• xxl nutrition korting

Nieuwe regels voor etiketten op voeding

Laatste update op 2 januari 2019

Nieuwe regels voor etiketten op voedingEtiketten op voedingsmiddelen zijn erg belangrijk. Wanneer je opzoek bent naar een product dat past binnen jouw voedingspatroon is dit het eerste waar je naar kijkt. Of je nu kijkt naar het aantal calorieën, de verdeling tussen eiwitten – koolhydraten – vetten of allergisch bent voor bijvoorbeeld gluten, lactose of noten, het etiket op een levensmiddel hoort jou de juiste informatie te geven. Voorheen waren deze etiketten onduidelijk, maar sinds half december zijn de regels veranderd. In dit artikel werpen we een blik op de nieuwe regels voor etiketten op voeding.

Etiketten: wat verandert er?

Eerder waren er veel verschillen tussen de etiketten van fabrikanten. Op het ene product was van A tot Z duidelijk wat er in zat, terwijl op een ander levensmiddel een piepklein etiket zat waar niemand wijzer van werd. Door de nieuwe regels voor etiketten op voeding zal dit allemaal veranderen en overzichtelijk worden.

Fabrikanten worden voortaan verplicht vermelden hoeveel calorieën hun product levert. Zo moeten zij ook duidelijk vermelden hoeveel (verzadigd) vet, koolhydraten, suikers, eiwitten en natrium (alles over zout lezen?) het voedingsmiddel bevat! Zo kun je als consument beter inschatten hoeveel je van alle macro-nutriënten binnenkrijgt en hoeveel zout jij binnenkrijgt wanneer je een bepaald product neemt. Tevens zal het verplicht worden om voor de lettergrootte op een etiket minimaal 1,2 millimeter te hanteren. Voorheen waren de letters soms zo klein dat zelfs iemand met perfecte ogen moeite had om te ingrediënten te onderscheiden.

Vlees en vis

Ook voor vlees en vis zullen er nieuwe regels voor etiketten op voeding gelden. Wanneer vlees of vis bestaat uit samengestelde stukken moet het etiket vermelden dat het product is samengesteld uit stukjes vlees of vis. Wanneer er meer dan 5% water is toegevoegd aan vlees of vis, moet op het etiket staan ‘met toegevoegd water’. Een andere verandering voor etikettering heeft te maken met het vermelden van het land van herkomst. Dit was in het verleden al verplicht voor rundvlees, maar nu geldt dat ook voor kip, varken, schaap, geit en gevogelte.

Tenslotte moeten de fabrikanten ons beter informeren over de allergenen in voeding. Alle allergenen moeten duidelijk worden aangegeven, zodat niemand per ongeluk een iets eet waar diegene niet tegen kan!

Hieronder nog even alle nieuwe regels voor etiketten op voeding op een rij!

6 nieuwe regels voor etiketten op voeding

  1. Het lijkt logisch, maar de productnaam moet volledig en kloppend zijn. Er moet dus vermeld worden om (bijvoorbeeld) wat voor stuk vlees het gaat en van welk dier dit afkomstig is.
  2. Wanneer het product een ingrediënt bevat dat de consument niet zou verwachten dan moet dit duidelijk op het etiket vermeld worden.
  3. De ingrediëntenlijst moet compleet en duidelijk zijn. Ook moeten mogelijke allergenen hierbij duidelijk herkenbaar zijn. Deze moeten bijvoorbeeld dik gedrukt, onderstreept of in hoofdletters weergegeven worden.
  4. Welke olie in het product verwerkt zit moet uitgebreid vermeld worden. Enkel plantaardige olie volstaat niet meer, het is verplicht om te melden om welke olie het specifiek gaat (bijvoorbeeld olijfolie, raapzaadolie of zonnebloemolie).
  5. Informatie over de herkomst van het product moet duidelijk op het etiket worden vermeld, samen met adres van de producent.
  6. De voedingswaarden moeten overzichtelijk op het product worden weergegeven. Zo moet duidelijk zijn hoeveel energie, vet, eiwitten, koolhydraten, suiker en zout het product bevat. In principe moet dit in tabelvorm worden weergegeven, tenzij dit vanwege een gebrek aan ruimte (kleine verpakking) niet mogelijk is. Ook onverpakte groenten, fruit en wijn worden uitgesloten van deze nieuwe regel.

nieuwe regels voor etiketten op voedingAl met al dus een aantal nieuwe regels voor etiketten op voeding die in 2015 van kracht zijn. Hopelijk maken deze veranderingen het voor jou makkelijker om de juiste producten te kiezen die bijdragen aan je gezondheid en passen binnen jouw (gezonde) voedingspatroon. Heb je vragen over bepaalde producten? Dan kun je mij altijd een berichtje sturen via het contactformulier! Of laat natuurlijk een reactie achter onder dit artikel!

Bron: De Consumentenbond


Wat vind jij van deze nieuwe regels voor etiketten op voeding?

Volg Marvin
Laatste berichten van Marvin (alles zien)
Meer interessante fitness tips
REVIEW: SLANKER – FIT.nl afslank boek
slanker afslankboek

Gezond afvallen is in theorie niet heel moeilijk, door een calorietekort te creëren zal je vet gaan verliezen. In de praktijk blijkt echter dan veel Lees blog

5 lekkere keto recepten voor het ketogeen dieet
recept biefstuk saté

Ben jij bezig met een koolhydraatarm dieet, maar is jouw inspiratie voor geschikte maaltijden een beetje weg? In deze blog op Voeding-en-fitness.nl deel ik 5 Lees blog

5x gezonde pasta recepten
gezonde pasta recepten

Pasta is niet alleen hartstikke lekker, het is ook nog eens heel makkelijk te maken. En de variaties zijn eindeloos! Zo heb je spaghetti en Lees blog

Voeding voor voetballers om de prestaties te verbeteren
voeding voor voetballers

Hoe kunnen we onze prestaties verbeteren tijdens een voetbalwedstrijd? Er wordt veel aandacht geschonken aan techniek, tactiek en krachttraining om de fysieke prestaties te verbeteren. Lees blog

Marvin

Marvin werkt sinds 2014 als Voedingsadviseur en is de oprichter van Voeding-en-fitness.nl. Naast krachttraining en (lekker) eten houdt hij zich graag bezig met het schrijven over voeding, fitness en supplementen om jullie te informeren. Bovendien helpt hij velen op weg naar hun doelen via Online Personal Training. Lees hier meer over Marvin!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twee × vier =