemie (9%)

Kanker door obesitas?

Hoe hoger het BMI, hoe hoger de kans op lever-,eierstok- en borstkanker. Hier is het verband echter statistisch iets minder duidelijk. De kans op prostaatkanker en longkanker lag echter lager bij mensen met overgewicht.

Benieuwd naar jouw Body Mass Index? Hier kun je jouw BMI berekenen.

BMI en risico op kankerOvergewicht en kanker houden dus verband met elkaar. Dit werd bevestigd door berekeningen van de onderzoekers, waaruit blijkt dat ongeveer 41% van de baarmoederkanker en 10% van de galblaaskanker gevallen rechtstreeks verband houden met overgewicht [2]. Uiteraard kan deze verschrikkelijke ziekte ook ‘zomaar’ opduiken, bij mensen die totaal geen overgewicht of slechte levensstijl hebben. Toch toont dit onderzoek aan dat een gezonde leefwijze met verantwoorde voeding en voldoende beweging de kans op kanker kan verminderen.

Resultaten van dit onderzoek

 • Voor een groot aantal soorten kanker bestaat er een lineaire relatie tussen overgewicht en kanker.
 • De kans op kanker wordt evenredig groter, wanneer men zwaarder wordt. Licht overgewicht geeft een licht verhoogde kans op kanker en zodoende betekent dit dus dat de kans op kanker bij morbide obesitas sterk verhoogd is.
 • Uit dit onderzoek blijkt dat er ook verschillen optreden in geslacht. Zo krijgen te zware mannen vaker last van dikke darmkanker en vrouwen met overgewicht vaker nierkanker.
 • Deze verbanden tussen overgewicht en kanker gelden voor inwoners over de gehele wereld, dus niet alleen voor mensen die in Europa wonen.

Uit bronnen zoals het KWF blijkt dat ongeveer 4% van het aantal nieuwe kankergevallen per jaar wordt veroorzaakt door overgewicht en obesitas. In Nederland zijn jaarlijks ongeveer 5000 gevallen van kanker direct toe te schrijven aan overgewicht.

Waarom een verband tussen overgewicht en kanker?

Waarom overgewicht gepaard gaat met een verhoogde kans op kanker weten de onderzoekers nog niet zeker. Men heeft het vermoeden dat zwaarlijvigheid een verandering veroorzaakt in de vetstofwisseling, wat als gevolg heeft dat het de hormonale huishouding verstoord. Hierdoor worden deze cellen kwetsbaar en ontsporen zij gemakkelijker. Dit is echter nog nooit volledig wetenschappelijk bewezen, wel zijn er onderzoeken die in deze richting wijzen en dus de relatie tussen overgewicht en kanker bevestigen.

Wel is inmiddels bekend dat teveel vet rondom de taille ervoor kan zorgen dat het lichaam meer ‘groeihormonen’ gaat produceren. Als iemand veel van deze hormonen heeft kan dat tot een verhoogd risico op kanker leiden. Vetcellen kunnen daarnaast ook leiden tot ontstekingen en insulineresistentie, wat ook van invloed is op het risico op kanker [3].

Uiteraard kan iedereen te maken krijgen met kanker. In mijn persoonlijke omgeving heb ik vaak genoeg meegemaakt dat iemand met een gezonde levensstijl getroffen wordt door deze verschrikkelijke ziekte. Toch hoop ik dat jullie de uitkomsten van deze studie in acht nemen en gebruiken als motivatie om overgewicht tegen te gaan. Gezonde voeding en voldoende beweging kan dus bijdragen aan het verminderen van de kans op deze ziekte.

Meer weten over gezondheid, supplementen, voeding en fitness? Op Voeding-en-fitness.nl vind je allerlei wetenschappelijk onderbouwde artikelen die jou kunnen helpen bij het maken van de juiste keuzes!

Wisten jullie dat overgewicht de kans op kanker vergroot?

105 GEZONDE EIWITRIJKE RECEPTEN
Wil jij meer spiermassa opbouwen, wil je zichtbare buikspieren of wil je gewoon wat kilo's kwijt en weer lekker in je vel zitten? Dan zijn de FitChef recepten geschikt voor jou! Met FitChef leer je precies hoeveel je moet eten en welke verhouding voor jouw doelstelling optimaal is. De eiwitrijke recepten ondersteunen spieropbouw én vet verlies.
Volg Marvin

Bronnen

 1. https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11912-010-0139-7
 2. Stichting Wereld Kanker Onderzoek Fonds; Aanbevelingen ter preventie van kanker; Amsterdam, Nederland, 2008.
 3. https://www.wkof.nl/nl/over-ons/voor-de-pers/persberichten/10-soorten-kanker-door-overgewicht 
Meer handige fitness tips
Superfoods zijn een trend, maar wat doen ze nu precies?
Rauwe chocolade

Tegenwoordig stappen steeds meer mensen over op het consumeren van zogenaamde superfoods. Deze gezonde voedingswaren, zoals Gojibessen, Tarwegras en Chiazaad, worden ook wel powerfoods genoemd. Lees blog

Combineer eiwit en creatine voor een maximale toename van vetvrije massa
eiwitshake met water of melk nemen?

Ben jij druk met fitness en trainen en houd jij je goed aan je voedingsschema, maar wil het maar niet vlotten met het aankomen van Lees blog

Bruin worden; 11 tips om rekening mee te houden
11 tips over veilig zonnen

Teveel zonlicht kan schadelijk zijn voor je huid. Naast het bekende verbranden ligt er een groter gevaar op de loer,namelijk huidkanker. Uiteraard krijg je niet Lees blog

Stress maakt dikker?
Stress op voeding-en-fitness.nl

Stress, wie kent het niet? Iedereen ervaart wel eens een stressvolle periode in zijn of haar leven. Dit kan allerlei verschillende oorzaken hebben, een zeik-grage Lees blog

Marvin Grouw

Marvin werkt sinds 2014 als Voedingsadviseur en is de oprichter van Voeding-en-fitness.nl. Naast krachttraining en (lekker) eten houdt hij zich graag bezig met het schrijven over voeding, fitness en supplementen om jullie te informeren. Bovendien helpt hij velen op weg naar hun doelen via Online Personal Training. Lees hier meer over Marvin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zes + veertien =