• xxl nutrition banner

Propolis als natuurlijk antibioticum?

Bijgewerkt op 5 november 2021 door Marvin

propolis als natuurlijk antibioticumPropolis, ook wel bijenbalsem genoemd, is een taaie en lijmachtige substantie. Het wordt gemaakt door honingbijen uit sap van planten en bomen, hars en knoppen. Propolis heeft een belangrijke functie voor bijen. Zo gebruiken ze het om kieren en openingen in hun nest dicht te maken en bekleden ze de wanden hiermee. Daarnaast beschermt propolis de bijen tegen ziekteverwekkers, zoals virussen, schimmels en bacteriën. Hoewel propolis misschien niet bij iedereen bekend is als natuurlijk antibioticum, wordt het al sinds de Griekse Oudheid gebruikt. De Grieken gebruikten propolis als natuurlijk antibioticum vanwege zijn geneeskrachtige werking. Maar in hoeverre werkt propolis bacterie- en schimmeldodend voor de mens? In dit artikel op Voeding-en-fitness.nl vertel ik je meer over antibiotica van de natuur.

Wat is propolis precies?

Voordat we gaan kijken naar de werking van propolis als natuurlijk antibioticum wil ik eerst wat meer informatie geven. Deze bijenbalsem bestaat namelijk uit veel verschillende stoffen, zoals:

De etherische oliën zorgen voor de karakteristieke smaak, geur en textuur van de propolis bijenbalsem. Daarnaast bevat propolis een rijk arsenaal aan flavonoïden. Deze stoffen hebben een natuurlijke anti-bacteriële werking en versterken daarbij elkaars werking. De hoeveelheid eiwitten in propolis is laag, maar het bevat wel diverse belangrijke aminozuren. Deze dragen bij aan de werking van de balsem. Zo bevat het onder andere leucine, alanine en tryptofaan.

Omdat propolis een 100% natuurlijk product is, verschilt de exacte samenstelling per jaargetijde, bijenpopulatie en omgeving. De natuur heeft grote invloed op de precieze ratio van werkzame stoffen in bijenbalsem.

Propolis als natuurlijk antibioticum?

Propolis wordt al eeuwenlang gebruikt door volkoren vanwege de krachtige en genezende werking. Maar wat doet bijenbalsem precies? En hoe werkt propolis als natuurlijk antibioticum? Je kunt propolis het best zien als plantaardige antibiotica. Het grote voordeel is dat het geen schadelijke bijwerkingen heeft, zoals veel farmaceutische antibiotica wel heeft. Zo tast het je darmflora bijvoorbeeld niet aan en draagt het bij aan een betere gezondheid.

Eigenschappen propolis bijenbalsem

  • Versterken afweersysteem
  • Remt bacteriële groei
  • Schimmelwerende werking
  • Remt ontstekingen
  • Werkt anti-viraal
  • Verstevigt bloedvaten
  • Activatie immuunsysteem

Zo kan propolis gebruikt worden bij verschillende klachten. Denk hierbij aan darmklachten, herpes, ontstekingen, luchtweginfecties, psoriasis, pollenallergie en keelproblemen.

Alternatief voor farmaceutische antibiotica?

Aangezien propolis als natuurlijk antibioticum kan worden gebruikt vraag jij je vast af waarom het geen medicijn is. Bijenbalsem wordt al eeuwen gebruikt in verschillende culturen. Er zijn ook diverse wetenschappelijke studies geweest naar de werking van propolis. Er is echter een goede reden waarom propolis niet als medicijn mag worden aangemerkt.

Medicijnen moeten namelijk altijd exact dezelfde samenstelling hebben. Er mag geen verschil zitten in verschillende batches van farmaceutische producten. Bij propolis is dit echter onmogelijk. Afhankelijk van het jaargetijde, de natuurlijke omgeving en de bijenpopulatie verschilt de precieze samenstelling van propolis. Zodoende mag men propolis geen medicijn noemen.

Bovendien is het belangrijk om te weten dat de anti-bacteriële werking van propolis minder sterk is dan die van farmaceutische antibiotica. Ben je ernstig ziek door een infectie? Dan zal het gebruik van propolis niet genoeg zijn en is het verstandig om naar een arts te gaan. Deze zal waarschijnlijk een antibioticakuur voorschrijven.

