• xxl nutrition banner

Ooglaseren kosten, voordelen en nadelen

ooglaserenOp Voeding-en-fitness.nl schrijf ik vaak over gezonde voeding, fitness oefeningen en het gebruik van supplementen. Ik wil echter ook graag aandacht besteden aan allerlei gezondheidsgerelateerde onderwerpen. Dit keer staat de gezondheid van onze ogen centraal. Goed zicht is erg belangrijk bij eigenlijk alles wat we doen. Dus ook bij het beoefenen van je favoriete sporten. Heb jij slechte ogen en bieden lenzen of een bril niet het gewenste effect? Dan kun je nadenken over het laseren van je ogen. Maar wat komt er precies kijken bij een ooglaserbehandeling? En wat zijn de ooglaseren kosten? Hieronder geef ik je meer informatie en bespreek ik de voordelen en nadelen van het laten laseren van je ogen.

Wat is ooglaseren?

Je hebt vast wel eens gehoord van ooglaseren. Maar wat houdt dit precies in? Het laseren van je ogen is een ingreep om het gezichtsvermogen te verbeteren. Met behulp van een laser wordt de bolling van je oog gecorrigeerd. De laserapparatuur richt zich op het epitheel, een laagje van je hoornvlies. Door minuscule aanpassingen te maken valt het licht op de juiste manier op je netvlies. Dit zorgt voor een scherper zicht en maakt het gebruik van een bril of contactlenzen overbodig. Met een ooglaserbehandeling kunnen bijziendheid (myopie), verziendheid (hypermetropie) en astigmatisme (cilinderafwijking) gecorrigeerd worden.

De totale ingreep bestaat uit vier verschillende stappen, namelijk; vooronderzoek, verdoving, behandeling en controle.

 • Vooronderzoek: vaststellen of je ogen geschikt zijn voor het laseren en bepalen welke methode het best past bij jou.
 • Verdoving: door gebruik te maken van verdoving voel je geen pijn tijdens het ooglaseren, hooguit een wat drukkend gevoel. Je ogen worden verdooft met behulp van oogdruppels.
 • Behandeling: bij het laseren voert de refractiechirurg de behandeling uit in één van de lagen van het hoornvlies, zodat je weer scherp kunt zien.
 • Controle: direct na de ingreep worden je ogen getest. Verdere controles vinden plaatsen na 1 dag, 1 week, 3 maanden en 1 jaar.

Ooglaserbehandelingen

Naast het overwegen van de ooglaseren kosten is het ook belangrijk om goed te kijken naar de gebruikte methode. In Nederland maakt men gebruik van de PRK-behandeling of de (Intra)Lasik methode. De PRK methode noemen we ook wel de No-Touch behandeling. Je ogen worden namelijk niet aangeraakt en anatomisch gezien worden er geen aanpassingen gedaan. TransPRK is volledig computergestuurd en daardoor is het effect stabiel en voorspelbaar. Bovendien duurt deze ingreep slechtst 30 seconden per oog. De Lasik methode wordt het meest aangeboden in Nederland. Dit staat voor Laser Assisted Epithelial Keratomileusis. Hierbij wordt een flapje uit het hoornvlies gesneden en nadat de laser zijn werk heeft gedaan wordt deze flap weer teruggeplaatst.

Voordelen ogen laseren PRK

 • Je ogen worden niet aangeraakt (geen flapje)
 • Pijnloze oogbehandeling
 • PRK is ook mogelijk bij droge ogen
 • Ook geschikt voor mensen met dunner hoornvlies

Ooglaseren PRK nadelen

 • Langere hersteltijd
 • 3 maanden druppelen na behandeling
 • Meer napijn dan bij IntraLasik methode

Lasik ooglaser voordelen

 • Zeer snel herstel
 • Minder pijn na behandeling
 • Bijna direct goed zichtresultaat

Nadelen IntraLasik methode

 • Flapje in hoornvlies kan loskomen (bij ruwe sporten bijvoorbeeld)
 • Niet mogelijk bij droge ogen

oog laseren intralasik

Wanneer geschikt voor ogen laseren?

Helaas komt niet iedereen in aanmerking voor een ooglaserbehandeling. Dus voordat je op zoek gaat naar een goede prijs, is het eerst handig om te kijken of je geschikt bent. Wanneer je naar een kliniek gaat zal er altijd een vooronderzoek gedaan worden. Je kunt zelf ook alvast naar een aantal punten kijken, zoals:

 • Je algehele gezondheid
 • Leeftijd tussen de 18 en 60 jaar
 • Oogsterkte minimaal 6 maanden stabiel
 • Minafwijking tussen -0,75 en -10
 • Plusafwijking tussen +0,50 en +4,5
 • Niet zwanger en geeft minimaal 3 maanden geen borstvoeding meer

Benieuwd hoe zo’n vooronderzoek voor het ooglaseren en precies aan toe gaat? Op de website van Vision Ooglaseren kun je hier meer over lezen. Zo vertellen zij onder andere het volgende; “Tijdens jouw gratis vooronderzoek leren wij de specifieke kenmerken van jouw ogen kennen. Onze moderne meetapparatuur maakt een uniek profiel van jouw ogen. Geen enkel oog is namelijk hetzelfde, net zoals een vingerafdruk. Door de technologieën die wij gebruiken, kunnen we je met 100% zekerheid vertellen of je geschikt bent voor ooglaseren. Als jouw ogen niet geschikt zijn om te laseren, dan vertellen we je dat ook eerlijk.”

Ooglaseren kosten

Kom jij in aanmerking voor het laseren van je ogen? Dan ben je vast benieuwd naar de gemiddelde ooglaseren kosten. De prijzen kunnen behoorlijk verschillen per kliniek, maar meestal zie je dat de gemiddelde prijs rond de €1000,- tot €1500,- per oog ligt. Wanneer we het over de prijs van ooglaseren hebben, wordt altijd gekeken naar de kosten per oog. In sommige gevallen is het ook mogelijk om een klein deel vergoed te krijgen via je zorgverzekering. Dit geldt alleen wanneer je aanvullend verzekerd bent en dus niet wanneer je enkel een basisverzekering hebt. In de tabel hieronder kun je de ooglaseren kosten vergelijken van de vijf populairste klinieken van dit moment.

ooglaseren kosten

Volg Marvin

 

Meer handige fitness tips
Superfoods zijn een trend, maar wat doen ze nu precies?
Rauwe chocolade

Tegenwoordig stappen steeds meer mensen over op het consumeren van zogenaamde superfoods. Deze gezonde voedingswaren, zoals Gojibessen, Tarwegras en Chiazaad, worden ook wel powerfoods genoemd. Lees blog

Combineer eiwit en creatine voor een maximale toename van vetvrije massa
eiwitshake met water of melk nemen?

Ben jij druk met fitness en trainen en houd jij je goed aan je voedingsschema, maar wil het maar niet vlotten met het aankomen van Lees blog

Bruin worden; 11 tips om rekening mee te houden
11 tips over veilig zonnen

Teveel zonlicht kan schadelijk zijn voor je huid. Naast het bekende verbranden ligt er een groter gevaar op de loer,namelijk huidkanker. Uiteraard krijg je niet Lees blog

Stress maakt dikker?
Stress op voeding-en-fitness.nl

Stress, wie kent het niet? Iedereen ervaart wel eens een stressvolle periode in zijn of haar leven. Dit kan allerlei verschillende oorzaken hebben, een zeik-grage Lees blog

Marvin Grouw

Marvin werkt sinds 2014 als Voedingsadviseur en is de oprichter van Voeding-en-fitness.nl. Naast krachttraining en (lekker) eten houdt hij zich graag bezig met het schrijven over voeding, fitness en supplementen om jullie te informeren. Bovendien helpt hij velen op weg naar hun doelen via Online Personal Training. Lees hier meer over Marvin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vier + twee =