Uiteraard past propolis prima in een gezond voedingsschema. Door regelmatig propolis te gebruiken profiteer je van de gunstige effecten en stimuleer je de gezondheid. Zo wordt bijenbalsem onder andere gebruikt bij:

  • Darmklachten
  • Gordelroos
  • Herpes
  • Luchtweginfecties
  • Ontstekingen
  • Psoriasis

Hoe gebruik je bijenbalsem?

propolis gebruikenWil jij propolis als natuurlijk antibioticum gebruiken? Dan heb je de keus uit verschillende producten. Zo kun je kiezen voor propolis poeder, capsules en vloeistof. Maar bijenbalsem is ook verkrijgbaar in mondspray, kauwtabletten en zalf. Afhankelijk van de door jouw gekozen toepassing verschilt het gebruik van propolis.

Wanneer je voor propolis poeder of vloeibare oplossing kiest dan kun je deze het best mengen in warm water. Neem bijvoorbeeld ’s ochtends 2 theelepels poeder of 4 – 5 druppels oplossing met een glas water. Uiteraard kun je het ook mengen met honing en hier elke ochtend 2 theelepels van nemen of dit gebruiken in je thee.

De capsules kun je verspreid over de dag innemen met water. De propolis zalf kun je gebruiken voor oppervlakkige wondjes en tegen huidirritaties en schimmelinfecties.

Propolis kopen

Bijenbalsem is bij verschillende webwinkels te kopen. Zo biedt de website lekkerhoning.nl een groot aanbod propolis en andere natuurlijke producten geproduceerd door bijen. Bekijk hier hun complete aanbod propolis producten. Maar ook bij de drogisterij is tegenwoordig een behoorlijk assortiment bijenbalsem producten te vinden.

propolis kopen

Propolis wetenschappelijk onderzocht

Veel informatie over propolis als natuurlijk antibioticum is te vinden op websites die het product zelf verkopen. Hier worden veel positieve beweringen gedaan, op een manier waarop het lijkt alsof propolis een wondermiddel is. Hoewel propolis veel gunstige effecten heeft op het menselijk lichaam is het wel belangrijk om realistisch te blijven. Je kunt bijenbalsem goed gebruiken vanwege zijn anti-bacteriële, anti-virale en anti-schimmel werking. Maar bij ernstige ziekte of erge infecties zal je zeker naar een dokter moeten. In dat soort gevallen is de genezende werking van propolis niet sterk genoeg.

Toch zijn er wetenschappelijke studies gedaan die bevestigen dat propolis bijenbalsem werkt tegen bacteriën en schimmels. Zoals deze studie naar de anti-virale, anti-bacteriële en anti-schimmel werking van propolis. Of dit onderzoek naar de anti-bacteriële werking van bijenbalsem. Tot slot wil ik dit onderzoek naar de geneeskrachtige werking van propolis met jullie delen.

propolis bijenbalsem

Volg Marvin
Meer handige fitness tips
Superfoods zijn een trend, maar wat doen ze nu precies?
Rauwe chocolade

Tegenwoordig stappen steeds meer mensen over op het consumeren van zogenaamde superfoods. Deze gezonde voedingswaren, zoals Gojibessen, Tarwegras en Chiazaad, worden ook wel powerfoods genoemd. Lees blog

Combineer eiwit en creatine voor een maximale toename van vetvrije massa
eiwitshake met water of melk nemen?

Ben jij druk met fitness en trainen en houd jij je goed aan je voedingsschema, maar wil het maar niet vlotten met het aankomen van Lees blog

Bruin worden: 11 tips om rekening mee te houden
11 tips over veilig zonnen

Teveel zonlicht kan schadelijk zijn voor je huid. Naast het bekende verbranden ligt er een groter gevaar op de loer,namelijk huidkanker. Uiteraard krijg je niet Lees blog

Stress maakt dikker?
Stress op voeding-en-fitness.nl

Stress, wie kent het niet? Iedereen ervaart wel eens een stressvolle periode in zijn of haar leven. Dit kan allerlei verschillende oorzaken hebben, een zeik-grage Lees blog

Marvin Grouw

In 2014 ben ik afgestudeerd als Voedingsadviseur en Personal Trainer aan Hogeschool Windesheim Zwolle. Sindsdien ben ik werkzaam voor diverse sportscholen in Harderwijk en schrijf ik content voor XXL Nutrition. Ik heb Voeding-en-fitness.nl opgericht om mijn waardevolle kennis en ervaringen te delen over krachttraining, voeding en supplementen. Zo help ik jou graag bij het bereiken van je (sportieve) doelen. Daarnaast help ik al bijna 10 jaar sporters met online personal training en voedingsadvies op maat. Lees hier meer over Marvin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *